Forum PCLab.pl: RED DEVIL - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RED DEVIL Little Devil PC-V7 Oceń temat: ***** 3 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 28 Marzec 2017 - 21:48

Witam,

w weekend skończyłem budowę mojego pierwszego komputera z chłodzeniem wodnym, ale zabawa w LC okazała się tak wciągająca, że już pracuje nad kolejnym projektem.

Nowy build bazował będzie na dość unikatowej obudowie, Little Devil PC-V7.

Obudowa mieści jedynie chłodnicę 420mm i 280mm, przy jej rozmiarach jest to trochę za mało... dlatego będę ją modyfikował.

Dół obudowy zostanie przystosowany do montażu chłodnicy 480mm. Oprócz "dziury" w podłodze wykonam cover z aluminium, a w zasadzie dwa covery, jeden będzie pod "podłogą" drugi nad "podłogą" (oba elementy zostaną ze sobą skręcone). Covery będą umożliwiały montaż chłodnicy 480, ponadto zamaskują cięcie w podłodze oraz usztywnią konstrukcję.

Drugą modyfikacja będzie stworzenie ściany przeznaczonej do montażu rezerwuaru (jednego, a może dwóch, zobaczymy). W ściance planuję wyciąć otwory umożliwiające montaż przepustów pozwalających na prowadzenie węży/rurek po "ciemnej stronie". Zasilacz leci na front, będzie zamocowany podobnie jak w Black Ice Eldera albo Hex Gear R80 Heat'a.

W najbliższych dniach będę projektował wyżej wymienione elementy.

Jeśli chodzi o bebechy, to jeszcze nie wiem co będzie znajdować się w środku. Zakupiłem płytę główną MSI Z170, jednak nie wiem czy nie zrezygnuję z budowy drugiego komputera, i po prostu przełożę graty ze starego projektu. Na pewno w tak duże budzie będę chciał mieć SLI. Z LC na wężach sobie poradziłem więc czas na rurki :)

To chyba tyle.

Na razie jedyną modyfikacją jest wstawienie szklanego panelu. Ciekawostką w tym elemencie jest sposób montażu. Niestety wycinanie otworów w szkle przy krawędziach jest w zasadzie niemożliwe (szkło pęka przy wierceniu/wycinaniu albo przy hartowaniu), dlatego zrezygnowałem z otworów, zaprojektowałem wcięcia które według mnie wyglądają estetycznie, a przy tym są bardziej praktyczne.

Fotki:

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

PS. robienie zdjęć szklanym panelom to jakaś masakra :D

Ten post był edytowany przez habahaba dnia: 29 Marzec 2017 - 06:50


#2 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2460
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 28 Marzec 2017 - 23:03

po to stosuje się filtry :E

mobo fajnie kontrastuje z mobotray, powodzenia w projekcie :thumbup:

#3 Użytkownik jest niedostępny   adriankiller 

  • Air MaX FaN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 971
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 28 Marzec 2017 - 23:57

Bede lukal zapowiada sie ciekawie :D (ps podobaja mi sie tobie twoje fotki :cool: juz nie tylko malik skeeper i heat cykaja tutaj na forum takie cudne fotki)

#4 Użytkownik jest niedostępny   eptiC 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 18 Paź 16

Napisany 29 Marzec 2017 - 05:48

Zapowiada się ciekawie, powodzenia w projekcie. Natomiast co do zdjęć polecam zakup filtra polaryzacyjnego, powinien wyeliminować problemy z fotografią szkła :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 29 Marzec 2017 - 06:48

tu był użyty polar ;) ale on dobrze sobie radzi ze światłem które odbija się pod kątem, odbicia prostopadłego do płaszczyzny już chyba nie da rady wyeliminować... no chyba że coś robię źle ;P

#6 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3083
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 29 Marzec 2017 - 07:02

Swego czasu zastanawiałem się nad tą budą, ale ostatecznie przez brak pomysłu na zagospodarowanie tej wolnej przestrzeni (buda jest naprawdę duża) odpuściłem.

Jestem ciekawy co tam wymodzisz :thumbup:

Zakładam monitoring :cool:

#7 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 29 Marzec 2017 - 07:14

z zewnątrz buda jest wielkości DB900, jest nieco niższa i węższa, ale za to dłuższa. Inaczej jest w przypadku wnętrza... tu mamy dużo więcej miejsca i faktycznie sam się zastanawiam co tam wpakuję ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   adriankiller 

  • Air MaX FaN
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 971
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 29 Marzec 2017 - 07:39

covery jakies bedziesz robil do niej?

#9 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5839
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 29 Marzec 2017 - 07:46

Sama obudowa niezbyt mi się podoba, ale jestem ciekaw co w niej wymodzisz, powodzenia ;).

#10 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 29 Marzec 2017 - 08:02

Zobacz postadriankiller, o 29 Marzec 2017 - 07:39, napisał(a):

covery jakies bedziesz robil do niej?


a o jakich coverach myślisz? :Up_to_s:

będę robił dziurę w podłodze, na chłodnice 480, zaprojektuje taki dwuczęściowy cover/uchwyt (nie wiem jak to nazwać :D) skręcany ze sobą (jedna część będzie na zewnątrz budy, druga wewnątrz budy). Ten element zamaskuje cięcie (zarówno od góry jak i od dołu podłogi). Wykonam go prawdopodobnie z 3mm aluminium, wytnę go na WJ, a następnie pomaluje proszkowo (tzn nie ja tylko firmy którym to zlecę :D).

Drugi element to ściana do montażu rezerwuaru, będzie dość duża, myślę że zakryje 1/2 wnętrza, przykręcę ją do mobotrayu oraz uchwytu na zatoki 5,25 też pewnie zrobię ją z aluminium 3mm. W ścianie chciałbym wyciąć otwory na przepusty (Heat miał coś takiego w swoim HG R80, z tym że u mnie będzie ich chyba trochę więcej, bo muszę jakoś zapełnić ten przód..)

Zasilacz leci na przód, albo przykręcę go bezpośrednio do uchwytu na zatoki 5,25 albo zrobię swój uchwyt skręcany z customową ścianką.

No i zrobię jakieś brackety na SDDki nie używam już HDD, a 2,5 calowe dyski bardzo łatwo gdzieś upchać :)

W wolnej chwili biorę suwmiarkę, odpalam sketchupa i autocada i wszystko sobie rozplanuję :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   _bartx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 974
  • Dołączył: Wt, 29 Mar 05

Napisany 29 Marzec 2017 - 19:03

Masz filtr polaryzacyjny kołowy czy zwykły? Nie wierzę, że masz takie odbicia. Ewentualnie spróbuj pod innym kątem :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 29 Marzec 2017 - 19:12

mam kołowy Hoya, połowa odbicia została wyeliminowana, część została, wydaje mi się że powodem jest to że robiłem zdjęcie prostopadle do płaszczyzny szyby. Narazie to tylko zdjęcia poglądowe na potrzeby worklogu, jak skończe projekt to będę kombinował co z tym zrobić ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   _bartx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 974
  • Dołączył: Wt, 29 Mar 05

Napisany 29 Marzec 2017 - 19:15

Myślę, że w takim wypadku problemem jest to, że masz okna za plecami jak robisz zdjęcie :) Z nich pada światło prosto w budę i tego filtrem już nie wyeliminujesz. Wygląda na jedno balkonowe i dwa normalne :E

#14 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 29 Marzec 2017 - 19:20

Zobacz post_bartx, o 29 Marzec 2017 - 19:15, napisał(a):

Myślę, że w takim wypadku problemem jest to, że masz okna za plecami jak robisz zdjęcie :) Z nich pada światło prosto w budę i tego filtrem już nie wyeliminujesz. Wygląda na jedno balkonowe i dwa normalne :E


hahaha prawdziwy sherlock z Ciebie :D no powiem Ci że miałem problem ze zrobieniem zdjęć tej budki, ale tak jak na pisałem, nie chciało mi się z tym walczyć bo to tylko poglądówka, jak ogarnę całość to doświetlę pokój lampami i zrobię zdjęcie pod kątem, napewno dam radę ;) nie będzie lipy :D

#15 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 18 Kwiecień 2017 - 13:33

mała aktualizacja.

Wiem już nieco więcej o podzespołach które pojawią się w projekcie.

Zacznę od tego, że dostałem wsparcie od firmy aquatuning, dlatego układ bazował będzie na częściach od:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


-najprawdopodobniej użyję mojej starej płyty głównej na MSI X99A SLI.
-do EVGI GTX 1070 dołączy druga karta na referencyjnym PCB, jeszcze jej nie mam więc jeśli ktoś chce się pozbyć 1070tki to oferty proszę kierować na PRIV. Na karty lecą bloki ACOOL.
-podobnie w moim poprzednim projekcie, także w tym zwoduję RAM, w sumie nie wiem po co to robię ale będzie więcej zabawy i build będzie wyglądał ciekawiej ;)
-będzie Dual Loop :) ogólnie nie jestem zwolennikiem dual loopa bo to trochę przerost formy nad treścią, ale... buda jest tak pojemna że jeden rezerwuar będzie wyglądał tam po prostu śmiesznie... użyję 2x Alphacool Eisbecher D5 250mm z pompami VPP655
-będzie pierwsze podejście do rurek akrylowych 13mm.

To najważniejsze informacje, jak dojdą graty napisze coś więcej :)

Ten post był edytowany przez habahaba dnia: 18 Kwiecień 2017 - 13:34


#16 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3083
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 18 Kwiecień 2017 - 13:42

Super :thumbup:

Zastanów się tylko czy nie lepiej wziąć 16mm rurki do tak dużej budy.

#17 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 18 Kwiecień 2017 - 13:53

myślałem trochę o tym ale jednak zdecydowałem się na 13mm, bardzo mi się podobał ten rozmiar w budzie u Charilego. Według mnie są bardziej subtelne :D Ogólnie chce zrobić bardzo stonowany build, dużo symetrii ładu :P ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Ryoni 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Pn, 16 Wrz 13

Napisany 18 Kwiecień 2017 - 15:38

również głosuje na 16mm
13 takei za cienkie sa po prostu

#19 Użytkownik jest niedostępny   huckinCharlie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 432
  • Dołączył: Wed, 27 Lip 16

Napisany 18 Kwiecień 2017 - 15:43

rozmiar rurek cacy :beerchug:

#20 Użytkownik jest niedostępny   habahaba 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1203
  • Dołączył: Wt, 14 Cze 11

Napisany 18 Kwiecień 2017 - 15:52

już zamówienie poszło, będzie 13mm :) 16mm to takie grube parówy :D

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych