Forum PCLab.pl: Coffee Lake - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (661 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 651
  • 652
  • 653
  • 654
  • 655
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Coffee Lake - wątek zbiorczy 8 generacja core

#13041 Użytkownik jest niedostępny   Hilt0n 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 13 Lipiec 2019 - 15:27

Zobacz postVSS, o 13 Lipiec 2019 - 09:59, napisał(a):

to juz nie przelewki, kosiara nie z tej ziemi, 3700x może sobie tylko pomarzyć o takim Score,

x54 mój robił na 1.36v CB/Aida stable ale nic więcej, do LINx trzeba było dopakować 70mv ale to juz 1.4v+ i nie ma opcji by to schłodzić

jaki model? K/KF czy cos nowszego


Normalny 9900K (moj drugi) pierwszy poszedl do znajomego. Mam go dopiero od czwartku wiec musze sie jeszcze z nim wiecej pobawic.
Dzis w nocy postaram sie o wiecej testow.

O dziwo wstal w Windowsie na 1.31v na 5.5ghz, ale polecial jak tylko wrzucilem jakas strone w Chrome:

Dodaj obrazek

#13042 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12770
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 13 Lipiec 2019 - 15:33

zdaje sobie sprawe z tego ze moje proce nie byly i nie sa najlepsze bo zdecydowanie sa lepsze,

ile musisz mu dac na x54 stable ?

#13043 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3045
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 13 Lipiec 2019 - 15:52

Zobacz postPrimoGhost, o 13 Lipiec 2019 - 10:58, napisał(a):

Spróbuj Rog Bench. Jest taki pomiędzy. A jest dobry.

Jak długo mielić nim procka żeby uznać że konfig jest stabilny?
Na razie przeszedł benchmark i stress test 15 minut.
Max. temp. na rdzeniu 84C przy 4059MHz/1.264V (w Prime95 przy tych ustawieniach szybko przekracza 100C).

Zobacz postHilt0n, o 13 Lipiec 2019 - 15:27, napisał(a):

Normalny 9900K (moj drugi) pierwszy poszedl do znajomego. Mam go dopiero od czwartku wiec musze sie jeszcze z nim wiecej pobawic.
Dzis w nocy postaram sie o wiecej testow.

O dziwo wstal w Windowsie na 1.31v na 5.5ghz, ale polecial jak tylko wrzucilem jakas strone w Chrome:

Wyliczyłem na szybko że Twoja sztuka pod względem potencjału OC dogoniła Sandy Bridge non-K.
5.4GHz/4.7GHz = +15%, czyli podobnie jak np. i5-2400 (3.7GHz/3.2GHz).
Takie OC może być już warte zachodu. :)

#13044 Użytkownik jest niedostępny   Passt 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 558
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 13

Napisany 13 Lipiec 2019 - 16:02

Zobacz postPaw79, o 13 Lipiec 2019 - 15:52, napisał(a):

Jak długo mielić nim procka żeby uznać że konfig jest stabilny?


Podbijam pytanie.

#13045 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6589
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 13 Lipiec 2019 - 16:07

2h powinno dać set up wystarczający do codziennego użytku. Jak nie przeprowadzasz symulacji czy wielogodzinnego renderingu - to dość racjonalny czas.

Testy stabilności w zastosowaniach profesjonalnych zaczynają się od 24H.

#13046 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12770
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 13 Lipiec 2019 - 16:56

na ryzenach jest duzo prosciej i szybciej :E

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 13 Lipiec 2019 - 16:56


#13047 Użytkownik jest niedostępny   Hilt0n 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 13 Lipiec 2019 - 17:48

Tak na szybko:

5.4ghz 1.322v lata w AC Odyssey, CB 20 i AIDA - najwiekszy problem to temperatury dobijaja do 92C - AIO 360mm z cyrkulatorem walacym w srodek budy. Nie ma szans uzywac tego na codzien.
5.5ghz 1.327v jest potrzebne zeby zrobic valid cpu-z i normalnie latac po internecie ale test AIDA czy CB 20 to crash w ciagu 5 sekund.

Nie chce walic wiekszego voltage bo temperatury juz za wysokie dla mnie - tak ubilem poprzedniego 9900k ktory teraz potrzebuje 1.36v zeby zrobic 4.9ghz...

No i jeszce ten BIOS z EVGA, nie kumam go do konca.

Ciekawe co bym mogl z tym zrobic na porzadnym LC?

Dodaj obrazek

#13048 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12770
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 13 Lipiec 2019 - 18:08

na custom możesz wbijać do 1.32-1.36v ale trzeba sie pilnować i trzymać płyn nisko
mój 9900k w CB robił tyle a w LINX potrzebował około 1.18-1.20v , x 51 w LINX robił w okolicy 1.250v , x52 linx to już 1.32v ,więcej nie ma sensu dawać w syntetykach bo w użytkowaniu i tak cep się podczas długiej sesji zagotuje, no można dać 1.36-1.38v ale trzeba mieć naprawdę dobre LC
Dodaj obrazek

#13049 Użytkownik jest niedostępny   Passt 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 558
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 13

Napisany 14 Lipiec 2019 - 10:44

RealBench od Asusa też nieźle wygrzewa proca, choć nie tak mocno jak Prime95.
U mnie na chłodzeniu z sygnatury mam 95 st.C na najcieplejszych rdzeniach.

#13050 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12770
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Lipiec 2019 - 16:15

robiliście już ME update na Asusach z390?

Dodaj obrazek

#13051 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5419
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 15 Lipiec 2019 - 14:43

Zobacz postHilt0n, o 13 Lipiec 2019 - 17:48, napisał(a):

Tak na szybko:

5.4ghz 1.322v lata w AC Odyssey, CB 20 i AIDA - najwiekszy problem to temperatury dobijaja do 92C - AIO 360mm z cyrkulatorem walacym w srodek budy. Nie ma szans uzywac tego na codzien.
5.5ghz 1.327v jest potrzebne zeby zrobic valid cpu-z i normalnie latac po internecie ale test AIDA czy CB 20 to crash w ciagu 5 sekund.

Nie chce walic wiekszego voltage bo temperatury juz za wysokie dla mnie - tak ubilem poprzedniego 9900k ktory teraz potrzebuje 1.36v zeby zrobic 4.9ghz...

No i jeszce ten BIOS z EVGA, nie kumam go do konca.

Ciekawe co bym mogl z tym zrobic na porzadnym LC?

Dodaj obrazek

Jakie masz AIO do tego 9900k??

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 15 Lipiec 2019 - 14:46


#13052 Użytkownik jest niedostępny   Hilt0n 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 16 Lipiec 2019 - 01:39

Zobacz postPhoenixsuple, o 15 Lipiec 2019 - 14:43, napisał(a):

Jakie masz AIO do tego 9900k??


Corsair H150

#13053 Użytkownik jest niedostępny   Passt 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 558
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 13

Napisany 16 Lipiec 2019 - 20:03

Co jest lepsze do sprawdzania stabilności procesora: prime95 z wyłączonymi wszystkimi funkcjami AVX w teście blend, czy RealBench od Asusa??

#13054 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6589
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 16 Lipiec 2019 - 20:37

W tej konfiguracji - uważam, że Rog Bench.

#13055 Użytkownik jest niedostępny   Passt 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 558
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 13

Napisany 16 Lipiec 2019 - 21:23

Jeszcze jedno pytanie:

Jak ustawić na sztywno żądaną częstotliwość proca w biosie??
Wszystkie C State Support mam wyłączone ,podobnie CPU Enchanced Halt i CPU EIST funcktion również wyłączone.

Sprawdzam proca w Civilization VI i częstotliwość rdzeni skacze 4700 <-> 4900 MHz.

Którą funkcję w mojej płycie musze ustawić, żeby częstotliwość była stała??

Podkręcałem na podstawie tego poradnika:
https://www.youtube....9&v=PwkDJTPGhlU

#13056 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6589
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 16 Lipiec 2019 - 21:34

Core cache power limit daj na 255.75 a potem możesz dodatkowo w planie zasilania systemu Windows ustawić - wysoka wydajność. Powinien wtedy trzymać.

#13057 Użytkownik jest niedostępny   Passt 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 558
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 13

Napisany 17 Lipiec 2019 - 19:11

Zobacz postPrimoGhost, o 16 Lipiec 2019 - 21:34, napisał(a):

Core cache power limit daj na 255.75 a potem możesz dodatkowo w planie zasilania systemu Windows ustawić - wysoka wydajność. Powinien wtedy trzymać.


Pierwszą wartość już tak ustawiłem wcześniej, natomiast zmieniłem plan zasilania na wysoką wydajność oraz wyłączyłem Offset AVX w biosie i już nie spada częstotliwość.

Dzięki za poradę.

#13058 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13772
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 17 Lipiec 2019 - 20:30

Jakby ktoś chciał, kolejne slidy z atakiem na nanometry:
https://www.overcloc..._in_two_years/1

Dodaj obrazek

#13059 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9323
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 17 Lipiec 2019 - 23:40

jako ze nowe ryze dalej nie do konca nadaja sie do 144hz++, to powiedzialem ze jak 9900k zejdzie do ok 400GBP to pomysle, dzisiaj wchodze na amazona a tam szok :D https://www.amazon.co.uk/dp/B005404P9I
i teraz nie wiem co robic :D

#13060 Użytkownik jest niedostępny   chreasy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1277
  • Dołączył: So, 23 Lip 11

Napisany 22 Lipiec 2019 - 12:45

Kupuj i9 posiedzisz na niej spokojnie do 2022/23 roku, będziesz pan zadowolony a ryzeny olej, boś nie beta tester tylko gracz fpsowy. :cool:

Ten post był edytowany przez chreasy dnia: 22 Lipiec 2019 - 17:38


  • (661 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 651
  • 652
  • 653
  • 654
  • 655
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych