Forum PCLab.pl: Potrzeba włączenia kilkukrotnie monitora - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Potrzeba włączenia kilkukrotnie monitora

#1 Użytkownik jest niedostępny   churchill128 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 13

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 14:15

Witam, mam dziwny problem. Włączam komputer,(jak i ekran) wszystko fajnie pierwsze okna bios itp się pokazują. Nagle ekran gaśnie (jak w stan uśpienia), żeby znowu wyświetlał pulpit trzeba go kilkuktotnie włączać (około 5 razy) jest to dość uciążliwe. Problem wystąpił około miesiąc po wymianie płyty głównej.

-Monitor; Belinea101711
-Procesor; Phenom II x4 965 BE 3,4 GHz
-Chłodzenie CPU; SilentiumPC Fera Pro HE1224
-Zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W 80Plus
-Płyta główna; Asus M5A97 R2.0 AM3+
-GPU; Palit GeForce GTX 760 JETSTREAM 2GB

Z góry dzieki

#2 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 15:45

pewnie zasilacz pada.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dym 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 07

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 10:27

Zobacz postMinciu, o 21 Kwiecień 2017 - 16:45, napisał(a):

pewnie zasilacz pada.



Zgadza sie, podobne objawy mialem w poprzednim monitorze, startowal za 3-4 razem, przelutowanie kondensatorow w zasilaczu rozwiazalo problem i monitor żona uzywa do dzis.
Koszt naprawy 10 zl jak zrobisz sam, w serwisie nieoplacalne...

#4 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 10:36

Zobacz postDym, o 28 Kwiecień 2017 - 11:27, napisał(a):

Zgadza sie, podobne objawy mialem w poprzednim monitorze, startowal za 3-4 razem, przelutowanie kondensatorow w zasilaczu rozwiazalo problem i monitor żona uzywa do dzis.
Koszt naprawy 10 zl jak zrobisz sam, w serwisie nieoplacalne...


W serwisie 100zl pęknie jak nic:)

Warto wymienić wszystkie w zasilaczu, nie tylko te z widocznymi uszkodzeniami/napuchnięciami. W serwisie wymienią pewnie tylko uszkodzone, bo taniej i szybciej:D

Rozebrać ekran, spisać wszystkie kondensatory, złożyć ekran, zamówić zestaw nowych, odebrać paczkę, rozebrać ekran, wymienic / wlutować nowe, złożyć ekran:) Upierdliwe bo 2 razy trzeba rozbierać badziewie:)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 28 Kwiecień 2017 - 10:37


#5 Użytkownik jest niedostępny   churchill128 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 13

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 17:08

Dzięki za spostrzeżenia, zasilacz stary nie jest więc jest to dziwna sprawa. Dzisiaj zrobiłem test. Szybko włączałem i wyłączałem (nawet monitor nie zdążył nic wyświetlić) z 6-7 razy i ani razu nie zgasł. Więc to raczej nie zasilacz.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 21:54

chyba żartujesz? Masz nowy zasilacz?

Mój link

to jest monitor sprzed 13lat. I tyle samo lat ma w nim zasilacz. Wiesz że piszemy o zasilaczu monitora nie komputera?

Nie sądzę żebyś wymieniał zasilacz w tym monitorze na nowy, bo kosztowałoby 3 razy tyle co ten monitor jak nie lepiej.

kondensatory do wymiany, to prawie pewniak.

Ewentualnie zmień monitor. Zasilacze są wbudowane to w monitory to z zmienisz ekran i zasilacz na raz:D

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 28 Kwiecień 2017 - 21:57


#7 Użytkownik jest niedostępny   Dym 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 169
  • Dołączył: Wed, 18 Kwi 07

Napisany 29 Kwiecień 2017 - 22:46

OK dla jasnosci, kondensatory utrzymuja napiecie nawet przez kilkadziesiat sekund, szybkie wylaczanie/wlaczanie to zaden test.
Odlacz monitor od pradu, nacisnij przycisk Power zeby rozladowac ladunek, zostaw go na 5 minut. Wlacz, jak nie wystartuje to zasilacz.

Tak czy inaczej, zrob sobie przysluge i wymien monitor, szkoda czasu, chyba, ze chcesz go naprawic dla sportu i przy okazji sie czegos nauczyc.

#8 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4933
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 30 Kwiecień 2017 - 11:47

Dokładnie wymienić monitor. Specyfikacja tego Belinea101711 jest podobna albo gorsza od mojego monitora CRT sprzed 15 lat. Masz gtx 760 to bez problemu uciągnie full hd i komfortowe 24 cale.

#9 Użytkownik jest niedostępny   churchill128 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 13

Napisany 01 Maj 2017 - 18:28

Hahah, dzięki chłopaki. Niestety głupio ale pomyślałem o zasilaczu komputera, a nie monitora. W najbliższym czasie załatwię nowy. Jak coś to dam znać ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7889
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 01 Maj 2017 - 18:38

W zasadzie najtrudniejsze to jest otwarcie monitora bez wylamania zatrzaskow.

Jak nigdy nie lutowales to skocz z ta plyta wyciagnieta do eletronika na miescie kupic konsensatory do niej... zagadaj czy by Ci sprzedawca tego po godzinach w domu nie zrobil. Moze to byc przyslowiowa flaszka + kondensatory

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 01 Maj 2017 - 18:51

zależy od miasta. w moim jedynie allegro miało kondensatory.

#12 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4933
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 02 Maj 2017 - 01:50

Opłaca się naprawić ten monitor tylko samemu, a w każdym innym przypadku lepiej zrobi jak kupi nowy monitor bo to już starocie. Wolny, słaba rozdzielczość, mały, wejście tylko analogowe - nadaje się tylko do przeglądarki chyba. Widzę że autor ma gpu pod gry więc przyda mu się nowy monitor.

#13 Użytkownik jest niedostępny   churchill128 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 13

Napisany 25 Maj 2017 - 17:51

Powiem tak, idąc za radami. Monitor nowy, więc stary rozebrałem. Faktycznie 4 kondensatory napuchnięte. Więc na dniach przylutuję i zobaczę czy coś pomogło ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2808
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Maj 2017 - 18:02

wymień wszystkie, nie tylko te spuchnięte. To też jest dobra rada.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych