Forum PCLab.pl: Problemy z Iridium Pro 240GB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy z Iridium Pro 240GB Problemy dysk SSD Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 15:11

Drodzy Forumowicze,

Zwracam się do Was z prośbą o opinię. Trzy tygodnie temu musiałem kupić nowy dysk twardy, gdyż po ponad trzech latach stary Seagate odmówił posłuszeństwa. Wybór padł na GOODRAM Iridium Pro 240GB.
Od samego początku użytkowania dysku pojawiały się problemy - raz dziennie praca laptopa zawieszała się na przynajmniej minutę - dioda sygnalizująca pracę dysku świeciła się nieustannie, jakbym pracował nad wypakowywaniem większego pliku.
Teraz sytuacja ta powtarza się niemal codziennie, a wczoraj aż trzy razy musiałem resetować laptopa.
Próbowałem wgrać sterowniki do Chipsetu ze strony Lenovo (mam B590) i w niczym to nie pomogło.
Pojawia się teraz pytanie, czy powinienem jak najszybciej udać się do salonu, gdzie go kupiłem, czy też faktycznie coś nie tak jest z moimi sterownikami etc.
Dla jasności dodam jeszcze to, że na starym dysku HDD takie sytuacje nie miały prawie w ogóle miejsca...

Poniżej przedstawiam screeny z kilku programów:

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14289
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 15:34

Iridium... ten dobry i tani dysk? :E

No cóż, przypadłość związana z tym że dysk przestaje na chwilę gadać z systemem nie jest obca, ale widać nie występuje u wszystkich (większości?) użytkowników.

Temat -> KLIK

Zamiast obejść naokoło producent powinien wypuścić firmware to łatający, no ale ten tego... dysk miał być tani :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   SaltyLongshanks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 154
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 12

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 15:58

Dysk wciąż jest polecany więc nie ma co się dziwić.

#4 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 16:51

Wykonałem wskazane czynności, które otrzymał jeden z użytkowników od pracownika GOODRAM, zobaczymy czy będą jakieś efekty. Oby były! :)

Ten post był edytowany przez piotrldz91 dnia: 21 Kwiecień 2017 - 16:51


#5 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4721
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 21:16

iridium pro jest strasznie wrażliwy na stany energoosczędne w procesorze oraz sterownik.


jeśli nie pomoże to przeczytaj i zastosuj rady z tych tematów :
http://www.win-raid....Me-Drivers.html
http://www.win-raid....ID-drivers.html
http://www.win-raid....et-systems.html

ja korzystam ze sterownika 13.2.8.1002

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 21 Kwiecień 2017 - 21:23


#6 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 22:58

Niestety nie pomogło, więc skorzystam.
Akurat zawiesił mi się laptop po godzinnej pracy z dokumentem :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31972
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 23:01

Napisz do Goodrama, opisz problem - do C50 dostałem FW bo dysk znikał na jednej płycie pod 1150, a od wgrania nowego FW dysk pracuje bez problemów, na wszystkich płytach u mnie, pod 1150 i 1151.

#8 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 23:16

Jak długo czekałbym na odpowiedź z ich strony ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31972
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 23:30

Napisz...w Twojej sytuacji chyba niczego to nie zmienia, prawda?

#10 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 21 Kwiecień 2017 - 23:50

Napiszę. Chociaż dzisiaj po wspomnianych przygodach poszło mi już trochę nerwów...

Dzięki za pomoc i sugestie :)


Edit 23.04.17 (14.15) Czekając na odpowiedź ze strony goodram, spojrzałem w szczegóły sterownika dysku i jedna rzecz mnie zainteresowała. Mianowicie to, że są trzy pliki, dwa podpisane cyfrowo od microsoftu, jeden niepodpisany od intela, być może to ja nadpisałem/powieliłem stery i stąd ten bałagan ?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez piotrldz91 dnia: 23 Kwiecień 2017 - 13:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:01

Dostałem odpowiedź od GOODRAM - polecono mi ustawić w planie zasilania wysoką wydajność, gdyż jak napisali "w większości przypadków rozwiązuje to problem".

#12 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14289
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:04

Świetnie rozwiązanie do laptopa :thumbup:

#13 Użytkownik jest niedostępny   chreasy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 634
  • Dołączył: So, 23 Lip 11

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:11

ale te Iridium Pro to padaka. Z tego co kojarze są na kontrolerze Phison PS3110, na tych samych, co HyperX Savage, który z kolei też nie grzeszy wydajnością. Sporo ludzi narzeka na kingstone jak i na iridium. Wniosek, unikać kontrolerów Phison.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31972
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:12

Zobacz postMitycznyJeż, o 24 Kwiecień 2017 - 22:04, napisał(a):

Świetnie rozwiązanie do laptopa :thumbup:

Polecam i pozdrawiam - Zbigniew :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:12

Najbardziej ciekawi mnie to, dlaczego po zaimplementowaniu tego planu zapis 4K Q32 spadł o jakieś 30%. Zmieniam na Zrównoważony i wraca z jakichś 200 na 300mb/s.

Ten post był edytowany przez piotrldz91 dnia: 24 Kwiecień 2017 - 21:12


#16 Użytkownik jest niedostępny   cHunter 

  • Niszczyciel Światów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7200
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:17

Zobacz postchreasy, o 24 Kwiecień 2017 - 22:11, napisał(a):

ale te Iridium Pro to padaka. Z tego co kojarze są na kontrolerze Phison PS3110, na tych samych, co HyperX Savage, który z kolei też nie grzeszy wydajnością. Sporo ludzi narzeka na kingstone jak i na iridium. Wniosek, unikać kontrolerów Phison.


Co ty gadasz, akurat to dobry kontroler. Coś innego skopali. I jakie problemy z wydajnością? Jak działa to działa dobrze.

#17 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:22

Gdyby nie freezy i zacięcia byłoby ok. Zobaczymy, może w końcu odkryję co tam jest nie tak.

#18 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6625
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:27

a nie masz drugiego kompa, żeby go podpiąć i sprawdzić ? równie dobrze może się okazać, że wina nie leży po stronie dysku

#19 Użytkownik jest niedostępny   piotrldz91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: So, 06 Lip 13

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 21:31

W tej chwili nie bardzo, ale pomyślę nad tym i spróbuję coś wykombinować.

Ten post był edytowany przez piotrldz91 dnia: 24 Kwiecień 2017 - 21:38


#20 Użytkownik jest niedostępny   maslak 

  • Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7385
  • Dołączył: Pn, 27 Gru 04

Napisany 24 Kwiecień 2017 - 22:11

Ja mam też Iridium Pro i mi wszystko śmiga tak, że ho ho ho :)

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych