Forum PCLab.pl: Pierwsze rzeczy które powinienem zrobić po instalacji Windows 10? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pierwsze rzeczy które powinienem zrobić po instalacji Windows 10? po instalacji na czysto Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   waterman 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 153
  • Dołączył: Pt, 12 Cze 09

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 11:22

Dzisiaj składam nowego kompa i stawiam na świeżo system, dopiero co wczoraj kupiony Windows 10. Dużo słyszałem o śledzeniu w tym systemie, reklamach i innych dziwnych rzecz, więc zastanawiam się, co powinienem zrobić w pierwszej kolejności zaraz po postawieniu systemu, oczywiście oprócz zainstalowania sterowników i kompletu używanych przeze mnie programu.

W Windows 7 na przykład zmieniałem schemat zasilania na wysoką wydajność, zmieniałem plik stronicowania etc. Szukam właśnie takich porad w odniesieniu do Windowsa 10.

#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6264
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 12:13

https://www.google.p...1rGWCH-pa8WyDDQ
Tylko to blokuje store MS.

Stronicowanie na wszystkich dyskach osobno włączone ma być na każdej partycji, kontrolowane przez system. Szybciej niż na sztywno duże wartości to działa. Chyba że oblicza się wartości na podstawie ramu też, ale nie testowałem

#3 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3710
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 12:44

Miej na uwadze fakt, że wyłączając pewne rzeczy według linka podanego wyżej możesz mieć problemy z niektórymi usługami, szczególnie przy dużych aktualizacjach systemu. Może zostać również wyłączony sklep MS oraz opcja "wyszukaj" na dyskach. Mogą zostać wyłączone kafelki, lub tylko ich aktywność, to tak z tych bardziej widocznych rzeczy jakie mogą ulec zmianie.
Ja bym tylko zmienił plan zasilania jeżeli potrzebujesz cały czas większej wydajności lub stany uśpienia itd. Na pewno w ustawieniach zasilania trzeba wyłączyć szybki start, bo tak to win10 nie wyłączy Ci do końca systemu i będzie można uruchomić go np. z klawiatury, nawet jak w BIOS te opcje są wyłączone. Możesz w ustawieniach w sekcji powiadomień sobie je wyłączyć jeżeli nie chcesz takowych używać. W sekcji prywatność powyłączaj co tam chcesz wedle uznania. Jeżeli to wersja Creators Update to wyłącz tryb gier, bo bywa jeszcze problematyczny i to w sumie tyle.

#4 Użytkownik jest niedostępny   waterman 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 153
  • Dołączył: Pt, 12 Cze 09

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 17:46

Dzięki, to zaraz się będę stosował. A co z aktualizacjami, bo słyszałem, że Creators Update robi problemy. Po instalacji ściągnie mi się automatycznie to uaktualnienie?

#5 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1952
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 20:45

Zobacz postdeton24, o 28 Kwiecień 2017 - 12:13, napisał(a):

https://www.google.p...1rGWCH-pa8WyDDQ
Tylko to blokuje store MS.

Stronicowanie na wszystkich dyskach osobno włączone ma być na każdej partycji, kontrolowane przez system. Szybciej niż na sztywno duże wartości to działa. Chyba że oblicza się wartości na podstawie ramu też, ale nie testowałem


1. Ustawiasz telemetrie na Basic i odpalasz WinaeroTweaker i wyłączasz telemetrię a Windows Store działa ok.
2. Swap powinien być tylko na C: (SSD) a na pozostałych wyłączony do tego lepsza wydajność jest jak swap jest ręcznie skonfigurowany dla 16GB 4GB a dla 8GB 12GB. Zaraz ktoś powie że takie wartości nie są potrzebę ba są potrzebę wystarczy odpalić program System Stability Tester inaczej nowa wersja Super PI z próbką 128MB i jak ma się swapa poniżej tych wartości t aplikacja crasuje się.

Zobacz postwaterman, o 28 Kwiecień 2017 - 17:46, napisał(a):

Dzięki, to zaraz się będę stosował. A co z aktualizacjami, bo słyszałem, że Creators Update robi problemy. Po instalacji ściągnie mi się automatycznie to uaktualnienie?


Oczywiście wyłącz parkowanie rdzeni to doda cie parę fps w grach i zniweluje stuttering w grach.

http://www.coderbag....parking-utility

Nie pobieraj bety tylko normalną.

I ustaw opóźnienie 500us w tym programie:

TimerResolution (musi pracować w tle)

lub pobierz usługę dodawana do systemu z forum.guru3d.com

Ten post był edytowany przez RMS_84 dnia: 28 Kwiecień 2017 - 20:50


#6 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3710
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 28 Kwiecień 2017 - 21:34

Jeżeli tworzyłeś w ciągu ostatnich dni dysk instalacyjny przy pomocy Media Creation Tool dostępnego na stronach MS to już masz wersję z Creators Update (CU). Jeżeli kupiłeś licencję z nośnikiem, to aktualizację do CU dostaniesz od razu lub wkrótce albo zostanie ręczna aktualizacja poprzez asystenta uaktualnienia. Skoro i tak instalujesz system na czysto i chcesz CU to ja bym radził zrobić nośnik/pendrive instalacyjny przy użyciu Media Creation Tool i zainstalowanie już z CU.

Co do rzekomych problemów, to na wszystkich kompach na których sam robiłem aktualizację do CU, a już ich trochę było, na żadnym nie było praktycznie problemów. Jeden tylko odstawiał coś z ikonami na pulpicie ale to pierdołka była i tyle, już nie ma po problemie śladu. Za to najbardziej sypią się systemy w których kombinowano w rejestrze, czy usługach by powyłączać jakieś rzeczy typu szpiegowanie itp.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2879
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 29 Kwiecień 2017 - 12:48

Cytuj

1. Ustawiasz telemetrie na Basic i odpalasz WinaeroTweaker i wyłączasz telemetrię a Windows Store działa ok.

Telemetria Basic to w 90% to samo co Full!
https://www.youtube....h?v=wPFbAqICUJo

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 29 Kwiecień 2017 - 12:48


#8 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6264
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 29 Kwiecień 2017 - 15:34

Grzebanie przy telemetrii może mieć zły wpływ na działanie Forzy.
SWAP wyłączony na danej partycji uniemożliwia jego wykorzystanie dla aplikacji w jej obrębie. Może to więcej problemów stwarzać.
Raz utworzony plik SWAP o dużym rozmiarze warto zrobić defragmentację z poziomu innego systemu, np Hirens Boot Mini XP w My defrag całej partycji

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 29 Kwiecień 2017 - 15:38


#9 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Intel + nVidia Only
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1952
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 30 Kwiecień 2017 - 02:59

Zobacz postdeton24, o 29 Kwiecień 2017 - 15:34, napisał(a):

Grzebanie przy telemetrii może mieć zły wpływ na działanie Forzy.
SWAP wyłączony na danej partycji uniemożliwia jego wykorzystanie dla aplikacji w jej obrębie. Może to więcej problemów stwarzać.
Raz utworzony plik SWAP o dużym rozmiarze warto zrobić defragmentację z poziomu innego systemu, np Hirens Boot Mini XP w My defrag całej partycji


Ja mam wyłączona telemetrie i FH 3 działa idealnie.

Systemowi (i programom) nie robi gdzie jest swap pod warunkiem ze (system i swap) są na SSD. Po co mieć swapa podzielonego na kilku partycjach skoro można mieć na jednej partycji ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11141
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 30 Kwiecień 2017 - 03:30

Ja nic poza windows update i komunikatami o dostępności aktualizacji nie wyłączałem i żyje dobrze z W10.

Ten post był edytowany przez Pentium D dnia: 30 Kwiecień 2017 - 03:50


#11 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6264
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Luty 2018 - 22:42

"Stronicowanie na wszystkich dyskach osobno włączone ma być na każdej partycji, kontrolowane przez system. Szybciej niż na sztywno duże wartości to działa. Chyba że oblicza się wartości na podstawie ramu też, ale nie testowałem"

Nieprawda - zobacz tu:
http://forum.pclab.p...&#entry15007357

#12 Użytkownik jest niedostępny   bori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 296
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 16

Napisany 19 Luty 2018 - 22:52

Postawic zamiast Windows X jakiegoś linuxa ;)

Zobacz postwaterman, o 28 Kwiecień 2017 - 11:22, napisał(a):

Dzisiaj składam nowego kompa i stawiam na świeżo system, dopiero co wczoraj kupiony Windows 10. Dużo słyszałem o śledzeniu w tym systemie, reklamach i innych dziwnych rzecz, więc zastanawiam się, co powinienem zrobić w pierwszej kolejności zaraz po postawieniu systemu, oczywiście oprócz zainstalowania sterowników i kompletu używanych przeze mnie programu.

W Windows 7 na przykład zmieniałem schemat zasilania na wysoką wydajność, zmieniałem plik stronicowania etc. Szukam właśnie takich porad w odniesieniu do Windowsa 10.


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych