Forum PCLab.pl: Czy DisplayPort jest dużo lepsze niż HDMI przy podłączeniu monitora do PC? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy DisplayPort jest dużo lepsze niż HDMI przy podłączeniu monitora do PC?

#1 Użytkownik jest niedostępny   rolnik12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 03 Maj 2017 - 17:59

Byłem już zdecydowany na kupno monitora Samsung S27F350FHUX monitor ten posiada z cyfrowych wejść tylko HDMI. Przeczytałem temat "Jakim kablem podłączyć monitor" przypięty w dziale o monitorach na benchmark.pl http://forum.benchma...歭onitor/
i szczególnie zaciekawiło mnie podsumowanie:

"Jeżeli po lekturze, nie stało się jasne dlaczego należy używać DP, a jeśli nie DP to DVI-D, natomiast HDMI zostawić tym, którzy nie mają wyjścia i musza go używać podam jeden zasadniczy argument - urządzenie podłączone przez HDMI jest domyślnie rozpoznawane jako telewizor, a telewizor to wbrew pozorom nie monitor, działa inaczej i takie zachowanie się sterowników generuje rozliczne anomalie na wyświetlaczach, dlatego choćby dla świętego spokoju trzymajcie HDMI z dala od pecetów."

Czy rzeczywiście przy podpinaniu monitora do PC HDMI jest dużo gorsze od DisplayPort i DVI-D, że aż trzeba je "trzymać z dala od pecetów"?

O co chodzi też z tym, że monitor podłączony do PC przez HDMI jest domyślnie rozpoznawany jako telewizor, a nie monitor? Czy da się to zmienić, aby przy podpięciu przez HDMI monitor był rozpoznawany jako monitor, a nie jako telewizor?

Czy rzeczywiście podpięcie monitora przez HDMI sprawia że sterowniki zachowują sie inaczej niż przy podłączeniu przez DispalayPort albo DVI-D, i takie zachowanie się sterowników generuje rozliczne anomalie na monitorze jak sugeruje się tamtym temacie?

Czy rzeczywiście podłączenie monitora do PC przez HDMI jest aż tak złe, a podłączenie monitora do PC przez DisplayPort jest dużo lepsze? Bo jeśli tak to będę musiał całkowicie zmienić model monitora który będę kupował na taki który ma wejście DisplayPort, bo ten na który się zdecydowałem nie ma DisplayPort, jedynie HDMI i VGA.

Może jakieś przejściówki HDMI-DisplayPort, albo HDMI-DVI-D załatwiły by sprawę i problemy z HDMi, i monitor był by już domyślnie rozpoznawany jako monitor, a nie jako telewizor?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14476
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 03 Maj 2017 - 18:10

https://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI

Tutaj masz specyfikację HDMI.

Jak widzisz HDMI nie bardzo nadaje sie do FullHd i 144Hz+ czy WQHD 144Hz+ itp :)

HDMI to taki standard dla TV bardziej niż dla monitorów. Taki kabelek All-In-One, czyli jak wszystko do wszystkiego:)


Zreszta wkleiłes link gdzie wszytko jest napisane:)

Ja polecam kabel DP +24" +144Hz. W Twojej kasie dostaniesz taki ekran jak ma być do grania.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 03 Maj 2017 - 18:13


#3 Użytkownik jest niedostępny   rolnik12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 03 Maj 2017 - 20:27

Z tym że ja nie chce FHD 144 Hz, tylko FHD 60 Hz. Poza tym ten monitor Samsung ma FreeSync na którym mi zależy i niestety nie ma DP, a jedynie HDMI.

#4 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2807
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany 03 Maj 2017 - 20:37

Dla 60 Hz DP nie ma żadnych realnych przewag wobec HDMI.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14476
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 03 Maj 2017 - 20:58

Dokładnie, dla 75Hz tez nie ma różnicy, więc ja polecam kupic 75Hz chociaż, bo w tej cenie dostaniesz takie:)

No chyba, że w nic nie grasz i masz w nosie plynność;) Pomijam już fakt, że w cenie tego samsunga można kupić 144Hz ekran:)

#6 Użytkownik jest niedostępny   rolnik12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 03 Maj 2017 - 22:45

Komputer mam z myślą o graniu ale po pierwsze to 144 fps mi karta nie wygeneruje, a po drugie zależy mi na matrycy IPS.

I po trzecie co z wykrywaniem monitora jako telewizor, nie monitor przy podłączeniu monitora do PC przez HDMI? Da sie to jakoś zmienić?

Czy w takim przypadku użycie przejściówki HDMI-DP (aby monitor był wykrywany jako monitor, a nie telewizor) ma jakiś sens?

Ten post był edytowany przez rolnik12 dnia: 03 Maj 2017 - 22:51


#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14476
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 03 Maj 2017 - 23:03

monitor bedzie monitorem, o to sie nie martw;)

Czy podepniesz na HDMI czy na Dp wykryje ekran jak powinno.



Napaliłeś się na IPSa do gier i to 60Hz za prawie kafla. Gratuluje wyboru.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 03 Maj 2017 - 23:03


#8 Użytkownik jest niedostępny   rolnik12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 03 Maj 2017 - 23:30

Zobacz postMinciu, o 03 Maj 2017 - 23:03, napisał(a):

monitor bedzie monitorem, o to sie nie martw;)

Czy podepniesz na HDMI czy na Dp wykryje ekran jak powinno.

W tym poście z forum.benchmark.pl który przywołałem w pierwszym poście gość pisał coś innego, żeby unikać jak ognia HDMI w przy podłączeniu monitora do PC i pisał też, że jak podpina sie na HDMI to wykrywa jako telewizor a nie monitor i to generuje anomalie i problemy ze sterownikami. To jak to w końcu z tym jest?


Chciałem koniecznie matryce IPS bo jak dla mnie kolory na TN są bardzo słabe. Monitor musi być też 27" bo planuję grać z odległości ok. 3 m na padzie od X360, ale też grać przy biurku w gry, które tego wymagają np. RTSy, przeglądać internet i takie tam dlatego biorę monitor a nie telewizor. 60Hz mi wystarczy bo karta więcej fps i tak mi nie wygeneruje. Ot to cały mój motyw dlaczego akurat ten monitor ;)

Ten post był edytowany przez rolnik12 dnia: 03 Maj 2017 - 23:33


#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14476
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 03 Maj 2017 - 23:39

ja mam podpiety TV po HDMI i rozpoznaje model i wszystkie ustawienia czestotliwości. Nie sądzę żeby monitor na HDMI miał jakies życiowe problemy:) Przecież wiele ekranów jest wyposażona właśnie w taki kabel:)

Co do grania z 3 metrów na konsoli, to polecam jednak TV:) Bo z tej odległości to 27" jest 2 razy mniejsze jak smartfon trzymany pół metra od nosa:D


co do słabych kolorów TN, to na podstawie jakiego ekranu wyciągnąłeś takie wnioski?:)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 03 Maj 2017 - 23:40


#10 Użytkownik jest niedostępny   rolnik12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 04 Maj 2017 - 09:26

Zobacz postMinciu, o 03 Maj 2017 - 23:39, napisał(a):

co do słabych kolorów TN, to na podstawie jakiego ekranu wyciągnąłeś takie wnioski?:)

Samsung SyncMaster 940BW w porównaniu z AOC i2769Vn

Zobacz postMinciu, o 03 Maj 2017 - 23:39, napisał(a):


Co do grania z 3 metrów na konsoli, to polecam jednak TV:) Bo z tej odległości to 27" jest 2 razy mniejsze jak smartfon trzymany pół metra od nosa:D


Niestety nie ma sensownego TV do grania w cenie do 900 zł, zostają mi tylko monitory. A poza tym to w StarCraft II, czy w multi BF 4 nie da sie chyba grać na myszy i klawiaturze przy biurku na telewizorze ;) Ten monitor to ma być taki kompromis pomiędzy graniem na padzie z odległości 3 m, a graniem przy biurku czy przeglądaniem internetu. Innego wyjścia niestety nie widzę.

Ten post był edytowany przez rolnik12 dnia: 04 Maj 2017 - 09:38


#11 Użytkownik jest niedostępny   Aquel 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 23 Kwi 17

Napisany 04 Maj 2017 - 10:38

ja podobnie szukam i się właśnie zastanawiam nad takimi:

https://www.x-kom.pl...59g-czarny.html
albo
https://www.x-kom.pl...m-p-czarny.html

maja IPS,75Hz, freesync i DVI. Ten tańszy jest nowy i ciężko o opinie a ten drugi ma głośniki.

#12 Użytkownik jest niedostępny   rolnik12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 04 Maj 2017 - 11:53

Ewentualnie w moim budżecie znalazłem:
https://www.sferis.p...pack-2y-p425782

Bez FreeSync ale ma wejście DVI.

Zobacz postMinciu, o 03 Maj 2017 - 23:39, napisał(a):

ja mam podpiety TV po HDMI i rozpoznaje model i wszystkie ustawienia czestotliwości. Nie sądzę żeby monitor na HDMI miał jakies życiowe problemy:) Przecież wiele ekranów jest wyposażona właśnie w taki kabel:)


Znalazłem taki temat w sieci, koledze też wykrywa monitor po HDMI jako telewizor
https://forum.pcform...ako-telewizor-t

Poza tym dowiedziałem się, że Samsungi mają HDMI dedykowane dla konsol, tunerów DVB-T. Wtedy obraz przez HDMI obraz jest gorszy niż kiedyś na TV przez s-video. Chyba dla bezpieczeństwa lepiej wziąć tego LG 27MP38VQ z DVI-D, albo AOC i2769Vn z DisplayPort.

Ten post był edytowany przez rolnik12 dnia: 04 Maj 2017 - 12:16


#13 Użytkownik jest niedostępny   rolnik12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 08 Maj 2017 - 22:18

Taką jeszcze informacje znalazłem ostatnio:
"Ponadto TV kompresują przestrzeń kolorów do YCbCr i powinny być używane z materiałami źródłowymi, które zostały stworzone pod ich przestrzeń (RGB 16-235).
Gry i wszystko co jest na komputerach korzysta z RGB w pełnym zasięgu - dlatego też nie powinno się podłączać monitora przez HDMI, lecz przez Displayport lub DVI. "

Źródło: http://forum.pclab.p...st__p__13934201

Czy to prawda, że na monitorze podłączonym do PC przez HDMI są wyświetlane gorsze kolory niż na tym samym monitorze podłączonym do PC przez DisplayPort lub DVI-D?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14476
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 08 Maj 2017 - 23:30

W sterownikach Nvidia można wybrać zakres tonalny ograniczony 16-235 lub pełny 8bpc 0-255

Najlepiej podpinać na DP i o nic się nie martwić.

Ewentualnie DVI

HDMI będzie bardziej ograniczony przy wyższych odświeżaniach

najgorsze co może być to VGA

W tej kolejności dokładnie, w zależności co oferuje monitor. Jak mamy kilka gniazd, np VGA + HDMI + DVI to najlepiej wybrać DVI.

#15 Użytkownik jest niedostępny   rolnik12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 09 Maj 2017 - 07:12

Zobacz postMinciu, o 08 Maj 2017 - 23:30, napisał(a):

HDMI będzie bardziej ograniczony przy wyższych odświeżaniach

60 Hz nie jest takim wyższym odświeżaniem?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2255
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 09 Maj 2017 - 09:40

Rzeczywiście z HDMI są pewne problemy. Np. u mnie przy podłączeniu przez HDMI sterownik AMD standardowo ustawia mi YCbCr i mam jakieś dziwne kolory, ciemne odcienie zlewają się. Muszę przestawić na niepełne RBG 4:4:4. Oczywiście przy połączeniu przez DVI nie ma problemu. Miałem też Samsunga jak w pierwszym poście tylko model 24 (23,5") i był podobny wkurzający efekt.

Ten post był edytowany przez Mateusz31 dnia: 09 Maj 2017 - 09:43


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych