Forum PCLab.pl: Extreme Classified EVGA SR-2 Project - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Extreme Classified EVGA SR-2 Project Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 05 Maj 2017 - 18:58

Witam wszystkich serdecznie.

Jakiś czas temu skończyłem mój pierwszy projekt związany z LC a wyglądało to tak:

Spoiler

Mój nick na sąsiednim forum to "silence" - może ktoś poznaje.
Jeżeli jest ktoś ciekawy postępów i kombinacji to mogę podesłać link na priv a ze znalezieniem problemu też nie powinno być. ;)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od dłuższego czasu zbierałem zabawki do kolejnego build'a i postanowiłem w końcu rozpocząć projekt pełną gębą.

Jak już pewnie większość z Was się domyśla obecny projekt oprę na legendarnej płycie głównej EVGA jak i obudowie Lian-Li v2120.

1366 jest ze mną od dawna i nie myślę się z nim rozstawać. :P

Może trochę konkretów czyli czym będziemy się bawić:

MoBo: EVGA Classified Super Record 2,

CPUs: 2x Xeon X5660,

Ram: 48GB = 6x4GB Corsair Dominator GT 2000MHz + 6x4GB Kingston HyperX 1600MHz,

GPU: EVGA GTX 1080 ACX 3.0 SuperClocked 8GB,

PSU: EVGA SuperNowa G2 750W,

Case: Lian-Li v2120,

SSD: Crucial MX200 250GB.
---------------------------

Tyle w kwestii sprzętu ciężkiego a teraz trochę o zabawkach LC.

Bloki:

-blok MoBo: EK FC nikiel plexi,

-bloki CPU: Bitspower Summit EF ICE Black + Bitspower Summit EF EF Clear Acrylic,

-blok GPU: EK FC 1080 nikiel plexi,

-blok ram: EK Monarch X6 + custom acrylic TOP made by Skeeper ;) (tu pozdrowienia dla Kolegi)

blok na ram mam jeden... :( ciągle szukam drugiego.

Pompy:

-D5 Alphacool VPP 655 plexi,

-D5 Aquacomputer with USB and aquabus interface.

Rezy:

-Bitspower Z-Multi 250

-Koolance COV-RP450 Pump Fitting & Reservoir Base for PMP-450/S Rev.2.1 (komplet do D5 Aquacomputer).

Chłodnice:

-XSPC RX360 V3,

-Hardware Labs Black Ice GTX 240.

Tutaj będę musiał coś zmienić. Już widzę problem z ich ustawieniem ale o tym później.

Wentylatory:

-5x Enermax MAGMA UCEV12 / ileś tam Eermax UCTB 12 i 14.

wentylatory będę raczej zmieniał.


Złączki:

-HardTube 16/12 Barrow,

-reszta Bitspower, EK.

Obrotkami będzie sterował Lamptron FC Touch.

Największym wyzwaniem będzie przerobienie obudowy, która i tak już swoje widziała. Któryś z właścicieli przede mną nie zastanawiał się nad nią zbytnio tylko "musi się zmieścić" czego efektem jest masa dziur i ubytków. Na szczęście jej zewnętrzna bryła jest w dobrym stanie więc "tylko" środek będzie to uratowania i przeróbki. Obudowę muszę roznitować i oddać do piaskowania a później do malowania proszkowego ale ten zabieg dopiero jak będę miał zrobione covery na piwnicę, przedłużenie tacki czy cover na 5.25 dla kontrolera obrotów. Pisze się łatwo ale jak to wyjdzie w praniu to się okaże.

Planuje zrobić dwa osobne loopy i nie mogę się zdecydować jak to podzielić a bardziej jak to siądzie w budzie. Obudowa może i jest wielka ale po montażu płyty głównej zaczyna robić się ciasno. Top jest nisko nad tacką i robi się problem z montażem grubszej chłodnicy 360. Front obudowy jest zupełnie nieprzystosowany do instalacji chłodnic i jego też będę musiał przerobić. Na front mógłbym dać jakiegoś kolosa jak 480 czy nawet większego ale przyciski Power i Reset przeszkadzają... Dwie chłodnice to jest za mało na taki układ/układy a innych sensownych miejsc na instalację chłodnic nie widać. 120 na tyle nie wiele da...

Problemów co niemiara więc nie raz będę prosił o pomoc. Jeżeli macie coś na myśli to proszę śmiało.

Trzeba zacząć działać!

Może dość w kwestii wstępu. Trochę zdjęć zabawek.

Spoiler


#2 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4656
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 05 Maj 2017 - 19:04

O, kolejny z SR-2. Trzymam kciuki Dodaj obrazek Mam do mojej w pudełku spakowany blok Bitsa EI5520SR2 ale nie ma opcji żebym zabierał się spowrotem za LC, 2x AIO H115i wystarczają z palcem w nosie Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 05 Maj 2017 - 19:08


#3 Użytkownik jest dostępny   Zizu32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2124
  • Dołączył: Pt, 02 Lip 10

Napisany 05 Maj 2017 - 19:52

Też trzymam kciuki - uwielbiam "stare" płyty na 1366! Dodaję do obserwowanych :thumbup:

#4 Użytkownik jest niedostępny   ML MODS 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: Pn, 24 Sty 11

Napisany 05 Maj 2017 - 20:54

Zapowiada się świetnie. Powodzenia w pracach :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3096
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 06 Maj 2017 - 05:44

Bardzo mi się podobał Twoj projekt, który widziałem w Mikołowie. Szczególnie pomysł z blokiem i radiatorami ram :)

Zakładam monitoring. :cool:

#6 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5842
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 06 Maj 2017 - 11:12

Poprzedni projekt naprawde super...a teraz taka plyta...duze zobowiazanie-a zarazem taka plyta to juz w pewnym sensie gwarancja sukcesu.Powodzonka.

#7 Użytkownik jest niedostępny   blabla123 

  • Classified
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5160
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 06 Maj 2017 - 11:56

Wreszcie jakiś ciekawy sprzęt :thumbup:

#8 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2627
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 06 Maj 2017 - 12:38

super! powodzenia w projekcie :thumbup:


PS Nie wrzucaj fotek w spoilery bo przynosi to więcej szkody niż pożytku. W spoilerach foty w ogóle się nie skalują. :mad2:

#9 Użytkownik jest niedostępny   niklot1981 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 583
  • Dołączył: Nd, 14 Cze 09

Napisany 06 Maj 2017 - 12:54

Pamiętam bloczek od BITSPOWER na tą płytę... absolutnie niesamowita rzecz, szkoda że ta droga projektowa dla bloków zniknęła, szczególnie jeśli chodzi o BITSPOWER. Bloki z platformy X58, takie jak do RAMPAGE III EXTREME były kapitalne :thumbup:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4656
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 06 Maj 2017 - 13:13

@Up

Dodaj obrazek

Nie dotykam już customów, nie stać mnie nie takie zabawy po przejażdzce z X99 a na H115i przy max OC i tak nie dobijam do 70*C na obu cepach i przy 40-50% obrotów wentyli.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 06 Maj 2017 - 13:14


#11 Użytkownik jest niedostępny   niklot1981 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 583
  • Dołączył: Nd, 14 Cze 09

Napisany 06 Maj 2017 - 13:20

@UP Wartość kolekcjonerska bezcenna ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 06 Maj 2017 - 13:27

@czolgista778
Wciąż mi nie odpisałeś co do ceny. :P
-------------------------------------
Udało mi się kupić na alledrogo blachę, do której przykręca się zasilacz i całość do budy. Tak, tak nie było tej blachy razem z budą.
Nie jest ona od v2120 ale pasuje jak trzeba. Jeden problem z głowy.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


P.s. Dziękuję wszystkim za miłe przyjęcie mnie i projektu. ;)

Ten post był edytowany przez High dnia: 06 Maj 2017 - 13:27


#13 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 08 Maj 2017 - 19:31

Z braku laku zabrałem się za instalację bloku na 1080. Miało być miło i przyjemnie a było zupełnie przeciwnie. Blok kupiłem używany. Termo-pady kupiłem nowe i idąc krok po kroku za instrukcją ... wyszedł zonk!

Docinając termopad o grubości 0,5mm jak mówi instrukcja poniżej jest błędne. Po skręceniu termopad w ogóle nie dotyka bloku! Ba! Nawet termopad z kości ram nie ma kontaktu z nim a ten największy 1mm grubości odcinek ledwo ledwo go dotyka. :hmm:
Zastanowiło mnie jedno. Dlaczego poprzedni właściciel tego bloku użył 1mm pada w miejscu zaznaczonym poniżej jak i "narzygał" sporej ilości pasty na wszystkie pady...
Jak zrobiłem to samo to dopiero termopady zaczęły mieć kontakt z blokiem. Rdzeń od początku był ok. Bardzo dziwna sprawa i mam ochotę napisać do EK.
Jedyny pozytyw jest taki, że oryginalny back-plate siadł jak trzeba.

Dodaj obrazek

Po zamontowaniu wygląda to tak:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3096
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 08 Maj 2017 - 19:37

Nie wiem czy ja dobrze widzę, ale czy wcześniej ktoś dał pastę między blok a termopady? :E :E

EDIT: Dobra doczytałem, że również tak zrobiłeś. Coś jest ewidentnie nie tak, termopady muszą przylegać idealnie.

PS.
W tym miejscu nr 2 nie trzeba dawać termpadów. Najważniejsze są te nr 3 i na pamięciach. Wywal je i zobacz czy wtedy blok dobrze przylega.

Ten post był edytowany przez heat dnia: 08 Maj 2017 - 19:41


#15 Użytkownik jest niedostępny   huckinCharlie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Wed, 27 Lip 16

Napisany 08 Maj 2017 - 19:37

Nie pierwszy raz wpadka ekwb z instrukcją i termopadami ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   PatrykT 

  • misterT.design
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2077
  • Dołączył: So, 10 Lis 12

Napisany 08 Maj 2017 - 19:52

Nie wiem jak dla 1080, ale przy 9xx w instrukcji jest napisane jasno aby termopady delikatnie posmarować pastą termo i przykleić je na odpowiednie elementy karty

Co do sekcji nr 2 było dać większy pasek tak aby okalał te elementy, wycisza to wtedy jakiekolwiek piszczenie

#17 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 08 Maj 2017 - 19:57

Zobacz postheat, o 08 Maj 2017 - 19:37, napisał(a):

Nie wiem czy ja dobrze widzę, ale czy wcześniej ktoś dał pastę między blok a termopady? :E :E

EDIT: Dobra doczytałem, że również tak zrobiłeś. Coś jest ewidentnie nie tak, termopady muszą przylegać idealnie.

PS.
W tym miejscu nr 2 nie trzeba dawać termpadów. Najważniejsze są te nr 3 i na pamięciach. Wywal je i zobacz czy wtedy blok dobrze przylega.


Dokładnie tak, pasty było w cholerę ale szybko wyjaśniło się dlaczego.
Jest to bardzo dziwne dlaczego termopar nie przylega po skręceniu bloku. Myślałem, że to też wina backplate ale i bez niego są takie same jaja. Zresztą backplate nie ma nic do tego.
To po co podają w instrukcji, żeby w miejscu 2 też umieścić termopad??!! :mad2:
Patrząc na oryginalne chłodzenie miejsce 2 tez nie ma żadnego elementu chłodzącego a tylko nawiew z wentylatorów. Może rzeczywiście go olać?

@PatrykT
Delikatne posmarowanie nic nie daje. Tylko lepiej trzyma termopad i nic więcej. Dalej nie ma styku.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Mr0czny 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 999
  • Dołączył: Wt, 25 Lut 14

Napisany 08 Maj 2017 - 19:58

tu masz instrukcje jak montować thermalpady

https://www.evga.com...ation_guide.pdf

#19 Użytkownik jest niedostępny   PatrykT 

  • misterT.design
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2077
  • Dołączył: So, 10 Lis 12

Napisany 08 Maj 2017 - 20:08

@up, szkoda że ta isntrukcja się na daje w tym przypadku jedynie jako substytut papieru toaletowego


@high, miejsce nr 2 to słynne cewki, przy ac jest na nie nawiew, przy bloku lc tego nie ma stąd jest tam temropad. Można złożyć bez niego, ale z nim jest ciszej jeśli karta piszczy

#20 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3096
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 08 Maj 2017 - 20:14

Zobacz postPatrykT, o 08 Maj 2017 - 19:52, napisał(a):

Nie wiem jak dla 1080, ale przy 9xx w instrukcji jest napisane jasno aby termopady delikatnie posmarować pastą termo i przykleić je na odpowiednie elementy karty

Co do sekcji nr 2 było dać większy pasek tak aby okalał te elementy, wycisza to wtedy jakiekolwiek piszczenie


Rzeczywiście jest info w instrukcji do bloku na 980, że EKWB coś takiego sugeruje w celu polepszenia wydajności, ale to jest jakaś bzdura i chyba jakiś jednorazowy "wybryk" bo w kolejnych instrukcjach już o tym nie piszą...
Na pewno nie może być tak, że trzeba dać pastę między blok i termopady żeby wszystko dobrze przylegało.

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych