Forum PCLab.pl: Postawienie VPN/proxy na komputerze z laczem z dynamicznym IP - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Postawienie VPN/proxy na komputerze z laczem z dynamicznym IP

#1 Użytkownik jest niedostępny   plantacja 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 04 Maj 15

Napisany 26 Maj 2017 - 08:20

Witam

Z gory przepraszam za paszkwilowy tytul tematu :)

Postaram sie wytlumaczyc lopatologicznie co chcialbym uzyskac (sam nie wiem co potrzebuje aby to dzialalo)

Mam stary komputer na neostradzie. Niekiedy go uzywam zdalnie ze wzgledu na wlasnie dynamiczne ip. Do tego celu uzywam teamviewer (komputer stoi w innym mieszkaniu). Minusem tego jest to ze wszystko dziala bardzo wolno, dlatego pomyslalem aby ominac cala "wirtualizacje" i laczyc sie bezposrednio z tamtym komputerem poprzez proxy/vpn co znaczaco przyspieszylo by dzialanie.

Co chcialbym osiagnac.

Na moim domowym komputerze chcialbym aby caly ruch sieciowy byl puszczany przez moja kablowke z wyjatkiem jednego programu ktory by wlasnie wykorzystywal lacze z drugiego mieszkania te z dynamicznym ip. Do tego potzebuje pewnie aby wlasnie postawic vpn/serwer proxy na tamtym komputerze abym mial jakis adres ip ktory moglbym "wklepac" do programu. Tu wlasnie problemem jest dynamiczne ip, ktore potrzebuje i nie wiem co i jak postawic aby to dzialalo - czyli mialo zew jakis statyczny adres abym mogl sie z tym komputerem polaczyc.

Aby bardziej skomplikowac sprawe potrzebowalbym rowniez aby zdalnie zmieniac ip na tamtym komputerze (za pomoca programu badz polaczenia z opcjami modemu (stary livebox neostrady))

Moze to i zawile tlumaczenie czego potrzebuje, ale wiem ze to wykonalne bowiem korzystalem juz z uslug rdsl (remote dsl) gdzie mialem jeden staly adres ip z ktorym sie laczylem i jednoczesnie moglem zmieniac zew ip poprzez strone www.

Jesli ktos wie lub ma pomysl jak by mozna to zrobic bylbym wdzieczny za nakierowanie mnie :)

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez plantacja dnia: 26 Maj 2017 - 08:26


#2 Użytkownik jest niedostępny   cHunter 

  • Niszczyciel Światów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7325
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 26 Maj 2017 - 08:40

Da się to zrobić, na zmienne IP pogooglaj o ddns. To czego potrzebujesz to VPN. Potem, by sterować zdalnym spiętym po VPN kompem zrób sobie windowsowy zdalny pulpit (dzięki VPN będa jakby w spiętych LAN). Największy problem to będzie ogarnąć ten routing by konkretny program korzystał z bramy na internet przez VPN. Ogólnie czeka Cie parę dni googlania bo tego nie da się łatwo wytłumaczyć.

Ten post był edytowany przez cHunter dnia: 26 Maj 2017 - 08:41


#3 Użytkownik jest niedostępny   plantacja 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 04 Maj 15

Napisany 26 Maj 2017 - 11:39

To ze nie bedzie to latwe to mialem tego swiadomosc juz od poczatku :) Dzieki za odp przynajmnije mam juz jakis punkt zaczepienia. Jak mi sie uda to zrobic to opisze to dla potomnosci :>

#4 Użytkownik jest niedostępny   Postrach 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4136
  • Dołączył: Cz, 16 Sie 07

Napisany 26 Maj 2017 - 12:11

Możesz skorzystać z no-ip dla neo.
Do tego nie wiem jaki masz tam modem , jeżeli posiada możliwość logowania po ssh , to dużo prościej jest programem np putty / xshell zrobić tunelowanie na jakimś porcie, i potem proxifire np się łączyć bo można tu przypisać konkretną aplikację do ip.

#5 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2923
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 26 Maj 2017 - 16:23

Nowe Liveboxy pozwalają na korzystanie z kilku usługodawców przypisujących domenę do dynamicznego adresu IP. W moim wypadku skończyło się na kupieniu starego routera, na który można było wgrać Tomato. Dlaczego? Ano dlatego, że mam domenę wykupioną na OVH i mogę sobie stworzyć tyle subdomen, ile mi się podoba dla każdej lokalizacji bez dodatkowych opłat. A domenę można wykupić najtańszą, nawet taką, za której przedłużenie płaci się kilkanaście zł rocznie :)
Dodaj obrazek

Jeżeli masz jednak Liveboxa w wersji 3, to z tego co pamiętam możesz korzystać z darmowych 2 albo 3 serwisów jak dyndns czy no-ip. Efekt będzie taki sam.
Potem albo tunel SSH (znowu. Tomato sprawi, że nie musisz polegać na innym komputerze w tamtej sieci), ustawienie proxy w przeglądarce czy programie i gotowe.

Ten post był edytowany przez narmiak dnia: 26 Maj 2017 - 16:23


#6 Użytkownik jest niedostępny   plantacja 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 04 Maj 15

Napisany 26 Maj 2017 - 17:30

Dzieki @Postrach

Jestem a etapie gdzie mam:

komp A = moj komp
komp B - komp z dynamiczynm ip

1. Zainstalowany na B server ssh - freesshd - uruchomiony serwer ssh
2. Niestety moj modem to sagem 3202 i nie moge tam sprzetowo ustawic dyndns
3. Zainstalowany klient noip na B i uruchomiony
4. Zainstalowany putty na A i skonfigurowany wedlug
http://www.en3o.pl/linux/tunelowanie-http-via-ssh-putty-3.html


Tu na razie klops bo nie chce sie w ogole polaczyc na razie gdy wpisuje adres xxx.noip.pl

Dzieki @narmiak niestety mam stary livebox i na sztywno moge tylko skorzystac z dyndns ktore niestety jest platne.


EDIT: Tomato nie mozna wgrac na routery adsl.. wiec kolejna slepa uliczka :)

Ten post był edytowany przez plantacja dnia: 26 Maj 2017 - 18:22


#7 Użytkownik jest niedostępny   cHunter 

  • Niszczyciel Światów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7325
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 26 Maj 2017 - 21:22

Tunel najlepiej robić pomiędzy routerami jak koledzy wspomnieli. Server ssh natychmiast odinstaluj bo to nie jest Ci do niczego potrzebne, coś nie zrozumiałeś. Jak nie masz możliwości zrobić tunel na routerach to po prostu wykorzystaj to co daje Windows. W Win10 masz już sporo możliwości jak bezpieczne IKEv2 (to nawet w Win7 chyba jest). Klikasz ustawienia sieci, potem dodaj nową sieć i wybierasz VPN a potem jaki jego rodzaj. Jak chcesz mieć super bezpieczne to odpowiednio skonfigurowany OpenVPN ale to odradzam na początek bo konfiguracja tego nie jest prosta. Ogólnie zrobić sobie ddns na zmiennym IP i zestawić tunel jest prosto. Jak pisałem problem to zrobić routing tak by konkretny program korzystał z konkretnej bramy.

Ten post był edytowany przez cHunter dnia: 26 Maj 2017 - 21:26


#8 Użytkownik jest niedostępny   plantacja 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 04 Maj 15

Napisany 19 Sierpień 2017 - 18:45

Ok troche mnie nie bylo.. bo poleglem na calej linii.. i z letka sie zirytowalem :)

Czas na podejscie drugie.

Im wiecej czytalem jak softwerowo to zrobic tym wiekszy metlik mialem w glowie.. Dlatego postanowilem teraz w mozliwie najprostszy sposob to zrobic.

1. Za 40 zl mam do wyboru router Asus WL-500G Premium badz LINKSYS WRT54GL - na obydwa moge wgrac tomato.
2. Ustawic modem livebox (livebox v1.1) w bridge do routera z tomato czy jakos tak :) (mam nadzieje ze wszystkie modemy da sie w bridge ustawic) - tego nie wiem jak zrobic..
2. Postawic VPN na ruterze z tomato
3. Uzyc jakis dyndnd aby miec ip statyczne do ktorego bede mogl sie polaczyc z routerem

Rozumiem ze teraz wystarczy wklepac np. w przegladarke to statyczne ip np mojeip.noip.pl i wszystko powinno smigac tak?

Ten post był edytowany przez plantacja dnia: 19 Sierpień 2017 - 18:52


#9 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8141
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 19 Sierpień 2017 - 20:03

Chciałbym zauważyć że prędkość połączenia będzie tragiczną i połączenie przez teamviewera pewnie znacznie lepiej będzie dzialac

#10 Użytkownik jest niedostępny   Luqe191 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1438
  • Dołączył: Nd, 23 Paź 11

Napisany 19 Sierpień 2017 - 21:21

Zgłoś się do mnie, mam kilka Mikrotików na sprzedaż, dwa ci mogę puścić po 40zł/szt :)
Jak ogarniesz ich konfigurację, to i VPN uruchomisz

#11 Użytkownik jest niedostępny   plantacja 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 04 Maj 15

Napisany 20 Sierpień 2017 - 10:39

@Szczota obecnie uzywam teamviewera i myslalem ze nic wolniejszego juz nie ma :) dlatego zaczalem kombinowac z routerem aby ominac pc.. w moim miemaniu powinno to znaczaco przyspieszyc transfery.. widac sie mylilem.

Nadal nie mam pomyslu jak to ogarnac aby dzialalo duzo szybciej niz teamviewer..

@Luqe191 dzieki.. ale na razie widac nie potrzebuje :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8141
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 20 Sierpień 2017 - 10:57

Problemem jest upload na Neostradzie. Realnie około 0,85mbit to za mało żeby normalnie korzystać z internetu.
Zdajesz sobie sprawę że po VPN z taką predkoscia będzie działać internet?
Jak dodamy najgorszy możliwy routing jaki da się zrobić w Orange to będzie dramat z katastrofa.
Orange musi dorosnac

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 20 Sierpień 2017 - 10:59


#13 Użytkownik jest niedostępny   plantacja 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 04 Maj 15

Napisany 22 Sierpień 2017 - 14:34

@Szczota zdaje sobie sprawe z oszalamiajacej predkosci netu z neo :) Mi tylko chodzi abym nie musial uzywac tamtego kompa.. tylko tamto lacze jako proxy/vpn i aby to dzialalo szybciej niz przez teamviewer.. tylko tyle i az tyle..

Sam w domu mam 500/500 Mbit.. tamto lacze chce tylko okazjonalnie wykorzystywac do przegladania stron ze wzgledu na zmienne ip..

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1060
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Sierpień 2017 - 14:59

Zobacz postplantacja, o 22 Sierpień 2017 - 15:34, napisał(a):


Ale zrozum, co z tego że masz 500/500 jak na Neostradzie masz 10/1 (teoretycznie). I ta jedynka jest właśnie problemem. Cokolwiek byś nie użył to wąskim gardłem jest właśnie upload Neostrady.

#15 Użytkownik jest niedostępny   plantacja 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 04 Maj 15

Napisany 22 Sierpień 2017 - 15:36

Kurcze nie chodzilo mi o to aby sie pochwalic laczem tylko, aby wytlumaczyc, ze doskonale zdaje sobie sprawe z kosmicznej roznicy pomiedzy moja kablowke, a neo ktore tam jest.. :) jak i rowniez ze predkosc netu po vpnie bedzie max taka jak predkosc neo.. wszystko wlasnie przez upa neostrady.. Chodzi mi tylko i wylacznie o rozwiazanie ktore bedzie dla mnie wygodniejsze niz uzywanie teamviewer.

Pozdrawiam

#16 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8141
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 22 Sierpień 2017 - 15:53

Ale teamviewera będzie wielokrotnie szybszy z powodu wolności Neostrady.
Przy teamviewera strony pobierają się z prędkością 10mbit i teamviewera wysyła tylko obraz który jest mocno skompresowany.
Przy VPN stronę będziesz pobierać z prędkością uploadu Neostrady czyli 0,8mbit.
Dodamy do tego super mega routing Orange i się okaże że prędkość będziesz miał na poziomie 0,1mbit bo ruch do Ciebie poleci przez połowę Europy przez przytykania styk Orange.

Przykładowo jak ja się łącze po VPN do jakiejś firmy i mają Orange to przez website panel mam problem qnapa skonfigurować. Każe im wtedy właśnie teamviewera wlaczyc

#17 Użytkownik jest niedostępny   plantacja 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 04 Maj 15

Napisany 22 Sierpień 2017 - 17:42

@Szczota @Qwinto ok zrozumialem w koncu :) Troche mi to zajelo.. Nie wiem czemu ubzduralem sobie ze ze dl i up beda neo.. a to faktycznie przeciez z neo chodzi w takim wypadku tylko o up jakbym postawil vpn.. no nic temat umiera smiercia naturalna :) chyba ze sobie w domu dokupie dodatkowe lacze z neo :> albo od jakiegos innego dostawcy ktory ma duza pule ip..

#18 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8141
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 22 Sierpień 2017 - 18:49

Nie licz na zmienne IP. Dobrze jest dostać publiczne IP obecnie

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych