Forum PCLab.pl: Laptop chłodzony wodą - brak nazwy projektu ;) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop chłodzony wodą - brak nazwy projektu ;) Oceń temat: *---- 1 Głosów

#1 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 06 Czerwiec 2017 - 21:08

Witam !


Od jakiegoś czasu niektórzy mogli zauważyć moje działania na forum nhl.pl oraz na zagranicznym techpowerup W dziale modyfikacje laptopów powstał temat z projektem przystawki do laptopa z chłodzeniem wodnym.

Podziękowania oczywiście dla Aquatuning.de za wsparcie w projekcie.

Dodaj obrazek


Parę fotek z wykonanych już prac:

Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek



Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek



Do podstawki będzie podłączany Laptop bazujący na kadłubku Firmy Clevo. Na ta chwilę jedna Firma zaproponowała model P771DM do tej modyfikacji.

Na razie to wszystko ;) od dziś Aktualizacje będą się odbywały również na tym forum.


W tej chwili projekt wygląda następująco :

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Drewniane wstawki trzeba dopasować i załamać na frezarce krawędzie elementów.

Ten post był edytowany przez rafbgo dnia: 06 Czerwiec 2017 - 21:18


#2 Użytkownik jest niedostępny   Ryoni 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 95
  • Dołączył: Pn, 16 Wrz 13

Napisany 06 Czerwiec 2017 - 21:20

skoro jest na zewnątrz czemu nie dać większej chłodnicy?
280mm prawdopodobnie pozwoliłoby na w pełni ciche chlodzenie

#3 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 06 Czerwiec 2017 - 21:23

Laptop nie jest tak prądożerny jak PC - do tego zauważ fakt że ten system będzie wspomagać chłodzenie które już będzie w laptopie :) - laptop będzie mógł być od tego odłączony i jednocześnie będzie mógł pracować bez przystawki. Zastosowane tutaj wentylatory są niesłyszalne nawet na max obrotach (około 2150). Dodatkowo przy wykorzystaniu 280, nie mógłbym zrobić tak fikuśnych kształtów :) - ale tu racja powierzchnia oddawania ciepła byłaby wyższa oczywiście. Z tego co się orientuje model P771, jest głośny - jeśli przystawka zbije paręnaście stopni to same chłodzenie w laptopie zwolni swoje obroty.

Ten post był edytowany przez rafbgo dnia: 06 Czerwiec 2017 - 21:26


#4 Użytkownik jest niedostępny   groXel 

  • Uzależniony
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 569
  • Dołączył: Nd, 07 Gru 14

Napisany 06 Czerwiec 2017 - 21:37

ten projekt zapowiada się ciekawie - będę śledził ;)

poprzedni shuttle ITX kompletnie nie przypadł mi do gustu :P

#5 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 06 Czerwiec 2017 - 21:38

Oplatanie przewodów do Shuttle idzie mi bardzo powoli - nie wiedziałem że to jest takie ciężkie :D . Same wykonanie podstawki to nie problem, gorzej będzie z przerobieniem laptopa - na szczęście mam wujka który lubuje się w obróbce metalu, już wiem że pomoże w przerobieniu chłodzenia i w dorobieniu aluminiowych elementów :)

Ten post był edytowany przez rafbgo dnia: 06 Czerwiec 2017 - 21:41


#6 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 797
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 06 Czerwiec 2017 - 21:52

Jestem ciekaw efektów! Śledzę mocno.

#7 Użytkownik jest niedostępny   passat19tdi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1478
  • Dołączył: Wt, 07 Cze 16

Napisany 07 Czerwiec 2017 - 14:31

Zobacz postrafbgo, o 06 Czerwiec 2017 - 21:23, napisał(a):

Zastosowane tutaj wentylatory są niesłyszalne nawet na max obrotach (około 2150).

Ale bajek to ty nie wciskaj...

#8 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 07 Czerwiec 2017 - 17:15

jak byś zauważył wentylatory są wielkości 6 x 6 cm a nie 12 x 12 że przy tej prędkości byłoby słychać szum śmigłowcowca... :) . Zresztą śmigła to klasa sama w sobie - noiseblocker robi świetne wentylatory.

Ten post był edytowany przez rafbgo dnia: 07 Czerwiec 2017 - 17:22


#9 Użytkownik jest niedostępny   FelipeET 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Pt, 19 Maj 17

Napisany 07 Czerwiec 2017 - 17:22

:E ten "laptop" będzie można już nazwać PC bo nikt z takim bydlakiem chodzić nie będzie :E

#10 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 07 Czerwiec 2017 - 17:24

hehehehe :) zrobię walizkę na kółkach xD jak ASUS przy GX700 :D

#11 Użytkownik jest niedostępny   Tomsto100 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 22 Mar 12

Napisany 07 Czerwiec 2017 - 18:34

Duża, kanciasta, nieporęczna obudowa dla miniaturowych chłodnic? Uważaj żeby ASUS cię nie pozwał o naruszenie własności intelektualnej :E

Wentylatory sprawdzałeś na chłodnicach, czy poza nimi? Bo nawet jeżeli poza nimi są ciche, to wątpię żeby dalej były jak to powietrze będzie przechodzić przez żeberka.

#12 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 08 Czerwiec 2017 - 20:16

wentylatory zamontowane na chłodnicach i to trzy sztuki :) i cisza ;) , Na chłodnicach finy nie są ciasno ułożone - dlatego głośność nie wzrasta bardzo dużo. Nie no mam nadzieje że ASUS się nie przyczepi ;)

#13 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 10 Czerwiec 2017 - 09:25

UP !

Jedna strona zrobiona :) - dziś robiłem drymelem więc poszło znacznie szybciej :D

fotki:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

teraz trzeba zrobić sześć elementów na druga stronę :) . Sponsor całego zamieszania ! Firma ... - Ah nie mogę zdradzić ich nazwy, napisali że sami się ujawnią pod koniec lub gdy już laptop będzie śmigać ;) Wyślą mi laptopa w następnym tygodniu.

Model P771DM zawierać będzie w sobie :
Procesor na podstawkę LGA 1151 (chyba i5 wątpię aby dali i7)
Układ chłodzenia,
brak dysków i ramu ( jestem w fazie załatwiania tego osprzętu ;)
karta graficzna GTX980M 8GB
Ekran 17 cali, nie wiem jaka rozdzielczość, do tej pory korzystając z laptopów 15" przyzwyczaiłem się do małego ekranu ale tu komfort pracy powinien być lepszy - dużo zależy też od samego typu matrycy.

Jest to mocny sprzęt i zarazem bardzo ciepły :) - zobaczymy co cały układ chłodzenia po wypolerowaniu i dolutowaniu układu LC będzie miał do zaprezentowania :) Może będzie tez dild procka :D . Na ta chwilkę to wszystko :) pozdrawiam !

Ten post był edytowany przez rafbgo dnia: 10 Czerwiec 2017 - 09:29


#14 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8349
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 10 Czerwiec 2017 - 11:06

Wiesz ze bedziesz musial zaprojektowac plyte podstawy obudowy to raz a dwa bloki jak i hs zrobic na cnc no chyba ze tak jak sie zapowiada zrobisz druta i pojedziesz po bandzie na rurkach miedzianch a na koniec zlaczki rozdzielajace uklad od at sa za duze za grube i malo pewne.

#15 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 10 Czerwiec 2017 - 14:20

czemu mało pewne ? u mnie w XPC - Table ani razu nie zawiodły a rozłączałem układ parę razy. Laptop zostanie nieco podniesiony ( w tylnej części) złączki przy laptopie postaram się zamontować tak aby jak najmniej wystawały w jego tylnej części a jednocześnie aby były funkcjonalne. W Asusie miedziana rurka załatwiła sprawę, więc tutaj też będzie okej, tym bardziej ze tam bloczek jest tylko na GPU, a tu będzie odbierał ciepło z CPU jak i GPU. ( rurka zostanie powyginana tak aby znajdowała się bezpośrednio nad cpu i gpu, dodatkowo zostanie powyginana w tych miejscach tak aby jej powierzchnia pokrywała największy obszar - na końcu spłaszcze ją na prasie, aby była bardziej płaska (większy kontakt z hotpipe) i przylutuje ją - nie wiem czy czasem zrobię test na jakiejś paście lub termo-padzie. Po tym zabiegu sprawdzę szczelność, a dodatkowo może zabezpieczę płytę jak i sama kartę lakierem do paznokci - co o tym myślicie ?.

#16 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8349
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 10 Czerwiec 2017 - 15:57

bez restrykcji układu będą słabe szanse , lutowanie rurek do Heatpipe pójdź po rade do fachowca zanim zniszczysz kilkanaście setupów OEM chłodzenia, ASUS ma 55w cepa i się gotuje a ty chcesz cepa 100W utrzymać na wodzy powodzenia o GPU nie wspomnę nawet , żeby to nie wyglądało na drut to potrzebujesz sporego zaplecza $$,
bez przebudowy nie zainstalujesz złączek ,one sa po prostu za duze ,
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 10 Czerwiec 2017 - 16:42


#17 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 10 Czerwiec 2017 - 17:19

przebudowa jest ogarnięta, ponieważ laptop dostanie jedną podłużna aluminiową stopę z tyłu (od lewej krawędzi do prawej) a po środku będą zrobione otwory z gwintami, całość będzie cofnięta aby złączki za bardzo nie wystawały. Mi się zdaję ze pompa zastosowano przez mnie też ma znaczenie, sama ilość wody w układzie tez jest większa a powierzchnia oddawania ciepła również będzie bo rurka zostanie powyginana tak aby jak największą swoją powierzchnią stykała się z CPU i GPU. Ja tam się nie nie stresuje :) zobaczymy jak to wypadnie w praniu :) . Zauważ że w ASUS-ie chłodzony jest tylko jeden element a i samych hotpipów jest mniej co może utrudniać oddawanie ciepła na radiator w laptopie. Tu będzie pracowało LC jak i AC po podłączeniu, nie wiem jak to wygląda w przypadku laptopa ASUSA - wentylatory w lapku chodzą czy nie ?


Grafik płakał jak rysował :


Dodaj obrazek


Tak że tak to planuje, zobaczymy co z tego wyjdzie :) te złączki "odpinane" są tylko cholernie długie i to mnie boli... Oczywiście dolna obudowa leci na pocięcie i tyle - później jakość się to zabuduje aby ładnie wyglądało :D

Ten post był edytowany przez rafbgo dnia: 10 Czerwiec 2017 - 17:43


#18 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8349
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 10 Czerwiec 2017 - 18:34

szybciej by ci poszło jak byś do poprzedniego projektu dokleił monitor na zawiasach :P , nie wiesz na co sie porywasz

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 10 Czerwiec 2017 - 18:35


#19 Użytkownik jest dostępny   rafbgo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Wed, 29 Paź 08

Napisany 10 Czerwiec 2017 - 18:38

hehehe :) nie no zobaczymy co z tego wyjdzie :) , przewód miedziany to element od hamulców samochodowych. Mam brata mechanika z osprzętem do wyginania jak i zarabiania końcówek :) - wujek wykona stopę pod wymiar jak i zrobi gwinty :D całość się skręci i zobaczymy :D wiem że może być masa problemów ;P damy rade.

Ten post był edytowany przez rafbgo dnia: 10 Czerwiec 2017 - 18:39


#20 Użytkownik jest niedostępny   tomsonx1983 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1006
  • Dołączył: Wt, 12 Maj 15

Napisany 10 Czerwiec 2017 - 20:16

Problemem może być d5
Te rurki mają około 5mm średnicy
Wiem bo nie raz dorabiałem w samochodach
Jak zrobisz z tego spiralę do tego to będzie mega restrykcyjny układ
Porównaj ciśnienie układu lc w pc a układu hamulcowego :E
Tam nie ma flow tylko pare set ml płynu pod dużym ciśnieniem przy prawie zerowym flow
Tak czy inaczej powodzenia w projekcie

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
2 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. heat,
  2. rafbgo