Forum PCLab.pl: Asus Maximus IX Formula - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus Maximus IX Formula bez chłodzenia cieczą ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   dune2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Wed, 11 Maj 05

Napisany 13 Czerwiec 2017 - 11:59

W ciągu paru miesięcy mam zamiar kupić nowy PC.Jestem na etapie wyboru podezespołów i moją uwagę zwróciła płyta główna Asus Maximus IX Formula.
Wiem że jest ona przygotowana pod chłodzenie cieczą i w związku z tym mam pytanie czy jest to wymóg konieczny czy można jej używac także bez chłodzenia cieczą ?

Ten post był edytowany przez dune2 dnia: 13 Czerwiec 2017 - 12:00


#2 Użytkownik jest niedostępny   grzech1991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1268
  • Dołączył: Wt, 19 Sty 10

Napisany 13 Czerwiec 2017 - 17:01

Ewidentnie widać, że jest to opcja.

#3 Użytkownik jest niedostępny   dune2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Wed, 11 Maj 05

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 09:21

Zgadza się.Dostałem potwierdzenie z serwisu Asusa.Moje pytanie wynikało z tego że wyczytałem w necie że ta płyta nie ma radiatorów na sekscji zasilania i że musi być chłodzona cieczą.Wiem już że to nieprawda.
Dodatkowo serwis Asusa potwierdził że plastikowa osłona nie będzie problemem jesli chodzi o gromadzenie się pod nią kurzu bo ona właśnie chroni przez tym żeby kurz nie pokrywał elementów płyty oraz przed mechanicznym uszkodzeniem.
Wydaje się więc że płyta jest idealna o ile usunięto juz w nowym biosie wcześniejsze problemy jak np. "zniakjące dyski sata"
Może jakiś użytkwonik tej płyty się wypowie ?

Ten post był edytowany przez dune2 dnia: 14 Czerwiec 2017 - 09:22


#4 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10714
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 09:29

Z tą osłoną to pic na wodę, po prostu teraz taka durna moda na świecidełka i armorowe zbrojenia z plastiku, co by młodym się podobało, w rzeczywistości ten szajs tylko pogarsza cyrkulację powietrza, ehh gdzie się podziały te wypasione płyty zrobione z jajem :cool:

Co do biosów to na LGA 1151 wszystkie takie same, czyli jedna wielka kopalnia beta, ale względnie nie ma już większych problemów.

#5 Użytkownik jest niedostępny   dune2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Wed, 11 Maj 05

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 09:37

Serwis asusa twierdzi że plastik nie pogarsza cyrkulacji powietrza za to osłona poza zabezpieczneiem przed kurzem chroni przed przepięciami elektryczności statycznej.
Nie wiem więc czy to tylko i wyłącznie dla szpanu ale nie zajmę stanowiska bo nie mam wiedzy inżynierów Asusa a z drugiej strony mogą ściemniać.
Na logikę jednak gdyby osłona coś "psuła" to by jej nie dawali bo to nie pierwsza osłona w ich topowych płytach.
Co do problemów z biosem to akurat czytałem że w tej płycie lubią znikac dyski podpięte pod sata więc będe spokojniejszy gdy wypowie się właściciel tego modelu.

Ten post był edytowany przez dune2 dnia: 14 Czerwiec 2017 - 09:39


#6 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10714
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 09:42

A co ma serwis innego twierdzić, Asus zaprojektował, Asus będzie stał murem przy tym rozwiązaniu, a w praktyce innego to zastosowania nie ma, bo za wszechobecną modą na szpan świecidełkami ;)
W momencie gdy masz goły laminat obłożony tylko radiatorami zawsze jakiś ruch powietrza występuje, wentylatory w obudowie wymuszą obieg, a tak jak wszystko jest schowane pod plastikową kopułą to jak ma tam się dostawać powietrze.

Znikające dyski to zmora wielu płyt, nie musisz czekać na posiadacza tego samego modelu bo biosy do maximusów idą z jednej bazy, dyski znikały nawet na mojej płycie, aktualnie jest w porządku

#7 Użytkownik jest niedostępny   dune2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Wed, 11 Maj 05

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 09:49

Czyli uważasz że Asus sam sobie "strzela w stopę" od paru lat dodając tą osłone w topowych płytach ?
Mi się wydaje że gdyby ona przeszkadzała to by jej Asus już nie dodawał.
I co z przepięciami wynikającymi z elektryczności statycznej? One przeciez występują.
Co do obiegu powietrza to naprawde nie chce mi się wierzyć że Asus popełnił taki błąd.
Zdaniem Asusa obieg powietrza jest lepszy dzięki tej osłonie.
Na obcojęzycznych forach i w testach widziałem pozytywne opinie odnośnie tej plastikowej osłony a na polskich forach jest głównie krytykowana.
Ciekawe kto ma rację a kto się myli :)

Ten post był edytowany przez dune2 dnia: 14 Czerwiec 2017 - 10:03


#8 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10714
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 09:55

Nie obraz się, ale coraz bardziej zaczynam uważać że prowadzisz jakąś obwoźną reklamę Asusa, albo jesteś tak zaślepiony ich produktami że jak bardzo nie przekroczyli by granicy absurdu to i tak nazwiesz to technologią.

Osłona jest tylko i wyłącznie dla szpanu, produkt gejmingowy to przecież gdyby nie posiadał armorowych pancerzy i militarnych capacitor'ów to gracze/dzieci by ich zjedli, bo jak to płyta do gejmingu bez świecidełek.
Kolego jak będzie miał się wytworzyć statyczny ładunek to ten plastikowy szajs Cie nie uchroni, wystarczy dotknął płytę w miejscu gdzie osłona się kończy i bye charlie, a na RMA dostaniesz odmowę i leć po nową płytę.

Co do obiegu powietrza to naprawdę nie trzeba posiadać doktoratu aby mieć pojęcie że coś schowane pod osłoną będzie miało znacznie gorszy dostęp powietrza, właśnie w tak niewinny sposób się postarza produkty i skraca ich czas życia, co by producent mógł utrzymać płynność finansową zarabiając na nowym modelu.
Radzę jeszcze zobaczyć serią Asus TUF Sabertooth, który chłodzony jest dwoma pierdzącymi wentylatorkami 40mm i to nie dlatego że występuje super zaawansowana technologia, tylko czymś trzeba utrzymać obieg powietrza pod osłoną ;)

Ale skoro nadal uważasz że to kosmiczna technologia 22 wieku, to nie ma problemu, przecież na kimś ten Asus musi zarabiać inaczej by zdechł z głodu :E

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 14 Czerwiec 2017 - 10:03


#9 Użytkownik jest niedostępny   dune2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Wed, 11 Maj 05

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 10:10

Nakryłeś mnie.
Czy jak napisze że owe osłony mają także topowe płyty MSI i gigabyte to uznasz że robię dla trzech firm ? :)

I nie obraż się ale stwierdzenia

Cytuj

Osłona jest tylko i wyłącznie dla szpanu, produkt gejmingowy to przecież gdyby nie posiadał armorowych pancerzy i militarnych capacitor'ów to gracze/dzieci by ich zjedli, bo jak to płyta do gejmingu bez świecidełek

są bardzo infantylne i w tej chwili uznajesz się za większego znawcę niż inżynierowie z wyżej wymienionych firm ? :)

Cytuj

Kolego jak będzie miał się wytworzyć statyczny ładunek to ten plastikowy szajs Cie nie uchroni, wystarczy dotknął płytę w miejscu gdzie osłona się kończy i bye charlie, a na RMA dostaniesz odmowę i leć po nową płytę.

Ale jeśli spadnie mi cokolwiek na płyte główną bez tej osłony to mogę ją uszkodzić a jak jest osłona to może uratować jej życie ?

Cytuj

Co do obiegu powietrza to naprawdę nie trzeba posiadać doktoratu aby mieć pojęcie że coś schowane pod osłoną będzie miało znacznie gorszy dostęp powietrza, właśnie w tak niewinny sposób się postarza produkty i skraca ich czas życia, co by producent mógł utrzymać płynność finansową zarabiając na nowym modelu.

aaaa to Ty z tych oświeconych no to nie mam więcej pytań.
Mogłęs dodać że WTC rozwalili sobie sami Amerykanie i byłby komplet :)
Dzięki za próbę oświecenia i wprowadzenie do teorii spiskowych :)

Ten post był edytowany przez dune2 dnia: 14 Czerwiec 2017 - 10:17


#10 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10714
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 10:13

Coraz bardziej potwierdza to tezę że owe osłony są tylko dla szpanu, wszyscy nagle w tym samym czasie opracowali kosmiczną technologię, tak to na pewno przypadek który da się jakoś logicznie wytłumaczyć. ;)
Diody RGB migoczące w rytm dyskoteki na laminacie płyty też w znaczącym stopniu przyczyniają się dalszego rozwoju technologii i nauki.

Zobacz postdune2, o 14 Czerwiec 2017 - 11:10, napisał(a):

I nie obraż się ale stwierdzenia

są bardzo infantylne i w tej chwili uznajesz się za większego znawcę niż inżynierowie z wyżej wymienionych firm ? :)


Czyli jednak obwoźny marketing, albo trollowanie, uciekam, bo jeszcze mnie wciągniesz na długie godziny wymiany argumentów nad sensem istnienia kawałka plastiku :cool:

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 14 Czerwiec 2017 - 10:15


#11 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8086
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 10:30

Zobacz postdune2, o 14 Czerwiec 2017 - 10:37, napisał(a):

Serwis asusa twierdzi że plastik nie pogarsza cyrkulacji powietrza za to osłona poza zabezpieczneiem przed kurzem chroni przed przepięciami elektryczności statycznej.
Nie wiem więc czy to tylko i wyłącznie dla szpanu ale nie zajmę stanowiska bo nie mam wiedzy inżynierów Asusa a z drugiej strony mogą ściemniać.
Na logikę jednak gdyby osłona coś "psuła" to by jej nie dawali bo to nie pierwsza osłona w ich topowych płytach.
Co do problemów z biosem to akurat czytałem że w tej płycie lubią znikac dyski podpięte pod sata więc będe spokojniejszy gdy wypowie się właściciel tego modelu.

popatrz na płyty bez osłon i na sekcjach bez radiatorów i co widziałeś jakiś iskry ????? , Covery i ich design komponuje całość tylko po to by przyciągnąć klientów i to się sprawdza bo gdyby nie design MF to bym tej płyty nigdy nie kupił , LC na sekcji hmmm kilka miesięcy nie miałem sekcji zwodowanej i nic sie nie upaliło , znikające dyski hmmmmm jak FW dysków kiepski to mogą znikać ja mam Cruciale od X lat w użytku i żaden nigdy nie znikł a już tym bardziej na M9F ,

Płyta Sama w Sobie pomijając wygląd nie odbiega od Hero pod względem stabilności , to jak płyta będzie proca i RAM prowadzić jet uwarunkowane 3 kryteriami , jakość krzemu , jakość kości i jakość Płyty tak płyta płycie może nie być równa a wszystko jest uwarunkowane od dostawcy komponentów Partia Partii może nie być równa ,
co do BIOS to cala Seria M9 a wcześniej M8 i jeszcze wcześniej M7 itd.boryka się z tymi samymi problemami :E ,

osobiście po przesiadce z M8G na M9F odczułem jakby lepszy komfort ale tylko psychologicznie bo nie widzę tych brzydkich elementów na płycie :E , blok na sekcji to jak najbardziej zaleta ,czym chłodniej tym lepiej.

#12 Użytkownik jest niedostępny   dune2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Wed, 11 Maj 05

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 10:37

Zobacz postDisconnecT, o 14 Czerwiec 2017 - 11:13, napisał(a):

Coraz bardziej potwierdza to tezę że owe osłony są tylko dla szpanu, wszyscy nagle w tym samym czasie opracowali kosmiczną technologię, tak to na pewno przypadek który da się jakoś logicznie wytłumaczyć. ;)
Diody RGB migoczące w rytm dyskoteki na laminacie płyty też w znaczącym stopniu przyczyniają się dalszego rozwoju technologii i nauki.



Czyli jednak obwoźny marketing, albo trollowanie, uciekam, bo jeszcze mnie wciągniesz na długie godziny wymiany argumentów nad sensem istnienia kawałka plastiku :cool:

Zaskoczę Cię bo chyba mnie przekonałeś :)
Przez tyle lat płyty nie miały tych osłon i sobie radziły.
Czyli co by tu brać żeby było topowe a bez osłony ?
Maximus IX Code też ma ale model Hero już nie.
Może więc Maximus IX Hero ?

Zobacz postVSS, o 14 Czerwiec 2017 - 11:30, napisał(a):

Płyta Sama w Sobie pomijając wygląd nie odbiega od Hero pod względem stabilności , to jak płyta będzie proca i RAM prowadzić jet uwarunkowane 3 kryteriami , jakość krzemu , jakość kości i jakość Płyty tak płyta płycie może nie być równa a wszystko jest uwarunkowane od dostawcy komponentów Partia Partii może nie być równa ,

Czyli Hero poza brakiem przystosowania pod chłodzenie ciecza i plastikowej osłony nie jest w niczym gorsza od Formuły ?
Chodzi mi tu głównie o sekcje zasilania i jakość kondensatorów.

Ten post był edytowany przez dune2 dnia: 14 Czerwiec 2017 - 10:44


#13 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8086
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 10:40

a czemu nie M9E ??? i co ci osłony przeszkadzają ??? , na mojej płycie na PCB nie ma grama kurzu a płyta ma już kilka dobrych miesięcy

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 14 Czerwiec 2017 - 10:42


#14 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10714
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 10:52

Zobacz postdune2, o 14 Czerwiec 2017 - 11:37, napisał(a):

Zaskoczę Cię bo chyba mnie przekonałeś :)
Przez tyle lat płyty nie miały tych osłon i sobie radziły.
Czyli co by tu brać żeby było topowe a bez osłony ?
Maximus IX Code też ma ale model Hero już nie.
Może więc Maximus IX Hero ?


Czyli Hero poza brakiem przystosowania pod chłodzenie ciecza i plastikowej osłony nie jest w niczym gorsza od Formuły ?
Chodzi mi tu głównie o sekcje zasilania i jakość kondensatorów.


To dziwne jestem w szoku, że udało Ci się przetłumaczyć, jakie zadanie pełnią plastikowe armory :E

Wybór co do płyty należy do Ciebie, jak chcesz osłonę to możesz brać, to ma Tobie się podobać, mój cały wywód polegał na tym abyś miał świadomość że cudownych technologii nie ma, a kawałek plastiku nie może odmienić świata.

Hero jest słabsze pod paroma względami ale tyczy się to głównie dodatkowych bajerów i elementów wyposażenia z których nie musisz koniecznie skorzystać, typu Tsensory, water sensory, hi-amp fan out, punkty pomiarowe napięć, wszelkie dodatkowe porty złącza, m.2, u.2, mostek PLX PCIE itd.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 14 Czerwiec 2017 - 10:55


#15 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8086
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 10:56

chyba tylko extreme ma PLX ?

Hero chyba ma Tsensor, Water sensor in i Out , nie ma tylko W_Lan

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 14 Czerwiec 2017 - 10:58


#16 Użytkownik jest niedostępny   dune2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Wed, 11 Maj 05

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 10:57

Zobacz postDisconnecT, o 14 Czerwiec 2017 - 11:52, napisał(a):

To dziwne jestem w szoku, że udało Ci się przetłumaczyć, jakie zadanie pełnią plastikowe armory :E

Wybór co do płyty należy do Ciebie, jak chcesz osłonę to możesz brać, to ma Tobie się podobać, mój cały wywód polegał na tym abyś miał świadomość że cudownych technologii nie ma, a kawałek plastiku nie może odmienić świata.

Hero jest słabsze pod paroma względami ale tyczy się to głównie dodatkowych bajerów i elementów wyposażenia z których nie musisz koniecznie skorzystać, typu Tsensory, water sensory, hi-amp fan out, punkty pomiarowe napięć, wszelkie dodatkowe porty złącza itd.

Mi osłona nie jest do niczego potrzebna.Chciałem najwyżsyz model żeby mieć pewnośc że jest najlepsza pod względem jakościowym i technicznym.
Podobanie nie ma nic do tego bo podobac to ma mi się kobieta a nie płyta główna :)
Czy możesz nieco rozwinąć temat w czym Hero jest gorsze z pominięciem tego co służy chłodzeniu cieczą ?
Jeśli chodzi o porty to nie widze żadnej różnicy.
Szkoda tylko że za taką cene hero nie ma wifi.


Zobacz postVSS, o 14 Czerwiec 2017 - 11:40, napisał(a):

a czemu nie M9E ??? i co ci osłony przeszkadzają ??? , na mojej płycie na PCB nie ma grama kurzu a płyta ma już kilka dobrych miesięcy

M9E jest mi zbędne bo ja i tak raczej nie będe podkręcał.Chcę mieć topową płytę żeby użyte w niej materiały dały szanse że płyta długo "pożyje".Szanse bo pewności nigdy nie będzie.
Co do osłon to sporo osób uważa że przeszkadzają one w obiegu powietrza co jest istotne gdy się nie chce używac chłodzenia cieczą.

Ten post był edytowany przez dune2 dnia: 14 Czerwiec 2017 - 11:01


#17 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10714
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 11:00

Zobacz postVSS, o 14 Czerwiec 2017 - 11:56, napisał(a):

chyba tylko extreme ma PLX ?

Hero chyba ma Tsensor, Water sensor in i Out , nie ma tylko W_Lan


Tak, ale ja już tak ogólnikowo wymieniałem wszystkie bajery dostępne po za konkursem.

#18 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8086
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 11:03

Zobacz postDisconnecT, o 14 Czerwiec 2017 - 12:00, napisał(a):

Tak, ale ja już tak ogólnikowo wymieniałem wszystkie bajery dostępne po za konkursem.

poza konkursem to Bieda wszędzie pomijając M9E
zrobisz test na twoim Asusowskim patrzadle @144Hz ?? https://www.testufo....test=framerates bo wydaje mi się ze chyba mam problemy z Gsync albo sterownik nV kaszani sie , może masz jakiś fajny soft do przetestowania modułu

@dune2 ,
top to jest i był zawsze Extreme i tego nie zmienisz cala reszta to tylko namiastka extreme ale nadrabia wyglądem

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 14 Czerwiec 2017 - 11:08


#19 Użytkownik jest niedostępny   dune2 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 530
  • Dołączył: Wed, 11 Maj 05

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 11:10

Zobacz postVSS, o 14 Czerwiec 2017 - 12:03, napisał(a):

poza konkursem to Bieda wszędzie pomijając M9E
zrobisz test na twoim Asusowskim patrzadle @144Hz ?? https://www.testufo....test=framerates bo wydaje mi się ze chyba mam problemy z Gsync albo sterownik nV kaszani sie , może masz jakiś fajny soft do przetestowania modułu

@dune2 ,
top to jest i był zawsze Extreme i tego nie zmienisz cala reszta to tylko namiastka extreme ale nadrabia wyglądem

Ok więc sprecyzuje chcę górną półkę niekoniecznie najwyższą i 1600 zł to dla mnie max ;)

Możesz mi wymienić z istotnych rzeczy w czym gorszy jest Hero od Formuła ?
Nie będę chłodził cieczą więc tą kwestię pomijam.

Ten post był edytowany przez dune2 dnia: 14 Czerwiec 2017 - 11:11


#20 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8086
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 11:23

to czy podłączysz sekcje czy nie jest tylko opcja a nie wymóg , ja bym skorzystał z tego i podłączył nawet najtańsze AiO pod to , dla kebaba i tak prędzej czy później będziesz się rozglądał za LC , a mieć opcje lub jej nie mieć na starcie to robi zasadnicza różnice ,

Formula ma super Cover i to jest jej głównym Atutem , ma W_Lan i BT który sobie chwale. mogą być różnice w wyglądzie zastosowanych komponentów zasilających na Płytach Hero i Formula , selekcja sprawności Komponentów i ich przydzielanie do poszczególnych modeli podczas produkcji raczej nie istnieje jedynie wzór przykładowo elementów stabilizujących/sterujących napięciem może się różnic, to czym wyższy model tym lepszy nie zawsze się sprawdza gdyż każdy ma własne preferencje

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 14 Czerwiec 2017 - 11:24


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych