Forum PCLab.pl: AMD Ryzen 1600 - "Szczytowa szybkość 3,4 GHz" - dlaczego nie 3,6? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD Ryzen 1600 - "Szczytowa szybkość 3,4 GHz" - dlaczego nie 3,6?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Diabl0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: Wt, 18 Lis 08

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 20:51

Witam!

Procesor AMD Ryzen 1600 reklamuje się hasłem, iż posiada bazowo zegar 3,2 GHz, a w trybie Boost bez podkręcania osiągać ma 3,6 GHz. Dlaczego w takim razie program Ryzen Master oraz CPU-Z wskazują mi, iż posiadam wartość szczytową 3400 Mhz (mnożnik 34)?

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   Diabl0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: Wt, 18 Lis 08

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 21:01

Rozumiem, czyli powinienem traktować te 3.4 jako wyznacznik. Czyli jeżeli w takim razie podkręcę procesor w tym miejscu na przykład do 3.7, to w tym trybie Boost przy obciążeniu 1-2 rdzeni będzie miał koło 3,9 GHz? Przyznam, że troszkę brakuje mi klarowności w tym, jak oni przedstawiają cyferki w tych swoich procesorach.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15675
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 14 Czerwiec 2017 - 21:09

Zobacz postDiabl0, o 14 Czerwiec 2017 - 22:01, napisał(a):

Rozumiem, czyli powinienem traktować te 3.4 jako wyznacznik. Czyli jeżeli w takim razie podkręcę procesor w tym miejscu na przykład do 3.7, to w tym trybie Boost przy obciążeniu 1-2 rdzeni będzie miał koło 3,9 GHz? Przyznam, że troszkę brakuje mi klarowności w tym, jak oni przedstawiają cyferki w tych swoich procesorach.

Intel robi to samo... Dodatkowo jeszcze szukanie tabeli mnożników turbo.

#4 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Czerwiec 2017 - 11:15

Zobacz postDiabl0, o 14 Czerwiec 2017 - 21:01, napisał(a):

Rozumiem, czyli powinienem traktować te 3.4 jako wyznacznik. Czyli jeżeli w takim razie podkręcę procesor w tym miejscu na przykład do 3.7, to w tym trybie Boost przy obciążeniu 1-2 rdzeni będzie miał koło 3,9 GHz? Przyznam, że troszkę brakuje mi klarowności w tym, jak oni przedstawiają cyferki w tych swoich procesorach.


Jak podkręcisz CPU na np.3,7ghz, czy w jakikolwiek sposób, to wtedy już ustawiasz na sztywno wszystkie rdzenie(6 x 3,7ghz), i wyłączasz z automatu technologie amd odpowiadającą za boost procesora.(Mozesz też to wyłączyć w BIOS, na płytach MSI nazywa się to core performance boost), poza tym CPU-Z pokazuje chyba średnie taktowanie procesora, dla wszystkich rdzeni.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Emler 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 17

Napisany 15 Czerwiec 2017 - 15:35

Również posiadam Ryzena 1600 i mogę Cię zapewnić że jest to procesor wręcz stworzony do podkręcnia, i nie ma najmniejszego sensu zostawiać go na zegarach bazowych.
Nie napisałeś jaką posiadasz płytę główną, więc obstawiam że pewnie płyta jest na chipsecie B350, a płyty takie służą do umiarkowanego podkręcania procesora - max do 3,8 GHz.
Chyba że dodatkowo dałbyś nawiew na sekcje zasilania procesora to myślę że te 3,9 GHz jest do zrobienia.

Osobiście uważam że na takich podzespołach jak płyta główna nie powinno się oszczędzać, dlatego też sam wyposażyłem się w płytę ASRocka X370 Taichi, która posiada aż 16 fazową sekcję zasilającą, więc jest tworzona do mocnego podkręcania. Do tego sekcja ta jest uznawana przez wielu testerów za jedną z najstabilniejszych. Płyta warta swej ceny.

Nie dorobiłem się jeszcze porządnej karty graficznej gdyż czekam z utęsknieniem za nowymi Radeonami VEGA które mają sporą szanse powalczyć z GTXami z górnej półki. Wszystko się okaże już w sierpniu - wrześniu, dlatego nie wykręcałem swojego procesora pod niebiosa gdyż nie potrzebuje na co dzień aż takiej wydajności.
Swój procesor mam ustawiony na sztywno na 3,8 GHz na napięciu 1,37 V, do tego dokupiłem sobie monstrualne chłodzenie Phanteksa PH-TC14PE które spisuje się mega rewelacyjnie.
U mnie w komputerze wygląda to tak: http://prntscr.com/fk48hk

Przeprowadziłem już pierwsze testy w programie OCCT który podczas testu obciąża cały procesor i zobacz jakie uzyskałem rezultaty:
http://prntscr.com/fk4560
http://prntscr.com/fk46o8
dodam tylko że na boxowym chłodzeniu w tym samym teście po 5 min pełnego obciążenia procesora, temperatura oscylowała w granicach 72-74 stopni Celsjusza. Jak sam widzisz zamontowanie porządnego chłodzenie blokowego daje piorunujące rezultaty :-)


Dlatego moja dobra rada dla Ciebie drogi kolego to, podkręć sobie ten procesor na początek do 3,7 GHz i ustaw napięcie na 1,35V. Wtedy sprawdź programem OCCT jak bardzo rozgrzeje się ten twój procesor i po jakim czasie się zawiesi. Zakładam że używasz chłodzenia BOXowego, więc jeżeli w tym programie temperatura procesora przekroczy 65 stopni a komputer się nie zawiesi, to śmiało możesz zostawić takie ustawienia i napięcia. Jeżeli jednak komputer zawisie się wcześniej to znaczy że napięcie jest za wysokie, i należy je zmniejszyć np na 1,33 - 1,34 V. Jeżeli uzyskasz stabilność na komputerze to możesz później potestować na zegarze 3,8 GHz, ale wtedy trzeba dać min te 1,37 V. No chyba że trafiła Ci sie dobra sztuka gdzie przy napięciu 1,35 V uzyskasz stabilność podczas pełnego obciążenia procesora.

Także do działa i daj nam znać co udało Ci się wykręcić i na jakich napięciach uzyskałeś stabilność swojego komputera.
W razie gdybyś chciał dowiedzieć się odemnie czegoś więcej to pisz śmiało tu lub na PW.
Pozdrawiam serdecznie, no i witam w klubie sympatyków Ryżu ;-)

Ten post był edytowany przez Emler dnia: 15 Czerwiec 2017 - 15:41


#6 Użytkownik jest niedostępny   cHunter 

  • Niszczyciel Światów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7353
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 15 Czerwiec 2017 - 15:51

Zobacz postEmler, o 15 Czerwiec 2017 - 16:35, napisał(a):

(...)
Osobiście uważam że na takich podzespołach jak płyta główna nie powinno się oszczędzać, dlatego też sam wyposażyłem się w płytę ASRocka X370 Taichi, która posiada aż 16 fazową sekcję zasilającą, więc jest tworzona do mocnego podkręcania. Do tego sekcja ta jest uznawana przez wielu testerów za jedną z najstabilniejszych. Płyta warta swej ceny. (...)
Swój procesor mam ustawiony na sztywno na 3,8 GHz na napięciu 1,37 V, do tego dokupiłem sobie monstrualne chłodzenie Phanteksa PH-TC14PE które spisuje się mega rewelacyjnie.

(..)



Sorry ale nie czaje jaki był sens kupować płytę za 12001000pln jak tyle samo wyciągniesz na płycie za 400pln ;)

Ten post był edytowany przez cHunter dnia: 15 Czerwiec 2017 - 15:53


#7 Użytkownik jest niedostępny   Emler 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 17

Napisany 15 Czerwiec 2017 - 16:29

Zobacz postcHunter, o 15 Czerwiec 2017 - 14:51, napisał(a):

Sorry ale nie czaje jaki był sens kupować płytę za 12001000pln jak tyle samo wyciągniesz na płycie za 400pln ;)



Kolego powodów jest kilka :-)

- bardzo mi się ta płyta podoba wizualnie
- jest mega rozbudowana i posiada bardzo dużo portów i złączy - w tym możliwość zamontowania 2 dysków pod interfejs M.2
- jak już wspominałem - 16 fazowa sekcja zasilania do tego bardzo stabilna podczas mocnego OC. Tu masz stosowny test - http://www.tweaktown...view/index.html
- aż 10 portów SATA - to już tak wcisnąłem na siłę ;-)
- wbudowane WI-FI i Bluetooth
- bardzo częste aktualizacje BIOSów przez ASrocka, do tego ASRock jako jedyny wydał jak na razie stabilne BIOSy z najnowszą AGESĄ, gdy inni producenci bujają się cały czas z BETAmi ;-)

dlatego płyta warta swej ceny - wierz mi :-)

Ten zestaw jest zestawem głownie do testowania, więc nie skończy się tylko na tym procesorze. Planuje przetestować jeszcze kilka Ryzenów, a docelowo i tak nastawiam się na Ryzeny Reflesh, które jeszcze w tym roku mają się pojawić na rynku - strzelam że zaraz po premierze Coffee Laków, a taki odświeżony Ryzen 1750 jak najbardziej zaspokoił by moje potrzeby.
Jak Bóg da to płytą będę się cieszył przez długie lata, gdyż samo AMD zapowiedziało wsparcie podstawki AM4 na kilka kolejnych generacji procesorów.

Ten post był edytowany przez Emler dnia: 15 Czerwiec 2017 - 16:30


#8 Użytkownik jest niedostępny   BlackBishop 

  • ostatni sprawiedliwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6973
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 10:30

pomijając kwestie subiektywne jak wygląd czy obecność fifirifi i blutooth to:
nie 16 faz a 12+4 a tak naprawdę 6+2 z doublerami ;) - co nie zmienia faktu, że to najlepszy VRM na AM4
co do biosów to asrock też nie bryluje

fakt, że to dobra propozycja - dodatkowo cena sporo spadła i da się ją kupić za 960 z darnową wysyłką a C6H najtaniej trzeba dorzucić setkę

#9 Użytkownik jest niedostępny   Diabl0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: Wt, 18 Lis 08

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 20:14

Moja płyta to AsRock AB350 Pro4 (fullATX). Posiadam kartę graficzną Gigabyte RX 580 Aorus XTR, i zasilacz 500W (Antec). Rzeczywiście używam chłodzenia boxowego. Nie chciałem podkręcać, bo nie wiem do końca ile mi pozostało zapasu mocy w zasilaczu. Dzięki za napisanie poradnika, bo dużo mi wyjaśniłeś, jak będę podkręcał, to wykorzystam. :)

Te 500W na zasilaczu wystarczy na podkręcenie do tych 3.8 GHz?

Ten post był edytowany przez Diabl0 dnia: 16 Czerwiec 2017 - 20:20


#10 Użytkownik jest niedostępny   BlackBishop 

  • ostatni sprawiedliwy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6973
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 21:06

spokojnie

#11 Użytkownik jest niedostępny   Mr.FrOsT 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7409
  • Dołączył: Nd, 29 Sty 06

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 20:52

Zobacz postcHunter, o 15 Czerwiec 2017 - 16:51, napisał(a):

Sorry ale nie czaje jaki był sens kupować płytę za 12001000pln jak tyle samo wyciągniesz na płycie za 400pln ;)



Której ?

#12 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 22:09

Zobacz postMr.FrOsT, o 18 Czerwiec 2017 - 20:52, napisał(a):

Której ?

Zobacz poniżej w moim opisie ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Mr.FrOsT 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7409
  • Dołączył: Nd, 29 Sty 06

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 06:55

I jak temp sekcji zasilania przy takim OC ? Nawiew dodatkowy, czy daje rade bez.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Szwarcu 

  • y u no !?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3441
  • Dołączył: Nd, 05 Kwi 09

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 07:41

Zobacz postEmler, o 15 Czerwiec 2017 - 17:29, napisał(a):

- aż 10 portów SATA - to już tak wcisnąłem na siłę ;-)

A podpięty tylko SSD :E

Ten post był edytowany przez Szwarcu dnia: 19 Czerwiec 2017 - 07:43


#15 Użytkownik jest dostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1890
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 08:00

Cytuj

Również posiadam Ryzena 1600 i mogę Cię zapewnić że jest to procesor wręcz stworzony do podkręcnia


Matkó z córko 3.4 na 3.8 Ghz toż to delikatne oc.

Cytuj

Sorry ale nie czaje jaki był sens kupować płytę za 12001000pln jak tyle samo wyciągniesz na płycie za 400pln


No raczej (400mhz)

Następny temat w którym odpadam, ja rozumiem być fanem danej marki no ale....gdzie tu sens gdzie logika.

Cytuj

A podpięty tylko SSD


+ hdd na magazyn, czyli 8 wolnych (sam wolę mieć więcej zapasu mocy ale w tym przypadku wolne wejścia nic nie dają) :D

Ten post był edytowany przez kubinek83bb dnia: 19 Czerwiec 2017 - 08:05


#16 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 587
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 11:58

Zobacz postMr.FrOsT, o 19 Czerwiec 2017 - 06:55, napisał(a):

I jak temp sekcji zasilania przy takim OC ? Nawiew dodatkowy, czy daje rade bez.

Generalnie to mam niezły przeciąg w obudowie, także daję radę bez bezpośredniego nawiewu (Z przodu 2 x 140mm Fractal HF i z tyłu,góry 3xNoctua nf-p12). Ale nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć jakie temperatury ma sekcja,(nie parzy), głównie gram na komputerze i nie obciążam prawie nigdy procesora w 100%. Poza tym płyta ma w mojej opinii solidne radiatory.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Mr.FrOsT 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7409
  • Dołączył: Nd, 29 Sty 06

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 13:06

Zobacz postQwertypp10, o 19 Czerwiec 2017 - 12:58, napisał(a):

Generalnie to mam niezły przeciąg w obudowie, także daję radę bez bezpośredniego nawiewu (Z przodu 2 x 140mm Fractal HF i z tyłu,góry 3xNoctua nf-p12). Ale nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć jakie temperatury ma sekcja,(nie parzy), głównie gram na komputerze i nie obciążam prawie nigdy procesora w 100%. Poza tym płyta ma w mojej opinii solidne radiatory.



W swojej cenie nawet ponizej 400zł to chyba konkurencji nie ma plus dobrze wygląda brak ledów pierdół.

Asus ciut droższ ale czy lepszy ? I umiejscowienie tej bateri na tej płycie asusa to jak za czasów socketu 754 :D

#18 Użytkownik jest niedostępny   Emler 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Nd, 09 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 18:33

Zobacz postkubinek83bb, o 19 Czerwiec 2017 - 07:00, napisał(a):

Matkó z córko 3.4 na 3.8 Ghz toż to delikatne oc.

No raczej (400mhz)

Następny temat w którym odpadam, ja rozumiem być fanem danej marki no ale....gdzie tu sens gdzie logika.

+ hdd na magazyn, czyli 8 wolnych (sam wolę mieć więcej zapasu mocy ale w tym przypadku wolne wejścia nic nie dają) :D



AD 1. Ja rozumiem że można być leniwym, ale się tym jeszcze szczycić to już trzeba mieć tupet :-) Drogi kolego wejdź proszę w ten link i zobacz dokładnie jaki zegar bazowy posiada Ryzen 1600 - http://prntscr.com/flmmey
a teraz pokaże Ci kilka filmików i sam zobacz jak wysoko można ten procesor podkręcić na budżetowej płycie :-)
https://www.youtube....eature=youtu.be
https://www.youtube....h?v=b6XpQVWmtjQ
https://www.youtube....h?v=gtqBEfHDRLg
a jest ich od groma na Youtubie :-)

Co do mnie i mojego podkręcania, to ustawiłem sobie takie OC które mi na tą chwilę w zupełności wystarczy, gdyż cierpliwie czekam na Vegi od AMD. Dorobię się Vegi to wtedy będę wykręcał ten procesor ile tylko się da.
Chyba że AMD zaskoczy i wyda po Vegach swoje odświeżone Ryzeny Reflesh to może nawet jeszcze w tym roku, dorobię się Ryzena 1750 - który starczyłby mi aż nad to co wymagam od swojego komputera.
Po co mi do gry Transport Fever czy Cities in Motion 2 wykręcony procesor na 4GHz?


AD 2. No co do funboysta to chyba lepiej nie mogłeś tego pokazać umieszczając logotypy intela i nVidii w swoim avatarze ;-)

AD 3. Dziś może i nie wykorzystuje 10 gniazd SATA, ale za 5-6 lat kiedy będę zmieniać komputer na lepszy, to taka płyta jest wręcz idealna na zbudowanie wydajnego domowego serwera do którego można podpiąć od groma dysków SSD czy HDD ;-) Kłania się serdecznie coś takiego jak "myślenie perspektywiczne" drogi kolego, którego wam młodemu pokoleniu tak bardzo brakuje niestety.

#19 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9271
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 19:12

@ AD 2.
Takie same fanboyostwo bije od ciebie, nawet avatar też się zgadza :E

#20 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3361
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 19:14

Panowie dajcie sobie spokój z wycieczkami osobistymi ;)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych