Forum PCLab.pl: Pare pytań w temacie kryptowalut i ich kopaniu. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pare pytań w temacie kryptowalut i ich kopaniu. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 12:35

Witam!

Odrazu zaznaczam, że temat piszę z chęcią zrobienia małej koparki na 3 karty graficzne i przepraszam ludzi, których kopanie walut drażni z powodu braku rxów. :D
A więc tak, chciałbym zacząć kopać ETH, lecz muszę wpierw się dowiedzieć trochę w tym temacie, a raczej uzupełnić swoją wiedzę:

- Jeśli posiadam płytę od Mediona: Ms-7728 z 3 wejściami PCI-e ( jedno x16 i dwa x1) to czy ta płyta z celeronem lub pentiumem i 4 gb ramu nada się do spoko kopania na 3 kartach? Czy może jednak kupić znacznie nowszą podstawkę? Czy różnic nie będzie?
- Co do kopania na kartach przez przejściówki x16 na x1 to czy karty kopią z mniejsza siła/przepustowoscia/szybkoscia czy jednak jest zupelnie to samo co na x16?
- Jęsli chodzi o zasilacz, to za pewne potrzebuje gdzieś 700 W do trzech kart, a jeśli zrobie im lekki undervolting to powinienem jeszcze nieco uzyskać oszczednosci.
Czy taki zasilacz powinien miec duzo molexow/ sata do zasialnia kart, bo jedna karte moge zasilic z 6 pin pci-e i druga tez za pewne, bo przyjmimy ze bylyby to rxy. To trzecia karte bym zasilil molexem na przejsciowce tak? Czy prosto do karty z molexa na 6pin?
- Czy obecnie RXy są najlepszym rozwiązaniem do miningu? Czy warto jeszcze wracac do r9 lub innych kart?

Bardzo proszę o odpowiedzi, ludzi którzy coś o tym wiedzą i przepraszam, jeśli wybrałem złym dziale, ale chyba inne się nie nadawały.

#2 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15268
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 12:55

- do koparki nie trzeba mocnego cpu

- risery powinny być z dodatkowym zasilaniem (żeby nie obciążać zbytnio wtyczki 24pin)

- zasilacz powinien mieć jak najwyższą sprawność i odpowiednie okablowanie (jeśli używasz przelotek do zasilania kart, to przydałaby się pojedyncza linia +12v)... problemem jest tylko brak dostępności mocniejszych zasilaczy/kosmiczne ceny tego co jest

#3 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 13:06

tak jak pisałem chce uzyc celerona lub pentiuma, dla przykladu Celeron, chyba się nada i raczej 4 gb ramu wystarczy. Mam do dyspozycji jeszcze i5 2400, ale to jjuz chyba niepotrzebna moc.

CZY TAKI RISER SIĘ NADA?
CZY MOŻE ZNACZNIE LEPSZY TEN?


Co do kopania rozważam sens użycia r9 290x, lecz karty bardzo się grzały i do tego brały masę prądu. A o RXy jak wiadomo bardzo trudno.

Co do zasilacza to mógłbyś @bartosz302 podać jakiś przykład odpowiedniego?

No i niech mi ktoś powie jak z tą przepustowością czy sa roznice miedzy x1 a x16 przy kopaniu, czy jednak wydajność kopania jest ta sama?

Ten post był edytowany przez magaw12 dnia: 16 Czerwiec 2017 - 13:11


#4 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15268
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 13:14

przepustowość x1 raczej nie przeszkadza, skoro wszyscy tak kopią... co do risera, to ten na usb - ma dodatkowe zasilanie

jeśli chodzi o zasilacz, to najpierw musisz wybrać gpu - poszperaj na forach czego ludzie używają do wydobywania konkretnej waluty (z tego co widzę, to nawet na 1070 ryją już) - i wtedy będziesz wiedział, ile mocy i przewodów potrzebujesz

ps. można też użyć dwóch zasilaczy 

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 16 Czerwiec 2017 - 13:15


#5 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 13:17

Tak też myślałem, że wersja USB będzie znacznie lepsza. Trudno mi stwierdzić na tę chwilę na czym mi będzie najlepiej kopać, czekam mnie mocne poszukiwanie rxów albo uruchomienie kontaktu u kolegi ktory ma dostep do dystybucji polskiej, ale chyba wiele nie zdziała w temacie, jak rxów takie braki. r9 290x jedna sztuka kopie u kolegi na 21,5 mh/s, to nawet dosyc dobry wynik, lecz pradu to to tez ciagnie.

#6 Użytkownik jest dostępny   staffer 

  • na żywo jestem brzydszy i nie noszę peleryny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14428
  • Dołączył: Wed, 07 Lut 07

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 13:41

Zobacz postbartosz302, o 16 Czerwiec 2017 - 14:14, napisał(a):

ps. można też użyć dwóch zasilaczy 

To akurat jest dosyć popularne rozwiązanie od dawna, mostkuje się tylko odpowiednie piny z wtyczki 20/20+4/24 pomiędzy zasilaczami..

#7 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 13:51

hmmm czy w takim razie 2 zasilacze Corsair VS550 by byłą dobra opcja? Czy jest to za tanie i niebezpieczne rozwiazanie dla kopania? :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 15:09

Co sądzicie o tym zasilaczu?}
Mam możliwość kupienia go od kolegi, ile byście za niego dali, kiedy on nie ma pojęcia o kopaniu waluty i jest chętny sprzedać? :) nie mogę nigdzie uzywek znalezc wiec nie mam odniesienia.

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15268
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 15:48

kwestia, ile za niego chce... ma ocp na 12v, ale całkiem wysokie limity, okablowanie ma na 4 karty po dwie wtyczki, minus to niska sprawność - przy takich mocach ~15% w plecy to sporo

#10 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 15:55

Zobacz postbartosz302, o 16 Czerwiec 2017 - 16:48, napisał(a):

kwestia, ile za niego chce... ma ocp na 12v, ale całkiem wysokie limity, okablowanie ma na 4 karty po dwie wtyczki, minus to niska sprawność - przy takich mocach ~15% w plecy to sporo



500 zł minimum za niego chcę, ale za 450 by mi sprzedał...( 500 komus, a znajomemu taniej) Pytanie czy to się oplaca jak on juz troche lat moze miec. Druga sprawa to taka, że chyba lepiej zrobic kombinacje z 2 zasilaczy po 550W naprzyklad, tak jak pisaliscie i to nowych, tylko ile mnie wtedy wyjdzie? czy przykladowy zasilacz za 250 zl 550 W dałby już rade w takiej kombinacji?

Ten post był edytowany przez magaw12 dnia: 16 Czerwiec 2017 - 15:59


#11 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15268
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 16:10

jak odda Ci go za 450, to vs-ów nie ma sensu łączyć - musiałbyś kupić coś z goldem, żeby to miało sens (najtaniej dostaniesz modecoma 500, mimo, że szajsowaty, to ma wysoką sprawność i gwarancję)

#12 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 16:17

Zobacz postbartosz302, o 16 Czerwiec 2017 - 17:10, napisał(a):

jak odda Ci go za 450, to vs-ów nie ma sensu łączyć - musiałbyś kupić coś z goldem, żeby to miało sens (najtaniej dostaniesz modecoma 500, mimo, że szajsowaty, to ma wysoką sprawność i gwarancję)


Hah mówił 450, a teraz mowi 550 ;D. Chyba nie ma co dzierzyc tego tematu z nim. Bo to uzywane i jeszcze 550 zł. Przyjrzę się wieczorem zasilaczą i jak coś to spytam, co sądzisz.

#13 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 17:06

Zauważyłem, że sprzedawcy koparek stosują w nich mocne intele, dyski ssd i duzo pamieci. Pytanie tylko czy serio przy kopaniu ETH to jest tak wazne czy to bardziej taki pic na wode by lepiej sprzedac? Czy moze przy innych walutach ma to sens?

Ten post był edytowany przez magaw12 dnia: 16 Czerwiec 2017 - 17:11


#14 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8245
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 17:31

Jeśli się zastanawiasz to powiem w skrócie. Prawdopodobnie wtopisz.
Karty teraz poszły wszystkie do góry, trudność się zwiększy i teraz pytanie najważniejsze. Czy bańka pęknie już teraz czy jeszcze pociągnie.
Lepszym pomysłem byłoby kupić walutę i czekać na wzrost... Ale teraz jest górka.
Z drugiej strony z bitcoinem było podobnie. Wszyscy się jarali a potem spadek ogromny ale wkoncu odrobiła stratę.

Jak zdobędziesz w normalnej cenie karty to można zaryzykować. Jak masz przepłacać za kartę to odpuść

#15 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 16 Czerwiec 2017 - 18:03

Racja, lecz teraz kupie risery do kart, na ktore poczekam 3 tygodnie bo ida z chin, jak przyjda podejme decyzje. i tyle.

EDIT: Próbuję coś znaleźć na słowackich i czeskich sklepach. Rx 580 pulse by był za 1100 za 5 tygodni na jednej ze stron.

Ten post był edytowany przez magaw12 dnia: 16 Czerwiec 2017 - 18:34


#16 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 11:01

Jako, że akutalnie Rxów brak, postanowiłem zrobić "tanią" koparkę z trzech 7970 ( tylko nie wiem czy moze byc roznych producentów przy kopaniu), @bartosz302 ile takie 7970 pociagna wat? z 850?

#17 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • navigare necesse est, vivere non necesse est
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8229
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 12:13

7970 pobór mocy Mój link

U Ciebie będzie nieco mniej, bo proc inny, ale to różnica kilkudziesięciu W

#18 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 13:30

Zobacz postkater, o 17 Czerwiec 2017 - 13:13, napisał(a):

7970 pobór mocy Mój link

U Ciebie będzie nieco mniej, bo proc inny, ale to różnica kilkudziesięciu W



Czyli 850W zasilacz by "wystarczył"?

#19 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15268
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 17:42

Zobacz postkater, o 17 Czerwiec 2017 - 12:13, napisał(a):

7970 pobór mocy Mój link

U Ciebie będzie nieco mniej, bo proc inny, ale to różnica kilkudziesięciu W

karty w cf, a kopiące to spora różnica...

Zobacz postmagaw12, o 17 Czerwiec 2017 - 11:01, napisał(a):

Jako, że akutalnie Rxów brak, postanowiłem zrobić "tanią" koparkę z trzech 7970 ( tylko nie wiem czy moze byc roznych producentów przy kopaniu), @bartosz302 ile takie 7970 pociagna wat? z 850?

jakie dokładnie modele, bo mogą mieć różne napięcia i będziesz miał pobór np. od 180 do 240-250w na jedną sztukę... do tego warto zrobić uv, podkręcić memki i modlić się, żeby te karty wytrzymały Dodaj obrazek



#20 Użytkownik jest niedostępny   magaw12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 18 Sie 09

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 19:27

Właśnie tego się obawiam, że już leciwe 7970 może po prostu walnąć. O tym Enermaxie myslalem

A co do modeli to powiedzmy, że albo dual-xy od szafirka albo windforcy od gb.

Ten post był edytowany przez magaw12 dnia: 17 Czerwiec 2017 - 19:28


  • (8 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych