Forum PCLab.pl: Html php - zlaczenie bazy danych - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Html php - zlaczenie bazy danych Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 19:49

Mam baze danych kod php, i html, i teraz moje pytanie jest takie, dlaczego się dane nie zapisują do bazy danych .db
i jak można wyświetlić taką bazę , bardzo potrzebuje, jeśli by ktoś pomógł

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez antygod dnia: 17 Czerwiec 2017 - 19:52


#2 Użytkownik jest niedostępny   januzi 

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34964
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 19:59

print_r( $sth->errorInfo() ) ;

zaraz po execute

#3 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 20:03

no dodałem, ale wiesz nie wiem dlaczego się nie zapisuje do bazy

#4 Użytkownik jest niedostępny   RobSon2048 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Cz, 27 Kwi 17

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 20:10

Jak ma cokolwiek być zapisane skoro formularz nie wywołuje skryptu PHP?

#5 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 20:14

jak nie wywołuje?
to jak to zrobić, sorki naprawde nie wiem metodą action(ale wtedy przenisło mnie tylko na strone i wypsiało kod php)?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 20:32

Ale wiesz że kod musisz uruchomić przez serwer? https://prophp.pl/ar...cgi_pod_windows

#7 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 20:37

Zobacz postViking, o 17 Czerwiec 2017 - 20:32, napisał(a):

Ale wiesz że kod musisz uruchomić przez serwer?

O fu.......................Musze wrzucić swoją stronę na serwer ux , czy jakbym coś takiego rzucił to będzie ok?
bo się nie znam a za web się zabiore w wakacje
jakby ktoś powiedział, bo czy jak wrzuce na serwer ux to będzie wporzo, bo mam zrobić 'skrypt php z obsługą formularza i zapisu/odczytu do bazy danych'

Ten post był edytowany przez antygod dnia: 17 Czerwiec 2017 - 21:30


#8 Użytkownik jest niedostępny   voidsn1010 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 21:04

Zobacz postantygod, o 17 Czerwiec 2017 - 20:37, napisał(a):

O fu.......................Musze wrzucić swoją stronę na serwer ux , czy jakbym coś takiego rzucił to będzie ok?
bo się nie znam a za web się zabiore w wakacje


Zainstaluj sobie jakiegoś WAMP'a na początek.

http://www.wampserver.com/en/

I testuj skrypt lokalnie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 21:18

Zobacz postantygod, o 17 Czerwiec 2017 - 21:37, napisał(a):

O fu.......................Musze wrzucić swoją stronę na serwer ux , czy jakbym coś takiego rzucił to będzie ok?
bo się nie znam a za web się zabiore w wakacje

Podałem ci link do pełnej instalacji serwera lokalnego. Wamp xampow i innych nie polecam bo ani nic się nie nauczysz, ani nie będziesz potrafił nic dodać. A z innych tematów wynikało ze chceszsię uczyć.

#10 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 17 Czerwiec 2017 - 23:55

ja wiem, thx tylko ja się zaczne najpierw uczyć html i od podstaw, ale to potrzebuje na teraz i dlatego pytam, :\
ale i tak bez podstaw tego nie zrozumiem

#11 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 05:27

Serwer tak czy inaczej ci się przyda choćby do konsoli i podglądu żądań. Możesz wrzucić na ux ale taka praca jest słaba. Zwłaszcza przy twojej niewiedzy i dużej ilości błędów popełnianych.

#12 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 11:10

Zobacz postViking, o 18 Czerwiec 2017 - 05:27, napisał(a):

Zwłaszcza przy twojej niewiedzy i dużej ilości błędów popełnianych.

jestem tego świadom, ale t tylko jedna cześć z wielu więc może jakoś ujdzie, ale jak można to wyświetlić, dodać jakiś przycisk czy coś, pomożesz?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 13:17

Ale co konkretnie? Skopiowales kod księgi gości i tyle.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Kiciuk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3065
  • Dołączył: Pn, 02 Lip 12

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 17:26

W formularzu masz obiekty np:
input każdy z nich powinien mieć unikalną nazwę pola.

 <input id="gb_email" type="email" name="[b]gb_email[/b]" required />


Pobierasz je do zmiennej w php przez wyciągnięcie z tablicy metody którą użyłeś do przesłania formularza:
$zmienna=$_METODA['nazwa_inputa']
METODA-GET/POST w zależności jakiej używasz

Zapisujesz dane do bazy poprzez użycie składni sql
czyli tworzysz query a potem go wykonujesz np:
$sql = 'INSERT INTO NAZWA_TABELI(pole_1, pole_2, pole_3) VALUES(:wartosc_w_polu_1, :wartosc_w_polu_2, :wartosc_w_polu_3)';

i wykonanie:
$connection->query($sql);


Wyświetlanie:
Tworzysz query pobierające dane z bazy do zmiennej.
Możesz to ogarnąć w ten prosty sposób:
$sql="SELECT pola from nazwa_tabeli (opcjonalne "WHERE pole_x=="x" ")";

no to wyświetlamy i wykonujemy:
$wykonaj=$connect->query($sql);
if(mysqli_num_rows($wykonaj) > 0) { 
    /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ 
    while($r = mysqli_fetch_assoc($wynik)) { 
        echo "<tr>"; 
        echo "<td>".$wykonaj['pole_1']."</td>"; 
        echo "<td>".$wykonaj['pole_2']."</td>"; 
        echo "</tr>"; 

mysqli_fetch_assoc pobiera pola z query i umieszcza je w tablicy asocjacyjnej czyli takiej indexowanej po nazwie a nie po numerze jak tradycyjne tablice.

Ten post był edytowany przez Kiciuk dnia: 18 Czerwiec 2017 - 17:36


#15 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 17:37

Zobacz postViking, o 18 Czerwiec 2017 - 13:17, napisał(a):

Ale co konkretnie? Skopiowales kod księgi gości i tyle.

nie, nie skopiowałem kśiege gości bazę danych, php i w html i , no dobra, nie wiem o co w tym chodzi, ale no cóż, nic nie zrobie,
chciałem się zapytać co zrobić aby to działało, tj. co dać w html

no spoczko, ale co to ten kod co jest nie może być,?
yy

#16 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 17:50

Sam to pisałem więc wiem że po prostu wszystko skopiowales i dodałeś menu w html. Kod jako całość działa czyli dodaje i wyświetla wpisy przykładowej księgi gości. Całość oczywiście potrzebuje serwera i bazy danych sqlite. Reszta jest opisana w artykule. Natomiast nic nie napisales co chcesz w zasadzie osiągnąć. Pierwszym problemem było to ze nie miałeś nawet skonfigurowanego serwera tylko odpalales jako plik tekstowy.

#17 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 18:13

uuuu :E;)
no tak tak chodziło mi o to że wszystko skopiowałem
to mam nadzieje że się nie obraziłeś, skopiowałem wszystko, bo nic nie umiem zrobić, :hmm: mieliśmy tylko 3 zajęcia w całym roku, bo ciągle nie było ćwiczeń, a przedmiot myśalałem że tylko taki o o , no ogólnie chodzi o to, że mam za zadanie w 1 podpunkcie zrobić skrypt z obsługą formularza,
i nie wiem jak to wykonać, no wiem że się ta jet zrobiona w sqlite, ale myślałem że ta baza to właśnie ten plik .db, ale mam wrzucić wszystko na ux serwer za pomocą winscp , no ale to dobra to już nic

Ten post był edytowany przez antygod dnia: 18 Czerwiec 2017 - 18:13


#18 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 18:56

Bazę sqlite możesz stworzyć nawet przez odpowiednie rozszerzenie firefoksa. Plik db jest dodany żeby ktoś nie musiał tego robić ręcznie. Dlatego oddzielnie podany jest też kod create. Najpierw zdecyduj jakie dane będziesz zbierać, potem ustal typy i poczytaj o projektowaniu baz. Od strony php najlepiej połączyć się za pomocą pdo (jest oddzielnie opisane na stronie). Stwórz formularz na zbierający te dane.

#19 Użytkownik jest niedostępny   antygod 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 17

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 19:16

no nie dam rady się tego nauczyć, ale .... co jest w tym pliku db, tylko informacja, tj. ni id klienta, o tym co ma być wpisane?
jest ten plik potrzebny ? do działania całości? za co on służy

#20 Użytkownik jest niedostępny   Viking 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Wed, 15 Lis 06

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 19:25

Jest to plik bazy sqlite. Nie wiem co masz zrobić dalej. W treści zadania na pewno jest opisane.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych