Forum PCLab.pl: RX 560 brak obrazu na jednym z komputerów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RX 560 brak obrazu na jednym z komputerów Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   someone1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 16:13

Mam problem z obrazem na platformie którą złożyłem.  Zbudowana jest na płycie wyposażonej w socket FM2/FM2+, procesor APU A6 5400 i kartę Gigabyte RX 560 4GB.
Na początku nie instalowałem karty tylko podłączyłem monitor kablem HDMI do płyty głównej. Zainstalowałem system i wszystko ładnie działało. Po zamontowaniu karty uruchomiłem komputer i sprawdziłem w panelu sterowania jaką wykrył mi kartę - oprócz nr tej z procka pojawiła się druga nazwana podstawowa karta graficzna Microsoft i był wykrzyknik przy niej. Dałem zaaktualizuj sterownik i teraz normalnie pisze Radeon RX 560 series. Wyłączyłem komputer, przełączyłem kabel HDMI z płyty na kartę i po uruchomieniu go mam czarny ekran cały czas... jak przełączę znowu na płytę główną to normalnie mam obraz. 
 
Ktoś wie co jest nie tak i co mam zrobić? 


Aha od razu napiszę, że karta sama w sobie jest sprawna bo po wrzuceniu do drugiego komputera w miejsce RX 280 działa normalnie od samego początku.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Calvin Candie 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Nd, 16 Lis 14

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 16:18

Przełącz w biosie z integry na dedykowaną.

#3 Użytkownik jest niedostępny   someone1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 16:56

Problem, że nie ma tam opcji takowej. W kompie gdzie jest I5 z kartą zintegrowaną jest ustawione na PEG i działa. Na IGD nie działa. Natomiast na tej gdzie jest A6 5400 są takie opcje IGD, NB PCIe Slot Video ( to jest ustawione ) SB PCIe Slot Video. Nie ma opcji PEG.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7126
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 17:47

przy starcie kompa masz obraz na rx560? Czy dopiero obraz tracisz w widzie? Jak w widze odinstaluj sterowniki grafiki i zainstaluj ją na nową.

#5 Użytkownik jest niedostępny   someone1989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12
  • Dołączył: Pn, 16 Cze 08

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 21:23

Nie mam w ogóle obrazu tzn sygnał jest bo monitor przestaje wyświetlać no signal ale obraz jest czarny od początku. Na zintegrowanej działa normalnie. W dodatku na tego rx mam jakieś sterowniki od Microsoftu bo od amd nie chcą się instalować... Natomiast jak przekładam to do 2 kompa to wszystko działa. Niby w tej płycie pod amd w opcjach jeszcze mam związane z zintegrowaną grafiką auto i disable tylko jak dam disable to może się okazać, że tu i tu nie będę miał obrazu...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7126
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 20 Czerwiec 2017 - 05:49

przywróć ustawienia fabryczne na płycie głównej i podłącz tylko zewnętrzną kartę graficzną do monitora.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych