Forum PCLab.pl: gtx 1060 popsuty? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

gtx 1060 popsuty? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 21:28

witam mam nowy pecet między innymi z gtxrm 1060 6gb i grając w wiesia na ultra są czasowe spadki do 45 fps, na 1440x900.

Myślałem że karta niedociąga więc dałem wszystko dla testu na najniższe ustawienia i okazuje sie że również pojawiają się zacinki i spadki fps.

O co chodzi?

Czy to uszkodzona karta graficzna czy odpowiada za to inny podzespół? występuje też freez gry czasami, oraz ogólnie mimo tego trzymania przez spory czas 58-60 fps jest niepłynna.

towar kupiony z morele zmontowany wiecie jak tam jest z gwarancjami chce sie dowiedziec co szwankuje w kompie bo jak cały oddam to rok bede czekal i jeszcze powiedza ze usterki nie znaleziono, a gdybym wiedzial mniej wiecej czego sie doszukac wtedy sprawa wyglada inaczej bo moge oddac podzespol na gwarancje producenta

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 21:39


#2 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16105
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 21:41

Raczej reszta sprzętu niedociąga.

Uruchom monitoring "Menadżer Zadań" "wydajność" i uruchom grę.

Po powiedzmy 5 minutach wejdź do pulpitu i wykonaj zrzut ekranu.

Zobaczymy, jakie są użyte zasoby.

Przykład z Wieśka3:

Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 21:43

Zobacz postleven, o 19 Czerwiec 2017 - 21:41, napisał(a):

Raczej reszta sprzętu niedociąga.

Uruchom monitoring "Menadżer Zadań" "wydajność" i uruchom grę.

Po powiedzmy 5 minutach wejdź do pulpitu i wykonaj zrzut ekranu.

Zobaczymy, jakie są użyte zasoby.

Przykład z Wieśka3:

Dodaj obrazek



http://imgur.com/a/VoH7p


Dziwna sprawa, chciałem zrobić zrzut ekranu w wiedźminie 3 i dostałem brak odpowiedzi po czym gra się zamknęła,miałem tak już 3 razy dzisiaj.

@edit http://imgur.com/a/mM7xB zdjęcie numer 2 z menedzera

@edit nr 2 http://imgur.com/a/vOBGD zanotowany spadek do 21fps nawet na zdjeciu.


Nikt nic nie wie? tyle osób czytało wątek myślałem że ktoś jest w stanie cokolwiek doradzić. Nawet chociażby reklamacje u morele, jak mam komputer zareklamować skoro oni mi nie składali tylko brałem części, a nie wiem która z nich zawodzi więc nie mogą wysłać mi tego na gwarancje producenta, no bo co cały komputer znów rozłożą i będą do każdego po kolei wysyłać?

@leven halp

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:05


#4 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16105
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:05

Ustaw wyższą jakość grafiki.

Wtedy CPU i RAM odpocznie a karta dostanie ostro po żaglach.

Prawdopodobnie dysk doczytuje dane, bo CPU i pamięć wyglądają na spoko.


Jak gra też będzie wykazywać spadki po ustawieniu ultra detalów graficznych, to nie jest to wina karty.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:09

Zobacz postleven, o 19 Czerwiec 2017 - 22:05, napisał(a):

Ustaw wyższą jakość grafiki.

Wtedy CPU i RAM odpocznie a karta dostanie ostro po żaglach.

Prawdopodobnie dysk doczytuje dane, bo CPU i pamięć wyglądają na spoko.


Jak gra też będzie wykazywać spadki po ustawieniu ultra detalów graficznych, to nie jest to wina karty.


No przez większość czasu gram na ultra, praktycznie ze wszystkim i to na tym występują te spadki temperatury na zdjęciach i to wszystko co masz to jest z detali ultra.


Na niską dałem na jakieś 5 minut i nawet zdjęcia nie mam ale tam też były spadki.


Teraz taki miszmasz bo wiedźmina 3 mam na SSD, a system na HDD.


te zdjęcia co masz tam wyżej z imgur to jest wszystko z max detali poza hair worksem

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:12


#6 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16105
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:13

System na HDD ?

Ja mam system nas SSD a Wieśka na HDD :)

Masz WIN7 ?

Warto spróbować z WIN10.

Wrzuć wszystko na ultra.

Gdy grafika nie ma już mocy, to nie ma prawa być chwilowych spadków FPS, tylko cały czas jest niski FPS.

U Ciebie ewidentnie coś innego powoduje spadki FPS.

Antywirus wyłącz na czas testu.

Ten post był edytowany przez leven dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:15


#7 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:17

Zobacz postleven, o 19 Czerwiec 2017 - 22:13, napisał(a):

System na HDD ?

Ja mam system nas SSD a Wieśka na HDD :)

Masz WIN7 ?

Warto spróbować z WIN10.



System jest na HDD, był na SSD ale przez to co sie działo z wiesiem formatowałem dyski 3 razy i robiłem raz na tym system raz na tym.


Tak to jest win 7 home premium 64 bity. Czy system ma aż takie znaczenie? jak wiesio wyszedł to 10tka była jeszcze w mega becie a na takie coś jak ja mam z grą chyba nikt nie narzekał. Upieram się 7ki bo od 3 lat na niej działam i 10tka to dla mnie masochizm.

U ciebie na 1060 z tym prockiem na ultra jak stoją fps? masz freez w grze lub takie niepłynne granie, zacinki dość częsty spadek do 55-50 fps?

Na komputerze nie mam antywirusa pokaże ci procesy może chwilka

http://imgur.com/a/AEZc7

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:18


#8 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1296
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:17

Wszem wszak wiadomo że na wieśku w menu są duże spadki.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:19

Zobacz postamp41, o 19 Czerwiec 2017 - 22:17, napisał(a):

Wszem wszak wiadomo że na wieśku w menu są duże spadki.



Na menu nie zwracam nawet uwagi, w nim spędzam jedynie pierwsze 30 sekund przed rozpoczeciem gry, gdyby to tyczyło samego menu nie zakładałbym tutaj 10 tematów

Problem polega na tym że czytałem na pclabie i innych forach o tym zjawisku w gtx 1060 i zazwyczaj nic nie jest podobne do mojego przypadku.

Po prostu nie wiem co robić, jak napisze do morele o reklamacje zapytają co sie dzieje to jak im wyjade że mam dziwne spadki i zacinania, co przy takim sprzęcie dziać się nie powinno to mnie wyśmieją.

Czy orientujecie sie moze czy morele prowadzi jakieś usługi w szukaniu usterek sprzętu? bo ogólnie części są na gwarancji ale nie wiem co tutaj jest nie tak więc na gwarancje producenta nie przejdzie, zostaje mi prywatny serwis? troche sie cykam ze mi czesci podmienia na te same ale uzywki, albo zaspiewaja ze tutaj nagle cos nie tegest a sie okaże że była to bzdeta a mnie skasują na 200-300 zł.

No bo komputer mi nie gaśnie, overwatch chodzi powiedzmy dość dobrze na ultra ale to inna kategoria wagowa, dlatego komputer głównie sprawdzam na wiedźminie. Nie mam artefaktów system widzi i ram i w biosie taktowanei jest 3000mhz, temperatury jak widzicie są OK a wiedźmin nie działa prawde rzecz biorąc bo granie w niego z takimi przypadłościami przyprawia o wrzód zwłaszcza jeżeli widzę że gra z 2015 roku nawet na niskich detalach wysadza mi komputer za 4700 zł

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:26


#10 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2478
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:25

Zobacz postPoszukiwacz195, o 19 Czerwiec 2017 - 23:09, napisał(a):

Teraz taki miszmasz bo wiedźmina 3 mam na SSD, a system na HDD.


sklonuj dysk, system na ssd, dane (nie wszystkie na hdd)

Ps. po co Ci tyle procesów chroma? 

Ten post był edytowany przez Bulsky dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:27


#11 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16105
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:25

Masz ultra ustawienia grafiki i tylko 50% mocy ?

Możesz pokazać monitoring jak ja to zrobiłem ?

EDIT: to nie jest wina karty.

Ten post był edytowany przez leven dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:26


#12 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:27

na windows 7 gdzie mam wejść? no może jest jakaś blokada karty no bo też mi sie wydaje coś tu jest nie tak, poczekaj nie wychodź z forum zaraz postaram ci sie jeszcze raz pokazać

wejde pobiegam z 5-10 minut i ci dam screena takiego z tymi danymi na zielonym tle w lewym górnym rogu co robie msi afterburnerem

żeby nie zakłamać obciążenia wyłącze google bo to tez obciaza procek zaraz jestem#

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:29


#13 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2478
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:31

a w ogóle to jaki masz konfig? bo jak na nowy pc to dość niską masz rozdziałkę ..

#14 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:31

Zobacz postBulsky, o 19 Czerwiec 2017 - 22:31, napisał(a):

a w ogóle to jaki masz konfig? bo jak na nowy pc to dość niską masz rozdziałkę ..


mam stary monitor 19 calowy samsung syncmaster t190 ale ma 75hz, chociaz zjechalem do 60.

Nowy monitor w reklamacji bo kupiłem zepsuty z rozwaloną matrycą czego nie widzialem na sklepie i czekam na reklamacje

1440x900 to jego maksymalna rozdzialka ale jak widzisz mam takie problemy bez FHD, boje sie co bedzie na nowym monitorze gra nie ruszy?

czekajcie chwilke bo robie dla levena ten monitoring, tylko nie moge znalezc tak jak ty masz w menedzerze bo mam inny system u ciebie coś inaczej to wyglada

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:32


#15 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16105
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:34

FHD by się przydało.

U siebie zauważyłem, że gdy ustawię nie najwyższe opcje graficzne, gra potrafi przyciąć, ale to z winy CPU - monitoring mi to pokazuje - 100% użycia CPU.

Kolega ma I5 więc nie ma szans na jego zapchanie.


Ustaw wszystkie detale graficzne na maximum przy rozdzielczości 1080p.

Powinieneś wyciągnąć jakieś 45-65 FPS w zależności od miejsca gry.

Ale karta musi wykazać 99-100% obciążenia, a nie jak u Ciebie ledwo pół gwizdka.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Bulsky 

  • stara gwardia
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2478
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:37

to wiele wyjaśnia.

Ile masz RAMu? Gdzie masz zlokalizowany plik wymiany pamięci wirtualnej, na partycji systemowej czy innej, jaka wielkość (automat)?
Jaki procesor i mobo?
Sterownik do karty graficznej zapewne najnowsze ze strony producenta? Używasz GF Experience?

#17 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1296
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:37

Wyłącz Hairworks jak masz włączone.

#18 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16105
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:40

Zobacz postPoszukiwacz195, o 19 Czerwiec 2017 - 23:31, napisał(a):

mam stary monitor 19 calowy samsung syncmaster t190 ale ma 75hz, chociaz zjechalem do 60.

Nowy monitor w reklamacji bo kupiłem zepsuty z rozwaloną matrycą czego nie widzialem na sklepie i czekam na reklamacje

1440x900 to jego maksymalna rozdzialka ale jak widzisz mam takie problemy bez FHD, boje sie co bedzie na nowym monitorze gra nie ruszy?

czekajcie chwilke bo robie dla levena ten monitoring, tylko nie moge znalezc tak jak ty masz w menedzerze bo mam inny system u ciebie coś inaczej to wyglada


W sterowniku Nvidii wejdź w DSR i ustaw wszystkie dostępne rozdzielczości - zatwierdź.

Dodaj obrazek

Jednoekranowy - jeżeli korzystasz z jednego monitora:

Dodaj obrazek

Synchronizację ustaw na "szybka"

Dodaj obrazek

W grze wyłącz synchronizacje pionową.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:41

http://imgur.com/a/fliMb

http://imgur.com/a/c1Nz9

to z detali ultra @leven

Zobacz postBulsky, o 19 Czerwiec 2017 - 22:37, napisał(a):

to wiele wyjaśnia.

Ile masz RAMu? Gdzie masz zlokalizowany plik wymiany pamięci wirtualnej, na partycji systemowej czy innej, jaka wielkość (automat)?
Jaki procesor i mobo?
Sterownik do karty graficznej zapewne najnowsze ze strony producenta? Używasz GF Experience?



16gb ram corsair vengance 3000 mhz

sterownik mam z nvidia experience, mobo tzn płyta główna? Gigabyte z270 gaming k3

procesor mam intel i5-7600k

http://imgur.com/a/0u9TZ

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 22:44


#20 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5468
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 22:43

http://forum.pclab.p...inanie-w-grach/

http://forum.pclab.p...nowym-sprzęcie/

Ile jeszcze tych samych tematów założysz ?

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych