Forum PCLab.pl: Czy zdjęcia skanuje się w 600dpi? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy zdjęcia skanuje się w 600dpi?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 799
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 16:47

Mam pytanie, szukałem informacji w sieci ale nie znalazłem żadnego źródła, które w wyczerpujący sposób odpowiedziałoby mi na moje pytanie. Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego skanera. Moje pytanie brzmi: czy fotografię i wszelkiego rodzaju grafikę skanuje się w rozdzielczości 600dpi? Wywnioskowałem to czytając to:

Rozdzielczość jest jednym z najważniejszych parametrów decydujących o jakości zeskanowanego zdjęcia. Wszystkie fotografie skanowane są w rodzielczości 600 dpi. Pozwala to na wykonanie odbitki lub wydruk fotografii wielkości plakatu o wymiarach 50x70cm, a nawet większ
ego.

Ten post był edytowany przez Tonny5 dnia: 23 Czerwiec 2017 - 16:53


#2 Użytkownik jest niedostępny   Phil66 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 686
  • Dołączył: Nd, 15 Sty 17

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 16:56

Zdjęcia się skanuje w takiej rozdzielczości w jakiej komuś jest to potrzebne :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 799
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 17:00

Zobacz postPhil66, o 23 Czerwiec 2017 - 17:56, napisał(a):

Zdjęcia się skanuje w takiej rozdzielczości w jakiej komuś jest to potrzebne :)


Dzięki za objaśnienie... Czy więc (inaczej zadając pytanie) skanowanie w rozdzielczości 600 dpi daje wystarczająco dobrą jakość zdjęć? Czyli czy np. można wyświetlić je na pełnym ekranie na monitorze nie zauważając żadnej utraty na jakości względem oryginału? Jaka rozdzielczość przyjęta jest za dobry standard w skanowaniu zdjęć?

Ten post był edytowany przez Tonny5 dnia: 23 Czerwiec 2017 - 17:02


#4 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 17:10

Materiały do druku skanuje się w rozdzielczości 300 dpi (w takiej jakości są drukowane gazety, książki itp.), no chyba że mają być powiększane, wtedy trzeba skanować w odpowiednio wyższej.

Jeśli nie zamierzasz drukować, możesz skanować w niższej rozdzielczości.

Ten post był edytowany przez vhp dnia: 23 Czerwiec 2017 - 17:10


#5 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 799
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 17:17

Zobacz postvhp, o 23 Czerwiec 2017 - 18:10, napisał(a):

Materiały do druku skanuje się w rozdzielczości 300 dpi (w takiej jakości są drukowane gazety, książki itp.), no chyba że mają być powiększane, wtedy trzeba skanować w odpowiednio wyższej.

Jeśli nie zamierzasz drukować, możesz skanować w niższej rozdzielczości.


Po co więc komuś skaner taki jak EPSON Perfection V19 którego rozdzielczość to 4800 x 4800 dpi? Pytam z ciekawości.

EDIT

aha mają być powiększane sory - czyli możliwości EPSON są dla tych którzy chcą powiększać zdjęcia

Czyli taki skaner w BROTHER DCP-1622WE który skanuje 600dpi oraz 1200 dpi zdaje się więc być wystarczający dla wszystkich zastosowań za wyjątkiem skanowania zdjęć z ich powiększaniem. Chociaż pomiędzy 300 dpi a 600 jest drugie tyle co by oznaczało że skaner 600dpi daje możliwość zeskanowania dla powiększenia trochę również.

Czemu w specyfikacji podane jest 600 x 1200 dpi - która liczba odnosi się do czego?

Ten post był edytowany przez Tonny5 dnia: 23 Czerwiec 2017 - 17:33


#6 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 17:58

Też nie wiem, po co skaner 4800 × 4800. Chyba dlatego, że się dało, to taki zrobili. Powiększać można, ale bez przesady. Taka rozdzielczość może się przydać przy skanowaniu przeźroczy i klisz fotograficznych, ale z tego teraz mało kto korzysta.

Tak, brother będzie wystarczający do wszystkich zastosowań.

Co do 600 × 1200 dpi - tutaj masz wyjaśnione: http://pcu.republika...ery/skanery.htm

Ten post był edytowany przez vhp dnia: 23 Czerwiec 2017 - 17:59


#7 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 799
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 18:26

Zobacz postvhp, o 23 Czerwiec 2017 - 18:58, napisał(a):

Też nie wiem, po co skaner 4800 × 4800. Chyba dlatego, że się dało, to taki zrobili. Powiększać można, ale bez przesady. Taka rozdzielczość może się przydać przy skanowaniu przeźroczy i klisz fotograficznych, ale z tego teraz mało kto korzysta.

Tak, brother będzie wystarczający do wszystkich zastosowań.

Co do 600 × 1200 dpi - tutaj masz wyjaśnione: http://pcu.republika...ery/skanery.htm


Dzięki, skoro Brother jest wystarczający to już nie będę pytał, który parametr ważniejszy :) Ilość elementów światłoczułych czy o ile przesuwana jest listwa. Szukam właśnie drukarki ze wsparciem dla Linuxa, która byłaby też ekonomiczna i z tego co się zorientowałem Brother to chyba najlepszy wybór. Orientujesz się może czy fakt, że ma ona oddzielny bęben od tonera ma jakieś negatywne konsekwencje? Czy to tylko konstrukcyjny wybór? Trudniej się montuje toner przez to? Mogą być z tego jakieś problemy?

Ten post był edytowany przez Tonny5 dnia: 23 Czerwiec 2017 - 18:28


#8 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12286
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 23 Czerwiec 2017 - 19:32

Negatywne konsekwencje są takie, że będziesz musiał czasem kupić bęben i go wymienić (w domowych warunkach może raz będzie taka potrzeba). W drukarkach HP jest to mniej bolesne (choć jest to kwestia raczej psychologiczna), bo bęben jest zintegrowany z kasetą z tonerem, więc wymienia się wszystko za jednym zamachem.

Montaż/demontaż jest banalny - wyciągasz moduł bębna, w którym siedzi kaseta z tonerem. Wyciągasz kasetę i dalej robisz to, co potrzebujesz - wymieniasz kasetę i/lub moduł bębna. Jeśli lubisz się bawić w rozkręcanie i skręcanie, możesz też dosypać toner do kasety albo wymienić sam bęben (wałek).

Ten post był edytowany przez vhp dnia: 23 Czerwiec 2017 - 19:34


#9 Użytkownik jest niedostępny   fakvat 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 581
  • Dołączył: Cz, 18 Wrz 14

Napisany 24 Czerwiec 2017 - 08:19

Duże dpi w tanich skanerach nie idzie w parze z gęstością optyczną. Do zdjęcia wystarczy 72dpi. Jednak profesjonalne skanery fotograficzne mają 10000 dpi i gęstość optyczną 3,9 Dmax.
Ten epson fajnie się sprawuje do skanowania np. map.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Phil.Red 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1134
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 27 Czerwiec 2017 - 23:37

A banknoty? :E

#11 Użytkownik jest niedostępny   Torad_eu 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 96
  • Dołączył: Cz, 30 Maj 13

Napisany 19 Lipiec 2017 - 14:15

Dokładnie, to zależy od tego jakie masz wymagania. Równie dobrze można skanować w 1200dpi - wszystko zależy od tego jak bardzo dokładnego skanowania potrzebujesz oraz w jakiej rozdzielczości skanuje twój skaner.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych