Forum PCLab.pl: Nawiązywanie bezpiecznego połączenia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nawiązywanie bezpiecznego połączenia

#1 Użytkownik jest niedostępny   Lloraine 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 03 Lip 17

Napisany 03 Lipiec 2017 - 16:28

Cześć!
Mam nadzieję, że ktoś będzie potrafił mi pomóc. Otóż typowy problem XXI wieku - Internet nie działa. Ale podejrzane jest to, że dzieje się to tylko na laptopie (telefon w porządku). Przeglądarka (Google Chrome) zostaje na procesie "nawiązywania bezpiecznego połączenia". Próbowałam chyba wszystkiego - resety, diagnostyka, odczekiwanie, włączanie i wyłączanie. Internet, jak był połączony (napis głoszący o dostępie do Internetu), tak jest, ale mój laptop nie potrafi z niego korzystać.
Dodam, że przebywam za granicą i nie jestem przekonana co do urządzeń sieciowych oraz że niedawno przeinstalowałam system na Windows10.
Pozdrawiam,
Lloraine

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2916
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 03 Lipiec 2017 - 17:38

Kilka podstawowych pytań:
- łączysz się na laptopie z internetem przewodowo czy bez przewodowo?
- jeśli bezprzewodowo czy podłączasz się poprawnie do sieci WiFi?
- czy karta WiFi w laptopie otrzymuje poprawny adres z DHCP (wraz z adresami DNS)
- czy dzieje się tak tylko na jednej przeglądarce czy na innych też (wbudowane masz stary Internet Explorer i nowszy Microsoft Edge)
- czy sprawdzałaś czy system rozwiązuje adresy IP w DNS (command line)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Lloraine 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 03 Lip 17

Napisany 03 Lipiec 2017 - 18:56

- bezprzewodowo
- tak
- serwer DHCP ma taką samą wartość jak brama domyślna; DNSy są dwa (ale niestety nie znam się na tym)
- podałam Chrome, bo tam na pasku widać co się aktualnie dzieje (nie idzie dalej niż bezpieczne łączenie - myślałam, że w takim razie coś nie tak z tym jest), ale Edge też nie odpowiada, a poza tym żadne aplikacje nie łączą się
- w command line jedyne co znam to ipconfig, gdzie nie ma mowy o DNS, więc jeśli chodzi o coś innego - daj mi znać. Jestem zielona. :(

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2916
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 03 Lipiec 2017 - 19:09

Zobacz postLloraine, o 03 Lipiec 2017 - 19:56, napisał(a):

- w command line jedyne co znam to ipconfig, gdzie nie ma mowy o DNS, więc jeśli chodzi o coś innego - daj mi znać. Jestem zielona. :(

To wklej tu wynik polecenia ipconfig /all (można zaznaczyć tekst w oknie cmd klikając PPM [Prawym Przyciskiem Myszy] i wybierając Zaznacz, potem już naciskamy lewy przycisk i zaznaczamy, na koniec dajemy Enter i mamy tekst w schowku), wynik osadź w "Wstaw kod" z menu nad oknem edycji wiadomości.
Również w oknie cmd wpisz polecenie:

>ping wp.pl

Pinging wp.pl [212.77.98.9] with 32 bytes of data:
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=52ms TTL=53

Wynik polecenia powinien być identyczny z powyższym.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Lloraine 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 03 Lip 17

Napisany 03 Lipiec 2017 - 19:31

Windows IP Configuration

   Host Name . . . . . . . . . . . . : Martellen
   Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
   Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
   IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
   WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Ethernet:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : JMicron PCI Express Gigabit Ethernet Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : F4-6D-04-81-32-DC
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Poczenie lokalne* 1:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 1A-5D-60-C8-8E-0C
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Poczenie lokalne* 2:

   Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Hosted Network Virtual Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 5A-5D-60-C8-8E-0C
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Poczenie sieci bezprzewodowej:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 48-5D-60-C8-8E-0C
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::7467:7f0c:204:2f17%3(Preferred)
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.99(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Lease Obtained. . . . . . . . . . : 3 lipca 2017 20:07:27
   Lease Expires . . . . . . . . . . : 3 lipca 2017 21:07:27
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 189291872
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1C-43-33-FF-48-5D-60-C8-8E-0C
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                       8.8.4.4
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Tunnel adapter Poczenie lokalne* 11:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Teredo Tunneling Adapter
   Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
   DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
   Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
   IPv6 Address. . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:6abd:2031:114a:43fd:8a05(Preferred)
   Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::2031:114a:43fd:8a05%10(Preferred)
   Default Gateway . . . . . . . . . : ::
   DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 167772160
   DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1C-43-33-FF-48-5D-60-C8-8E-0C
   NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled


Mam nadzieję, że jest dobrze, bo operuję na telefonie...

Wynik pingowania jest trochę inny, bo oczywiście w Serbii 52ms nie otrzymasz. TTL (nie za bardzo wiem cóż to) jest równe 54, ale to pewnie też wynik jedynie słabszego łącza.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2916
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 03 Lipiec 2017 - 21:11

Zobacz postLloraine, o 03 Lipiec 2017 - 20:31, napisał(a):

Wireless LAN adapter Poczenie sieci bezprzewodowej:

   Connection-specific DNS Suffix  . :
   Description . . . . . . . . . . . : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
   IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.99(Preferred)
   Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
   Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
   DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
   DNS Servers . . . . . . . . . . . : 8.8.8.8
                                       8.8.4.4



Mam nadzieję, że jest dobrze, bo operuję na telefonie...

Wynik pingowania jest trochę inny, bo oczywiście w Serbii 52ms nie otrzymasz. TTL (nie za bardzo wiem cóż to) jest równe 54, ale to pewnie też wynik jedynie słabszego łącza.

Konfiguracja sieci jest OK, A co do pingowania to ważne że jest
Pinging wp.pl [212.77.98.9]

Oznacza to że DNS rozwiązują nazwy domenowe.
Niestety coś jest nie tak w laptopie (ustawiony jakiś proxy serwer?). Może jest jakaś aplikacja, która blokuje ruch? Czy brak internetu jest od samego początku, czy wcześniej działało?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Lloraine 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 03 Lip 17

Napisany 03 Lipiec 2017 - 21:21

Wcześniej miałam właśnie problem z automatycznym łączeniem się z serwerem proxy, ale nic nie grzebałam i po kilku dniach działało dobrze (więc brak konkretnego serwera). Szukałam po wirusach, ale niby wszystko jest w porządku. No i tak jak pisałam, 3 miesiące było ok, miesiąc temu ten serwer proxy, który w magiczny sposób sam się naprawił i teraz to. Myślisz, że w serwisie ktoś by pomógł?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2916
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 03 Lipiec 2017 - 22:01

Masz jakąś aplikację do tego proxy? Może się uruchamia i działa w tle?

#9 Użytkownik jest niedostępny   FighterFX 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: So, 13 Sie 11

Napisany 03 Lipiec 2017 - 22:10

Data i godzina ustawione prawidłowo?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych