Forum PCLab.pl: Rubikon Gwarancja 300W - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Rubikon Gwarancja 300W prawdziwy nołnejm

#1 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 04 Lipiec 2017 - 15:44

RUBIKON 300W


Co tu dużo pisać, prawdziwa perełka :E Jeden z wielu klonów Codegena, który, w głównej mierze,nakręcił całą spiralę "czarnych list".

Dodaj obrazek



Zasilacz nie ma praktycznie żadnych elementów filtrujących na wejściu – są tylko dwa kondensatory ceramiczne.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek



Dobór elektrolitów standardowy dla tego segmentu rynku.

Dodaj obrazek



Wg nalepki, zasilacz ma 13A na +12V...

Dodaj obrazek

... w rzeczywistości, za prostowanie owej linii odpowiadają dwie diody, po 3A każda...


Dodaj obrazek

Następna kwestia – brak dławika dla linii 3.3V. Jest ona generowana z 5V = spore straty, na i tak już niskiej, sprawności.



Dodaj obrazek

Wśród minimalnej ilości okablowania znaleźć można wtyczkę P9, pozostałość po specyfikacji AT –wg której, ten zasilacz jest tak naprawdę skonstruowany.


Dodaj obrazek

Całość chłodzi wentylator 80mm.

Jeśli chodzi o stronę praktyczną, to owa konstrukcja nie posiada jakichkolwiek zabezpieczeń (oprócz bezpiecznika na wejściu). Układ scalony, zastosowany w nim, nie obsługuje takich funkcji. Przy zwarciu plusa do masy zasilacz zaczyna mocno syczeć, ale nie wyłącza się. Udało mi się nawet lekko nadtopić izolację na przewodach :E

Właśnie ta "funkcja", w połączeniu z marną linią 12V, powodowała spore ilości awarii, przy których zasilacz potrafił "zabrać coś ze sobą".Wbrew powszechnemu przekonaniu, większość współczesnych"no-name" ma już podstawowe zabezpieczenia i w razie problemów (bardzo często jest to przeciążenie/przegrzanie) są, na ogół, jedynymi ofiarami.

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 04 Lipiec 2017 - 15:49


#2 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 04 Lipiec 2017 - 16:55

Żalisz się, czy chwalisz? Może chcesz sprzedać? :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 04 Lipiec 2017 - 17:06

a chcesz kupić?Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 04 Lipiec 2017 - 18:24

Zobacz postbartosz302, o 04 Lipiec 2017 - 18:06, napisał(a):

a chcesz kupić?Dodaj obrazek

Wierz mi, że po tym opisie, tej szczerej recenzji, jestem wręcz zachwycony tym sprzętem :>

#5 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 04 Lipiec 2017 - 18:28

to śmiało pisz na pw, dogadamy się

#6 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12561
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 04 Lipiec 2017 - 18:35

Dobrze że jest gwarancja :cool:

#7 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 04 Lipiec 2017 - 18:39

Zobacz postPentium D, o 04 Lipiec 2017 - 19:35, napisał(a):

Dobrze że jest gwarancja :cool:

Sprzedającego :E Oczywiście, jeśli padnie również sprzęt to pozwik :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   Momiji 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Cz, 19 Sty 17

Napisany 07 Lipiec 2017 - 18:11

kondensatory HEC? Przez chwile myslalem ze to ten HEC od zasilaczy :o

A moze to jedno i drugie... Wyglada podobnie do mojego HECa 550w z wentylatorem tez od HECa XD

Ten post był edytowany przez Momiji dnia: 07 Lipiec 2017 - 18:14


#9 Użytkownik jest niedostępny   MozeTakMozeNie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 416
  • Dołączył: Wt, 21 Mar 17

Napisany 14 Sierpień 2017 - 21:04

A czemu do tego nie podpiąłeś GTX 480 ?

To nie fair w stosunku do innych zasilaczy.


:E

#10 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 15 Sierpień 2017 - 01:07

z racji braku zabezpieczeń - zasilacz by trzasną na pewno, a i mógł przy okazji karę zabrać

#11 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7277
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 15 Sierpień 2017 - 13:13

Dawaj gwoździa w gniazdo bezpiecznika i jakis gruby kawał drutu w molexa miedzy 12V a mase i jazda :E :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 16 Sierpień 2017 - 14:53

Zasilacz żywa legenda :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7277
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 16 Sierpień 2017 - 16:04

Ale trzeba przyznać że jakosć lutowania lepsza jak w moim Taganie 800W :E :E :E

#14 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 16 Sierpień 2017 - 17:34

Zobacz postczolgista778, o 15 Sierpień 2017 - 13:13, napisał(a):

Dawaj gwoździa w gniazdo bezpiecznika i jakis gruby kawał drutu w molexa miedzy 12V a mase i jazda :E :E

odpalałem go na plastikowej macie - nawet nie ma uziemionej obudowy

#15 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 16 Sierpień 2017 - 21:47

To już chyba mój LC-B350ATX lepiej wygląda (...a to jest już no-name pełną parą, nie ma na nim żadnej nazwy firmy, jedynie model) :E

Ten post był edytowany przez KaroloBC dnia: 16 Sierpień 2017 - 21:49


#16 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Sierpień 2017 - 09:09

takie oznaczenie, to L&C - to samo co solytech i deer (robili pierwsze fell 300-350w, iboxy i sporo innych modeli nołnejm)... jeśli masz starszą wersję, to jest to bardzo podobny wynalazek do tego rubikona, jeśli masz coś młodszego, to już bliżej ibox-a i późniejszych modecomów

#17 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 17 Sierpień 2017 - 11:27

Zobacz postbartosz302, o 17 Sierpień 2017 - 09:09, napisał(a):

takie oznaczenie, to L&C - to samo co solytech i deer (robili pierwsze fell 300-350w, iboxy i sporo innych modeli nołnejm)... jeśli masz starszą wersję, to jest to bardzo podobny wynalazek do tego rubikona, jeśli masz coś młodszego, to już bliżej ibox-a i późniejszych modecomów


Bodajże z 2004 roku jest.. ale jestem nim nieźle zdziwiony, jeszcze niedawno ciągnął u mnie C2D E4600 + 8500GT, kiedyś jeszcze zanim padła to GTS'a 250 a to dość prądożerna karta z tego co mi wiadomo. Ale wygląda sporo lepiej od tego rubikon'a - sporo mniej wolnego miejsca na PCB + ma PFC.

#18 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18759
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Sierpień 2017 - 19:25

akurat e4600+8500gt to ok. 130w potrzebuje (w absolutnym szczycie), ale gts sam łyknie tyle - pewnie masz już coś "lepszego" z 20a prostownikiem na 12v. osobnym dławikiem na 3.3v i jakimikolwiek zabezpieczeniami

Dodaj obrazek


#19 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 17 Sierpień 2017 - 19:50

Właśnie ten mój wygląda prawie tak samo jak ten z zdjęcia ;) Jak będę mieć trochę czasu to wyjmę go z PC'ta i wrzucę tu jego zdjęcia

#20 Użytkownik jest niedostępny   Filip454 

  • FZS FTW!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11586
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 02 Wrzesień 2017 - 03:00

Nazwa zasiłki oczywiście jak zawsze adekwatna - przekroczyli Rubikon w dziedzinie zasilaczy z czarnej listy :E


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych