Forum PCLab.pl: EVGA GTX 1060 6GB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

EVGA GTX 1060 6GB jak schłodzić pamięć? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   PWasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 10 Lip 16

Napisany 16 Lipiec 2017 - 21:01

cześć.
mam kartę: https://www.evga.com...9-CEB772861F3F.
na fabrycznych ustawieniach gotuje się pod 84-5 stopni i zbija taktowania.
zdjąłem obudowę jak na zdjęciu i podniosłem obroty wentylatora (do 70-80% pod obciążeniem), co zmniejszyło temperaturę o 5-6 stopni.
teraz na ustawieniach:
power limit 95%
core +50 (stabilnie trzyma 1900)
memory +350
po dłuższym czasie gry w gta 5 temperatura nie przekracza 78 stopni.

dwa pytania:
1. czy jakieś propozycje co z tym jeszcze zrobić, żeby było jeszcze chłodniej? (chciałem pastę wymienić, ale mam na śrubie plombę od evga, wtf?)
2. moje główne pytanie, w związku z tym, że kręcę pamięci (a chciałbym mocniej) to jak je schłodzić? jakieś radiatory, a jak tak to jakie i jakie pod nie termopady?
poniżej zdjęcie laminatu, czy byłby ktoś uprzejmy zaznaczyć mi na nim co powinienem "oradiatorować"?

Dodaj obrazek Dodaj obrazek




ps. dla czepialskich akurat tą kartę kupiłem w boomie koparkowym w śmiesznych pieniądzach więc chłodzenia wybrać nie mogłem.

Ten post był edytowany przez PWasiu dnia: 16 Lipiec 2017 - 21:02


#2 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19004
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 16 Lipiec 2017 - 21:21

Na pamięci radiatorów nie założysz, przecież radiator od gpu je zasłania. Chłodzenie pamięci zapewnia owiew powietrza od wentylatora z radiatora chłodzącego gpu. Plombą się nie przejmuj, możesz ją zerwać i nie stracisz gwarancji u evga.

Z tego kapca nic nie wykombinujesz, kup jakieś niedrogie chłodzenie i będzie gitara. Twinturbo II/III lub Gelida Icy Vision używkę kupisz w okolicach 100zł.

#3 Użytkownik jest niedostępny   PWasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 10 Lip 16

Napisany 16 Lipiec 2017 - 21:26

zielony jestem w tym temacie.
rozumiem, że pamięci zaznaczyłem na czerwono?
a zielona część, co tam siedzi?

Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3981
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 16 Lipiec 2017 - 21:35

na odwrot pamieci na czerwono ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19004
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 16 Lipiec 2017 - 21:36

Tak na czerwono zaznaczyłeś pamięci, na zielono cewki(LR22 i R35) i kondensatory tantalowe(nie wymagają dodatkowego chłodzenia).

Przed cewkami masz trzy mosfety od zasilania gpu i poniżej jeden mosfet od zasilania pamięci. Na nie możesz dać radiatory lub dać nawiew.

Na cewki też możesz dać radiator. Mosfety i cewki wzajemnie się nagrzewają, więc radiatory na cewkach też pozytywnie wpłyną na temp mosfetów.

#6 Użytkownik jest niedostępny   PWasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 10 Lip 16

Napisany 16 Lipiec 2017 - 21:52

Zobacz postsideband, o 16 Lipiec 2017 - 21:36, napisał(a):

Tak na czerwono zaznaczyłeś pamięci, na zielono cewki(LR22 i R35) i kondensatory tantalowe(nie wymagają dodatkowego chłodzenia).

Przed cewkami masz trzy mosfety od zasilania gpu i poniżej jeden mosfet od zasilania pamięci. Na nie możesz dać radiatory lub dać nawiew.

Na cewki też możesz dać radiator. Mosfety i cewki wzajemnie się nagrzewają, więc radiatory na cewkach też pozytywnie wpłyną na temp mosfetów.

czy dobrze zaznaczyłem wspomniane mofsety?
Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19004
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 16 Lipiec 2017 - 21:53

Tak.

#8 Użytkownik jest niedostępny   honor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 462
  • Dołączył: Nd, 18 Cze 06

Napisany 16 Lipiec 2017 - 23:22

Możesz na stałe ustawić niższe napięcia poprzez edycję krzywej BOOSTA w msi afterburner. Też mam tę kartę i obniżyłem napięcie do 0,8V@1709MHz, temperatury spadły o około 10 stopni w porównaniu do standardowych. Wentylator rozkręcał się do mniej więcej 1000rpm. Karta działa też stabilnie przy 0,95V@2000MHz, ale w międzyczasie chłodzenie wymieniłem na Accelero Mono Plus.

#9 Użytkownik jest niedostępny   PWasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 10 Lip 16

Napisany 17 Lipiec 2017 - 12:39

Zobacz posthonor, o 16 Lipiec 2017 - 23:22, napisał(a):

Możesz na stałe ustawić niższe napięcia poprzez edycję krzywej BOOSTA w msi afterburner. Też mam tę kartę i obniżyłem napięcie do 0,8V@1709MHz, temperatury spadły o około 10 stopni w porównaniu do standardowych. Wentylator rozkręcał się do mniej więcej 1000rpm. Karta działa też stabilnie przy 0,95V@2000MHz, ale w międzyczasie chłodzenie wymieniłem na Accelero Mono Plus.

z tego co widzę fabrycznie jest chyba max 1.05V przy 1950MHz i temp poniżej 70, później leci w dół.
chciałbym ustawić tak jak napisano powyżej, ale nie mogę odnaleźć w msi afterburner opcji dla edycji krzywej boosta. gdzie to można znaleźć?

#10 Użytkownik jest niedostępny   honor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 462
  • Dołączył: Nd, 18 Cze 06

Napisany 17 Lipiec 2017 - 12:45

CTRL+F po otwarciu afterburnera.

#11 Użytkownik jest niedostępny   PWasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 10 Lip 16

Napisany 17 Lipiec 2017 - 13:09

Zobacz posthonor, o 17 Lipiec 2017 - 12:45, napisał(a):

CTRL+F po otwarciu afterburnera.

a to gdzieś napisane jest/widoczne? czy tylko ja jestem taki nieogarnięty?

ustawiłem jak na screenie. chciałem te 1950 na stałe mieć, ale karta boostuje trochę poniżej krzywej. jakieś rady?

i jeszcze pytanie o power limit. czy, przy ręczenie zmodyfikowanej krzywej, ma on wpływ na podawane napięcie/temperaturę (przy power limit 100% też nie dobija do 1950)?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez PWasiu dnia: 17 Lipiec 2017 - 13:09


#12 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19004
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 17 Lipiec 2017 - 13:15

Podnieś offsetem by w punkcie 0.9v była żądane taktowanie powiedzmy 1900mhz, od 0.9v do do końca prostujesz krzywą. Czyli od 0.9v do 1.2v ma być ustawione 1900mhz.

#13 Użytkownik jest niedostępny   PWasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 10 Lip 16

Napisany 17 Lipiec 2017 - 14:30

pograłem trochę w GTA 5. jest lepiej.
przy napięciu 0,95 i wentylu na 60%, taktowanie nie spada poniżej 1936MHz, a temp max 75 stopni.

Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16039
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 17 Lipiec 2017 - 16:57

Jeżeli GPU nie przekroczy 70stC i PL nie przekroczy 118% to karta powinna pracować stabilnie przy 2100mhz / 1.043volt

Pokaż zakładkę sensors z GPU-Z z włączonym render testem.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

#15 Użytkownik jest niedostępny   PWasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 10 Lip 16

Napisany 17 Lipiec 2017 - 17:54

Zobacz postleven, o 17 Lipiec 2017 - 16:57, napisał(a):

Jeżeli GPU nie przekroczy 70stC i PL nie przekroczy 118% to karta powinna pracować stabilnie przy 2100mhz / 1.043volt

Pokaż zakładkę sensors z GPU-Z z włączonym render testem.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

patrząc po obecnych temperaturach (75stopni) dla pl na 95%, 0,95v i wentyl na 60% raczej nie mam co szukać przy 1.043v i 2100MHz. 70 stopni przebije w kilka sekund, chyba że jest na to jakiś jeszcze sposób?


screen z render testa po 3-4min.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez PWasiu dnia: 17 Lipiec 2017 - 18:03


#16 Użytkownik jest niedostępny   Majki78 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 16

Napisany 17 Lipiec 2017 - 18:33

Zobacz postPWasiu, o 16 Lipiec 2017 - 21:26, napisał(a):

zielony jestem w tym temacie.
rozumiem, że pamięci zaznaczyłem na czerwono?
a zielona część, co tam siedzi?

Dodaj obrazek


Kolego masz starą wersję karty. W nowej wersji producent montuje blachę która robi za radiator na mosfety i pamięci. Na forum EVGA widziałem temat, że producent wysyła taki radiator za darmo. Jak znajdę link to podeślę. Miałem taką kartę 2 tygodnie, dzisiaj pojechała do nowego właściciela.
Jest link https://www.evga.com/thermalmod/

Ten post był edytowany przez Majki78 dnia: 17 Lipiec 2017 - 18:35


#17 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16039
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 17 Lipiec 2017 - 18:38

Zobacz postPWasiu, o 17 Lipiec 2017 - 18:54, napisał(a):

patrząc po obecnych temperaturach (75stopni) dla pl na 95%, 0,95v i wentyl na 60% raczej nie mam co szukać przy 1.043v i 2100MHz. 70 stopni przebije w kilka sekund, chyba że jest na to jakiś jeszcze sposób?


screen z render testa po 3-4min.
Dodaj obrazek



Przy 0.950 volt nie utrzymasz 2000mhz.

Ale u ciebie jest zbyt słabe chłodzenie na uzyskanie ponad 2000mhz.

Ja mam zmienione chłodzenie, dla tego karta trzyma 2100 - bios też zmieniałem na silniejszy.

Za to u ciebie PL jest bardzo mocny, bo ledwo osiąga 55%

Dobre chłodzenie i wyciągniesz z karty więcej mhz. przy zachowaniu ciszy.

Grałem teraz z godzinę w Wiedźmina przy 1.000 volt i 2100 mhz.

Da się, ale temperatura nie przekracza 56stC.

Ten post był edytowany przez leven dnia: 17 Lipiec 2017 - 18:41


#18 Użytkownik jest niedostępny   PWasiu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 10 Lip 16

Napisany 17 Lipiec 2017 - 18:54

Zobacz postMajki78, o 17 Lipiec 2017 - 18:33, napisał(a):

Kolego masz starą wersję karty. W nowej wersji producent montuje blachę która robi za radiator na mosfety i pamięci. Na forum EVGA widziałem temat, że producent wysyła taki radiator za darmo. Jak znajdę link to podeślę. Miałem taką kartę 2 tygodnie, dzisiaj pojechała do nowego właściciela.
Jest link https://www.evga.com/thermalmod/


w ogóle nie znajduje mojego seriala (wpisuje na pewno dobrze, bo gdy identyczny przeklejam na stronę z gwarancją to kartę widzi).

#19 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14963
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 17 Lipiec 2017 - 19:00

blaszka jest tylko do wersji ssc, ten golas i wersja sc tego nie dostaną

#20 Użytkownik jest niedostępny   anna_k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 284
  • Dołączył: Wt, 02 Maj 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 19:19

Zobacz postPWasiu, o 16 Lipiec 2017 - 21:26, napisał(a):

zielony jestem w tym temacie.
rozumiem, że pamięci zaznaczyłem na czerwono?
a zielona część, co tam siedzi?

Dodaj obrazek


pamięci na czerwono, pewnie nawet jest podpisane to byś wklepał w google.
Na zielono to chyba mosfety smd i cewki, poniekąd chyba inżynierowie zaprojektowali je w taki sposób że nie potrzebują chłodzenia. Dla mnie to magia, bo układ z mosfetami poszedł z dymem na moich oczach przy prostym projekcie. XD

Ten post był edytowany przez anna_k dnia: 17 Lipiec 2017 - 19:21


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych