Forum PCLab.pl: 25 % obciązenia idle 0 procesów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

25 % obciązenia idle 0 procesów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 02:52

siemanko zrobilem format PC i zreinstalowalem windows7 pobralem wszystkie aktualizacje stery i system ma 25% obciazenia w idle, nie mowie o tym ze komputer potrafi mi sie zaciac na jakies 5 sekund.

Normalnie w idle mialem do 3% max a tutaj cos mi obciaza. O co chodzi?

http://imgur.com/a/IMMZb

#2 Użytkownik jest niedostępny   yendrek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 17 Lipiec 2017 - 04:53

Jeśli zainstalowałeś wszystkie aktualizacje, to zapewne także skopaną wersję windows update, która tak właśnie obciąża i czasem przymula procka. Miałem identyczną sytuację, w necie jest rozwiązanie (nie pamiętam co i jak, poszukaj).

#3 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 12902
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 17 Lipiec 2017 - 06:18

Na dole okienka z menadżera zadań masz magiczny przycisk "Pokaż procesy wszystkich użytkowników".
Kliknij w niego :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 12:52

Jak widzieliście temat założyłem wczoraj bardzo późno, zaraz po poleciałem spać ale przed tym przypomniało mi się że miałem ten sam problem po ostatnim formacie również windowsa 7.


Post Yendreka mi to uświadomił jeszcze bardziej- sprawa leżała w ciągle pracującym w tle windows update który znacząco podnosił zużycie procesora( 30% w bezruchu) a najlepsze jest to że TEGO PROCESU NIGDZIE NIE WIDAĆ stąd też ciężko zdemaskować sprawce a powodowało to u mnie straszne lagowanie w grach, zacinanie programów coś jakbym miał w tle wiesia odpalonego i normalnie korzystał z komputera.

I udało mi się wtedy to wyleczyć! po zainstalowaniu WSZYSTKICH aktualizacji do win7 wchodziłem w usługi --> szukałem usługi windows update --> właściwości --> ustaw usługę na - wyłącz + jeszcze zatrzymałem ją całkowicie. Problem wczoraj po tym nadal występował natomiast dzisiaj po włączeniu kompa ( NARAZIE ODPUKAĆ ŻEBY NIE BYŁO) obciążenie zdaje się oscylować tak jak powinno w granicach maxymalnie 10% przy machaniu myszą po ekranie( 144hz to troche moze obciazac) ale chyba to pomogło.

A więc najlepiej na tym windowsie po prostu po totalnej aktualizacji wyłączyć windowsda update w usługach i zresetować komputer - na moim przykładzie 2 raz pomogło jak ręką odjął.

@agent_x007

http://imgur.com/a/8y0DJ

jak widzisz spadło do normalności.

Tak jakby tematu sam w sobie jeszcze nie kończę bo chcę z kompa pokorzystać te kilka godzin i sprawdzić czy wszystko OK, ostatecznie dam znać pod wieczór. Natomiast dla użytkowników windowsa 7 warto sobie zapisać to co napisałem wyżej bo pomogło mi już raz i teraz wygląda na to że chyba również. Tą notke o testowaniu dałem dlatego że gdyby nie daj boże znów mi wskoczyło przy spoczynku na nienaturalny % zużycia to nie chciałbym tworzyć kolejnego tematu a tutaj jest cała historia w postach świetnie opisana i nie byłoby sensu tworzyć natomiast na 200% pod wieczór dam znać i ewentualnie wątek będzie już na amen zakończony. Na pclabie jestem od niedawna ale zauważyłem że tematy nie są zamykane i usuwane( te zgodne z regulaminem) tylko zostają po to żeby pomóc innym i to sie ceni bo nie raz już skorzystałem z tematu założonego dużo do tyłu.

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 17 Lipiec 2017 - 12:59


#5 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 20:13

@EDIT NIE JEST OK , PROBLEM OD NOWA

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 18 Lipiec 2017 - 17:53


#6 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 18 Lipiec 2017 - 17:53

PROBLEM ZNÓW SIĘ ZACZĄŁ K********

http://imgur.com/a/1wrlD

25 % ciągłego zużycia na pulpicie a komputer muli niemiłosiernie tnie mi nawet pclaba

po zresetowaniu PC nagle spadło i jest teraz w normie, komputer odmulił.

Co mi powoduje takie odpały na komputerze? czy to wina zepsutego procesora że raz jest tak a raz tak czy to system coś odwala? to nie pierwszy raz na siódemce i chyba przejdę na 10

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 18 Lipiec 2017 - 18:00


#7 Użytkownik jest niedostępny   Poszukiwacz195 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Wed, 26 Kwi 17

Napisany 18 Lipiec 2017 - 18:05

zauważyłem też od kiedy mam nowy komputer że po instalacji wszystkich sterów z płyty od gigabyte po restarcie przycina mi się muzyka startowa windowsa jest tam to słynne udźwiękowienie i w połowie nagle jest przerwa a zaraz po ułamku sekundy dalszy ciąg.. coś mi tu nie gra nie wiem o co chodzi.

formatowałem peceta 3 razy więc to nie może być złe zainstalowanie systemu

Ten post był edytowany przez Poszukiwacz195 dnia: 18 Lipiec 2017 - 18:07


#8 Użytkownik jest niedostępny   R4zen 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3042
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany Wczoraj, 09:36

Jaka masz specyfikacje komp.? Zainstaluj najlepiej Windows 10 za użyciem media Creation tool(sam pobierze i nawet utworzy ci bootujacego pen. Lub obraz plyty z najnowszą wersją windy), licencja win7 pasuje do win 10 creators update (taka wersję ci pobiera MCT ).

Ten post był edytowany przez R4zen dnia: Wczoraj, 09:37


#9 Użytkownik jest niedostępny   Drzemor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 13

Napisany Wczoraj, 11:02

Zobacz czy te aktualizacje masz wgrane https://support.micr...2008-r2-march-2

Ten post był edytowany przez Drzemor dnia: Wczoraj, 11:04


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych