Forum PCLab.pl: zamówiony montaż - 2 luźne śrubki w obudowie - od czego? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

zamówiony montaż - 2 luźne śrubki w obudowie - od czego? prawdopodobnie od płyty, ale się nie znam, więc proszę o pomoc Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   nygusinsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Nd, 02 Lip 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 16:06

Cześć

Jeśli nie ten dział to bardzo proszę o przeniesienie, ale nie wiedziałem gdzie wrzucić taki temat.
Zamówiłem podzespoły komputerowe razem z usługą montażu. No i komputer przyszedł, wszystko pięknie, ładnie, kable pochowane fajnie, ale jak wziąłem komputer do rąk to słyszałem, że coś lata luzem po obudowie. Więc kręciłem obudową, aż w końcu wypadnie i wypadły 2 bardzo małe śrubki. Foto w tych linkach: link1, link2. Śrubki w sobie mają gwint pasujący do takiej samej śrubki (można wkręcić jedną w drugą). Pytanie teraz: od czego to?
Na infolinii mi powiedzieli, że jeśli żaden z podzespołów nie lata i są tak małe to prawdopodobnie zostały niezauważone przy montowaniu i na pewno nie są potrzebne. No cóż, takie podejście trochę mnie martwi, dlatego pozwoliłem sobie stworzyć taki temat.
Wydaje mi się, że każdy z podzespołów trzyma się prawidłowo (jestem laikiem, ale nic nie lata luźniej). Zauważyłem, że na płycie głównej (ASRock Extreme 4 Z270) są właśnie takie małe gwinty w szeregu w dwóch miejscach (link). I jak widać na zdjęciu (link) śrubka się tam wkręciła. Pytanie czy to mogą być od tego, bo rzeczywiście w zestawie są takie śrubki przy tej płycie i jeśli tak to do czego one służą i czy są potrzebne?

Będę wdzięczny za pomoc :)

Ten post był edytowany przez nygusinsky dnia: 17 Lipiec 2017 - 16:07


#2 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32026
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 17 Lipiec 2017 - 16:12

Edit: dystanse/śruby dysków.

Poprawione.

Ten post był edytowany przez Firekage dnia: 17 Lipiec 2017 - 17:04


#3 Użytkownik jest niedostępny   nygusinsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Nd, 02 Lip 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 16:25

? Nie rozumiem - jak na nich miałaby spoczywać płyta? Przecież płyta jest zamocowana do obudowy o wiele większymi śrubami. Tutaj zdjęcie mocowania (link). Wytłumaczcie, bo chyba nie rozumiem :D

edit: patrząc na google to nie są kołki dystansowe od mocowania płyty głównej. Takie kołki są o wiele większe i, jeśli dobrze pojąłem, już są zamontowane, co widać na zdjęciu co wrzuciłem. Są o wiele, wiele większe niż te śrubki co wrzuciłem. Na tym 1 zdjęciu w moim 1 poście jest linijka i widać jak małe są to śrubki.

Ten post był edytowany przez nygusinsky dnia: 17 Lipiec 2017 - 16:31


#4 Użytkownik jest niedostępny   jarmag 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Wed, 12 Kwi 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 16:30

tak, to są dystanse do dysku m.2

najważniejsze czy masz jeszcze śrubki do tych dystansów by przykręcić dysk?
(powinny być w komplecie)

#5 Użytkownik jest niedostępny   nygusinsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Nd, 02 Lip 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 16:39

Zobacz postjarmag, o 17 Lipiec 2017 - 16:30, napisał(a):

tak, to są dystanse do dysku m.2

najważniejsze czy masz jeszcze śrubki do tych dystansów by przykręcić dysk?
(powinny być w komplecie)


Aha, czyli to są kołki dystansowe do dysku typu M.2? Cholera nigdzie nie widzałem, pewnie mi pogubili przy montażu....

edit: ok, źle zrozumiałem - mam dalej te 2 śrubki. Teraz spojrzałem, że M.2 łączy się na jedną śrubkę, a te otwory w płycie są po to, bo nie wiadomo w jakim miejscu będzie miejsce na przymocowanie M.2, dobrze rozumiem? Dlatego są tylko dwie, bo tylko mam 2 wejścia na M.2, tak?

Teraz już też wiem od czego są te śrubki w pudełku od płyty. Z tym, że albo jeden dystans zgubiłem albo dali mi jeszcze jedną śrubkę do mocowania, bo mam ich 3. A wejścia na M.2 są tylko 2.

Ten post był edytowany przez nygusinsky dnia: 17 Lipiec 2017 - 17:04


#6 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32026
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 17 Lipiec 2017 - 17:04

Te dyski mają różną długość - zobacz na płyty główne, że kilka jest otworów.

#7 Użytkownik jest niedostępny   nygusinsky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Nd, 02 Lip 17

Napisany 17 Lipiec 2017 - 19:06

Zobacz postFirekage, o 17 Lipiec 2017 - 17:04, napisał(a):

Te dyski mają różną długość - zobacz na płyty główne, że kilka jest otworów.


Czyli dobrze myślałem, dzięki za pomoc :)

A jest tu ktoś kto kupował ASRock Extreme 4 Z270 i sam ją montował? Może kojarzy czy w zestawie kołki dystansowe były 2 czy 3?

Ten post był edytowany przez nygusinsky dnia: 17 Lipiec 2017 - 19:13


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych