Forum PCLab.pl: Gotuj z Athlonem XP - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gotuj z Athlonem XP

#21 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 17 Sierpień 2017 - 20:12

Da się jakoś wyłączyć zabezpieczenie termiczne w Pentiumie 4? Mam takiego z padniętą płytą główną a chętnie też bym zrobił taki eksperyment :E

#22 Użytkownik jest niedostępny   kaszau 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Sierpień 2017 - 07:15

Aż chyba zaraz zejdę do piwnicy, znajdę płytkę z Q6600 i ugotuję na tym starym draniu kubek wody :D

#23 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 359
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 19 Sierpień 2017 - 09:42

Zobacz postkaszau, o 19 Sierpień 2017 - 07:15, napisał(a):

Aż chyba zaraz zejdę do piwnicy, znajdę płytkę z Q6600 i ugotuję na tym starym draniu kubek wody :D


Na Q6600 nie ugotujesz, wyłączy się po paru sekundach bo zabezpieczenia termiczne :P

#24 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7279
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 19 Sierpień 2017 - 09:56

Pewnie ze sie da, musisz tylko miec aluminiowy kubek albo z RVS-u i dac paste termo miedzy CPU a kubek.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 19 Sierpień 2017 - 09:56


#25 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 19 Sierpień 2017 - 12:09

Ludzie, zabezpieczenie termiczne jest ustawione na ok 90-100 stopni więc bez przesady że nie zagotujecie. Najważniejsze to bezpośrednie umoczenie rdzenia czyli skalp. Bez tego na pewno włączy się zabezpieczenie. Ogólnie to wątpię by dało się je wyłączyć. Myślę że to sprzętowe zabezpieczenie w samym cepie.



Dalej. Jak będzie sam rdzeń bezpośrednio w wodzie to się uda. Jak nie - ktoś chce stawiać kubek na IHS to nie zagotuje. Dlaczego? bo ma 2x pastę termo. Największa temperatura będzie na samym rdzeniu i pośrednictwo pasta/ihs/pasta/kubek spowoduje zmniejszenie oddawania ciepła do wody.

#26 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7279
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 19 Sierpień 2017 - 18:45

Ehm, cepy na LGA775 są lutowane, co tam jest?! Na filmiku jest chyba jakiś tani PDC na LGA775 bo C2D na 200% mają lut.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 19 Sierpień 2017 - 18:46


#27 Użytkownik jest niedostępny   kaszau 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Sierpień 2017 - 22:53

Zobacz postKaroloBC, o 19 Sierpień 2017 - 09:42, napisał(a):

Na Q6600 nie ugotujesz, wyłączy się po paru sekundach bo zabezpieczenia termiczne :P


Zabezpiecznie nie jest czasem na 105 stopni?

#28 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 20 Sierpień 2017 - 10:14

Jak na IHS zbudujesz akwarium z plexy którego dnem będzie rozpraszacz ciepła to powinno wypalić.

Da się bez problemu zdjąć. Nawet luta.

Ten post był edytowany przez aviator_pl dnia: 20 Sierpień 2017 - 10:17


#29 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 21 Sierpień 2017 - 02:45

Co nie zmienia faktu ze woda to bardzo dobre chłodziwo.

#30 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12563
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 21 Sierpień 2017 - 05:22

Ten filmik dość ciekawy

https://www.youtube....h?v=AElWwc95JHo

Ciekawe jakby to wyszło z wysokim radiatorem i miedzianym rdzeniem. Obyło by się bez wiercenia bo środek rdzenia jest pusty.

#31 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 21 Sierpień 2017 - 07:11

To jest moj filmik. Osobiscie jakbym mial zbudowac cos takiego jeszcze raz to bym to inaczej zrobil. Przede wszystkim nie uzywalbym kleju epoksy tylko silikonu albo kleju do szyb samochodowych (jest fenomenalny!!!). Dalej. Uzylbym radiatora z miedzianym rdzeniem ktory jest czesto wydrazony w sordku. Dalej. Uzylbym zamiennikow czesci z dzialu pneumatyka z obi czy tak castoramy.

Jest jeszcze opcja taka ze kupujesz najtansze chlodzenie heatpipe i ucinasz heatpipy i podlaczasz do nich weze. To jest najepsza opcja.

Ten post był edytowany przez aviator_pl dnia: 21 Sierpień 2017 - 07:13


#32 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12563
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 21 Sierpień 2017 - 14:21

Zobacz postaviator_pl, o 21 Sierpień 2017 - 08:11, napisał(a):

To jest moj filmik. Osobiscie jakbym mial zbudowac cos takiego jeszcze raz to bym to inaczej zrobil. Przede wszystkim nie uzywalbym kleju epoksy tylko silikonu albo kleju do szyb samochodowych (jest fenomenalny!!!). Dalej. Uzylbym radiatora z miedzianym rdzeniem ktory jest czesto wydrazony w sordku. Dalej. Uzylbym zamiennikow czesci z dzialu pneumatyka z obi czy tak castoramy.

Jest jeszcze opcja taka ze kupujesz najtansze chlodzenie heatpipe i ucinasz heatpipy i podlaczasz do nich weze. To jest najepsza opcja.


Własnie o to mi chodziło. Co do ciecia taniego chłodzenia to też ciekawa opcja :E

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych