Forum PCLab.pl: Laptop do filmów z systemem do 2200 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop do filmów z systemem do 2200 Różnica między i3-7100U oraz i3-6006U

#1 Użytkownik jest niedostępny   serVian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 13 Sierpień 2017 - 20:36

Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przeglądałem juz forum w zamkniętych tematach, jednak mam kilka pytań odnośnie sprzętu i w związku z tym chciałem założyć nowy wątek. Otóż, przymierzam się do kupna laptopa mojej kobiecie do oglądania filmów/seriali gdzie maksymalna kwota to 2200zł wraz z systemem oraz Wi-Fi. Opcjonalną kwestią jest karta graficzna, i tutaj pojawia się ten produkt : http://www.komputron...t-czerwony.html
Jednak, kolega twierdzi, że znalazł mi model laptopa gdzie nie ma karty graficznej, jednak jest lepszy procesor : http://www.komputron...ua-dm1287t.html
Czy rzeczywiście jest aż taka różnica w wydajności pomiędzy tymi procesorami ( i3-7100U oraz i3-6006U) ? Wydawało mi się, że Intel ma lekki przestój (a raczej miał, bo teraz AMD wypuściło Ryzen'y) i co nowa generacja procesorów to przyrost wydajności w granicach ledwo 10% względem poprzedniej... A sam i3 w laptopie do filmów już jest wystarczający.
Druga rzecz - czy odbiornik Wi-Fi jest już standardem w laptopach, czy może nie wszędzie się on pojawia? Niestety nie widzę wzmianki w opisie tych dwóch komputerów odnośnie wi-fi.
I ostatnia rzecz, czy ktoś mógłby polecić laptop do tej kwoty, jeśli te dwa powyższe są wątpliwej jakości ?
Laptop będzie do filmów/seriali, internetu, musi mieć system (windows) i odbiornik wi-fi. Karta graficzna to kwestia poboczna (w tej kwocie to raczej mało prawdopodobne), jednak gdyby ktoś znalazł coś godnego uwagi, byłoby bardzo miło.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i udzieloną pomoc :)

Ten post był edytowany przez serVian dnia: 13 Sierpień 2017 - 20:36


#2 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4065
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 13 Sierpień 2017 - 22:09

Najlepiej mieć i i3-7100 i dedykowaną kartę graficzną, oba warunki spełnia:
Acer Aspire 5 i3-7100U/4G/500/Win10 GT940MX FHD za 2299zł
Ma procesor i3, 4GB ramu (max. 12GB więc z czasem można dołożyć kolejne 4GB), wyposażono go też w dedykowaną kartę graficzną GF 940MX z 2GB pamięci. W cenie jest Windows 10. To na co warto zwrócić uwagę w tym laptopie to:
-matowa matryca FHD typu IPS-czyli z dobrymi kątami bocznymi,
-złącze M.2, dzięki temu można zamontować w nim dysk SSD nie rezygnując z pojemnego "twardziela".

#3 Użytkownik jest niedostępny   serVian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 13 Sierpień 2017 - 23:03

Super, bardzo Ci dziękuję za link i informacje, prawdopodobnie zdecyduję się właśnie na ten model :)
Pytanie odnośnie procesora kierowane już zwykłą ciekawością - czy i3-7100U jest znacznie wydajniejszy od i3-6006U ? Czy to po prostu to samo, z tym że wyżej taktowane o innej architekturze ? Różnica w wydajności miedzy nimi jest znacząca czy może jest to kwestia kilku/kilkunastu procent ?

Ten post był edytowany przez serVian dnia: 13 Sierpień 2017 - 23:04


#4 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4065
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 13 Sierpień 2017 - 23:15

Różnica taktowań pomiędzy i3-6006U, a i3-7100 to 400Mhz, co oznacza że ten drugi jest taktowany o 20% wyższym zegarem.
Dlatego też moim zdaniem warto brać w miarę możliwości i3-6100U lub 7100U i pomiędzy tymi procesorami różnica jest niewielka.

#5 Użytkownik jest niedostępny   serVian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 14 Sierpień 2017 - 09:40

Super, dzięki wielkie za pomoc, tego Acera zamówię pewnie na dniach :)
W razie jakichś problemów z nim związanych, napiszę w tym wątku, jednak myślę, że na ten moment nie mam już więcej pytań, jeszcze raz dzięki !

#6 Użytkownik jest niedostępny   KurdeFaja 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 14 Sierpień 2017 - 15:51

Zobacz postprzemekan, o 13 Sierpień 2017 - 23:15, napisał(a):

Różnica taktowań pomiędzy i3-6006U, a i3-7100 to 400Mhz, co oznacza że ten drugi jest taktowany o 20% wyższym zegarem.
Dlatego też moim zdaniem warto brać w miarę możliwości i3-6100U lub 7100U i pomiędzy tymi procesorami różnica jest niewielka.


Tylko, że i7 posiada zestawy instrukcji przydatnych w renderowaniu video jak i obróbce grafiki więc do takich zastosowań jak oglądanie przez żonę filmów raczej i3 wystarczy i nie ma sensu dopłacać do i7 :) Za różnicę z dopłatą wziąć dysk ssd na M.2

#7 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4065
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 14 Sierpień 2017 - 18:14

Zobacz postKurdeFaja, o 14 Sierpień 2017 - 16:51, napisał(a):

Tylko, że i7 posiada zestawy instrukcji przydatnych w renderowaniu video jak i obróbce grafiki więc do takich zastosowań jak oglądanie przez żonę filmów raczej i3 wystarczy i nie ma sensu dopłacać do i7 :) Za różnicę z dopłatą wziąć dysk ssd na M.2


Ja nigdzie nie napisałem o i7, co najwyżej i3-7100U.

Ten post był edytowany przez przemekan dnia: 14 Sierpień 2017 - 18:14


#8 Użytkownik jest niedostępny   serVian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 22 Sierpień 2017 - 10:51

Witam ponownie :)
Niedawno zamówiliśmy wyżej wymienionego laptopa, otrzymaliśmy go wczoraj, jednak laptop potwornie muli... okropnie :( System wolno się uruchamia, przeglądanie internetu jest praktycznie niemożliwe, komputer ma nawet problem z płynnym wyświetlaniem pisanego tekstu, literki wyskakują po sekundzie lub dwóch od naciśnięcia klawisza ... Usunąłem wszelki bloatware od Acera, nadal to samo, usunąłem Nortona, który był dołączony i... pomogło. Jednak stwierdziłem, że lepiej jeśli jakiś antywirus będzie na komputerze, więc pobraliśmy Avirę i znowu to samo, niby odrobinę lepiej, jednak nadal muli. Ktoś ma jakiś lekki antywirus do polecenia, który nie zamuli tego laptopa ?

Ten post był edytowany przez serVian dnia: 22 Sierpień 2017 - 10:52


#9 Użytkownik jest niedostępny   Krystian922s 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 406
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 16

Napisany 22 Sierpień 2017 - 18:47

Acer Aspire F5-573G: https://www.morele.n...g-39rt-1132950/

+Procesor Intel Core i3 6006U
+4GB RAM rozszerzalne do 32GB
+Grafika GeForce 940MX
+Windows 10
+Matowa matryca
+Matryca FullHD
+Slot SSD m.2

#10 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4189
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 22 Sierpień 2017 - 19:38

UP
Po co wklejasz skoro autor kupił już laptopa.

Do autora
Zobacz czy nie kończy się pamięć ram bo 4GB to troszkę mało teraz zwłaszcza przy Win10.

#11 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4065
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 22 Sierpień 2017 - 20:58

Możesz jeszcze sprawdzić czy po zainstalowaniu innego antywirusa zostaje wyłączony systemowy Windows Defender. Niby powinien zostać wyłączony automatycznie po wykryciu innego oprogramowania antywirusowego, ale to tylko Windows więc wszystkiego można się spodziewać.

#12 Użytkownik jest niedostępny   serVian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 09:35

Witam, piszę z nową bolączką niestety. Przepraszam za długi okres bez odzewu jednak miałem sporo na głowie i chciałem w pełni zweryfikować co się konkretnie dzieje z laptopem. Otóż pojawił się nowy problem w nowym laptopie, a mianowicie laptop wyłącza się samoczynnie nawet jeśli bateria naładowana jest w 100%. Słychać tylko ciche "pyknięcie" i laptop umiera :P Najczęściej nie uruchamia się ponownie i trzeba to zrobić samemu. Problem znika dopiero po podłączeniu urządzenia ładowarką do zasilania. Wtedy laptop działa normalnie. Ostatnio nawet lapek wyłączył się, a przy ponownym uruchomieniu załączyło się "przygotowanie automatycznej naprawy" przez którą laptop nie mógł przejść ponieważ ciągle się wyłączał podczas tej operacji. Pomogło dopiero podłączenie kabla od ładowania.
Rozumiem, że laptop na reklamację ? :/ Uszkodzona bateria ?

Co do pytań odnośnie antywirusa - poradziliśmy sobie z tym pozostając przy Windows Defenderze i systemowej zaporze :)
Co do ilości wolnego ramu, wyglądało to następująco :
Pamięć wolna - ok 430mb
Wstrzymana - ok 1400mb
W użyciu około 1800mb itd

Ten post był edytowany przez serVian dnia: 10 Wrzesień 2017 - 09:37


#13 Użytkownik jest niedostępny   favellas 

  • Z głębi ran, w blasku hord
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1436
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 21:53

Mam Acera F5, miał podobny problem, system diagnozował to jako kernel power 41. Serwis wymienił płytę główną, teraz padł moduł WiFi, na szczęście reklamowany z tytułu rekojmi.

#14 Użytkownik jest niedostępny   serVian 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pn, 02 Mar 15

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 11:10

Też reklamowałeś w sklepie x-kom ? Użyłeś formularza podanego na stronie ? Czy sam po prostu zaadresowałeś paczkę i wysłałeś ze swoim pismem ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   favellas 

  • Z głębi ran, w blasku hord
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1436
  • Dołączył: Wed, 25 Lut 09

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 17:33

Zobacz postserVian, o 11 Wrzesień 2017 - 12:10, napisał(a):

Też reklamowałeś w sklepie x-kom ? Użyłeś formularza podanego na stronie ? Czy sam po prostu zaadresowałeś paczkę i wysłałeś ze swoim pismem ?


Poszło PW

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych