Forum PCLab.pl: Mrugnięcia ekranu, OC pamięci, sygnały BIOSU, problem z WiFi - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mrugnięcia ekranu, OC pamięci, sygnały BIOSU, problem z WiFi

#1 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 16 Sierpień 2017 - 08:49

Witam,

od momentu przejścia na nową platformę AM4 mam pewne problemy w grach. Mianowicie podczas gry, mruga mi ekran na czarno. Nie jest to częste, występuje raz czy dwa podczas gry. Ekran robi się czarny (monitor się nie wyłącza) na jedną sekundę i wszystko wraca do normy. Problem testowany w grach Overwatch, HotS czy Diablo (innych aktualnie nie posiadam ale pewnie też by to występowało). Występuje po HDMI jak i DP.

Nie jest to wina monitora, ponieważ przed przejściem na Ryzen wszystko było ok. Poprzednia konfiguracja opierała się na procesorze FX-6100, płycie 970 Extreme3 i pamięciach HyperX 1600MHz 2x4GB i tutaj też nie było tego problemu.

Moja obecna konfiguracja to:
Procesor Ryzen 5 1600
Płyta główna MSI X370 GAMING PRO
Karta graficzna MSI RX480 GAMING X 8GB (karta była też we wcześniejszej konfiguracji dlatego wykluczam jej błąd)
Zasilacz CORSAIR 850W (zasilacz był też we wcześniejszej konfiguracji)
Pamięci Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Black CL15
Monitor iiyama G-Master G2530HSU (monitor również był we wcześniejsze konfiguracji i było wszystko ok)
Karta WiFi TP-Link Archer T6E
System to Windows 10 Creators Update

Wyszczególniam tutaj kartę WiFi ponieważ z siecią bezprzewodową również miałem problem (który jak na razie ucichł) więc może tutaj też jest jakiś konflikt sprzętowy. Po złożeniu komputera sieć działała bezproblemowo, lecz przy jednym z uruchomień komputera sieć była widoczna, ale nie można było się z nią połączyć. Pomogło jedynie przepięcie karty pod inny slot PCI-E. Co dziwne, mam wrażenie jakby problem nasilał się gdy do karty graficznej podpięty jest drugi monitor po HDMI. Raz gdy włączyłem komputer z rozszerzonym obrazem to nie można było się połączyć z zapisana siecią, gdy przełączyłem tylko na monitor internet wrócił.

Mam jeszcze tydzień na ewentualny zwrot podzespołów więc chciałbym rozwiązać te problemy jak najprędzej.

Nie wiedziałem do jakiego działu zaklasyfikować ten problem, więc proszę bez bicia ewentualnie go przenieść w odpowiednie miejsce.

Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Ten post był edytowany przez damo69 dnia: 14 Wrzesień 2017 - 09:57


#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 600
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Sierpień 2017 - 10:16

Masz najnowsze sterowniki do grafiki i wszystkiego(poszukaj po producentach, nie witrynie windows update)? Kartę masz w 1 najwyższym slocie pcie 16x? Sprawdź komputer tylko z 1 monitorem i tylko z kartą graficzną, bez karty wi-fi/innych niepotrzebnych urządzeń pci. BIOS płyty masz wgrany najnowszy?- generalnie BIOSy na AM4 płytach łatają sporo bugów, ale to bym zrobił na końcu.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 17 Sierpień 2017 - 10:19


#3 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Sierpień 2017 - 10:28

Sterowniki i BIOS najnowsze. System zaktualizowany. Grafika podpięta do najwyższego slotu. WiFi pierwotnie było niżej podpięte, ale po powstałym problemie przepiąłem na najwyższy slot (wcześniej nie chciałem bo mogłoby się grzać przy grafice).

Może być problem aby znaleźć błąd bez podpiętej karty WiFi, ponieważ wszystkie gry wymagają dostępu do internetu. Nie mam możliwości podłączyć neta przez kabel.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5370
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 17 Sierpień 2017 - 10:31

Ram niestabilny. Świrują wtedy porty usb i głupieje grafa. Generalnie objawia się jak wifka zaczyna zasysać dane z sieci i siedzisz sobie w przeglądarce. W grach może się nic nie sypać.

#5 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Sierpień 2017 - 10:53

Właśnie tutaj mam dwa problemy. Albo padający internet, albo problemy w grach. Czyli zalecasz przetestowanie pamięci?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 600
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 17 Sierpień 2017 - 12:08

Zobacz postdamo69, o 17 Sierpień 2017 - 10:53, napisał(a):

Właśnie tutaj mam dwa problemy. Albo padający internet, albo problemy w grach. Czyli zalecasz przetestowanie pamięci?

Przetestuj je memtestem, a przynajmniej prime95/AIDA64. Czytałeś o RAM na Ryzenie? Masz ustawione RAMy ręcznie, czy z profilu XMP?

#7 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 17 Sierpień 2017 - 12:50

Mogę przetestować memtestem, nie ma problemu. Pytanie jak długo powinienem to robić i czy mogę zostawić komputer na kilka godzin i będę znał wyniki? Nigdy nie korzystałem z tego narzędzia, stąd te pytania.

Trochę czytałem o RAM. Ale czytałem też, że z każdą aktualizacją BIOSU optymalizacja jest poprawiana. Obecnie mam ustawiony profil XMP, dzięki temu pamięci mogą pracować na 2933MHz (bez tego osiągają z tego co pamiętam 2400MHz).

#8 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 19 Sierpień 2017 - 18:28

Przeprowadziłem test memtestem. Błędów nie wykazał żadnych. Pobawiłem się jeszcze trochę profilami XMP. Najprawdopodobniej mrugnięcia były spowodowane złą optymalizacją pamięci, w momencie uzyskania pełnej prędkości problem nie występuje. Z WiFi aktualnie też nie ma problemów, ale nawet gdyby się pojawiły to chyba będzie problem samej karty sieciowej.

Na razie problemów brak. Dzięki za pomoc ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 27 Sierpień 2017 - 09:32

Witam ponownie. Zaktualizowałem temat, ponieważ problem jest poważniejszy niż się spodziewałem.

Aktualnie zmagam się z dwoma problemami:
1) Mrugnięcia ekranu pojawiają się niestety cały czas, tylko w grach. Możliwe, że profile XMP są rozwiązaniem, ale nie mogę z niego skorzystać.
2) Przy próbie ustawienia profili XMP, po zapisaniu ustawień oraz zresetowaniu komputera niestety odzywa się BIOS. Brzmi jak 3 długie sygnały dźwiękowe, lecz zapewne są to 3 krótkie (w biosach AMI nie ma 3 długich). Oznacza to problem z pamięcią RAM. Po około 4 cyklach pikania i resetowania komputer w końcu startuje z zapisanymi ustawieniami w biosie, ale i tak działa na domyślnych. Co sprowadza się do problemów w grach.

Płyta X370 Gaming PRO posiada diody LED sygnalizujące problemy. W momencie ciągłych resetów oraz sygnałów dźwiękowych świecą się dwie z nich - CPU oraz DRAM.

Raz BIOS odezwał się 1 długim i 2 krótkimi sygnałami (problem z grafiką), ale więcej to nie miało miejsca więc na razie był ze sobą nie wiązał tych dwóch rzeczy.

Teoretycznie moich pamięci CMK16GX4M2B3000C15 nie ma na liście kompatybilnych płyty głównej. O dziwo nie ma żadnych 3000MHz od Corsaira. Memtest przeprowadzałem dwukrotnie i nie wykazał żadnych błędów.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 600
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 27 Sierpień 2017 - 18:28

Musisz ręcznie podkręcić pamięci, XMP jest stworzone dla Intela, zacznij od ustawienia 2667mhz na
dram voltage 1,5v
SOC 1,2V
Timingi + subtimingi z profilu XMP odczytaj je programem "tajfun burner" lub F5 w BIOS
command rate 2
Następnie przetestuj stabilność AIDA64 lub prime95 przez 20min.
Jak będzie ok to próbuj 2800, następnie 2933mhz.
Napisz co z tego wyszło

#11 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 28 Sierpień 2017 - 09:17

Niestety nie mogę odczytać kilku parametrów ani w BIOS, ani w Thaiphoon Burner. Brakuje mi: tRCPAGE, tWR, tWTR_S, tWTR_L, tRTP, tCWL, tCKE. Zostawić je domyślne, takie jak są ustawione?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 600
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 28 Sierpień 2017 - 10:19

Ważne są:
Command rate, CAS,RCD,RP,RAS,RC,FAW,RRDS,RRDL. Resztę płyta sobie ustawi sama na AUTO.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 28 Sierpień 2017 - 10:20


#13 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 29 Sierpień 2017 - 17:57

Testy przeprowadzone. O to co z nich wyszło.

2667MHz
DRAM Voltage 1,5V (wartość na czerwono) - komputer uruchomił się, po restarcie od razu zaczęły się sygnały dźwiękowe i już nie wstał (do restartu ustawień)
DRAM Voltage 1,36V - komputer uruchomił się, przeszedł test stabilności systemu AIDA, po restarcie raz zaczął pikać, uruchomił się, później były jedynie sygnały dźwiękowe (do restartu ustawień)

2800MHz i 2933MHz
DRAM Voltage 1,36V i 1,5V - sygnały dźwiękowe (do restartu ustawień)

Resztę parametrów ustawiłem tak jak pisałeś.

Wg forum Corsaira http://forum.corsair...ad.php?t=166631 , moje pamięci są kompatybilne tylko z "wybranymi" płytami. Wg specyfikacji MSI żadne pamięci 3000MHz (w tym oczywiście moje) nie są na liście kompatybilności. Może tu jest problem?

Ten post był edytowany przez damo69 dnia: 29 Sierpień 2017 - 19:21


#14 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 10:01

Niestety podkręcenie pamięci do 2933MHz nie wykluczyło problemów z mrugającym ekranem w grach.

Dodatkowo po długiej nieobecności problem z WiFi znów się pojawił. Najpierw jakość połączenia znacząco spadła, po chwili nie było już dostępne, a na końcu w menadżerze urządzeń karta nie była rozpoznawana. Problem ustąpił po kilku restartach komputera. Dodatkowo przy wyłączonym komputerze dioda od karty WiFi cały czas się świeci gdy do karty graficznej mam podpięty przewód DP.

#15 Użytkownik jest niedostępny   olek83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 166
  • Dołączył: Nd, 07 Lis 10

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 07:59

Czyli albo Corsair Vengeance LPX to niezbyt szczęśliwe pamiątki, albo biosy nowych chipsetów intel/amd są niezbyt dobrze dopracowane - https://www.euro.com...16.bhtml#opinie

"Pamięci nie pracują na reklamowanych ustawieniach. Przy ustawieniu taktowania na 3200 MHz, opóźnień na 16-18-18-36 i napięcia na 1.35V system nie wstaje, niezależnie od tego czy ustawienia zostały załadowane z profilu XMP czy wprowadzone ręcznie w UEFI (Biosie). Maksymalne taktowanie jakie udało mi się osiągnąć to 3066 (przy reszcie jak powyżej), podniesienie napięcia do 1,355V sprawia, że system wstaje na taktowaniu 3100 ale nie więcej (nie testowałem na memteście więc może się okazać, że pojawią się błędy). Przy ręcznym ustawieniu na 3000 Mhz pamięci pracują stabilnie (testowane przez noc MemTestem), jednak nie jest to zadawalające z uwagi na to, że zapłaciłem za lepszy produkt. Producent płyty głównej na jakiej były testowane oficjalnie podaje na swojej stronie, że dokładnie ten zestaw jest w pełni wspierany (chipset Z270). Pamięci albo będę reklamował u producenta albo zwracał do sklepu."

#16 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 08:14

No tak. Ale ja osiągnąłem max na mojej płycie głównej, czyli 2933MHz. Więc chyba nie w pamięciach jest problem jak pojawia się niezależnie od taktowania.

#17 Użytkownik jest niedostępny   CatchKa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 11:44

Widzę, że masz te same pamięci co ja ... już się boje co zastanę po powrocie z pracy i próbie odpalenia kompa - wczoraj go tylko skręciłem :(

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych