Forum PCLab.pl: G4560 się gotuje - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

G4560 się gotuje Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   ShiroPe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 18 Sierpień 2017 - 13:57

Złożyłem PC zamówiony przez GRALa. Podłączam, wchodzę do biosu żeby spojrzeć czy wszystko OK. Patrzę, a wentyl na CPU wskazuje 2000 rpm, a temperatura trzyma 48-50*C. Tyle według testów to w stresie powinien mieć. Proc to Pentak G4560. Taktowanie wskazuje sztywne 3.5ghz. Radiator zamontowany prawidłowo, dla pewności zdjalem go i założyłem ponownie, pasta niemal 100% pokrywała (oprócz rogów). Uruchomiłem i jak bum cyk cyk 50*C przy 2k rpm. To norma?

Voltage wskazuje 1.008.

Reszta bebechów to Asrock H110M-DGS, 2x4GB Hyperx 2133, Toshiba P300 1TB, Gigabyte GTX1050Ti, Antec 500W. Wszystko w budzie SPC RG1

#2 Użytkownik jest niedostępny   InvaderZim 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 156
  • Dołączył: Cz, 14 Sty 16

Napisany 18 Sierpień 2017 - 14:09

Hej

Nie jest to normalne.
Jakies 2 miechy temu skladalem zestaw na G4560 i w UEFI temperatura jest ok 40 stopni przy 1300RPM (box chlodzenie)
Pod OS lubi skakac do 50+

#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • baJEŻy na bJEŻni
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15261
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Sierpień 2017 - 14:12

Sprawdź procek pod obciążeniem w systemie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   ShiroPe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 18 Sierpień 2017 - 14:19

Podlega to reklamacji? Zabawa w kurierów, niepewność, dramat jakichś, jeszcze niech nie uwzględnią czy coś... Czekałem x czasu na wadliwy sprzęt. Piknie :)

Dodam że na radiatorze nie czuć tych 50*C, ma temperaturę pokojową, może kapke wyżej

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • baJEŻy na bJEŻni
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15261
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Sierpień 2017 - 14:35

Wniosek że sprzęt jest wadliwy jest deczkę z tyłka.

Sprawdź realne obciążenie zamiast upatrywać problem w każdej możliwej rzeczy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   ShiroPe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 18 Sierpień 2017 - 14:52

Realne to znaczy? Instalować system na gotującym się CPU w nadziei, że przebiegnie pomyślnie i tam go pomęczyć jakimś programem? Wątpię, żeby w BIOSie miał takie obciążenie, żeby musiał schładzać się jak przy Wiedźminie :D

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • baJEŻy na bJEŻni
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15261
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Sierpień 2017 - 14:59

Ale co, płyta się rozgotuje w trochę wyższej temperaturze?
Poniżej 80 stopni to wciąż komfortowa temperatura dla tych układów. Ponadto, mają one zabezpieczenie termiczne, i w przypadku przegrzania po prostu obniżają zegary.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3046
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 18 Sierpień 2017 - 15:15

1. Źle nałożona pasta
2. beznadziejna pasta
3. temperatura otoczenia to ostatnio 30'C +!!!!!!!! więc proc nigdy nie zejdzie niżej ani nawet w okolice temp otoczenia.
4. Najmniej prawdopodobne - uwalony czujnik temp

Radiator po dotknięciu jest gorący??

#9 Użytkownik jest niedostępny   ShiroPe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 18 Sierpień 2017 - 15:18

Chłodny, ma temperaturę pokojową. Instaluję, zobaczymy...

#10 Użytkownik jest niedostępny   Ulvar 

  • Oh well whatever... Nevermind...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3046
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 18 Sierpień 2017 - 15:20

Zobacz postShiroPe, o 18 Sierpień 2017 - 16:18, napisał(a):

Chłodny, ma temperaturę pokojową. Instaluję, zobaczymy...

jeśli jest chłodny to albo pasta jest tragocznie nałożona (źle/za dużo/beznadziejna)
albo masz uwalony czujnik temp w CPU.
Bios najnowszy?

PS. Temp +10-20 od otoczenia to dobra temperatura dla CPU w idle.

Ten post był edytowany przez Ulvar dnia: 18 Sierpień 2017 - 15:20


#11 Użytkownik jest niedostępny   ShiroPe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 18 Sierpień 2017 - 15:31

System się instaluje, dopiero zaczął, dodam, że przy ruszaniu myszką w BIOS temp skacze jak szalona +-1*C. Płyta to rewizja 3.0 czyli ta aktualizowana pod Kaby. Dam znać jak system się zainstaluje. Jakie oprogramowanie najlepiej do zestresowania i temp? Temperatura w IDLE spoko 45-50*C tego jestem świadomy, ale wentyl orze 2k rpm, max swój zapewne. Zrozumiałbym jeszcze 1400-1600...

Ten post był edytowany przez ShiroPe dnia: 18 Sierpień 2017 - 15:33


#12 Użytkownik jest niedostępny   Piotrek2001 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 602
  • Dołączył: So, 23 Mar 13

Napisany 18 Sierpień 2017 - 15:41

ustaw krzywą wentylatora w uefi

#13 Użytkownik jest niedostępny   ShiroPe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 18 Sierpień 2017 - 16:33

Sys zainstalowany. Kwestia taka że w HWMONITOR temperatura odświeża się ze trzy razy na sekundę i wygląda to mniej więcej tak (34-40-36-45). Uwalony czujnik?

#14 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • baJEŻy na bJEŻni
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15261
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 18 Sierpień 2017 - 16:39

Duże fluktuacje odczytu temperatury gdy te są niskie nie są niczym dziwnym.

Weź prime95 wersja 26.6, odpal torture test -> small FFT. Obserwuj na jakiej temperaturze się stabilizuje.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10324
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 18 Sierpień 2017 - 16:48

Przecież w biosie proc chodzi na 100% dopiero pod systemem załączają się opcję oszczędzające energie itp.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych