Forum PCLab.pl: Laptop do CADa 3000-4000zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop do CADa 3000-4000zł

#1 Użytkownik jest niedostępny   Glorn 

  • Mizantrop?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2710
  • Dołączył: Cz, 28 Wrz 06

Napisany 20 Sierpień 2017 - 06:44

Witam,

jak w temacie, poszukuje laptopa, którego głownym zadaniem będzie wymiatać w CADzie, budżet określam na 3000-4000zł, moim zdaniem 4k nie ma sensu wydawać, ale załóżmy, że jest to górna granica. Do CADa o ile sie dobrze orientuje bedę potrzebował i7, 16gb RAMu i jakiegoś fajnego SSDka, z góry dzięki za pomoc.

Ten post był edytowany przez Glorn dnia: 20 Sierpień 2017 - 12:54


#2 Użytkownik jest niedostępny   kaszau 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Sierpień 2017 - 07:11

Czy to ma być nowy sprzęt? Mam klienta - biuro projektowe, w którym kilkanaście osób wykonuje prace w programach CADowskich 2D i 3D i z powodzeniem używają do tego poleasingowych DELLi M4600 i M4700, więc może rozsądną propozycją byłby w tym budżecie następca, czyli M4800 ? Np TEN i dołożenie mu dysku SSD na mSATA

Ten post był edytowany przez kaszau dnia: 20 Sierpień 2017 - 07:12


#3 Użytkownik jest niedostępny   Glorn 

  • Mizantrop?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2710
  • Dołączył: Cz, 28 Wrz 06

Napisany 20 Sierpień 2017 - 07:18

Tak, nowy. i7 4 gen? Skoncentrujmy się na CADzie w 2d, więc Nvidia quadro nie jest potrzebne. Co sądzicie o: Asus Zenbook lub Dell Vostro

EDIT: Jednak 3d też musi być xd

Ten post był edytowany przez Glorn dnia: 20 Sierpień 2017 - 07:31


#4 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10157
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 20 Sierpień 2017 - 12:53

Dopisz budżet w tytule tematu, aby temat był zgodny z regulaminem

#5 Użytkownik jest niedostępny   krzyyss 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Nd, 05 Mar 17

Napisany 20 Sierpień 2017 - 13:04

W CAD raczej nie będziesz potrzebował wielu rdzeni, z DP i 4k bym tak szybko nie rezygnował. 17" do CAD takie sobie jest, by nie napisać ostrzej, docelowo i tak bym ustawiał pod zewnętrzny monitor, najlepiej 4k, minimum 27" 2560x1440, a to nie pójdzie na HDMI.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10157
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 20 Sierpień 2017 - 13:22

MSI PL62 i7-7700HQ/16GB/1TB MX150
Solidnie wykonany laptop z wydajnym CPU i sporą ilością ram. Ma złącze DP, więc możesz go podłączyć pod dobry monitor. GPU może nie jest najszybsze, ale do CAD wystarczy. Warto rozważyć dołożenie SSD we własnym zakresie, te dołączane przez sklep nie są najwyższych lotów. Nic nie napisałeś o systemie, więc założyłem, że go nie potrzebujesz.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Glorn 

  • Mizantrop?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2710
  • Dołączył: Cz, 28 Wrz 06

Napisany 20 Sierpień 2017 - 13:33

Mówimy jednak o CADzie na potrzeby studiów, sporo projektów, ale nie jest to profesjonalne zastosowanie, zewnętrzny monitor nie będzie podłączany.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10157
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 20 Sierpień 2017 - 13:40

Szkoda stracić taką możliwość. Szukaj i7, DP, M.2 i 16GB ram.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Glorn 

  • Mizantrop?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2710
  • Dołączył: Cz, 28 Wrz 06

Napisany 21 Sierpień 2017 - 16:58

Zobacz postStefan999, o 20 Sierpień 2017 - 13:22, napisał(a):

MSI PL62 i7-7700HQ/16GB/1TB MX150
Solidnie wykonany laptop z wydajnym CPU i sporą ilością ram. Ma złącze DP, więc możesz go podłączyć pod dobry monitor. GPU może nie jest najszybsze, ale do CAD wystarczy. Warto rozważyć dołożenie SSD we własnym zakresie, te dołączane przez sklep nie są najwyższych lotów. Nic nie napisałeś o systemie, więc założyłem, że go nie potrzebujesz.


Ten MSI bardzo fajny, ale z tego co widzę nie ma w ogóle SSD? Ktoś coś jeszcze może polecić?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Stefan999 

  • Don't Panic!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10157
  • Dołączył: Pn, 23 Kwi 12

Napisany 21 Sierpień 2017 - 17:03

SSD dokładasz sam. Te montowane przez sklepy to dyski najgorszego sortu, często niewiele tańsze od w miarę dobrych konstrukcji.

#11 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4227
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 21 Sierpień 2017 - 19:36

Jeżeli nie zamierzasz grać to:
Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 za 3699zł
Z matową matrycą FHD IPS, proceorem i5, 8GB ramu (z możliwością rozszerzenia) oraz GTX'em 1050. Ma slot M.2 więc od razu możesz sobie zakupić dysk SSD np. Adata SU800 128GB. Przy maksymalnym obciążeniu CPU i GPU laptop jest ciepły, ale przynajmniej układ chłodzenia jest stosunkowo cichy. W codziennym zastosowaniu temperatury i chłodzenie jest OK. Jeżeli nie będziesz jakoś dużo grał to myślę, że jest to ciekawa propozycja.

Ten post był edytowany przez przemekan dnia: 21 Sierpień 2017 - 19:37


#12 Użytkownik jest niedostępny   Krystian922s 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 16

Napisany 22 Sierpień 2017 - 18:36

Dell inspiron 7567 https://www.morele.n...5-16gb-1262386/

+Procesor intel Core i5 6300HQ
+16GB RAM (możliwośćrozbudowy do 32GB)
+ HDD 1TB
+GeForce GTX 1050 4GB
+Matowa matryca
+Slot m.2 PCI-e
+Wysoka jakość wykonania
-Słabe odwzorowanie barw matrycy

#13 Użytkownik jest niedostępny   Glorn 

  • Mizantrop?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2710
  • Dołączył: Cz, 28 Wrz 06

Napisany 22 Sierpień 2017 - 19:23

Zobacz postprzemekan, o 21 Sierpień 2017 - 19:36, napisał(a):

Jeżeli nie zamierzasz grać to:
Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 za 3699zł
Z matową matrycą FHD IPS, proceorem i5, 8GB ramu (z możliwością rozszerzenia) oraz GTX'em 1050. Ma slot M.2 więc od razu możesz sobie zakupić dysk SSD np. Adata SU800 128GB. Przy maksymalnym obciążeniu CPU i GPU laptop jest ciepły, ale przynajmniej układ chłodzenia jest stosunkowo cichy. W codziennym zastosowaniu temperatury i chłodzenie jest OK. Jeżeli nie będziesz jakoś dużo grał to myślę, że jest to ciekawa propozycja.



"Jeśli nie zamierzasz grać" , a lapek z gtx 1050 xD

#14 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4227
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 22 Sierpień 2017 - 21:25

Zobacz postGlorn, o 22 Sierpień 2017 - 20:23, napisał(a):

"Jeśli nie zamierzasz grać" , a lapek z gtx 1050 xD

A od kiedy obecność karty wymusza granie na laptopie?
Bardziej chodzi o to że jest w nim procesor 4-ro rdzeniowy, poza tym karta ma tylko 2GB ramu więc do gier to takie średnie rozwiązanie.
Design tego laptopa jest całkiem przystępny i stonowany moim zdaniem do CADA z nowych to całkiem przyzwoita propozycja.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Glorn 

  • Mizantrop?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2710
  • Dołączył: Cz, 28 Wrz 06

Napisany 25 Sierpień 2017 - 01:55

Zobacz postprzemekan, o 22 Sierpień 2017 - 21:25, napisał(a):

A od kiedy obecność karty wymusza granie na laptopie?
Bardziej chodzi o to że jest w nim procesor 4-ro rdzeniowy, poza tym karta ma tylko 2GB ramu więc do gier to takie średnie rozwiązanie.
Design tego laptopa jest całkiem przystępny i stonowany moim zdaniem do CADA z nowych to całkiem przyzwoita propozycja.

Ni ma szansy, 7300HQ, a w poprzednim lapku 7700HQ, d otego 8gb RAMu, o czym gadka w ogóle, a cena taka sam praktycznie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4227
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 25 Sierpień 2017 - 19:52

Zobacz postGlorn, o 25 Sierpień 2017 - 02:55, napisał(a):

Ni ma szansy, 7300HQ, a w poprzednim lapku 7700HQ, d otego 8gb RAMu, o czym gadka w ogóle, a cena taka sam praktycznie.

Trzeba jedna wziąć pod uwagę, że w Acerze jest jednak wydajniejsza karta graficzna oraz system operacyjny.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Glorn 

  • Mizantrop?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2710
  • Dołączył: Cz, 28 Wrz 06

Napisany 02 Wrzesień 2017 - 06:39

Zobacz postprzemekan, o 25 Sierpień 2017 - 19:52, napisał(a):

Trzeba jedna wziąć pod uwagę, że w Acerze jest jednak wydajniejsza karta graficzna oraz system operacyjny.


Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że wiele razy napisałem, że laptop nie jest do gier i nie jest potrzebny gtx 1050.

#18 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4227
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 02 Wrzesień 2017 - 08:31

Zobacz postGlorn, o 25 Sierpień 2017 - 02:55, napisał(a):

Ni ma szansy, 7300HQ, a w poprzednim lapku 7700HQ, d otego 8gb RAMu, o czym gadka w ogóle, a cena taka sam praktycznie.



Zobacz postGlorn, o 02 Wrzesień 2017 - 07:39, napisał(a):

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że wiele razy napisałem, że laptop nie jest do gier i nie jest potrzebny gtx 1050.


Moja wypowiedź odnosiła się do ceny o której Ty również napisałeś i w tym kontekście należy to rozpatrywać.
Co do zastosowania to oczywiście masz rację.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4215
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 02 Wrzesień 2017 - 08:42

https://www.x-kom.pl...tx950m-fhd.html
https://www.x-kom.pl...tx950m-fhd.html
https://www.x-kom.pl...f940mx-fhd.html
https://www.x-kom.pl...f940mx-fhd.html
https://www.x-kom.pl...f940mx-fhd.html

Kwestia wyboru.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych