Forum PCLab.pl: [3000zł]Laptop do grafiki, starszych gier, czasem wideo - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[3000zł]Laptop do grafiki, starszych gier, czasem wideo Photoshop, InDesign, gry sprzed kilku lat, sporadyczny montaż filmów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Nox-dl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 20 Sie 17

Napisany 20 Sierpień 2017 - 20:17

Cześć wszystkim!

Jako, że mój Samsung R522 padł, szukam czegoś nowszego w budżecie 2500-3000 zł z systemem (Windows 7 albo 10)

Z laptopa korzystam głównie w domu, ale zdarza mi się zabrać go w podróż, więc fajnie by było móc np. obejrzeć film czy popracować bez obawy, że padnie po 2-3h.
Głównie praca biurowa oraz grafika (przede wszystkim Ps, ale też InDesign czasem) - dobrze by było, żeby nowe wersje działały w miarę płynnie.
Do gier mam PS4, ale chciałbym czasem zagrać w jakieś starsze rzeczy, których na konsolę Sony brak (np. Wiedźmin 2 albo Ori and the Forbidden Forest).
Gdyby dało się na nim montować filmy, też bym się nie obraził. ;)

Co jest dla mnie ważne:
-matowa matryca (odblaski w moim Samsungu mnie drażniły strasznie) ok. 15 cali (mniej do grafiki raczej niefajne, a 17 są ogromne)
-w miarę pojemny dysk (dlatego raczej odpuszczam SSD, bo 250 GB to dla mnie za mało) do przechowywania zdjęć i filmów
-niech się nie grzeje ;)
-wytrzymała, porządnie wykonana obudowa
-wygodny touchpad

Napęd DVD może, ale nie musi być. Fajnie by było, gdyby był w miarę lekki.

Przeglądałem różne zestawienia i moją uwagę przykuły przede wszystkim dwa modele:
Acer F5-g73G https://www.x-kom.pl...f940mx-fhd.html

Lenovo Ideapad 320 https://www.x-kom.pl...l#specification

Możecie poradzić, który będzie lepszy, ewentualnie pomóc znaleźć coś lepszego?

Ten post był edytowany przez Bono[UG] dnia: 27 Sierpień 2017 - 12:13


#2 Użytkownik jest niedostępny   Krystian922s 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 406
  • Dołączył: Wt, 01 Lis 16

Napisany 22 Sierpień 2017 - 18:34

Acer Aspire F5-573G-52M7 : https://www.morele.n...home-pl-1189493
+Procesor Intel Core i5 7200U
+8GB RAM rozszerzalne do 32GB
+Grafika GeForce 940MX
+Windows 10
+Full HD
+Matowa matryca
+HDD 1TB
+ Dysk SSD m.2 PCI-e 128GB

#3 Użytkownik jest niedostępny   Nox-dl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 20 Sie 17

Napisany 22 Sierpień 2017 - 22:14

Zobacz postKrystian922s, o 22 Sierpień 2017 - 18:34, napisał(a):

Acer Aspire F5-573G-52M7 : https://www.morele.n...home-pl-1189493
+Procesor Intel Core i5 7200U
+8GB RAM rozszerzalne do 32GB
+Grafika GeForce 940MX
+Windows 10
+Full HD
+Matowa matryca
+HDD 1TB
+ Dysk SSD m.2 PCI-e 128GB


Podobno lepiej dokupić dysk SSD samemu niż brać w zestawie. Wiesz może, jaki dysk jest oryginalnie dokładany do tego laptopa?

Zastanawiam się też na tymi modelami:

Acer Aspire 5 https://www.x-kom.pl...t940mx-fhd.html


Lenovo Ideapad 700 https://www.x-kom.pl...10-gtx950m.html

Jakieś uwagi odnośnie tych modeli?

Ten post był edytowany przez Bono[UG] dnia: 27 Sierpień 2017 - 12:15


#4 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 24 Sierpień 2017 - 13:42

Szybszy jest Lenovo Ideapad 700-15 https://www.x-kom.pl...10-gtx950m.html
Intel Core i5-6300HQ (4 rdzenie, od 2.3 GHz do 3.2 GHz, 6MB cache)
NVIDIA GeForce GTX 950M

#5 Użytkownik jest niedostępny   Nox-dl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 20 Sie 17

Napisany 26 Sierpień 2017 - 00:38

A który dysk SSD będzie lepszy, ADATA Ultimate SU800 128GB czy Kingston SM2280 G2 128GB?

Ten post był edytowany przez Nox-dl dnia: 26 Sierpień 2017 - 00:39


#6 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 17780
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 27 Sierpień 2017 - 12:16

Nox-dl jak wklejasz linki, to czyść je z reflinków (części zawierającej partnerid).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych