Forum PCLab.pl: Panasonic AS640 + Yamaha V481 + Samsung H6500 + NC+ - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Panasonic AS640 + Yamaha V481 + Samsung H6500 + NC+ Jak podłączyć Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   demarcoo 

  • Czarny żyd.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18907
  • Dołączył: Pt, 06 Mar 09

Napisany 21 Sierpień 2017 - 12:43

Witam

mam pytanko, jak to wszystko ze sobą podłączyć, żeby uzyskać jak najlepszą jakość dźwięku.

Nie ukrywam, że się na tym nie znam

Przypomnę: Panasonic AS640 + Yamaha V481 + Samsung H6500 + NC+ zestaw głośników Magnata 5.1

#2 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 21 Sierpień 2017 - 14:46

Daj foty albo instrukcje, w których widać złącza. Ogólna zasada jest prosta:
  • sub wpinasz pod sub preout w ampli kablem RCA. Trzeba będzie albo 1xRCA albo Y
  • kolumny kablem głośnikowym 2x2.5mm2 (albo podobnym) do ampli
  • wyjście HDMI z ampli do wejścia HDMI TV
  • wyjścia źródeł wpinasz do wejść ampli. BD po HDMI, a resztę po tym co tam mają. TV pewnie ma wyjście audio 2xRCA albo TOSLINK, jeśli chcesz oglądać telewizję z kolumn.


#3 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3205
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 22 Sierpień 2017 - 10:57

Zobacz postKarister, o 21 Sierpień 2017 - 15:46, napisał(a):

Daj foty albo instrukcje, w których widać złącza. Ogólna zasada jest prosta:
  • sub wpinasz pod sub preout w ampli kablem RCA. Trzeba będzie albo 1xRCA albo Y
  • kolumny kablem głośnikowym 2x2.5mm2 (albo podobnym) do ampli
  • wyjście HDMI z ampli do wejścia HDMI TV
  • wyjścia źródeł wpinasz do wejść ampli. BD po HDMI, a resztę po tym co tam mają. TV pewnie ma wyjście audio 2xRCA albo TOSLINK, jeśli chcesz oglądać telewizję z kolumn.


Bo wyjście z ampli przsyła obraz do tv, tak? A dla siebie zbiera tylko dźwięk np. z blu-ray?

Dekoder NC+ najlepiej rowniez do HDMI.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Karister 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Nd, 14 Wrz 08

Napisany 22 Sierpień 2017 - 14:05

Mniej więcej. W przypadku kina domowego, BlueRay dekoduje audio i video i przysyła sygnał do amplitunera, a ten obraz wysyła do TV, a dźwięk (poza sygnałem dla subwoofera) wzmacnia i wysyła do kolumn. Jeśli dekoder NC ma wyjście HDMI to też je wpinasz do wejścia w ampli i wybierasz na pilocie odpowiednie źródło w zależności, co akurat chcesz oglądać. Zazwyczaj zwą się one HDMI1, HDMI2, HDMI3, ... .

#5 Użytkownik jest niedostępny   Klima 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24508
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 22 Sierpień 2017 - 20:46

Kacper, są 2 szkoły.

I podłączasz wszystko do amplitunera, czyli dekoder i odtwarzacz przez HDMI do Yamahy, a ampli z TV łączysz 1 kablem HDMI.

II podłączasz wszystko do TV przez HDMI (dekoder, odtwarzacz) i w zależności z czego chcesz korzystać wybierasz tylko źródło w menu TV. Nie musisz za każdym razem włączać kina domowego, żeby obejrzeć coś z NC+. Wygodnie wtedy dołożyć przewód optyczny z dekodera do amplitunera jeśli chciałbyś puścić sam dźwięk np. z zagranicznej stacji radiowej na KD.

#6 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3205
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 23 Sierpień 2017 - 07:28

Zobacz postKlima, o 22 Sierpień 2017 - 21:46, napisał(a):

Kacper, są 2 szkoły.

I podłączasz wszystko do amplitunera, czyli dekoder i odtwarzacz przez HDMI do Yamahy, a ampli z TV łączysz 1 kablem HDMI.

II podłączasz wszystko do TV przez HDMI (dekoder, odtwarzacz) i w zależności z czego chcesz korzystać wybierasz tylko źródło w menu TV. Nie musisz za każdym razem włączać kina domowego, żeby obejrzeć coś z NC+. Wygodnie wtedy dołożyć przewód optyczny z dekodera do amplitunera jeśli chciałbyś puścić sam dźwięk np. z zagranicznej stacji radiowej na KD.

No ale jak masz wszystko przez HDMI to wyprowadzasz wowczasz jednym HDMI do ampli czy tam optykiem do ampli? Bo dzwiek musi jakos wyjsc z tv do ampli?

Tyle wygodne ze nie trzeba zmieniac wejsc w ampli bo wszytko idzie na jedno wejscie do ampli jednym kabelkiem z TV.

#7 Użytkownik jest niedostępny   demarcoo 

  • Czarny żyd.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18907
  • Dołączył: Pt, 06 Mar 09

Napisany 23 Sierpień 2017 - 07:49

Udało się podłączyć tv z ampli kablem HDMI poprzez ARC. Reszta czyli bluray i NC+ kablem hdmi do amplitunera i wszystko gra :)
Właczam tv i amplituner sam startuje :)

Ten post był edytowany przez demarcoo dnia: 23 Sierpień 2017 - 07:50


#8 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3205
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 23 Sierpień 2017 - 08:38

To fajno :D Troszkę zazdro ampli. A jaki masz dokładnie zestaw 5.1?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4194
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 23 Sierpień 2017 - 10:48

W obecnych ampli zazdroszczę wbudowanej sieci WiFi bo u siebie muszę kombinować z dodatkowymi rzeczami.

#10 Użytkownik jest niedostępny   lycone 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 933
  • Dołączył: So, 01 Lip 06

Napisany 23 Sierpień 2017 - 23:09

Zobacz postBlacklio, o 23 Sierpień 2017 - 11:48, napisał(a):

W obecnych ampli zazdroszczę wbudowanej sieci WiFi bo u siebie muszę kombinować z dodatkowymi rzeczami.

Chromecast Audio i jedziesz :D

#11 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4194
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 24 Sierpień 2017 - 07:37

ChromeCast Audio jest dla Androida z tego co wyczytałem, to już wolałbym coś uniwersalnego pokroju Google Chromecast Ultra, a mam na oku YAMAHA YWA-10 względnie http://allegro.pl/ad...5064027771.html
Tylko to wszystko wiąże się że muszę mieć zasilanie dla tego urządzenia a nie mam skąd bo muszę rozebrać meblościankę ...

Ten post był edytowany przez Blacklio dnia: 24 Sierpień 2017 - 08:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3205
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 24 Sierpień 2017 - 07:54

Zobacz postBlacklio, o 24 Sierpień 2017 - 08:37, napisał(a):

ChromeCast Audio jest dla Androida z tego co wyczytałem, to już wolałbym coś uniwersalnego pokroju Google Chromecast Ultra, a mam na oku YAMAHA YWA-10 względnie http://allegro.pl/ad...064027771.html.
Tylko to wszystko wiąże się że muszę mieć zasilanie dla tego urządzenia a nie mam skąd bo muszę rozebrać meblościankę ...

Link nie działa.. A ten adapter ma względnie złe opinie za granicą. A kosztuję troszke. Nie ma czegość barzdiej uniwersalnego? Bo rozumiem że to może służyć do streamowania dźwięku np z PC bezprzewodomo do ampli?

Bo ja bardziej w przyszłośći byłbym zainteresowany przesylaniem dźwięku do ampli, nie lepiej to zrobić bo bluetooth?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4194
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 24 Sierpień 2017 - 08:11

Bo BT jest lipa, raczej już sprzęcik z allegro od TP linka. Mówisz o jakim adapterze ten Yamahy czy Google?

#14 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3205
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 24 Sierpień 2017 - 08:23

Zobacz postBlacklio, o 24 Sierpień 2017 - 09:11, napisał(a):

Bo BT jest lipa, raczej już sprzęcik z allegro od TP linka. Mówisz o jakim adapterze ten Yamahy czy Google?

Dlaczego dupa? Nie jestem w temacie mocno ale iwem ze sie strumiuje bluetooth muzyke bez problemów. Juz z tego co patrze to prędziej Google by mi odpowiadało. Z smarphona mógłbym streamować muzykę bezprzewodo no ale są adatpery bluetooh ktore zrobią to samo? Zalezy mi na jakości dźwięku. A czym innym będzie się wyróznial Yamahy adapter? Nie zalezy mi na wejscoi Ethernet, mam wzm z sygnaturki.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4194
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 24 Sierpień 2017 - 08:47

Adaptery BT mogą mieć kiepską elektronikę i jakość takiej muzyki potrafi być denna. Dlatego osobiście wolę WiFI jest bardziej uniwersalny.

#16 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3205
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 24 Sierpień 2017 - 08:52

Zobacz postBlacklio, o 24 Sierpień 2017 - 09:47, napisał(a):

Adaptery BT mogą mieć kiepską elektronikę i jakość takiej muzyki potrafi być denna. Dlatego osobiście wolę WiFI jest bardziej uniwersalny.

To myślę ze ja już wybrałem. Tylko czy są aplikacje na andorida do odtwarzania muzyki które wspierają chromecast? W ogole to stosuknkowo niska cena jak za taką funkjconalność przy b. dobrej jakosci dźwięku.

EDIT: A jest szansa na nowsza wersje? Bo widze ze tamta jest 2015 a mi sie nie pali a lubie mieć najnowsze :E

Ten post był edytowany przez damian0914 dnia: 24 Sierpień 2017 - 08:53


#17 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4194
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 24 Sierpień 2017 - 11:21

Widzisz android kompletnie mnie nie interesuje wiec się nie wypowiem na ten temat.

#18 Użytkownik jest niedostępny   damian0914 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3205
  • Dołączył: Nd, 24 Kwi 11

Napisany 25 Sierpień 2017 - 07:30

Zobacz postBlacklio, o 24 Sierpień 2017 - 12:21, napisał(a):

Widzisz android kompletnie mnie nie interesuje wiec się nie wypowiem na ten temat.

Doczytałem że chromcast moze streamowac audio tylko z google chrome z pc/notebook. Co jest dla mnie duzym minusem bo chciałbym streamowac audio np z playera podczas ogladania filmu :/ No nic, na razie zostane przy 3 metrwoym kablu :E

#19 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4194
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 25 Sierpień 2017 - 07:37

No to cóż szukaj dalej tego co potrzebujesz ;)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32090
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 25 Sierpień 2017 - 08:18

Autor, mam pytanie - czy na każdym porcie HDMI masz obraz po podpięciu np. laptopa/komputera? Zastanawiam się czy w moim padło HDMI0, czy soft załatwił ten port...bo działa tylko z tunerem DVBT, gdy nie ma HDCP.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych