Forum PCLab.pl: Windows 7 czy 10 do gier? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 czy 10 do gier? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Krzynówek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 750
  • Dołączył: Pt, 20 Wrz 13

Napisany 25 Sierpień 2017 - 14:59

Witam, ktoś przechodził z 7 na 10 i jest w stanie powiedzieć jak sytuacja w grach? Gdzie więcej fpsów i który system bardziej nadaje sie do gier? Warto zmieniać kompletną siódemke na 10? z gory dziekuje

#2 Użytkownik jest niedostępny   iVecti 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Pn, 12 Cze 17

Napisany 25 Sierpień 2017 - 15:10

Zdecydowanie 10, tylko wyłącz tą opcję Xbox coś tam, bo zjada fpsy o połowę i "nagrywa" grę. Win 7 starszy i bardziej pc obciąża

#3 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1254
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 25 Sierpień 2017 - 15:25

Oczywiście a świstak dalej zawija w sreberka...a sprawa jest prosta...jeśli nie masz systemu to postępując mądrze wybierz od razu 10 bo jak będziesz chciał pograć np. w nową forzę to na win 7 a pewnie będzie więcej gier nie zagrasz...mi pomimo tego że win 10 nie przypadł do gustu i niechęci do niego ze względu na tę grę się przesiadłem (zrobiłem upa z win 7) a do dobrze działających ona nie należy co widać i słychać na forach...pozostałe starsze działają i nie ma różnicy więc niech ci nie ściemniają jaki to win 10 szybki itp.Po prostu działa wszystko to co miałem na win 7 po upie i tyle.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Krzynówek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 750
  • Dołączył: Pt, 20 Wrz 13

Napisany 25 Sierpień 2017 - 15:31

No chodzi o to, że 7 mam i już tyle czasu ją mam, że czasem rzygać mi się chce i mam chęć na coś nowszego, ale jeśli miałbym się przesiąść na 10, to chciałbym właśnie od Was uzyskać opinii, bo gdzieś tam czytałem, że ponoć na Win10 w grach jest mniej fps, bo system bierze więcej ramu, a jeśli mam się przesiąść na 10 i stracić w grach xx fps, to nie ma raczej sensu. Stąd ten topic.

#5 Użytkownik jest dostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2201
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 25 Sierpień 2017 - 15:37

Zobacz postamp41, o 25 Sierpień 2017 - 16:25, napisał(a):

Oczywiście a świstak dalej zawija w sreberka...a sprawa jest prosta...jeśli nie masz systemu to postępując mądrze wybierz od razu 10 bo jak będziesz chciał pograć np. w nową forzę to na win 7 a pewnie będzie więcej gier nie zagrasz...mi pomimo tego że win 10 nie przypadł do gustu i niechęci do niego ze względu na tę grę się przesiadłem (zrobiłem upa z win 7) a do dobrze działających ona nie należy co widać i słychać na forach...pozostałe starsze działają i nie ma różnicy więc niech ci nie ściemniają jaki to win 10 szybki itp.Po prostu działa wszystko to co miałem na win 7 po upie i tyle.


Szkoda że pisać po polsku nie potrafisz. Straszny bełkot...

Zobacz postKrzynówek, o 25 Sierpień 2017 - 16:31, napisał(a):

No chodzi o to, że 7 mam i już tyle czasu ją mam, że czasem rzygać mi się chce i mam chęć na coś nowszego, ale jeśli miałbym się przesiąść na 10, to chciałbym właśnie od Was uzyskać opinii, bo gdzieś tam czytałem, że ponoć na Win10 w grach jest mniej fps, bo system bierze więcej ramu, a jeśli mam się przesiąść na 10 i stracić w grach xx fps, to nie ma raczej sensu. Stąd ten topic.


Przygotuj się na sytuację gdy coś co działało na Win7 może nie działać na Service10. W Service10 ciągle coś dłubią i dlatego co kompilacja to nowe babole wychodzą.
Win7 jest pod tym wględem bardziej przewidywalny. Jeśli chodzi o fps to właściwie nie ma różnicy. Raz win7 ma minimalnie więcej raz Service10.
Gry wymagające Service10 to tylko te gry ,których deweloping w jakiś sposób był sponsorowany przez m$. Można je policzyć na palcach jednej ręki.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 25 Sierpień 2017 - 15:39


#6 Użytkownik jest dostępny   Fonzie 

  • MacGyver's Illegitimate child
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1716
  • Dołączył: Pn, 25 Sty 16

Napisany 25 Sierpień 2017 - 16:12

Jak wyżej.
Nie ma praktycznie różnicy z tą że na win 7 nie zagrasz w gry z obsługą DX12 oraz "exy" które do działania wymagają win10...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Krzynówek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 750
  • Dołączył: Pt, 20 Wrz 13

Napisany 25 Sierpień 2017 - 16:13

Ja to i tak gram tylko w CSa, LOLa, H1Z1 i takie gierki esportowe, więc chyba sensu nie ma w takim razie, dzięki :D

#8 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3075
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 25 Sierpień 2017 - 21:43

Na Twoim miejscu po prostu profilaktycznie przypisałbym klucz z win7 do win10, żeby mieć win10 na zapas, póki jest taka możliwość. Takie jest moje zdanie. Tyle tylko, że pewnie trzeba będzie zrobić np. uaktualnienie z win7 do win10, a potem żeby wrócić do win7 bez żadnych problemów to strzelić format, ale po takim zabiegu masz dalej licencję na win7 i w każdej chwili przesiąść się legalnie na win10.
Póki co działa jeszcze opcja wpisywania klucza z win7 przy instalacji win10, czy uaktualnienie dla ludzi korzystających z ułatwień dostępu, ale nigdy nie wiadomo kiedy ta możliwość się skończy, dlatego dobrze z niej skorzystać dokąd się da.

Ten post był edytowany przez LeBomB dnia: 25 Sierpień 2017 - 21:44


#9 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 887
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 26 Sierpień 2017 - 04:34

Do gier tylko Windows 10 x64, dlaczego ? proste bardziej stabilny fps niż na Windows 7/8. A do pracy Windows 7 x64.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9697
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 26 Sierpień 2017 - 08:16

Jak nie grasz w gry z "DX12" oraz które wykorzystują M$ Store, to Win 7 64bit wystarczy do wszystkiego.

#11 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 887
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 26 Sierpień 2017 - 21:09

Zobacz postStjepan, o 26 Sierpień 2017 - 08:16, napisał(a):

Jak nie grasz w gry z "DX12" oraz które wykorzystują M$ Store, to Win 7 64bit wystarczy do wszystkiego.


Może ale sprawdzałem wiele gier np: Mirror Edge, Tomb Raider czy Skyrim i na Win 10 działają płynnie a na Win 7 jest mocny stuttering do tego na Windows 7 na wielu komputerach pojawia się wysoki DPC Latency.

#12 Użytkownik jest dostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2201
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 26 Sierpień 2017 - 21:15

Zobacz postRMS_84, o 26 Sierpień 2017 - 22:09, napisał(a):

Może ale sprawdzałem wiele gier np: Mirror Edge, Tomb Raider czy Skyrim i na Win 10 działają płynnie a na Win 7 jest mocny stuttering do tego na Windows 7 na wielu komputerach pojawia się wysoki DPC Latency.

Bullshit.

#13 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 887
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 26 Sierpień 2017 - 21:24

Zobacz postAtak_Snajpera, o 26 Sierpień 2017 - 21:15, napisał(a):

Bullshit.


Sprawdzałem na kilku zestawach i to samo na Win 10 gry chodzą idealnie i jest niski DPC Latency a na Win 7 w większości gier mniejszy lub większy stuttering. Na forum można znaleźć kilka osób co ma podobny problem z Win 7 i wysokim DPC Latency.

#14 Użytkownik jest dostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2201
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 27 Sierpień 2017 - 13:33

Zobacz postRMS_84, o 26 Sierpień 2017 - 22:24, napisał(a):

Sprawdzałem na kilku zestawach i to samo na Win 10 gry chodzą idealnie i jest niski DPC Latency a na Win 7 w większości gier mniejszy lub większy stuttering. Na forum można znaleźć kilka osób co ma podobny problem z Win 7 i wysokim DPC Latency.


System zainstalowany w 2009 roku oraz systematycznie aktualizowany.
Dodaj obrazek
Jeszcze coś masz mi do powiedzenia "Mr. Fake News, very Fake News" ?

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 27 Sierpień 2017 - 13:40


#15 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 887
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 27 Sierpień 2017 - 16:52

Zobacz postAtak_Snajpera, o 27 Sierpień 2017 - 13:33, napisał(a):

System zainstalowany w 2009 roku oraz systematycznie aktualizowany.
Jeszcze coś masz mi do powiedzenia "Mr. Fake News, very Fake News" ?


Nie zamierzam się dalej sprzeczać to że u ciebie chodzi dobrze Win 7 nie oznacza że u inny tak jest, ja spotkałem się na kilku komputerach ze skokami DPC na Windows 7 czasami pojawiały się po 5 minutach czasami po 30 minutach a na Windows 10 ani razu.

#16 Użytkownik jest dostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2201
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 27 Sierpień 2017 - 18:54

Zobacz postRMS_84, o 27 Sierpień 2017 - 17:52, napisał(a):

Nie zamierzam się dalej sprzeczać to że u ciebie chodzi dobrze Win 7 nie oznacza że u inny tak jest, ja spotkałem się na kilku komputerach ze skokami DPC na Windows 7 czasami pojawiały się po 5 minutach czasami po 30 minutach a na Windows 10 ani razu.

Tu masz jeszcze dla znacznie wolniejszego procka Q8300@2.8GHz (wcześniej był E5-2690).
Dodaj obrazek

Wysokie DPC to wina walniętego sterownika (hamulcowy) a nie systemu. Powinieneś to już wiedzeć a nie siać ferment jaki to win7 jest be a win10 zajebisty cud miód malina.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 27 Sierpień 2017 - 18:56


#17 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3075
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 27 Sierpień 2017 - 19:02

Nie ma co się spierać i najlepszym rozwiązaniem jest po prostu aktywować sobie dla danej konfiguracji sprzętowej lub danego konta MS win10 profilaktycznie. Można zamiennie korzystać bez problemu z obu systemów w ramach tej samej licencji. Dzięki temu autor dalej będzie używał win7 który posiada, a jak trzeba będzie to w przyszłości przesiądzie się na win10 bez żadnych opłat.

Ten post był edytowany przez LeBomB dnia: 27 Sierpień 2017 - 19:02


#18 Użytkownik jest niedostępny   Zigu17 

  • Gardzonka w ludzkość
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15067
  • Dołączył: Wt, 18 Kwi 06

Napisany 03 Wrzesień 2017 - 17:13

win 8/10 "ssą pauke". Pozostane przy starej dobrej 7mce jeszcze ładnych parę lat ;) W laptopie też odinstalowałem 10tke bo mnie wkurzała :E
No dobra ale ja to ja, dopiero w 2014 przesiadłem się z xpeka, więc 7ke porzuce pewnie w okolicach 2022 roku ;)

Ten post był edytowany przez Zigu17 dnia: 03 Wrzesień 2017 - 17:23


#19 Użytkownik jest niedostępny   RMS_84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 887
  • Dołączył: Wt, 17 Maj 16

Napisany 03 Wrzesień 2017 - 18:57

Zobacz postZigu17, o 03 Wrzesień 2017 - 17:13, napisał(a):

win 8/10 "ssą pauke". Pozostane przy starej dobrej 7mce jeszcze ładnych parę lat ;) W laptopie też odinstalowałem 10tke bo mnie wkurzała :E
No dobra ale ja to ja, dopiero w 2014 przesiadłem się z xpeka, więc 7ke porzuce pewnie w okolicach 2022 roku ;)


Nie porównuj 8.1 do 10 bo to duża różnica. Na Win 8.1 były problemy ze sprzętem i gorsza wydajność w grach od Win 7. Natomiast gry na Win 10 chodzą zazwyczaj lepiej od Win 7 do tego Xbox One i Windows 10 objęte są programem Xbox PlayAnywere dla cyfrowych gier.

#20 Użytkownik jest niedostępny   exe981 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 405
  • Dołączył: Cz, 10 Sie 17

Napisany 03 Wrzesień 2017 - 19:06

Gry nie chodza lepiej na 10. Testow nie bede podawal bo tego jest pelno. Do tej pory nie poprawiono duzo bledow - gdzie na 7 nie ma. Np.: dla mnie wyl. wifi w 10 i juz nie moge wl. spowrotem, musze restartowac system (testowane prawie wszystkie sterowniki :mad: ), a tak system byl zachwalany ;)
7 rulez :P

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych