Forum PCLab.pl: NAS dla domu DS216play czy DS216j - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

NAS dla domu DS216play czy DS216j

#1 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek_web 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 03 Wrzesień 2017 - 10:51

Panowie poszukuję jakiegoś fajnego serwera do domu.
Główne założenia to odtwarzanie filmów z dysku serwera na TV przez DLNA oraz codzienna kopia zapasowa dysku komputera.

Zastanawiam się nad:

DS216play koszt 1100zł z 1GB ramu.
DS216j koszty jakieś 750zł z 512 ramu.

Który wg. Was byłby lepszym wyborem? Może nie warto się pakować w ten droższy dla mojego zastosowania?

Mógłby się ktoś wypowiedzieć?

#2 Użytkownik jest niedostępny   LeacH 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 420
  • Dołączył: Pn, 02 Cze 08

Napisany 04 Wrzesień 2017 - 23:15

co do kopii zapasowej to każdy starczy. Pytanie tylko jak chcesz ją robić? (z użyciem jakiego protokołu)
A co do multimediów - wszystko zależy jakie masz pliki multimedialne. Tutaj ten droższy ma zdecydowanie lepsze parametry - nie dość, że 2x więcej pamięci to jeszcze w procesorze ma sprzętowy dekoder HEVC (h265) - tj jest przyszłościowy. Chyba, że trzymasz pliki w czystym HD bez kompresji - wtedy może procesor nie wyrobić w przesyle danych. Nie wiem jak DLNA obciąża procesor - ja korzystam z Plexa i mój NAS (ciut słabszy niż 216j) czasami klęka przy 1080p w h264 o h265 nie mówiąc.
Więc różnica nie jest ogromna - to nie jest sprzęt na rok, dwa - takie coś może bez problemu posłużyć parę lat - więc warto droższy model.
A dyski można wymienić na większe a potem rozszerzyć wolumen (bo zakładam, że będzie to trzymane w RAID1)

#3 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek_web 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 18:01

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Tak RAID1.
Kurcze a znasz może jakiegoś nas'a ze złączem hdmi (pewnie lepsze byłoby to rozwiązanie niż dlna)?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Luqe191 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1438
  • Dołączył: Nd, 23 Paź 11

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 21:29

Ze złączem HDMI np Qnap
Pilot w zestawie

#5 Użytkownik jest niedostępny   pepe32 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 277
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 21:49

ja mam qnap TS-253pro i nie żałuje żadnej złotówki wydanej na ten NAS
robi w domu za dekoder TV (kodi iptv + PLEX)
dyski mam w raid 0 (+ dysk usb na backup najważniejszych danych)

#6 Użytkownik jest niedostępny   LeacH 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 420
  • Dołączył: Pn, 02 Cze 08

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 23:42

nie polecam nic z HDMI. Po prostu to ma być NAS a nie komputer multimedialny.
Jeżeli nie masz smart TV to zawsze można kupić sobie jakiegoś dongle'a na androidzie. Nie wiem po ile takie ustrojstwo chodzi obecnie (takie przyzwoite) - grunt by się dało tym sterować po HDMI-CEC (pilotem od TV). A kasa zamiast iść w pierdoły typu HDMI to lepiej niech idzie w dobre dyski albo mocniejszy sprzęt, bo nie kupuje się go na rok. Najlepsze rozwiązanie to PLEX i wystarczający procesor - najlepiej ze sprzetowymi dekoderami h265 - wtedy bije na głowę użytkowość innych rozwiązań - plus masz wsparcie ciągle - a nie jak w zamkniętych rozwiązaniach - wyjdzie nowy model to tam będzie zogniskowane zainteresowanie producenta. Plus dobrze ustawiony PLEX jest na lata i nie trzeba specjalnie się przejmować porządkami w systemie plików - grunt by było to w jednym folderze.

@pepe32 - no takie flaki to jak dla mnie za dużo jak na 2 zatoki - ale to tylko moje zdanie. Miałem styczność z serwerem, który mając 16 giga ramu miał pod sobą prawie 30 dysków.

#7 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek_web 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 16

Napisany 08 Wrzesień 2017 - 13:02

Hmm to może inaczej... co polecicie za sprzęt NAS powiedzmy w okolicy kwot 700-1500zł.

Sprzęt będzie służył do backupu danych (zapewne raid 1).
Druga ważna funkcjonalność to domowa biblioteka filmów czyli podłączenie pod TV (tutaj się zastanawiam czy to DLNA nie będzie przycinać filmów? czy lepiej po kablu hdmi?).
Synology ma fajną apkę pod bibliotekę filmów (okładki, opis itd).

Filmy w HD, FHD.


Edycja co myślicie nad:
QNAP TS-251A

Będzie lepszy niż te od synology do moich zastosowań?

Ten post był edytowany przez krzysiek_web dnia: 08 Wrzesień 2017 - 14:59


#8 Użytkownik jest niedostępny   mefju5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Wed, 01 Lis 06

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 20:23

Mam synology i uważam, że lepiej jest kupić HTPC i te wszytskie funkcje sobie zainstalować różnymi programami. Ja non stop mam jakieś drobne problemy, które są bardzo irytujące i właśnie chce się pozbyć Synology także zastanów się nad taką opcją na Windows.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4189
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 20:44

Player multimedialny/sieciowy i do tego podpięty NAS, a nie jakieś kombinacje alpejskie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   mefju5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Wed, 01 Lis 06

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 22:22

Zobacz postBlacklio, o 10 Wrzesień 2017 - 20:44, napisał(a):

Player multimedialny/sieciowy i do tego podpięty NAS, a nie jakieś kombinacje alpejskie.


A dlaczego nie może tego robić zwykły PC'et ( w tym przypadku HTPC na Windows)? Po co dwa urządzenia = więcej prądu + większy koszt + więcej czasu na utrzymanie konfiguracji? Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej mieć PC z Win i móc go upgradować zmieniać oprogramownia niż zamkniętę środowisko NASa. Do tego sieć 1GBiT i to działa. Stawiasz Plex, ustawiasz synchronizacje danych aby robić bakcup telefonów, laptopa, zakładasz baze muzyki i np p2p. Jak przyjdzie ochota na WWW to też można postawić coś prostego. Chcesz postawić na tym coś wiecej np. redmine, jakiś mikro sklepik internetowy, blog - też możesz - oczywiście w granicach możliwości mocy ale jest to pole do nauki i nie ogranicza Cię to co narzucają twórcy NASa. A na takim NASie - ja miałem synology - masz listę programów i koniec. Rekonfiguracja? Już 50 problemów a tutoriali wbrew pozorom nie jest tak dużo jak na zwykłe PC.

#11 Użytkownik jest niedostępny   LeacH 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 420
  • Dołączył: Pn, 02 Cze 08

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 11:19

Zobacz postmefju5, o 10 Wrzesień 2017 - 21:23, napisał(a):

Mam synology i uważam, że lepiej jest kupić HTPC i te wszytskie funkcje sobie zainstalować różnymi programami. Ja non stop mam jakieś drobne problemy, które są bardzo irytujące i właśnie chce się pozbyć Synology także zastanów się nad taką opcją na Windows.

Jaki model masz? Stawianie stricte playera na windowsie to wyższa forma masochizmu. Do tego jest KODI - wszystko można mieć idealnie skonfigurowane pod obsługę pilotem a nie klawiaturą.
O poborze prądu nie mówie - a cisza i miejsce to zupełnie inna sprawa. Oczywiście można to złożyć tak by działało porządnie, ale wtedy się trzeba bawić w sprzęt serwerowy - koszt takiego serwerka to koło 4-5 tys PLN - ale możliwości tego są ogromne i biją każdego NASa. Tylko kto potrzebuje takiego czegoś do domu? Chyba tylko entuzjaści - a ci wiedzą jak takie coś samemu zrobić.
Ja mam prywatnie NETGEAR'a - tj 2 poziomy niżej niż Synology i działa to bezproblemowo. Trzeba umieć skonfigurować i nie bać się czytać. Nie potrzebuje playera - mam od tego TV smart i wszystko chodzi (o ile NAS wyrabia, bo z h265 nie daje rady - ale za taką kwotę to nie mam co narzekać)
A gotowce mają taką zaletę, że działają - ustawiasz i tyle. To nie jest serwer do wszystkiego - to ma obsługiwać dane, ew usługi powiązane z danymi.
Więc albo masz pecha albo robisz dziwne rzeczy na NASie. A robiłeś reinstalacje systemu i aktualizujesz regularnie pudełko?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22918
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 14:39

Też się rozglądam i jakoś skłaniam się ku WD mycloud 6TB (2x3tb). Co o tym sądzicie?

Aha, głównie dane, bez multimediów.

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 11 Wrzesień 2017 - 14:45


#13 Użytkownik jest niedostępny   mefju5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Wed, 01 Lis 06

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 19:06

Zobacz postLeacH, o 11 Wrzesień 2017 - 11:19, napisał(a):

Jaki model masz? Stawianie stricte playera na windowsie to wyższa forma masochizmu. Do tego jest KODI - wszystko można mieć idealnie skonfigurowane pod obsługę pilotem a nie klawiaturą.
O poborze prądu nie mówie - a cisza i miejsce to zupełnie inna sprawa. Oczywiście można to złożyć tak by działało porządnie, ale wtedy się trzeba bawić w sprzęt serwerowy - koszt takiego serwerka to koło 4-5 tys PLN - ale możliwości tego są ogromne i biją każdego NASa. Tylko kto potrzebuje takiego czegoś do domu? Chyba tylko entuzjaści - a ci wiedzą jak takie coś samemu zrobić.
Ja mam prywatnie NETGEAR'a - tj 2 poziomy niżej niż Synology i działa to bezproblemowo. Trzeba umieć skonfigurować i nie bać się czytać. Nie potrzebuje playera - mam od tego TV smart i wszystko chodzi (o ile NAS wyrabia, bo z h265 nie daje rady - ale za taką kwotę to nie mam co narzekać)
A gotowce mają taką zaletę, że działają - ustawiasz i tyle. To nie jest serwer do wszystkiego - to ma obsługiwać dane, ew usługi powiązane z danymi.
Więc albo masz pecha albo robisz dziwne rzeczy na NASie. A robiłeś reinstalacje systemu i aktualizujesz regularnie pudełko?


Mam DS215j czyli podstawa podstaw. Masz racje ale jest proste rozwiązanie jeżeli chodzi o multimedia ... klawiatura all-in-one i podpięcie kompa po HDMI. Stawisz coś takiego na i3 i wszytsko do FHD idzie bez problemu w VLC. Nie potrzebuje okładek i katalogowania, które oferuje KODI. Streamowania przez internet kiedy jestem poza domem też nie bardzo.

Co mnie wkurza?
- np. torrenty - jak chce usunać torrent to dane z dysku muszę usunać ręcznie. Niby nic ale DS215j nie działa jakoś super... klikasz czekasz 2 sek... klikasz dalej itd. Dwa - masz tylko jeden słuszny program, który jest totalnie wykstrowany, a RSS to jest jakiś żart... taki uTorrent to przy nim kombajn np. ich transmission nie wyświetla ratio - nie ma tej funkcji. Chcesz postawić remote gui do transmission - sorka nie możesz bo synology to zablokowało i trzeba się bardzo nakombinować na poziomie linii komend, żeby to umożliwić.
- back up - no jest mnóstwo róznych opcji ale ... nie możesz robić backup całego dysku C z komputer stacjonarnego. To po co mi to?! żeby zdjęcia kotów z jednego foldera backupować? Poza tym program do backupów folderów ma zero opcji - nic nie da się skonfigurować. Nie można tworzyć wielu instancji synchronizacji. No fakt jest opcja backupów miedzy synology w różnych lokalizacjach (fajna sprawa) ale po co to w domu?

Do firm - super sprawa szczególnie, że one zdecydują się na wyższy model więc i będzie lepsza wydajnośc. A do domu? Nie. Po prostu na PC masz darmowe LEPSZE alternatywy każdej apikacji którą, oferuje Synology.

Ten post był edytowany przez mefju5 dnia: 11 Wrzesień 2017 - 19:09


#14 Użytkownik jest niedostępny   Andy. 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 889
  • Dołączył: Pn, 21 Cze 10

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 22:36

Zobacz postmefju5, o 11 Wrzesień 2017 - 20:06, napisał(a):

- back up - no jest mnóstwo róznych opcji ale ... nie możesz robić backup całego dysku C z komputer stacjonarnego.


Jak to nie można? Uruchamiasz program do backupu z opcją tworzenia obrazu dysku i wskazujesz jako cel NAS. Ja do tego używam Aomei Backupper i w ten sposób robię kopię całego dysku SSD na Synology.

#15 Użytkownik jest niedostępny   LeacH 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 420
  • Dołączył: Pn, 02 Cze 08

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 17:01

Zobacz postmefju5, o 11 Wrzesień 2017 - 20:06, napisał(a):

Mam DS215j czyli podstawa podstaw. Masz racje ale jest proste rozwiązanie jeżeli chodzi o multimedia ... klawiatura all-in-one i podpięcie kompa po HDMI. Stawisz coś takiego na i3 i wszytsko do FHD idzie bez problemu w VLC. Nie potrzebuje okładek i katalogowania, które oferuje KODI. Streamowania przez internet kiedy jestem poza domem też nie bardzo.

Co mnie wkurza?
- np. torrenty - jak chce usunać torrent to dane z dysku muszę usunać ręcznie. Niby nic ale DS215j nie działa jakoś super... klikasz czekasz 2 sek... klikasz dalej itd. Dwa - masz tylko jeden słuszny program, który jest totalnie wykstrowany, a RSS to jest jakiś żart... taki uTorrent to przy nim kombajn np. ich transmission nie wyświetla ratio - nie ma tej funkcji. Chcesz postawić remote gui do transmission - sorka nie możesz bo synology to zablokowało i trzeba się bardzo nakombinować na poziomie linii komend, żeby to umożliwić.
- back up - no jest mnóstwo róznych opcji ale ... nie możesz robić backup całego dysku C z komputer stacjonarnego. To po co mi to?! żeby zdjęcia kotów z jednego foldera backupować? Poza tym program do backupów folderów ma zero opcji - nic nie da się skonfigurować. Nie można tworzyć wielu instancji synchronizacji. No fakt jest opcja backupów miedzy synology w różnych lokalizacjach (fajna sprawa) ale po co to w domu?

Do firm - super sprawa szczególnie, że one zdecydują się na wyższy model więc i będzie lepsza wydajnośc. A do domu? Nie. Po prostu na PC masz darmowe LEPSZE alternatywy każdej apikacji którą, oferuje Synology.

co do usuwania ręcznego - ja daje na transmision delete i purge data i leci jak chce.
a kto powiedział, że trzeba korzystać z jednego klienta - jest od groma 3rd party apps i można bez problemu je wsadzać - na pewno znajdziesz coś ładnie obsługującego RSS
A co do kombinowania w CLI - to podstawa zabawy - myślisz, że nie ma takich problemów w "składaku" tam to bez manuala nie podchodź - chyba, że chcesz to stawiać na windowsie - to nie mamy o czym gadać. Chyba, że pokażesz mi serwer na domowym windowsie z uptime 300-400 dni. Coś ma działać - zupełnie jak dla wielu telefon (dlatego wybierają iPhone) - włączasz, konfigurujesz i działa.
NAS jest przede wszystkim składnicą danych - to, że Tobie nie podoba się, albo nie umiesz ustawić to nie świadczy o tym, że jest to złe urządzenie. To ma działać i podawać dane tak jak się ustawia - jeżeli doszłoby do uszkodzenia danych "samo z siebie" to byłby argument za tym, by nie kupować. A że nie ma pierdyliarda innych funkcji - akurat oni wybrali tak a nie inaczej.
A wiesz, że koszt takiego komputera to znacznie powyżej NAS, nie mówiąc o czasie i miejscu - bo nie każdy chce mieć wielkiego kloca na widoku - więc musisz pchać się w ITX, które kosztują odpowiednio. O ciszy nie wspomne.

#16 Użytkownik jest niedostępny   mefju5 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Wed, 01 Lis 06

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 21:33

Zobacz postAndy., o 11 Wrzesień 2017 - 22:36, napisał(a):

Jak to nie można? Uruchamiasz program do backupu z opcją tworzenia obrazu dysku i wskazujesz jako cel NAS. Ja do tego używam Aomei Backupper i w ten sposób robię kopię całego dysku SSD na Synology.


Ok, tylko w takim razie po co mi NAS? Czy on tego wszytskie w założeniach nie miał robić sam bez dodatkowego oprogramowania? Mając HTPC mogę ustawić to tak samo - ba nawet mogę nie mięc lepszy router z podpiętym dyskiem i zrobi dokładnie to samo chociaż to juz trochę na siłe ;-)

@LeacH

Najpierw uwaga ogólna.
Zasadniczo zgadzam się z Tobą ale dla mnie Synology nie spełnił moich oczekiwań i tego co obiecywały reklamy i recenzje. Do MOICH zastosowań się nie sprawdził i wg MNIE lepiej wybrać HTPC z powdów które wymieniłem wyżej oraz wielu innych które nie wymieniłem. Oczywiście każdy musi patrzeć pod swoje potrzeby, umiejętności i portfel. Niestety kiedy jak kupowałem swój synology nigdzie nie widziałem takich uwag i ograniczeń. Nie byłem w stanie tego przetestować więc każdy kto czyta ten post może się zastanowi. Czy nie lepiej jednak pójść w HTPC nawet te 400-600 zł droższe? A może zanim kupi NAS znajdzie go gdzieś, aby go przetestować i nie wydać 700zł w coś z czego nie będzie zadowolony.

Teraz konkretniej:
Nie o to chodzi, żeby leciało jak chce tylko, żeby SW robił to co ja chce. Co do 3rd parites i RSS masz racje nie grzebałem w tym... ale z drugiej storny czy to jest jakaś rzadka funkcja, że trzeba szukać 3rd?
W składaku nie widzę takich problemów - każdy chyba używa/używał Windowsa i obsługa dla średnio zoorientowanego użytkownia nie wymaga nauki. Co innego jest z NASem gdzie cały system jest czymś nowym a obsługa z linii komend to nie jest w dzisiejszych czasach coś powszechnego i trzeba się nauczyć. Trochę się to kłóci z ideą podłącz i masz praktycznie gotowe. Wg. mnie to właśnie Windows da Ci ten "plug and play" to bo każdy z nas to zna a jak nie to ma milion tutoriali - na NASach aż tyle ich nie ma.
Co do stabilności - nie miałem windowsa jako serwer. Nie wiem czy uptime po 300 dni na WIN7 jest osiągalny ale jeżeli raz na 3 miesiące się zrestartuje to i tak do domowych warunkow jest ok. Przypomne, że synology też się restartuje przy aktualizacjach i chyba nigdy nie miałem uptime powyżej 150 dni więc de facto go nie testowałem w takich warunkach. Już pominę, że teraz mam harmonogram włączony i codziennie wyłącza się o 1 w nocy i włącza o 7.

NUC możesz złożyć na i3 za 1600zł z RAM i systemem. A ten i3 przy ARM w Synology to potwór wydajności więc to też przy cenie trzeba mieć na uwadze. EDIT: Warto dodać, że w ten sposób ze swojego not-smart TV (albo SMART-inaczej jak to niektóre mają) można zrobić normalnie przeglądać internet na TV czego np. synology nie potrafii - dodatkowy fajna funkcja.

Tak jak napisałem na początku - nie twierdze, że mam monopol na racje. Niech każdy rozważy za i przeciw wg siebie. Ja się zawiodłem.

Kończe a niech autor coś kupi :)

Ten post był edytowany przez mefju5 dnia: 12 Wrzesień 2017 - 21:57


#17 Użytkownik jest niedostępny   Andy. 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 889
  • Dołączył: Pn, 21 Cze 10

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 21:52

Zobacz postmefju5, o 12 Wrzesień 2017 - 22:33, napisał(a):

Ok, tylko w takim razie po co mi NAS? Czy on tego wszytskie w założeniach nie miał robić sam bez dodatkowego oprogramowania? Mając HTPC mogę ustawić to tak samo - ba nawet mogę nie mięc lepszy router z podpiętym dyskiem i zrobi dokładnie to samo chociaż to juz trochę na siłe ;-)


Ale widziałeś gdzieś takie rozwiązanie czy tylko chciałbyś mieć taką funkcjonalność? W sensie - właczasz NAS i on sam bez niczego robi sobie kopię dysku z podpiętego PC.

#18 Użytkownik jest niedostępny   LeacH 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 420
  • Dołączył: Pn, 02 Cze 08

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 10:57

Zobacz postAndy., o 12 Wrzesień 2017 - 22:52, napisał(a):

Ale widziałeś gdzieś takie rozwiązanie czy tylko chciałbyś mieć taką funkcjonalność? W sensie - właczasz NAS i on sam bez niczego robi sobie kopię dysku z podpiętego PC.

zasadniczo NASy chodzą ciągle lub prawie ciągle.
Jeżeli nie chcesz robić pełnej partycji tylko poszczególne pliki to bardzo prosto można to zorganizować. Cobian Backup i wskazujesz foldery, które Ciebie interesują. Puszczasz backup z opcją zamknij po zakończeniu i zrobi się gasząc komputer. Jak ustawisz - tj czy kopia przyrostowa czy zawsze pełna to zależy od preferencji. Tak to nie będziesz mieć problemów z możliwością otwartych plików przez programy - głównie problemy są z programami pocztowymi.
Zawsze można sprawdzić w logach ile to trwa i ustawić harmonogram wyłączenia NAS'u

#19 Użytkownik jest niedostępny   Andy. 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 889
  • Dołączył: Pn, 21 Cze 10

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 11:13

Zobacz postLeacH, o 13 Wrzesień 2017 - 11:57, napisał(a):

zasadniczo NASy chodzą ciągle lub prawie ciągle.
Jeżeli nie chcesz robić pełnej partycji tylko poszczególne pliki to bardzo prosto można to zorganizować. Cobian Backup i wskazujesz foldery, które Ciebie interesują. Puszczasz backup z opcją zamknij po zakończeniu i zrobi się gasząc komputer. Jak ustawisz - tj czy kopia przyrostowa czy zawsze pełna to zależy od preferencji. Tak to nie będziesz mieć problemów z możliwością otwartych plików przez programy - głównie problemy są z programami pocztowymi.
Zawsze można sprawdzić w logach ile to trwa i ustawić harmonogram wyłączenia NAS'u


No właśnie o tym pisałem wcześniej ...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych