Forum PCLab.pl: Połączenie podsieci - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Połączenie podsieci

#1 Użytkownik jest niedostępny   czarnydb 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 11:14

Witam,

proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. W tematyce sieci jestem początkujący.

Opis:
w sieci mam router FunBOX ze światłowodem adres 192.168.6.1 (dostęp do internetu)
do tego routera podłaczone 2 inne routery, na których utworzone są sieci lokalne

ROUTER 1: 192.168.6.2
Sieć lokalna: 10.79.2.1 - "sieć domowa"
podłączonych kilkanaście urządzeń

ROUTER 2: 192.168.6.3
Sieć lokalna: 10.79.1.1 - "sieć gościnna"
podłączony serwer NAS (10.79.2.101)

Chciałbym aby komputery podłączone do "sieci domowej" widziały "sieć gościnną"
aby z każdego komputera "sieci domowej" dało się "wejść" na ROUTER2 celem jego konfiguracji
aby każdy komputer w "sieci domowej" widział NAS i ewentualnie inne urządzenia podłączone do "sieci gościnnej"
chciałbym też na komputerach "sieci domowej" dało się zmapować dyski serwera NAS podłączonego do "sieci gościnnej"

oczywiście idealnie by było aby komputery w "sieci gościnnej" nie widziały/nie mogły się łączyć z "siecią domową"

doczytałem w necie, że rozwiązaniem jest routing statyczny NAT ale nie potrafię go skonfigurować
nie wiem też czy routing statyczny jest jedynym i najlepszym rozwiązaniem do opisanych wyżej potrzeb

w załączeniu schemat graficzny sieci

Pozdrawiam
Daniel

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8150
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 19:35

Routing ale bez NAT potrzebujesz. Najlepiej jakbyś miał mikrotika i na jednym routerze to wtedy ogarniesz

#3 Użytkownik jest niedostępny   czarnydb 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 19:52

Zobacz postSzczota, o 05 Wrzesień 2017 - 20:35, napisał(a):

Routing ale bez NAT potrzebujesz. Najlepiej jakbyś miał mikrotika i na jednym routerze to wtedy ogarniesz


A coś więcej bo nie ogarniam :-)

Poza tym wolałbym pozostać przy tym sprzęcie co mam
i tak jest go już dużo :-)

Ten post był edytowany przez czarnydb dnia: 05 Wrzesień 2017 - 21:13


#4 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8150
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 06 Wrzesień 2017 - 13:23

To sprawdz czy routery potrafia wyłaczyć NAT i dzialac jak normalny router bez NAT.
Wtedy tylko na glownym routerze ktory ma NAT dodajesz trasy statyczne

#5 Użytkownik jest niedostępny   czarnydb 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 17:19

Zobacz postSzczota, o 06 Wrzesień 2017 - 14:23, napisał(a):

To sprawdz czy routery potrafia wyłaczyć NAT i dzialac jak normalny router bez NAT.
Wtedy tylko na glownym routerze ktory ma NAT dodajesz trasy statyczne


Oba routery 1 i 2 ma checkbox NAT - więc rozumiem, że na obu routerach można wyłączyć tą usługę.
Pytanie tylko czy nie jest ona potrzebna do prawidłowego działania innych usług?
mam skonfigurowane na routerach przekierowania portów dla usług FTP, VPN L2TP iPSec, WWW otwarte porty dla klienta bittorent czy do nich usuługa NAT jest konieczna? do tej pory na obu routerach były te checkboxy zaznaczone.

No i pytanie jak mam skonfigurować router FunBOXa aby efekt był taki jak oczekuję?
Jakie trasy ustawić na FunbBoxie??? poza tym czy FunBOX obsługuje routing statyczny?


Pozdrawiam
Daniel

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez czarnydb dnia: 07 Wrzesień 2017 - 17:28


#6 Użytkownik jest niedostępny   czarnydb 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 21:06

Nikt nie ma pomysłu na rozwiązanaia?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych