Forum PCLab.pl: Z170 MSI Gaming m5 + 7700k = code 00 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Z170 MSI Gaming m5 + 7700k = code 00 Komputer nie startuje, 0 obrazu, 0 efektow

#1 Użytkownik jest niedostępny   3143k4r2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1186
  • Dołączył: Wt, 06 Gru 05

Napisany 06 Wrzesień 2017 - 22:09

Witam mam sprzet jak w sygnaturce i nie chce mi wystartowac. N wyswietlaczu mam blad 00, ekran nie chodzi, procek rowniez. Procek i ram jest na 100% dobry sprawdzalem na innej plycie. Zastanawiam sie co moze byc nie tak? Resetowalem bios zworka, przestawialem na SLOW BOOT bez zadnych efektow. Na mysl przychodza mi 2 rzeczy :
- uwalona plyta
- bios ktory nie pozwala wystarkowac prockom 7 generacji ?


Jakies pomysly ?

Ten post był edytowany przez 3143k4r2 dnia: 06 Wrzesień 2017 - 22:11


#2 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • baJEŻy na bJEŻni
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15318
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 06 Wrzesień 2017 - 22:17

Włóż jakiegoś skylake i zobacz :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   3143k4r2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1186
  • Dołączył: Wt, 06 Gru 05

Napisany 06 Wrzesień 2017 - 22:20

wlasnie problem z tym ze nie mam nic pod reka ...

#4 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11637
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 06 Wrzesień 2017 - 22:22

Kod 00 oznacza brak/błąd procesora, jeżeli ta płyta ma stary bios to wszystko jasne, bez aktualizacji nie wystartujesz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   3143k4r2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1186
  • Dołączył: Wt, 06 Gru 05

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 06:58

Wsadzilem tam G3900 ... dupa. Wentyle kreca na maxa, 0 dzwiekow, procek nie chodzi. Nic innego mi nie przychodzi do glowy jak odeslac plyte i kupic cos innego

#6 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11637
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 10:00

No to opcje zawężają się do: uwalony bios/uwalona płyta, odeślij ją i trzymaj pentiuma jak wróci bo bios może być stary i 7-gen nie ruszy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 843
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 11:40

Wsadziłeś dodatkowe zasilanie procesora do płyty głównej?


kod 00
Przewód 8 pin zasilania procesora nie styka, uszkodzony socket, zwarcie lub nawet nie włożony przewód wentylatora CPU
Jak wyeliminujesz wszystkie opcje płyta na serwis.


Ja miałam na asusie przy starym biosie i nowym procesorze kod 00 wentylator był wpięty przez pomyłkę w wyjscie napięcia od pompki wodnej, po zmianie wypluwało 62. Po wgraniu nowego biosu z flashback furczy i smiga.

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 12 Wrzesień 2017 - 11:42


#8 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11637
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 12:42

Zobacz postchauwa, o 12 Wrzesień 2017 - 12:40, napisał(a):

lub nawet nie włożony przewód wentylatora CPU


Przewód od wentylatora nie ma nic wspólnego z kodem 0x00, w razie nie podłączenia na ekranie post wywali CPU Fan Error.

#9 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 843
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 13:46

Ma wspólnego miszczu, na najstarszym biosie jest 00. Na nowym biosie masz komunikat który można usunąć nawet bez wkładania wtyczki wystarczy w biosie zmienić opcje od PWM.
Na starym bez wsadzenia wentylatora od razu masz 00 bez cwierkania i pipczenia nawet cyfra sie nie zmienia bo nie postuje wcale.

Taki asus z 170 pro gamer wystartuje natomiast deluxe czy też rampage już nie.

Dwa tygodnie temu zmieniałam z z170 gamer na deluxe bo taniocha była w sklepie i w deluxe był najstarszy mozliwy bios i komunikat 00, przez nieuwagę wtyczka wsadzona w piny od pompki.
Jako, że oczy mi dupą zarosły przez ogromną cegłę na procesorze która przesłania połowę płyty użyłam google i na tomshardware.co.uk jeden gosciu miał identyczny problem, ciach prach chłodzenie zdjęte, winny się znalazł, wtyka przesadzona w odpowiednią grządkę po starcie kod 62, aktualizacja biosu i wszystko smigało.

Kto wie jak jest z tym msi?

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 12 Wrzesień 2017 - 14:01


#10 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11637
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 14:03

Widzę że był czas aby pójść w inwektywy określać kogoś od mistrzów, ale za to już zabrakło czasu aby sprawdzić od czego jest kod 0x00.
Bajki opowiadasz, kilka M5 Z170 od MSI montowałem na premierę Skylake, pierwszy rozruch do aktualizacji biosu zawszę robię na pasywnym radiatorze, dziwnym trafem płyty zaskakiwały mimo "First Release Bios", kod 0x00 odnosi się do braku komunikacji z procesorem.

Z tym deluxe już się nie kompromituj, bo problem polega na tym że mam tą płytę i odpalałem First Release bios do testów 6700k, przykro mi ruszyła bez wpiętego CPU_Fan :lol2:
P.S jak by Twoja bajeczka była prawdziwa to Z170 Pro Gamer też by nie ruszył, Asus buduje biosy do wszystkich płyt z tym samym chipsetem z jednego master buildu ;)

@3143k4r2

Szkoda że M7 nie masz, mógł byś samemu bios wrzucić przez Flashback bez obecności CPU/RAM na samym zasilaczu, w tym wypadku wiele się zrobić nie da, oczywiście jeżeli wszystko podłączyć włącznie z EPS 8pin.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 12 Wrzesień 2017 - 14:06


#11 Użytkownik jest niedostępny   3143k4r2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1186
  • Dołączył: Wt, 06 Gru 05

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 16:40

Wszelkie opcje przerobilem niestety efekt ciagle ten sam 00. 2gi procek poki co zostawiam mam 14 dni na zwrot w najgorszej opcji sprzedam go po taniosci. Plyte kupilem mega okazyjnie nowa, uda sie wymienic na nowa super. Nie to zwrot kasy. Czuje ze stanie na tej 2giej opcji. Poki co dorwalem na szybko Giga Z170 Gaming K3 <400 zl nowke. Jesli dostane szybko M5 to K3 oddam w ramach zwrotu. Jesli M5 dojdzie pozniej to K3 sprzedam. Jesli dostane kase za M5 to zostane poki co z K3 czekajac co wniesie nowa podstawka. Ogolnie mialem poczekac na nia ale trafily sie "okazje" na nowe rzeczy i na plycie ramie i procku przyoszczedzilem ok 1k...


edit

tak czy siak dzieki za zainteresowanie i pomoc

Ten post był edytowany przez 3143k4r2 dnia: 12 Wrzesień 2017 - 16:42


#12 Użytkownik jest niedostępny   Mrow 

  • zawsze można być lepszym sobą
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1800
  • Dołączył: Wed, 30 Gru 09

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 10:02

Moze dokup najnowszy bios do tej plyty. Link do ebay Mój link

#13 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • baJEŻy na bJEŻni
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15318
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 16:57

I będzie lutować płytę na którą przysługuje mu gwarancja? :lol2:

#14 Użytkownik jest niedostępny   Mrow 

  • zawsze można być lepszym sobą
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1800
  • Dołączył: Wed, 30 Gru 09

Napisany 16 Wrzesień 2017 - 08:37

Myslalem, ze mozna wsadzic bios tak jak w Ascrocku P67 Pro3. Kiedys przy problemach rev B3 wyszedl nowy bios. Asrock mi wyslal za darmo i Bios(kostke) mozna bylo normalnie wsadzic. Chcialem pomóc, a tu jak zwykle smieszki.

#15 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 843
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 18 Wrzesień 2017 - 18:56

Zobacz postDisconnecT, o 12 Wrzesień 2017 - 15:03, napisał(a):



P.S jak by Twoja bajeczka była prawdziwa to Z170 Pro Gamer też by nie ruszył, Asus buduje biosy do wszystkich płyt z tym samym chipsetem z jednego master buildu ;)



Jestes idiotą i powiem to bez wzgledu na warna


Dla Twojej informacji gaming a deluxe ma inne dodatkowe opcje w biosie
Nawet taką marną by integra była włączona. Ciekawe że tan sam, jedynie może być podstawa ta sama.


No miszczu paturejku dlaczego pro gaming nie ma w opcji funkcji z deluxe ? Nie patrząc, że możesz wyłączyć wi-fi czy dodatkową kartę. Masz tam więcej rupieci...




Nie odpalisz tej płyty na pierwszym biosie również bez podpiętego wentylatora. Na progaming będzie migać napis i wejdziesz do biosu.
Na nowych biosach do deluxe dostaniesz obszerniejszą informację i też możesz wejść do bios, na starymn zesraj sie nie daj sie

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 18 Wrzesień 2017 - 19:08


#16 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11637
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 20 Wrzesień 2017 - 21:29

W gimnazjum uczyli Cie tych śmiesznych argumentów?

Masz pojęcie chociaż czym jest Master Build, wszelkie dodatkowe opcje to już końcowa obróbka biosu dla danej płyty, podstawowa budowa biosu wychodzi z jednej paczki dla wszystkich płyt z podobnej rodziny, a dowodem na to jest fakt iż wiele płyt finalnie posiada identyczne błędy, zatem gdyby na płycie A był błąd 0x00 w przypadku odłączonego CPU_Fan to na płycie B również takie zachowanie byś zobaczył.

Nie wspomnę że CPU Fan Error to podstawowa implementacja z AMI BIOS'u która występuje już od długich lat, skończ więc produkować ten bełkot bo masz za mało pojęcia aby umiejętne analizować błędy wyświetlacza debug code, Z170 Deluxe na pierwszej wersji biosu bez problemu startuje bez obsadzonego wentylatora na złączu CPU o czym pisałem wcześniej.

#17 Użytkownik jest niedostępny   3143k4r2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1186
  • Dołączył: Wt, 06 Gru 05

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 14:50

Plyta okazala sie wadliwa. Jako ze wczesniej kupilem po kosztach Giga K3 to dostalem zwrot kosztow.
Dziekuje za pomoc :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych