Forum PCLab.pl: Laptop do 5000 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Laptop do 5000 Czy omijać 1060max q?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Klopek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 07 Lis 11

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 09:59

Szukam łapka do gier do 5 klocków i chciałbym już z 1060. Pytanie brzmi czy omijać wersje max q 6 GB i brać normalną 3 GB czy dopłacić do normalnej 6gb.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14853
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 11:25

Najlepiej brać normalną 6GB, aczkolwiek przy takim budżecie może być trochę problem.. Generalnie to kwestia sprowadza się do tego jakie masz pozostałe wymagania..
Ma być system od razu?
SSD wymagany?
Możesz przekroczyć budżet? Jeśli tak to o ile maksymalnie?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Klopek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 07 Lis 11

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 12:16

może być bez systemu i bez ssd z czasem se dokupie. Co do przekroczenia budżetu to ze 200zł max 300.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14853
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 12:40

No to zaproponuję takiego Dream Machines
https://www.morele.n...-15pl20-1134908
i7 7700HQ, GTX 1060 6GB, 8GB RAM, 120GB SSD + 1TB HDD. Przekracza budżet o 299 złotych, ale spełnia praktycznie wszystkie założenia.

Jeśli będziesz zamawiał w morelach to możesz sobie dorzucić bezprzewodową myszkę i podkładkę po złotówce za sztukę
Myszka -> https://www.morele.n...-sm-443-975586/
Podkładka -> https://www.morele.n...7-200mp-406995/
W przypadku obu powyższych przedmiotów w polu "kod promocyjny" wpisz
59MX1KP0OH
I naciśnij obok "wyślij". Wtedy cena obu przedmiotów zmieni się na 1 złotych.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Klopek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 07 Lis 11

Napisany 07 Wrzesień 2017 - 20:24

A jak z ich jakością i chłodzeniem nie miałem styczności z tymi laptopami

#6 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14853
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 08 Wrzesień 2017 - 08:10

To są kadłubki Clevo i generalnie są ok.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Klopek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 07 Lis 11

Napisany 08 Wrzesień 2017 - 11:29

piekarnik z tego nie będzie ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14853
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 08 Wrzesień 2017 - 11:37

Nie powinien.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Klopek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 07 Lis 11

Napisany 08 Wrzesień 2017 - 14:39

a co z lenovo y720 ? i Czy z i5 7300 da rade 1060 ? czy lepiej mimo wszystko i7

#10 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4221
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 09 Wrzesień 2017 - 11:44

Ja mam i5 6300HQ z GTX 1060 i daje radę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   airboy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 09 Wrz 17

Napisany 09 Wrzesień 2017 - 16:59

Również jestem zainteresowany YOGA 720 15" tyle że z i7-7700HQ + GeForce GTX 1050 (4096 MB GDDR5). Moja praca to wizualizacje 3D, architektura. Jakaś opinia? Czy warto płacić za to 6 700 zł? Oczywiście za te pieniądze wiem że można kupić mocniejszego laptopa, YOGA interesuje mnie ze względu na dodatkową opcję tabletu graficznego. Tylko czy te parametry będą ok pod wizualizacje 3D? Używam Rhino + V-Ray.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Crew 900 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7453
  • Dołączył: Cz, 28 Sie 08

Napisany 09 Wrzesień 2017 - 18:21

Jak już to bierz 1050ti bo zwykła to lipa jest, ti też lipa ale mniejsza :E

#13 Użytkownik jest niedostępny   airboy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 09 Wrz 17

Napisany 09 Wrzesień 2017 - 21:40

Zobacz postCrew 900, o 09 Wrzesień 2017 - 18:21, napisał(a):

Jak już to bierz 1050ti bo zwykła to lipa jest, ti też lipa ale mniejsza :E


Dlaczego lipa? :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Ationx 

  • In a darkened world
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14853
  • Dołączył: Wt, 01 Lut 11

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 10:12

Bo nie ma porywającej wydajności ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 13:20

Jak już tyle chcesz wydać na laptopa to bierz z porządnej firmy, a nie składaki z problemami... Taka moja opinia.
Trochę powyżej budżetu ale laptop (prawie) idealny: Acer Helios 300 i7-7700HQ/8G/120+1000/Win10 GTX 1060

Kupując z moich reflinków pomagasz mi zarobić ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   airboy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 09 Wrz 17

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 17:32

Zobacz posttessir, o 11 Wrzesień 2017 - 13:20, napisał(a):

Jak już tyle chcesz wydać na laptopa to bierz z porządnej firmy, a nie składaki z problemami... Taka moja opinia.
Trochę powyżej budżetu ale laptop (prawie) idealny: Acer Helios 300 i7-7700HQ/8G/120+1000/Win10 GTX 1060

Kupując z moich reflinków pomagasz mi zarobić ;)


Dzięki za propozycję, ale muszę przyznać że jak na swoją wyrobioną opinię na Acery w ogóle nie patrzę. A gdyby nawet jakościowo był dobry, ten konkretny design nie jest dla mnie do zaakceptowania :) Potrzebuję prostej eleganckiej formy. Na marginesie, nie rozumiem dlaczego niektóre marki robiąc laptopy od pewnego poziomu parametrów w górę, robią je w stylistyce gamingowej, nie tworząc eleganckich wersji z tymi samymi parametrami. Tak jakby dobre parametry były tylko do gier... Z tego względu mój wybór jest dość ograniczony. Co do Lenovo nie mam o tej marce pojęcia, dlatego też mam pewne obawy. Jednak bardzo przyciąga mnie ta opcja tabletu. Tylko dlatego o niej myślę... A recenzje są dość pozytywne. Ten najmocniejszy model w niektórych kwestiach mocno bije analogiczne a dużo droższe DELL XPS czy Spectre 360.

#17 Użytkownik jest niedostępny   tessir 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Wed, 04 Lut 15

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 18:10

Zobacz postairboy, o 11 Wrzesień 2017 - 17:32, napisał(a):

Dzięki za propozycję, ale muszę przyznać że jak na swoją wyrobioną opinię na Acery w ogóle nie patrzę. A gdyby nawet jakościowo był dobry, ten konkretny design nie jest dla mnie do zaakceptowania :) Potrzebuję prostej eleganckiej formy. Na marginesie, nie rozumiem dlaczego niektóre marki robiąc laptopy od pewnego poziomu parametrów w górę, robią je w stylistyce gamingowej, nie tworząc eleganckich wersji z tymi samymi parametrami. Tak jakby dobre parametry były tylko do gier... Z tego względu mój wybór jest dość ograniczony. Co do Lenovo nie mam o tej marce pojęcia, dlatego też mam pewne obawy. Jednak bardzo przyciąga mnie ta opcja tabletu. Tylko dlatego o niej myślę... A recenzje są dość pozytywne. Ten najmocniejszy model w niektórych kwestiach mocno bije analogiczne a dużo droższe DELL XPS czy Spectre 360.

Niestety też mnie to boli... Sam bym wolał prostego i eleganckiego laptopa, który ma dobre podzespoły. A opinię o Acerze masz pewnie z dawnych lat? Kiedyś też omijałem Acery, a dziś kiedy porównywałem inne marki właśnie z Acerem to na prawdę uważam, że jest to godna polecenia firma.
Ostatnio kumpel właśnie szukał laptopa i miał podobne założenia do Twoich, miały być dobre podzespoły bez "gejmingowego" wyglądu, po wielu próbach i zwrotach laptopów innych marek wybór padł na tego Acera: Acer Aspire 7 i5-7300HQ/16GB/120+1000/Win10 GTX1050Ti

#18 Użytkownik jest niedostępny   Beetobee 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Pn, 15 Maj 17

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 09:44

Zobacz postairboy, o 09 Wrzesień 2017 - 21:40, napisał(a):

Dlaczego lipa? :)

w ti dostaniesz więcej pamięci, 4 GB zamiast 2 GB a to duża różnica.

#19 Użytkownik jest niedostępny   airboy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: So, 09 Wrz 17

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 22:26

Zobacz postBeetobee, o 12 Wrzesień 2017 - 09:44, napisał(a):

w ti dostaniesz więcej pamięci, 4 GB zamiast 2 GB a to duża różnica.


Hmm...ale przecież podałem tam w nawiasie że ma 4GB :) Czy to jakiś błąd? Na stronce mają podane że to GTX 1050 - 4096 MB GDDR5 (pamięć własna). Podali to przy obu modelach:

16 GB RAM
https://www.x-kom.pl...-platynowy.html

8 GB RAM
https://www.x-kom.pl...1050-szary.html

...nie ogarniam więc?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Blacklio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4221
  • Dołączył: Pt, 05 Paź 07

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 08:23

GTX 1050 jest w dwóch wersjach z 2GB i 4GB, dlatego trzeba uważać na to.
Podobnie jest z GTX 1060 jest wersja 3GB i 6GB.

Ten post był edytowany przez Blacklio dnia: 13 Wrzesień 2017 - 08:24


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych