Forum PCLab.pl: ile trwa żywotność zasilacza komputerowego? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ile trwa żywotność zasilacza komputerowego? Oceń temat: *---- 1 Głosów

#21 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14917
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 08:49

@UP
przy obecnych cenach i długościach gwarancji wszelakie grzebanie w zasilaczu nie ma sensu - zwłaszcza, gdy nie potrafi się zrobić tego samemu...

Zobacz post.:Proxy:., o 11 Wrzesień 2017 - 00:29, napisał(a):

Im wyższa sprawność zasilacza, tym lepsza jego żywotność (ponieważ zazwyczaj do jego produkcji użyto lepszych podzespołów no i mniej energii wydzielane jest w postaci ciepła)

zazwyczaj, ale nie zawsze i o tym warto pamiętaćDodaj obrazek reszta (oprócz czyszczenia i wentylatora) nie ma najmniejszego sensu - w dobrych zasilaczach jest to niepotrzebne a w szmelcu nie opłaca się tego robić... po za tym, zasilacz mogą ukatrupić zimne luty i tyle z Twojego serwisowania - trzeba przeglądać od nowa





#22 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1046
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 14:59

U sąsiada np Corsair VS450 padł 2 razy w ciągu jednego roku, dałem mu swój Chieftec 560W z piwnicy który przez 6 pracował pod dużym obciążeniem codziennie teraz ma już 9 lat i nadal działa jak należy. U mojej ciotki w komputerze z 2003 roku nigdy nie był wymieniany zasilacz jest to jakiś no name a działa już 14 lat bez problemu zapewne dlatego iż komputer jest używany tylko do internetu. Tak więc różnie to bywa, zależy co się robi zasilacz może pracować i 20 lat jak widać.

#23 Użytkownik jest niedostępny   .:Proxy:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 23:01

Zobacz postbartosz302, o 11 Wrzesień 2017 - 07:49, napisał(a):

@UP
przy obecnych cenach i długościach gwarancji wszelakie grzebanie w zasilaczu nie ma sensu - zwłaszcza, gdy nie potrafi się zrobić tego samemu...
zazwyczaj, ale nie zawsze i o tym warto pamiętaćDodaj obrazek reszta (oprócz czyszczenia i wentylatora) nie ma najmniejszego sensu - w dobrych zasilaczach jest to niepotrzebne a w szmelcu nie opłaca się tego robić... po za tym, zasilacz mogą ukatrupić zimne luty i tyle z Twojego serwisowania - trzeba przeglądać od nowa


Przecież wyraźnie napisałem, że jeśli ktoś się zna i ma do tego sprzęt - to może, a wręcz powinno się pogrzebać. Po to się ma wiedze i umiejętności, aby z nich we właściwy sposób korzystać. Na mój zasilacz gwarancja dawno minęła, a w konkretnym przedziale mocy, nie ma nic o wyższej sprawności. To dlaczego mam kupić coś nowego, skoro w łatwy sposób mogę wydłużyć życie obecnemu? Wytłumacz.

Od kiedy to co wymieniłem nie ma znaczenia na żywotność zasilacza? Przespałem jakiś okres w rozwoju elektroniki? No i przypomnij jeszcze z czego biorą się zimne luty i dlaczego ci którzy mają wiedze i sprzęt, nie powinni w nich grzebać, żeby zawczasu wyeliminować problem - tylko powinni się udać do sklepu.

#24 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14917
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 23:16

pochwal się, jaki to zasilacz posiadasz...

#25 Użytkownik jest niedostępny   .:Proxy:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 03:51

Zobacz postbartosz302, o 11 Wrzesień 2017 - 22:16, napisał(a):

pochwal się, jaki to zasilacz posiadasz...


Nie lubię się chwalić.

Zresztą jaki to ma związek?

#26 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14917
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 08:48

skąd nagle taka skromność?Dodaj obrazek ma to spory związek z tym, co do tej pory napisałeś... dlatego ponawiam pytanie o ten cudowny zasilacz

Zobacz post.:Proxy:., o 11 Wrzesień 2017 - 23:01, napisał(a):

Na mój zasilacz gwarancja dawno minęła, a w konkretnym przedziale mocy, nie ma nic o wyższej sprawności.


#27 Użytkownik jest niedostępny   .:Proxy:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 20:10

Oj, napisałem tak ponieważ jeszcze nie znalazłem jednostki 500W lub najlepiej słabszej, certyfikowaną logiem Titanium (chodzi o sprawność przy niższych wartościach obciążenia). Akurat ten jeden (najsłabszy) jest tylko w Platynie (pamiętam, najsłabszy jaki mogłem dostać), nabyty z okresem gwarancji 3lat? (pewnie była opcja rejestracji i wydłużenia, ale nigdy tego nie czynie) - który to, dawno już minął. Wszystkie zasilacze pracują niemal non stop. Wiec nie widzę sensu wymiany, jeśli (odpukać) będzie chciał wyzionąć ducha. Lepiej przywrócić do życia, lub odświeżyć :]

Co do tej skromności - to cecha wrodzona :P

#28 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14917
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 20:15

wszystko ślicznie, ale dalej nie podałeś nazwy tego zasilacza...

#29 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 20:42

Pewnie ibox Dodaj obrazek. Kupno na lata - zadnych budzetowek. Zaplacic >250zl i miec spokoj.

offtop
Przegladnalem swoj 2 zasilacz i powiem, ze w tym nowszym jest wiecej mosfetow (nie sprawdzalem jak sa podlaczone). Czyli od strony pierwotnej w kluczu mam 4, a w starym sa 2 duze. Podobni na wtornej. Moc na wieksza o okolo 100W. Rdson pewnie jest duzo mniejszyDodaj obrazek. Pomiary z gniazdka nie wykazaly wiekszej sprawnosci przy obciazeniu 50%. Regulacja grupowa napiec btw.
To jest ten postep.Dodaj obrazek

#30 Użytkownik jest niedostępny   crush 

  • Sony Defense Force
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13486
  • Dołączył: Pn, 23 Sty 06

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 20:46

Corsair HX520 kupiony w... 2007 bodajże? Co prawda już nie w głównym PC ale dalej sobie działa po ~12h dziennie.

#31 Użytkownik jest niedostępny   .:Proxy:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 02:57

Zobacz postbartosz302, o 11 Wrzesień 2017 - 22:16, napisał(a):

pochwal się, jaki to zasilacz posiadasz...

Zobacz postbartosz302, o 12 Wrzesień 2017 - 07:48, napisał(a):

ma to spory związek z tym, co do tej pory napisałeś... dlatego ponawiam pytanie o ten cudowny zasilacz

Zobacz postbartosz302, o 12 Wrzesień 2017 - 19:15, napisał(a):

wszystko ślicznie, ale dalej nie podałeś nazwy tego zasilacza...



A zdjęć z odręczną adnotacją nie chcesz?

Nazwa zasilacza ma spory związek z tym co napisałem? Dokładnie z czym konkretnym ma związek? Może inaczej, gdzie w takim razie popełniłem błąd? - w tym co napisałem, jak rozumiem do tego się odnosisz.
Naprawdę nie pojmuje Twojej logiki...

Od lat jestem zarejestrowany na wielu różnych forach i jeszcze nigdy w żadnym z nich, nie wypełniłem sygnaturki - dlaczego miałbym to zmieniać?

@pclab_test

Z całą pewnością jeden z tej "czarnej listy" za maksimum 50zł :)

Ten post był edytowany przez .:Proxy:. dnia: 13 Wrzesień 2017 - 03:08


#32 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14917
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 09:57

ten zasilacz to musi być chyba jakiś prototyp... albo nie możesz znaleźć żadnego, który by pasował do Twojego opisu i pozostałych baśni o tym, jak to dbasz o swój ""cudowny zasilacz"Dodaj obrazek

#33 Użytkownik jest niedostępny   mfuker 

  • Dyrektor szaletu miejskiego
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 939
  • Dołączył: Wed, 09 Mar 11

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 10:12

Nikt nie wspomniał o tym, że jeśli mamy zatruty prąd w gniazdkach, to i zasilacz będzie zatruty. Jego żywotność się nie zwiększy, a nawet wydłuży ;)

#34 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 11:42

"Zatruty prad" jest zawsze. Filtracje masz w zasilaczu, a konfiguracja jest standardowa nawet dla wysokiej klasy. Wiec watpie zeby to przedluzalo czas zycia. Chyba ze naczytales sie marketingu.Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez pclab_test dnia: 13 Wrzesień 2017 - 11:43


#35 Użytkownik jest dostępny   hazhell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1145
  • Dołączył: Wed, 11 Lip 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 12:01

Fortron FSP460-60GHN działał bez problemu u mnie 3 lata, potem 4 lata u znajomego. I nic się z nim nie dzieje, a znajomy dużo więcej grał ode mnie. Fortron ATX-400PNR działa już chyba 8-9 rok w biurowym komputerze mojej mamy. Żadnych problemów. Mój obecny zasilacz BQT L8-CM-430W ma już prawie 5 lat i dalej z nim nic się nie dzieje, choć muszę przyznać, że nie ma dużo do roboty, coraz mniej gram na kompie. Wg mnie po prostu trzeba mieć pecha albo mocno przeciążać zasilacz aby jego żywotność skrócić do zera.

#36 Użytkownik jest niedostępny   .:Proxy:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 20:19

Zobacz postbartosz302, o 13 Wrzesień 2017 - 08:57, napisał(a):

ten zasilacz to musi być chyba jakiś prototyp... albo nie możesz znaleźć żadnego, który by pasował do Twojego opisu i pozostałych baśni o tym, jak to dbasz o swój ""cudowny zasilacz"Dodaj obrazek


Prototyp czego? No i najważniejsze dlaczego? Nie rozumiem.

Ale do jakiego opisu miałby pasować - czy mógłbyś przytoczyć kilka cytatów?

Czy mógłbyś podać kilka argumentów, gdzie popełniłem błąd, w czym racji nie mami i uzasadnić to jak normalny człowiek? W chwili obecnej wymyślasz historyjki o cudownych zasilaczach i tym jak to cudownie o niego dbam. W czym się ta cudowność objawia wg Ciebie?

U mnie sprzęty pracują praktycznie non stop, a nie jestem jakimś pedantem co jeździ ze szmata po domu trzy razy dziennie. Obudowy są modyfikowane ze starych BTX-ów i nie posiadają żadnych flitów. Nie lubię gdy coś mi się psuje i gdy muszę przedzierać się przez strony sklepowe w celu zamówienia nowych części. Czyszczę komputery jak każdy inny normalny człowiek - Ty twierdzisz inaczej.

W czym i gdzie popełniłem błąd? - postaram się do tego odnieść, lub przyznać do błędu. Pitoleniem o cudownych zasilaczach i prototypach, marnujesz tylko mój czas i zaśmiecasz wątek.

Ten post był edytowany przez .:Proxy:. dnia: 13 Wrzesień 2017 - 20:22


#37 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14917
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 20:25

po co taka epistoła? w dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na moje pytanie o nazwę tego "cudownego zasilacza"...

#38 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 21:18

proxy jak sie wstydzisz zasilacza to napisz, ze masz zasilacz 1,5kw seasonica o sprawnosci 95%. I wszyscy beda odczuwac zazdrosc.Dodaj obrazek Prototyp prosto z fabryki, bo wujek byl inzynierem.

Co do zimnych lutow w zasilaczu, jakos nie spotkalem. Moze przez to, ze naprawilem tylko pare sztuk dla znajomych plus wymiana kondesatorow. Zwykle duze ilosci kleju przez producentow pomagaja.

#39 Użytkownik jest niedostępny   .:Proxy:. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 294
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 23:32

Zobacz postbartosz302, o 13 Wrzesień 2017 - 19:25, napisał(a):

po co taka epistoła? w dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na moje pytanie o nazwę tego "cudownego zasilacza"...


Czyli rozumiem, że nie masz żadnych konkretnych argumentów do dodania, jak również błędów do wytknięcia.

Myślę, że na tym dyskusję można uznać za zakończoną :)

Zobacz postpclab_test, o 13 Wrzesień 2017 - 20:18, napisał(a):

proxy jak sie wstydzisz zasilacza to napisz, ze masz zasilacz 1,5kw seasonica o sprawnosci 95%. I wszyscy beda odczuwac zazdrosc.Dodaj obrazek Prototyp prosto z fabryki, bo wujek byl inzynierem.

Najpierw miałem się chwalić, a teraz mam się wstydzić i jeszcze do tego kłamać, by sztucznie wzbudzić zazdrość :lol2: Co raz ciekawsza robi się ta dyskusja :thumbup:

Ten post był edytowany przez .:Proxy:. dnia: 13 Wrzesień 2017 - 23:33


#40 Użytkownik jest niedostępny   crush 

  • Sony Defense Force
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13486
  • Dołączył: Pn, 23 Sty 06

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 23:33

No ale tak ciężko podzielić się dobrem skoro już dołączyłeś do tematu?

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych