Forum PCLab.pl: Dostępne tylko 4GB z 8GB zainstalowanego RAM. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dostępne tylko 4GB z 8GB zainstalowanego RAM.

#1 Użytkownik jest niedostępny   bistuskot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 11

Napisany 09 Wrzesień 2017 - 21:20

Dzień dobry.
Zwracam się o pomoc przy zagwozdce. Do niedawna miałem zainstalowane 8GB Ramu x4 po 2GB. Nie było problemu. Nagle okazało się, że dostępne jest tylko 3.99GB z zainstalowanych 8GB.
Nie zwrócił bym pewnie na to uwagi, gdyby nie odczuwalne spowolnienie pracy komputera. Wyciągnąłem więc kości, wyczyściłem wsadziłem jeszcze raz. Pozamieniałem je slotami, nie pomogło. Wymieniałem kilka dni temu procesor, z i3 530 na i7 870. Co ciekawe, okazało się że przy zamontowanym i3 i wsadzonych kościach do dwóch pierwszych slotów komputer w ogóle się nie włącza, tylko piszczy. Na i7... nie ma tego problemu, normalnie się włącza jednak widzi tylko 3.99GB. Wcześniej nie było z tym problemu.
Kości są sprawne, sprawdzałem. Wina zdaje się leżeć po stronie slotu, ale czemu w takim razie komputer włącza się na i7 i pokazuje zainstalowane 8GB? W międzyczasie kilkanaście razy testowałem procesor w programie Intel Burn Test, czy możliwe jest że doprowadził on do uszkodzenia slotów? Sloty oczywiście czyściłem, resetowałem BIOS. Dziwi mnie to, że komputer włącza się zależnie od wsadzonego procesora i teoretycznie widzi te 8GB. W czym może leżeć problem, ewentualnie jak mogę sprawdzić czy to faktycznie wina slotów?

Ten post był edytowany przez bistuskot dnia: 09 Wrzesień 2017 - 21:20


#2 Użytkownik jest niedostępny   Wi4n 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 106
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 12

Napisany 09 Wrzesień 2017 - 21:31

Pobierz program CPU-z, zakładka SPD i zobacz czy w ogóle obie kości są wykrywane, jeśli tylko jedna jest wykrywana to wyłącz pc i zamień je miejscami. W zależności od tego co się stanie to będziemy myśleć.

#3 Użytkownik jest niedostępny   bistuskot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 11

Napisany 09 Wrzesień 2017 - 22:05

Tak, w CPU-Z są wykrywane wszystkie cztery kości.

#4 Użytkownik jest dostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5223
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 09 Wrzesień 2017 - 23:28

Osobiście sprawdzam Memtest czy pamięci są oki. Jak wskazuje błędy w jednym to przemieniam sprawne z wadliwymi i znowu sprawdzam Memtest. Po takim czymś jesteś w stanie wywnioskować czy jest wadliwy ram czy slot. W razie jakiś dziwnych zachowań można sprawdzić Memtest tylko na jednej kości ram żeby mieć pewność.

#5 Użytkownik jest niedostępny   bistuskot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 11

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 10:08

Kości sprawdzałem Memtestem, co prawda test przeleciał tylko raz, ale niczego nie znalazł. Jak pisałem, komputer uruchamia się i działa na wszystkich kościach. Jakiś problem występuje z dwoma pierwszymi slotami przy CPU, ich albo nie widzi jako dostępnych na i7, albo piszczy na i3, jeśli są wpięte. Sprawdzałem czy piny na płycie nie są wygięte, wszystko jest ok.

#6 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13033
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 12:00

1) msconfig ogarnąłeś (tj. wyłączona opcja ograniczania pamięci) ?
2) Próbowałeś nieco zwiększyć napięcie na IMC/UnCore (+0,05V) ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1313
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 12:06

Formata nie robiłeś przypadkiem? System 64 bit? , teoretycznie najprostsze pytania które na samym początku trzeba było zadać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   unluck85 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 625
  • Dołączył: Pt, 18 Gru 15

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 13:11

Mialem podobny problem, pomoglo odpalenie komputera z jedną kością wejscie w bios i zapisanie ustawien i dokladanie w ten sposob po 1 kosci. Mi się udało że zatrybilo wszystko i chodzilo bezproblemowo.

#9 Użytkownik jest niedostępny   bistuskot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 11

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 13:45

W msconfig opcja maksymalnej pamięci jest odhaczona. IMC zwiększyłem o 0,05V, komputer piszczał na i3, więc ustawiłem z powrotem na auto.
Nie robiłem formatu, a system to Win7 x64.
@unlucky Zapisanie jakich dokładnie ustawień w BIOS? Próbowałem uruchamiać komputer z jedną kością, w dwóch pierwszych slotach za każdym razem piszczał, niezależnie od kolejności.

#10 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13033
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 16:52

Piny w sockecie są "OK" ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   bistuskot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 11

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 19:52

Wydają się być w porządku, żaden nie był wygięty. Przeczyściłem je sprężonym powietrzem, bez zmian. Mniej więcej w czasie, kiedy zauważyłem że komputer zwolnił (przez RAM) robiłem reset BIOS przez przywrócenie ustawień domyślnych. Mogło to mieć jakieś znaczenie? Później raz jeszcze go resetowałem, przez wyciągnięcie baterii.

#12 Użytkownik jest niedostępny   deskonter 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 17

Napisany 11 Wrzesień 2017 - 15:12

Zobacz postbistuskot, o 09 Wrzesień 2017 - 21:20, napisał(a):

Dzień dobry.
Zwracam się o pomoc przy zagwozdce. Do niedawna miałem zainstalowane 8GB Ramu x4 po 2GB. Nie było problemu. Nagle okazało się, że dostępne jest tylko 3.99GB z zainstalowanych 8GB.
Nie zwrócił bym pewnie na to uwagi, gdyby nie odczuwalne spowolnienie pracy komputera. Wyciągnąłem więc kości, wyczyściłem wsadziłem jeszcze raz. Pozamieniałem je slotami, nie pomogło. Wymieniałem kilka dni temu procesor, z i3 530 na i7 870. Co ciekawe, okazało się że przy zamontowanym i3 i wsadzonych kościach do dwóch pierwszych slotów komputer w ogóle się nie włącza, tylko piszczy. Na i7... nie ma tego problemu, normalnie się włącza jednak widzi tylko 3.99GB. Wcześniej nie było z tym problemu.
Kości są sprawne, sprawdzałem. Wina zdaje się leżeć po stronie slotu, ale czemu w takim razie komputer włącza się na i7 i pokazuje zainstalowane 8GB? W międzyczasie kilkanaście razy testowałem procesor w programie Intel Burn Test, czy możliwe jest że doprowadził on do uszkodzenia slotów? Sloty oczywiście czyściłem, resetowałem BIOS. Dziwi mnie to, że komputer włącza się zależnie od wsadzonego procesora i teoretycznie widzi te 8GB. W czym może leżeć problem, ewentualnie jak mogę sprawdzić czy to faktycznie wina slotów?

w moim przypadku wystarczylo zmienic windowsa na 64 bity oraz w biosie timingi.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Zizu32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1878
  • Dołączył: Pt, 02 Lip 10

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 11:16

Odłącz zasilanie, zostaw 1 kość w slocie A1. Włącz normalnie. Następnie wyłącz ponownie. Dołóż drugą kość do slotu A2. Sprawdź czy jest ok.

#14 Użytkownik jest niedostępny   bistuskot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 11

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 14:57

Dalej nic. Zrobiłem zrzuty z CPU-Z, może one coś zasugerują.

Spoiler


BIOS ma przywrócone ustawienie domyślne

#15 Użytkownik jest niedostępny   bourne2008 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 687
  • Dołączył: Nd, 28 Wrz 08

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 15:10

Podaj model płyty.

#16 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13033
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 15:30

Łączysz moduł jednostronnym z dwustronnym.
Spróbuj w trybie Single Channel.

#17 Użytkownik jest niedostępny   bistuskot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 11

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 12:58

Płyta to P55-US3L.
W trybie single widzi 4GB z czego dostepne jest 1.99GB. Po wpięciu dwóch kości.

Odkręciłem płytę, po zdemontowaniu zauważyłem, że jest lekko wygięta na wysokości radiatora/ramu. Może to przez to? Piny na odwrocie płyty są okej. Chłodzenie jest boxowe, po zdemontowaniu też jest lekko wygięta.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Amatorka19 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Nd, 20 Gru 15

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 16:36

A czy bios też widzi całe 8 GB ? Pierwszy raz słyszę że kości są sprawne po 2 GB wszystko gra po 4x 2 jest problem

#19 Użytkownik jest niedostępny   bistuskot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 303
  • Dołączył: Wed, 14 Wrz 11

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 19:13

BIOS widzi 4096MB, Windows już 8GB. Z czego 4105MB to "sprzętowa zarezerwowana pamięć". Problem tkwi w dwóch pierwszych kanałach. Nie wiem, czy możliwe jest, by to kanały, a nie sama pamięć były przypisane przez oprogramowanie dla systemu itd. Jeśli nie, to kanały chyba muszą być w jakiś sposób fizycznie uszkodzone, może zagięcie płyty wini. Dziwi mnie tylko to, że Windows mimo to widzi pamięć.

#20 Użytkownik jest niedostępny   boulder666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 259
  • Dołączył: Wed, 28 Maj 08

Napisany Wczoraj, 22:16

Witam,
mam podobny problem z komputerem brata.
i5 760 stock
gigabyte ga-p55m-ud2
ram był 4x2gb
jest 2x4gb Kingstone hyperx 1333MHz
System widzi 8Gb dostępne 4 -.-
W biosie widnieje jako widoczna 2x4Gb jedna jest enabled a w drugiej kolumnie nie ma enabled i nie widnieje jako total memory 8 tylko 4gb.
Jak wyżej opcje msconfig sprawdzone i odchaczone.
Kiedyś na starych kościach 4x2Gb wszystko działało ok, pewnego razu pojawiło się te niedostępne 4Gb. Myślałem, że to kwestia padniętych slotów ale po wymianie na 2x4Gb problem jest nadal.
Ramy zamieniane miejscami przekładane etc i nic.
Jakieś pomysły ?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych