Forum PCLab.pl: Problem z Uruchomieniem. File: \Boot\BCD - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z Uruchomieniem. File: \Boot\BCD Laptop nie chce się uruchomić Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tonik87 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wed, 05 Wrz 07

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 11:16

Witam,
Mam problem z uruchomieniem laptopa (Windows 7). Podczas startu pojawia się czarny ekran

Dodaj obrazek

Chciałem użyć narzędzia do naprawy systemu. Mam na pendrive windowsa, wybieram aby laptop go odpalił, ładują się pliki ale dalej pojawia się tylko czarny ekran i strzałka.

Przeglądałem różne fora ale nie znalazłem odpowiedzi.

Ten post był edytowany przez Tonik87 dnia: 12 Wrzesień 2017 - 12:39


#2 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2201
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 13:06

Jest to świeża instalacja win7 na tym laptopie czy może nagle coś się popsuło? Jesteś pewny w 100% że pendrive z windowsem dobrze nagrałeś?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tonik87 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wed, 05 Wrz 07

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 13:10

Zobacz postAtak_Snajpera, o 12 Wrzesień 2017 - 14:06, napisał(a):

Jest to świeża instalacja win7 na tym laptopie czy może nagle coś się popsuło? Jesteś pewny w 100% że pendrive z windowsem dobrze nagrałeś?


Laptop w trakcie używania się zawiesił i go wyłączyłem "z palca" i przy ponownej próbie uruchomienia pojawił się problem.

Sprawdziłem dwa pendrivy, które zawsze używałem i były ok. Teraz ładują pliki, pokazuje się "windows starting" i dalej tylko kursor na czarnym ekranie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2201
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 13:11

Jaki to lapek?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tonik87 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wed, 05 Wrz 07

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 13:15

Zobacz postAtak_Snajpera, o 12 Wrzesień 2017 - 14:11, napisał(a):

Jaki to lapek?


emachines e725

Edit/
Z płyty udało się po dłuższym momencie dojść do opcji odzyskiwania systemu. Użyłem narzędzia do naprawy systemu podczas uruchamiania ale nie przyniosło rezultatów.

Przywracania systemu też nie mogę wybrać.
Mam jeszcze wiersz polecenia

Ten post był edytowany przez Tonik87 dnia: 12 Wrzesień 2017 - 14:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 00:59

Nie prosciej sprawdzic czy konfiguracja bcd jest poprawa lub co sie zepsulo w jej ustawieniach ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Tonik87 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wed, 05 Wrz 07

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 11:12

Zobacz postpclab_test, o 13 Wrzesień 2017 - 01:59, napisał(a):

Nie prosciej sprawdzic czy konfiguracja bcd jest poprawa lub co sie zepsulo w jej ustawieniach ?


Chętnie to zrobię... tylko jak?

#8 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 11:35

Uzywam bootice wraz z windows pe modyfikacja. Lub mozesz skopiowac pod linuxem i sprawdzic na innym komputerze.

#9 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 11:49

bootrec /rebuildbcd

Jesli nie pomoze

https://www.lifewire...windows-2624508

#10 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 12:13

enesik
Juz lepiej samemu edytowac - wtedy wiesz co robisz.Dodaj obrazek A tutaj moze cos skasowac.

#11 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10242
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 13:13

lepiej samemu edytować, ale trzeba dobrze wiedzieć, co się robi

ponadto żeby edytować trzeba ten plik załadować, a twoje sposoby załadowania są delikatnie mówiąc dziwne - windows pe albo linuks do przekopiowania!, itd - po co?, przecież bez problemu można ten plik sprawdzić i edytować z płytki lub odzyskiwania, po to przecież jest odzyskiwanie na płytce i w systemie

tonik87 - jeśli to polecenie rebuild nie pomogło musisz użyć programu bcdboot z dysku, w każdym razie problem powinien dać się w prosty sposob rozwiązać

#12 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 13:22

glakus
Ty wolisz klepac komendy, a ja wole z gui program. Linux i widows pe byl podany bo nie znam zaawansowania autora. Windows recovery nie uzywam bo on praktycznie nie naprawia moich problemow.
Mam 2 kompy i w razie problemow nie mecze sie, tylko podpinam dysk.  A programow jest pelno.

Ten post był edytowany przez pclab_test dnia: 13 Wrzesień 2017 - 13:32


#13 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10242
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 15:52

no tak, tylko wklepanie komend zajmie ci 10 sek, natomiast zrobienie windowsa pe, ściągnięcie bootice i dodanie do niego (ciekawe po co bootice, skoro windows pe ma wszystkie narzędzia do sprawdzenia bcd i naprawy bootowania), itd, zajmie ci pół dnia

z wiersza polecenia po prostu wpisujesz

c:

cd windows\system32

bcdedit

i masz wyświetlony plik bcd - co tu wymaga zaawansowania

można wyświetlić także ten plik bezpośrednio z płytki, tylko trzeba wpisać do polecenia, w jakim magazynie\folderze (store) ma bcd szukać pliku bcd, czyli polecenie

bcdedit /store c:\boot\bcd

oczywiście przykłady - w tym konkretnym przypadku chyba? trochę bardziej skomplikowane, bo wszystko wskazuje na to, że folder boot i plik bcd jest na partycji system, bez litery - ale polecenie dla bcdedit z system32 będzie działać i w tym przypadku, itd, więc edytowanie przez specjalnie zrobiony winpe, itd to podróż do warszawy przez honolulu

#14 Użytkownik jest niedostępny   Tonik87 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wed, 05 Wrz 07

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 20:21

Dzięki wszystkim za odpowiedź i dyskusję w związku z moim problemem, który nadal występuje :)

Napiszę do czego mam dostęp, a do czego nie.

Nagrałem win7 na płytkę i mam bootowalnego USB. USB i płytka w końcu ruszyła i pojawia się okno z wyborem języka. Klikam DALEJ i wybieram napraw komputer. Tylko od 10 godzin mam zawieszony ekran z opcjami odzyskiwania systemu (kręci się kółko). To samo było wczoraj.

Wkładając płytkę od Win VISTA po 20 minutach mam dostęp do naprawy podczas uruchamiania, jakaś diagnostyka i wiersz polecenia itd.

Jestem w tym całkowicie zieolony i biorąc wiersz polecenia i wpisujać jakieś komendy z waszych postów to nie działa :/ Coś na pewno źle wpisuje albo/też tak jest przez to, że to płyta od Visty.

#15 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10242
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 22:26

płytka musi być autentyczna, żeby dało się z niej coś zrobić

w każdym razie spróbuj - na oknie języka nacisnij shift - f10, i wpisz

diskpart

list disk

select disk 0

list partition

sprawdź, która partycja jest system, ewentualnie active, czy partycja z systemem, czy mała partycja ok 100mb - jesli to 2 wpisz

select partition x

x = numer tej partycji 100mb w poprzednim poleceniu

assign letter=k

exit

dalej wpisz

c:

cd windows\system32

bcdboot c:\windows /s k:

gdyby po c: był błąd, albo po cd windows.. wpisz d: zamiast c

uwaga - przyjmuję, że masz tę partycje 100mb system - a to dlatego, że w komunikacie błędu masz ścieżkę boot\bcd bez litery partycji, a ta partycja system normalnie nie ma litery

jeśli jednak masz partycję oznaczoną system albo active tę, na której jest system, tzn folder windows, wpisz

bcdboot c:\windows /s c:

przyjmuję, że masz system zainstalowany w tzw trybie mbr, a to dlatego, że 7 rzadko instaluje się w uefi - jeśli jednak masz uefi (tylko 7 64) to partycja system będzie sformatowana w fat32 - jeśli chcesz się upewnić po poleceniu select partition numer wpisz

detail partition

będa szczegóły, w tym format - 100 mbr będzie ntfs, jeśli uefi będzie fat32 - gdyby było fat32 to polecenie dla bcdboot

bcdboot c:\windows /s k: /f uefi

trudno powiedzieć, czy podziała, przede wszystkim jeśli płytka\pen nie autentyczny

#16 Użytkownik jest niedostępny   Tonik87 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Wed, 05 Wrz 07

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 23:11

Zobacz postglauks, o 14 Wrzesień 2017 - 23:26, napisał(a):

płytka musi być autentyczna, żeby dało się z niej coś zrobić

w każdym razie spróbuj - na oknie języka nacisnij shift - f10, i wpisz

diskpart

list disk

select disk 0

list partition

sprawdź, która partycja jest system, ewentualnie active, czy partycja z systemem, czy mała partycja ok 100mb - jesli to 2 wpisz

select partition x

x = numer tej partycji 100mb w poprzednim poleceniu

assign letter=k

exit

dalej wpisz

c:

cd windows\system32

bcdboot c:\windows /s k:

gdyby po c: był błąd, albo po cd windows.. wpisz d: zamiast c

uwaga - przyjmuję, że masz tę partycje 100mb system - a to dlatego, że w komunikacie błędu masz ścieżkę boot\bcd bez litery partycji, a ta partycja system normalnie nie ma litery

jeśli jednak masz partycję oznaczoną system albo active tę, na której jest system, tzn folder windows, wpisz

bcdboot c:\windows /s c:

przyjmuję, że masz system zainstalowany w tzw trybie mbr, a to dlatego, że 7 rzadko instaluje się w uefi - jeśli jednak masz uefi (tylko 7 64) to partycja system będzie sformatowana w fat32 - jeśli chcesz się upewnić po poleceniu select partition numer wpisz

detail partition

będa szczegóły, w tym format - 100 mbr będzie ntfs, jeśli uefi będzie fat32 - gdyby było fat32 to polecenie dla bcdboot

bcdboot c:\windows /s k: /f uefi

trudno powiedzieć, czy podziała, przede wszystkim jeśli płytka\pen nie autentyczny


Po wpisaniu pojawia się tylko to co poniżej i tyle :/

Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 18:13

A moj sposob ci dziala ?Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10242
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 16 Wrzesień 2017 - 06:16

a dalszych poleceń nie da się wpisać - nie wiem dokładnie, jak wygląda wiersz z tym poleceniem diskpart, start jest ok, bo startuje z sources, jak na ekranie

jeśli nie da się wpisać spróbuj diskpart z dysku, tzn wpisz od razu zamiast diskpart c: albo d:, jeśli podziała wpisz

cd windows\system32

diskpart

i dalej list disk, itd, nadaj literę, itd, i jak wpiszesz exit, tzn zakończysz diskpart wpisz od razu to polecenie bcdboot

ewentualnie gdyby c i d nie działały wpisz notepad, w menu plik\file kliknij otwórz, i sprawdź, jakie litery płytka przydzieliła partycjom, potem odpowiednia litera:, itd

jeśli jednak nie podziała ewentualnie możesz zainstalować ten nowy 7 - ściągnij partition wizard bootable cd, wypal, i zmniejsz partycję 7 na dysku np o 40-50gb - zmniejszy bez straty plików, tylko uważaj, żeby zmniejszyć od właściwego końca - w wizard zmniejszenie = chyba shrink partition, utwórz na powstałym miejscu (unallocated space) partycję, i zainstaluj na nowej partycji 7 - potem stary 7 da się dopisać do startu nowego, np easy bcd, jeśli stary wystartuje ok, zapiszesz z kolei jego bootloader poleceniem bcdboot, i po prostu usuniesz nowy 7 z dysku, itp

nie byłoby problemów gdybyś zrobił płytkę ratunkową 7, z tej płytki polecenia by działały - na oem bez płytki zawsze powinno się robić płytkę ratunkową, bo wprawdzie jest odzyskiwanie, ale odzyskiwanie też startuje z pliku bcd, więc jeśli ten plik popsuty, jak u ciebie, laptop praktycznie do wyrzucenia

ps - po prostu wpisz dalej list disk, itd, (powinno się pojawić gdzie masz myślnik na dole), jeśli nie można spróbuj od razu wpisać polecenie, czyli zamiast diskpart wpisz diskpart list disk, itd - dalsze polecenia już bez diskpart

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 16 Wrzesień 2017 - 09:43


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych