Forum PCLab.pl: Porada odnośnie zestawu ~4000zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Porada odnośnie zestawu ~4000zł planuje kupić kompa i mam kilka pytań Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 17:59

Witam,
w niedalekim czasie planuje kupić sobie komputer z morele.net. Mam już swoje propozycje, ale chciałbym, żeby ktoś kto się na tym zna, rzucił okiem i ocenił czy jest dobrze, czy trzeba cos zmienic.
Koszyk 1 - porcek od AMD
Koszyk 2 - procek od Intela
A druga sprawa, to czy kupować komputer teraz, czy poczekać do premiery nowych procesorów od intela i płyt głównych z nowymi chipsetami? Chciałbym w przyszłości tylko modernizować kompa, a nie od razu wymieniać całą skrzynkę. Z góry dzieki za pomoc. :D

#2 Użytkownik jest niedostępny   poof 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1108
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 21:19

Bierz zestaw na ryzenie, płytę tańszą msi b350 pc mate (to to samo co tomahawk, tylko wygląd inny a tańsza), ramy 2x4gb o taktowaniu 3000mhz najtańsze, zasilacz XFX Core TS 550W, grafike możesz popatrzeć na esc mają taniej.
Jak chcesz czekać to płyty H300/B300 pewnie wyjdą po nowym roku. Póki co puszczą z300 i kupujta ludzie bo intel każe.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 06:11

1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600
1 x AMD Ryzen 5 1600 /3.6GHz, AM4, BOX/
1 x MSI B350 PC Mate /AMD B350, DDR4, AM4/
1 x XFX Core TS 550W 120mm Bronze
1 x A-Data 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 XPG Z1
1 x Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000, Micron)
1 x Asus DRW-24F1MT SATA (black)
1 x A-Data SP920 128GB SATA3 (540/160MB/s) MLC
1 x SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (b/z)

4188 zł z esc.pl razem z SSD


Złożenie i wysyłka za Free. Kody do wpisania w komentarzu: X98TY2AZ + dostawa

#4 Użytkownik jest niedostępny   SaltyLongshanks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 406
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 06:47

Jeśli chodzi o zasilacz lepiej jest wziąć wersję tego XFX Core TS 550W taką - P1-550S-XXB9, dlatego że Greny mają tylko 2 lata gwarancji.
W esc.pl brak tej wersji XFX więc albo XFX Core TS 450W 120mm Bronze [P1-450S-X2B9] - nadal zostanie spory zapas mocy bo zestaw do 250W nie dobije lub Corsair CXm/CX

#5 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 06:53

To fakt.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 18:05

A jaka jest roznica pomiedzy moją kartą graficzną, a tą, ktora Ty zaproponowales @Caps, chodzi mi o taktowanie itp. Ogolnie ten zestaw by mi odpowiadal tylko nie jestem pewien co do karty.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 18:15

Taktowanie sam sobie ustawisz jakie będziesz chciał.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 19:09

Zobacz postMakavcio, o 13 Wrzesień 2017 - 18:15, napisał(a):

Taktowanie sam sobie ustawisz jakie będziesz chciał.

no, a czemu ta karta (Palit) kosztuje ~1350zł, a ta którą ja zaproponowałem ~1500zł? Takie widzimisię producentów, czy jest jakas faktyczna róznic w wydajności?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 14:10

Różnice wydajności biorą się tylko z różnicy ustawień zegarów i potencjału OC.
GTX 1060 za 1500 zł jest po prostu nieopłacalny.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 17:14

Zobacz postCaps, o 14 Wrzesień 2017 - 14:10, napisał(a):

Różnice wydajności biorą się tylko z różnicy ustawień zegarów i potencjału OC.
GTX 1060 za 1500 zł jest po prostu nieopłacalny.

No ale tego palita, tez mozna troche podkrecic ewentualnie?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 17:30

Nie trochę a ile fabryka da.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 17:34

Zobacz postCaps, o 14 Wrzesień 2017 - 17:30, napisał(a):

Nie trochę a ile fabryka da.

Chyba sie zdecyduje na ten zestaw od Ciebie, tylko powiedz mi, czy nie trzeba zadnych aktualizacji biosu robic i jak to poskladam tto tylko windowsa zainstalowac i bedzie smigalo wszystko?
Edit:
Czy jakbym chcial krecic procka, to jakies inne chlodzenie trzeba kupowac?

Ten post był edytowany przez Baro990 dnia: 14 Wrzesień 2017 - 17:37


#13 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 17:47

Pod AM4 warto wgrać nowy bios. Możesz poprosić o to sklep. Wgrywają za free nowe biosy pod 1151 to i pod AM4 raczej wgrają bez problemu.
Jak nie zamierzasz teraz kręcić, to chłodzenie boxowe z CPU wystarczy.
Za wczasu możesz jednak dać chociazby http://www.esc.pl/pr...oducts_id=68093

Jak chcesz budę z oknem, to http://www.esc.pl/pr...oducts_id=55374 ale nie masz tutaj zatoki na napęd

#14 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 18:03

Ok, dzięki za pomoc popatrze jeszcze dokładniej to co mi podesłałeś i jak bede miał jakies pytania to napisze.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 12:29

Ta P400S jest naprawdę w dobrej cenie, podobnie jak http://www.esc.pl/pr...roducts_id=7270

#16 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 15:01

Chyba zdecyduje sie na coś takiego z esc.pl, tylko jeszcze mam prośbę, zeby ktoś spojrzał czy wszystko jest ok.
Procesor:
AMD Ryzen 5 1600 /3.6GHz, AM4, BOX/
899 zł
Płyta główna:
MSI B350 PC Mate /AMD B350, DDR4, AM4/
389 zł
Pamięć RAM:
A-Data 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 XPG Z1
599 zł
Dysk SSD:
A-Data SP920 128GB SATA3 (540/160MB/s) MLC
259 zł
Dysk HDD:
Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600
215 zł
Karta graficzna:
Palit GeForce GTX1060 JetStream 6GB DDR5 192bit (1708/8000, Micron)
1349 zł
Nagrywarka DVD/BluRay:
Asus DRW-24F1MT SATA (black)
59 zł
Zasilacz:
XFX Core TS 550W 120mm Bronze
210 zł
Obudowa:
SilentiumPC Aquarius X70W Pure Black (b/z)
239 zł
Suma:
4218 zł brutto
3429.27 zł netto

#17 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 16:23

Wszystko gra choć P400S jest zdecydowanie lepszym wyborem

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 15 Wrzesień 2017 - 16:23


#18 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 16:38

dostałem odpowiedź od esc, ze tej płyty głównej, którą chciałem, nie mają i zaproponowali mi taką Gigabyte GA-AB350-Gaming /AMD B350, DDR4, AM4/ [GA-AB350-Gaming]. Bedzie pasowała, czy lepiej poczekać i kupić tą co pierwotnie planowałem?
edit: a do p400s wejdzie mi nagrywarka dvd?

Ten post był edytowany przez Baro990 dnia: 15 Wrzesień 2017 - 16:40


#19 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 16:51

Spokojnie można brac te mobo/
P400S nie ma zatoki na napę 5,25

Jak mają http://www.esc.pl/pr...oducts_id=46304 to bierz tą

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 15 Wrzesień 2017 - 16:56


#20 Użytkownik jest niedostępny   Baro990 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Pn, 13 Lut 12

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 17:07

to juz wykracza poza moj budzet, te 4200 to juz maksimum jest, jeszcze czegoś poszukam. Jeszcze raz dzieki za pomoc

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych