Forum PCLab.pl: Zestaw do gier [3400] - podsumowanie i ocena - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zestaw do gier [3400] - podsumowanie i ocena Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz8989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Pt, 23 Cze 17

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 18:29

Witam.
Mam złożony taki zestaw:
http://www.morele.ne...ry/info/3qqLf9/

Dodaj obrazek


Jeżeli chodzi o kartę graficzną to będę polował na jakąś okazję ( jak np. Zotac 1060 6gb za 1150 na morele) i możliwe że wezmę inna.

Chce mieć pewność że reszta jest ok?
Czy ten RAM z tą płytą da radę ustawić na ~3000 MHz? Bo przy Ryzenie to chyba jest ważne?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Bumcyfykszyk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3645
  • Dołączył: Pn, 31 Sie 15

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 18:43

ram wex adaty, ponoc nowa rewizja lpx ma problemy na ryzenach i ciezko ustawic 3000 czy nawet 2800
http://www.esc.pl/pr...oducts_id=20993

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz8989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Pt, 23 Cze 17

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 19:00

Ale Adata ma CL16. A przecież im mniejszy tym lepszy. CL15>CL16

Ten post był edytowany przez Tomasz8989 dnia: 12 Wrzesień 2017 - 19:00


#4 Użytkownik jest niedostępny   kurus123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 17

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 19:06

palit jest tańszy a dobry a co do ramu to w xkomie są sensowne ceny gskill 3000mhz za 270zł

Ten post był edytowany przez kurus123 dnia: 12 Wrzesień 2017 - 19:06


#5 Użytkownik jest niedostępny   SaltyLongshanks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 05:18

Procesor: AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz
Płyta główna: MSI B350M BAZOOKA
Karta graficzna: Palit GeForce GTX 1060 JetStream 6GB GDDR5
Pamięć RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4, 8GB (4GBx2), 3000MHz, CL15
HDD: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM
Zasilacz: Corsair CX550 550W
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG2 Pure Black

3573 zł.

Weź XFX Core PRO 450W jeśli do Corsaira nie dasz rady dołożyć. Przy 450W i tak zostanie spory zapas mocy, bo zestaw do 250W nie dobije. Z drugiej strony do Corsaira będziesz mógł przy upgradzie nawet 1080Ti włożyć bez potrzeby wymiany zasilacza.

Ten post był edytowany przez SaltyLongshanks dnia: 13 Wrzesień 2017 - 07:40


#6 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz8989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Pt, 23 Cze 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 07:38

@UP
Za drogo.
Nie wiem czy nie zmienię jednak Ryzena na Intela i5 7500/7400. Ryzeny wymagają wysokich MHz RAMu a żeby uzyskać ~3000MHz to nie dość że trzeba więcej zapłacić za lepsze kości to w dodatku trzeba się bawić w jakieś ustawienia i liczyć że może wystartuje a może się spali xD


A ten zasilacz który jest w 1 poście jest zły?

#7 Użytkownik jest niedostępny   SaltyLongshanks 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: Pt, 21 Wrz 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 07:47

Jak za drogo bierz wersję 3GB od Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce OC, SPC Vero L2 to nie tragedia ale XFX Core PRO 450W to OEM SeaSonica, jest tańszy i ma 5 lat gwarancji.
Przy upgradzie w pierwszej kolejności przyjdzie karta graficzna więc nie wiem czy dopłacanie tutaj ma większy sens tym bardziej że wielkich różnic pomiędzy nimi nie dostrzeżesz:
Spoiler

Intel przed premierą to utopienie kasy trochę.


edit.

Do tego zostanie Ci kasa na SSD pod system w postaci ADATA Premier Pro SP920 128GB

Ten post był edytowany przez SaltyLongshanks dnia: 13 Wrzesień 2017 - 08:11


#8 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4143
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 13:54

Zobacz postTomasz8989, o 13 Wrzesień 2017 - 07:38, napisał(a):

@UP
Za drogo.
Nie wiem czy nie zmienię jednak Ryzena na Intela i5 7500/7400. Ryzeny wymagają wysokich MHz RAMu a żeby uzyskać ~3000MHz to nie dość że trzeba więcej zapłacić za lepsze kości to w dodatku trzeba się bawić w jakieś ustawienia i liczyć że może wystartuje a może się spali xD


A ten zasilacz który jest w 1 poście jest zły?


Za drogo ? Raptem 20 zł więcej niż Twoja propozycja.

1 x XFX Core TS 450W 120mm Bronze
1 x AMD Ryzen 5 1600 /3.6GHz, AM4, BOX/
1 x MSI B350M PRO-VDH /AMD B350, DDR4, AM4/
1 x A-Data 8GB (2x4GB) 3000MHz CL16 XPG Z1
1 x Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600
1 x SilentiumPC Regnum RG2 (Pure Black)
1 x ZOTAC GeForce GTX1060 Mini 6GB DDR5 192bit (1708/8000, Micron)

3289 zł z esc.pl
Złożenie i wysyłka za Free. Kody do wpisania w komentarzu: X98TY2AZ + dostawa

Taniej będzie ciężko. GPU w wersji Mini

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 13 Wrzesień 2017 - 13:55


#9 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz8989 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Pt, 23 Cze 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 23:26

Jeżeli zdecyduje się na: 
- Ryzen 1600 
- RAM 2x4GB 
https://www.morele.n...3000c15-764771/
- Płytę: https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-ab350m-hd3-amd-b350-ddr4-sata3-usb-3-1-gen-2-uatx-1181309/

+ reszta
Zestaw złoży sklep morele/esc/x-com, przyjdzie do mnie do domu i zacznę go normalnie używać. Pytanie jak będzie działał Ryzen i RAM? Jaka będzie częstotliwość RAMu? Czy nie będzie problemu że jest np. Za niska i procesor w grach ma problemy? 
Nie znam się więc na pewno nie będzie bawił się w ustawianie taktowania Ramu tak samo jak NIE będę robił OC.

I zastanawiam się czy jest sens ( ze względu na RAM) brać Ryzena czy może skupić uwagę na I5 7400/7500. 

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych