Forum PCLab.pl: Amd radeon rx vega 56 a zasilacz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Amd radeon rx vega 56 a zasilacz Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   RaSiN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 12 Wrzesień 2017 - 23:41

Witam, z tego co do mnie ostatnio dotarlo niedawno wyszla karta rx vega 56, w związku z tym, jeśli tylko pojawi się na półkach sklepowych w dobrej cenie byłbym zainteresowany jej kupnem, tylko moim pytaniem jest, co z zasilaczem ?? Na komputroniku jest już pokazany opis tej karty i pisze w nim że zalecana moc zasilacza to 650w, chcialbym się dowiedzieć ile watowy zasilacz musiałbym kupić żeby wszystko dzialało normalnie, w tym momencie mam zasilacz 500w, ale i tak dziwi mnie to ze w zalecanej mocy jest 650w skoro ta karta w stresie pobiera bodajze 366w, posiadam procesor i5 4460 ram 8gb 1600mhz hyperx, czy to możliwe ze caly sprzęt bedzie potrzebować az tyle mocy ?? Czy zwyczajnie powinien zostac dosc duzy zapas, oplaca sie kupić zasilacz 700w czy 650 wystarczy ? Jeszcze jedno pytanie, czy i5 4460 nie bedzie się w zaden sposób gryzł się z kartą rx vega 56, to bedzie mój pierwszy zakup radeona.
Z góry dziękuje za pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   rafal2364 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 101
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 00:07

RX Vega nie dostaniesz w normalnej cenie bo AMD bardzo mało sztuk ich wyprodukowała i cena szybko nie spadnie. Dodatkowo jak się pojawi coś w lepszej cenie to i tak kopacze zaraz wykupią. W obecnej cenie Vegi dostaniesz GTX 1080 nawet taniej wyjdzie i dużo wydajniej, bo Vega 56 to konkurent dla GTX 1070.

Ten post był edytowany przez rafal2364 dnia: 13 Wrzesień 2017 - 00:09


#3 Użytkownik jest niedostępny   kafaros 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1313
  • Dołączył: Pt, 06 Kwi 07

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 00:18

Zobacz postrafal2364, o 13 Wrzesień 2017 - 01:07, napisał(a):

RX Vega nie dostaniesz w normalnej cenie bo AMD bardzo mało sztuk ich wyprodukowała i cena szybko nie spadnie. Dodatkowo jak się pojawi coś w lepszej cenie to i tak kopacze zaraz wykupią. W obecnej cenie Vegi dostaniesz GTX 1080 nawet taniej wyjdzie i dużo wydajniej, bo Vega 56 to konkurent dla GTX 1070.

Temat uważam za rozwiązany.

#4 Użytkownik jest niedostępny   RaSiN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 06:00

Zobacz postkafaros, o 12 Wrzesień 2017 - 16:18, napisał(a):

Temat uważam za rozwiązany.


Niekoniecznie rozwiązany, nie pytam o to co powinienem kupic zeby to się opłacało itp tylko jak to jest z rx vegą 56 i z zasilaczem do niej a odpowiedzi nadal nie otrzymałem więc zachęcam do odpowiedzi jeśli ktos jeszcze jest w stanie sie wypowiedzieć

#5 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6099
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 06:14

@RaSin
1. Twój zestaw z Vegą 56 w stresie będzie wciągał nawet do 360W więc musisz posiadać zasilacz z mocną linią 12v. Dobry zasilacz 550W z mocną linią 12v w zupełności wystarcz.

2. Posiadasz i5 4460 a to jest zdecydowanie za słaby procesor do Vegi 56! Ogólnie Radeony wymagają znacznie więcej od procesora niż konkurencyjne GeForce.

#6 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5524
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 06:19

Zależy jakie to 500Wat masz. Jak dobry firmowy zasilacz to do twojego i5 4460 + vega 56 wystarczy.

i5 4460 + ddr3 1600 + Vega :E Bezsensowne połączenie ten zestaw nie da rady napędzić tej karty.

Jeśli upierasz się na coś od AMD to kup RX 580 8GB, aczkolwiek lepszą opcją i tańszą był by po prostu gtx 1060 6GB.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 13 Wrzesień 2017 - 06:20


#7 Użytkownik jest niedostępny   RaSiN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 15:58

Mi się wydaje ze jednak rx vega 56 nawet z moim aktualnym sprzętem dawalby lepsze osiągi niz z gtxem 1060, i tak w przyszlosci zamierzam powymieniac inne podzespoły, a co myslicie o czekaniu na nowe karty od Nvidii? Podobno mają być w 3 kwartale tego roku ?? Czy karty nowej generacji od Nvidii moglyby sprawdzic się na moim aktualnym sprzęcie ?? Osobiscie myslę ze jest to możliwe

Widziałem testy na rx vega 56 i i5 7600k(kosztuje 1000zł na morele) więc wydaje mi się ze mozna jakis czas pograć z moją i 5 i tez dawaloby radę

#8 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5524
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 16:22

W miejscach gpu skorzystasz, ale co z tego jak w grach procesorowych będziesz miał poziom gtx 1060 i nawet niżej :E A karta 2x droższa :lol2:

Zobacz sobie BF1 na gtx 1060 połączone z i5 nawet lepszy od twojego, popatrz na użycie cpu ~100% i na dropy fps poniżej 60ciu :E
W tej grze nawet i5 nie jest w stanie napędzić gtx 1060.
https://www.youtube....zLXVO6Tw&t=723s

Kolejna gra mafia. Może nie jest to super dobry przykład, ale siedzi mocno na procku i pokazuje jak taki gtx 1070 się marnuje z i5.
https://www.youtube....h?v=l_9DBV0rsak
W filmiku generacja wcześniej procków, aczkolwiek ten i5 3570k będzie miał porównywalną wydajność do twojego i5 4460

Już taki gtx 1060 się potrafi marnować przy wolnym i5, a 1070 się zamuli totalnie, a co będzie przy Vedze 56? Która ma jeszcze większy apetyt na procki :hmm:


Kup sobie gtx 1060, a zanim zmienisz platformę to już na pewno będzie Volta czyli nowe grafiki od nvidi. Wtedy będziesz mógł myśleć o jakimś mocnym gpu.

Ale jak się tak upierasz przy tej Vedze 56 to bierz
https://www.x-kom.pl...6-8gb-hbm2.html

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 13 Wrzesień 2017 - 16:27


#9 Użytkownik jest niedostępny   RaSiN 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 17:03

Volta ma być na koncu tego albo na początku nowego roku, myslisz ze warto poczekać ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5524
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 17:13

Najpierw warto zmienić cpu/mobo/ram. Do twojej dzisiejszej platformy optimum na dzisiaj to jest gtx 1060/gtx 980/970 czy w ostateczności jak musi być AMD to RX 480/580.
Napisz jeszcze jakie masz teraz gpu i monitor.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 13 Wrzesień 2017 - 17:14


#11 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16031
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 17:19

Zobacz postRaSiN, o 13 Wrzesień 2017 - 00:41, napisał(a):

Witam, z tego co do mnie ostatnio dotarlo niedawno wyszla karta rx vega 56, w związku z tym, jeśli tylko pojawi się na półkach sklepowych w dobrej cenie byłbym zainteresowany jej kupnem, tylko moim pytaniem jest, co z zasilaczem ?? Na komputroniku jest już pokazany opis tej karty i pisze w nim że zalecana moc zasilacza to 650w, chcialbym się dowiedzieć ile watowy zasilacz musiałbym kupić żeby wszystko dzialało normalnie, w tym momencie mam zasilacz 500w, ale i tak dziwi mnie to ze w zalecanej mocy jest 650w skoro ta karta w stresie pobiera bodajze 366w, posiadam procesor i5 4460 ram 8gb 1600mhz hyperx, czy to możliwe ze caly sprzęt bedzie potrzebować az tyle mocy ?? Czy zwyczajnie powinien zostac dosc duzy zapas, oplaca sie kupić zasilacz 700w czy 650 wystarczy ? Jeszcze jedno pytanie, czy i5 4460 nie bedzie się w zaden sposób gryzł się z kartą rx vega 56, to bedzie mój pierwszy zakup radeona.
Z góry dziękuje za pomoc.


Jeżeli linia 12 volt w Twoim obecnym zasilaczu ma 500Wat, spokojnie można brać Vegę 56.

Ten grzejnik pobiera według specyfikacji 210 Wat - nie ma tragedii.

Dodaj obrazek

https://www.pcper.co...-Power-Detailed

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych