Forum PCLab.pl: Wymiana RAM-u dla Ryzen 5 1600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana RAM-u dla Ryzen 5 1600

#1 Użytkownik jest niedostępny   Piotr LBN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 09 Sie 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 07:11

Witam,
W chwili obecnej posiadam poniższy zestaw:
- Corsair 8GB (2x4GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX  
- MSI B350 Tomahawk Arctic /AMD B350, DDR4, AM4
- AMD Ryzen 5 1600 /3.6GHz, AM4, BOX/ (stock cooler)

Mam problem z OC ramu. Bios oczywiście najnowszy. Profile XMP nie działają poprawnie, ręczne ustawienia w różnych konfiguracjach też powodują problemy (3 piknięcia przy restarcie). Nie wiem w końcu czy to płyta z pamięciami się nie lubią czy coś żle ustawiam. Może ma ktoś taki zestaw i sobie poradził?
Powoli się poddaję i mam do Was pytanie - na jaki konkretnie ram ewentualnie wymienić. Dodam, że przy okazji chciałem kupić go więcej czyli 2x8 GB.

#2 Użytkownik jest niedostępny   damo69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 08:25

Mam te pamięci w konfiguracji 2x8GB. OC na Ryzenie to masakra. Ale mnie o dziwo się udało osiągnąć 2933MHz. Zobacz sobie temat:
http://forum.pclab.p...5-Ryzen-5-X370/
Jeżeli będziesz miał jakieś pytania, to w miarę nabytej wiedzy przy męczeniu się u siebie, chętnie pomogę.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 09:55

Na tych
https://www.morele.n...-16gisb-941200/
powinny ruszyć z XMP. Przy czym te są też na hynixach
Ale rozważyłbym te na samsungach D-die
https://www.morele.n...d-16gvk-707300/
E-die jak moje:
https://www.morele.n...-16gtzb-788189/
https://www.morele.n...-16gvgb-830181/
Najtańsze B-die na morele
https://www.morele.n...d-16gvk-867488/

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 13 Wrzesień 2017 - 10:06


#4 Użytkownik jest niedostępny   charon 

  • Przewoźnik dusz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1308
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 11:13

Jeśli już wymieniać to na B-die Samsunga i tylko takie zatem jeśli te kości je mają, to bym brał. Kurde gdybym przy składaniu zestawu wiedział, że można za tyle kupić, to bym pewnie dopłacił te 200zł, bo wyrżnięcie 3333MHz CL14 na moich to jak latający prosiak, a Samsungi powinny to zrobić.

LPX-y to loteria. Większość ma Hynix A lub M-die i te są mocno średnie. Ja mam Microny B-die i sam nie wiem co mam, bo nikt inny takich nie ma, ale XMP 2933 z palca zadziałał stabilnie i da się odrobinę timingi podreperować. Poszły też na 3066, ale stabilność niepewna i timingi słabe. Jeszcze muszę znaleźć czas. Ponoć część LPX-ów ma też jakieś Samsungi.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Piotr LBN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 09 Sie 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 11:51

Dzięki za odpowiedzi. Po weekendzie jak wrócę z delegacji do domu trochę się jeszcze pobawię ze swoimi pamięciami. Nie po to dopłacałem do szybszego ramu żeby teraz chodził na 2133MHz :( bo mnie aż oczy bolą.
@damo69 będę liczył na Twoją pomoc i doświadczenie w walce. Na pewno będą się z Tobą kontaktował.

Z drugiej jednak strony jak patrzę na poniższe zestawienie i problemy jakie mam to trochę zaczynam powątpiewać w sens puszczania ramu "wysoko":

Dodaj obrazek

Tyle zabawy i nerwów dla przyrostu wydajności rzędu 4% ? Intel 7700K & Ryzen 1700X
Zobaczyłem to i sam już nie wiem.
YouTube-Does RAM speed REALLY matter?
Co o tym sądzicie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   charon 

  • Przewoźnik dusz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1308
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 13:36

Po prostu pomajstruj. Wszystko powyżej 2133 to OC i trudno powiedzieć gdzie "wylądujesz", ale na pewno coś wydusisz. Choćby te nędzne 2666, bo to jest najgorsze, co widziałem u ludzi z budżetowymi hyniksowymi paździerzami. Dzięki temu bez wymiany wywalczysz jakieś 5% wydajności. Lepszy rydz niż nic.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 14:12

Tu masz link do artykułu z testami
https://www.purepc.p...r4_21333200_mhz
Przyrost w grach może sięgać 20%.

#8 Użytkownik jest niedostępny   charon 

  • Przewoźnik dusz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1308
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 16:12

O ile wydusi 3200 przy dobrych timingach.

Wzrost jest, choćby w GW2 jest spora różnica płynności. Gra mocno procesorowa i słabo zoptymalizowana pod wielordzeniowce (stary silnik). Minimalne fps na dużych zergach WvW (~60 graczy napierniczających się na ekranie) potrafi się różnić i to widocznie.

Jednak te 5% miałem na myśli między 2133 a 2666.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sai 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 16 Lip 05

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 17:51

spróbuj puścić na timingach 20-20-20-40 i napięciu 1.35v. U mnie LPXy chodzą na 3066.. ale mam te na Samsungach.
2400/2666 powinno pójść bez problemu. Nie przejmuj się jak nie wciśniesz więcej, wcale to jakoś znacząco nie poprawia wydajności, kilka klatek max w grach.

#10 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5759
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 18:16

Timingi 20 :E toż to zamuła totalna kompa. Nic powyżej cl 15 nie dawaj.
A co do szybszych pamięci to warto walczyć mimo, że ryzeny nie zyskują tyle co intele to i tak nie raz można zyskać do nawet ~20% fps! na pamięciach ~3200Mhz względem 2133Mhz ~cl15 co już jest ładną sumką.
51 a 60fps jest różnica :D A to tylko kilka fps :E

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 13 Wrzesień 2017 - 18:18


#11 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiujarzyna1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 05 Sie 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 18:43

Zobacz postSai, o 13 Wrzesień 2017 - 17:51, napisał(a):

spróbuj puścić na timingach 20-20-20-40 i napięciu 1.35v. U mnie LPXy chodzą na 3066.. ale mam te na Samsungach.
2400/2666 powinno pójść bez problemu. Nie przejmuj się jak nie wciśniesz więcej, wcale to jakoś znacząco nie poprawia wydajności, kilka klatek max w grach.

Skąd wiesz ze są na Samsungach? Jak to sprawdzić ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   charon 

  • Przewoźnik dusz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1308
  • Dołączył: Pt, 25 Cze 04

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 18:55

Jest taki program, Thaiphoon Burner. Ściągnij darmową wersję, kliknij "read" i zrób zrzut ekranu tego co dostaniesz.

A CL20 to absurd. Nawet przy 3200 będzie tragiczne. Niech spróbuje opcji "memory try it" czy coś, ustawić na 2800 CL16 najpierw.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Sai 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 16 Lip 05

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 20:35

poróbcie sobie testy to zobaczycie ile daje CL a ile czestotliwosc. Zawsze lepiej podbic czestotliwosc kosztem CL. Napisałem 20 żeby spróbować czy pójdzie a potem stopniowo obniżać do wartości, która sie przyjmie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 597
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 20:35

Generalnie zbyt luźne timingi mogą powodować, że niektóre pamięci też nie będą działać prawidłowo, także nie szaleć timingami w drugą stronę.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 13 Wrzesień 2017 - 20:35


#15 Użytkownik jest niedostępny   Piotr LBN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 09 Sie 17

Napisany 05 Październik 2017 - 10:51

Chciałem odświeżyć temat.
Już jestem na miejscu i chciałem dokończyć moją sprawę. Liczę na Waszą pomoc. Config taki jak w stopce Config foto

Na chwile obecną:
1. wgrany najnowszy BIOS 7A34vH7 do mojej płyty z 29.09.2017
BIOS foto
2. reset wszystkich ustawień BIOS do default
DRAM configuration na Auto
3. dla pewności sprawdziłem kości RAM - Corsair 8GB (2x4GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX (CMK8GX4M2B3000C15) v. 5.20
RAM foto

Przy nowym biosie są inne profile XMP ale tego nie ruszam.
No i teraz co dalej? Od czego zaczynać i co po kolei zmienić?
Będę Wam bardzo wdzięczny za pomoc.

#16 Użytkownik jest niedostępny   pepe88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 03 Lut 13

Napisany 05 Październik 2017 - 11:02

Na początek programem thaiphoon burner odczytaj wszystkie ustawienia timingów i subtimingów ze swoich pamięci i wprowadź je ręcznie w biosie oraz ustaw pamieci na 2933mhz.
następnie zmień napięcie dla pamieci na 1.4v do 1.45v. ustaw GearDownMode na ENABLE. ustaw też napięcie na NB\soc na 1.15v. zapisz wszystkie te ustawienia w biosie i napisz jaki masz efekt.

PS. poczytaj moje posty w tym temacie jakie miałem problemy z ustawieniem swoich pamieci ale rozwiązałem juz wszystkie problem i teraz wszystko u mnie lata doskonale.
http://forum.pclab.p...Hz-XPG-Z1-CL16/

Ten post był edytowany przez pepe88 dnia: 05 Październik 2017 - 11:11


#17 Użytkownik jest dostępny   plimplan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Wt, 26 Maj 15

Napisany 05 Październik 2017 - 11:12

Zobacz postpepe88, o 05 Październik 2017 - 11:02, napisał(a):

Na początek programem thaiphoon burner odczytaj wszystkie ustawienia timingów i subtimingów ze swoich pamięci i wprowadź je ręcznie w biosie oraz ustaw pamieci na 2933mhz.
następnie zmień napięcie dla pamieci na 1.4v do 1.45v. ustaw GearDownMode na ENABLE. ustaw też napięcie na NB\soc na 1.15v. zapisz wszystkie te ustawienia w biosie i napisz jaki masz efekt.

Efekt będzie taki, że clear cmos trzeba będzie wykonać.

Ja proponuję, żebyś ustawił: 2666 przy 1.35v i cl 16-17-17-36.

Ten post był edytowany przez plimplan dnia: 05 Październik 2017 - 11:12


#18 Użytkownik jest niedostępny   pepe88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 03 Lut 13

Napisany 05 Październik 2017 - 11:19

Zobacz postplimplan, o 05 Październik 2017 - 11:12, napisał(a):

Efekt będzie taki, że clear cmos trzeba będzie wykonać.

Ja proponuję, żebyś ustawił: 2666 przy 1.35v i cl 16-17-17-36.


nie koniecznie będzie musiał czyścić bios zworką. w moim przypadku ustawienia same się resetował po paru restartach płyty.
ja też już myślałem że nie da się tych moich pamięci ustawić na 2933mhz bo na 2666mhz latało idealnie na ustawieniach AUTO na napięciu 1.36v.
miałem dać już sobie spokój z tymi pamięciami na 2933mhz ale w końcu udało się je ustawić i działają rewelacyjnie bez żadnych problemów.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Piotr LBN 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 09 Sie 17

Napisany 06 Październik 2017 - 09:10

Poszedłem za radami damo69 i pepe88 i dzięki tym wskazówkom komp wstaje przy 2933 MHz.
Odczytałem wszystkie timingi i subtimingi z thaiphoon i przepisałem je w biosie. Część zostawiłem na "auto" bo nie mogłem ich odnaleźć w raporcie z tego programu.
Thaiphoon1
Thaiphoon2
Thaiphoon3
Screeny z biosa po wpisaniu timingów:
BIOS1
BIOS2
BIOS3
Zmieniłem także napięcie RAM na 1,4V i Soc na 1,2V. Zapisałem OC profil.
Komp wstał za pierwszym razem bez pikania. Kilka resetów poszło i wygląda na to, że jest ok.
Teraz muszę to jakoś przetestować i "wygrzać". Co polecicie do test ram-u?

Ten post był edytowany przez Piotr LBN dnia: 06 Październik 2017 - 09:18


#20 Użytkownik jest niedostępny   pepe88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 03 Lut 13

Napisany 06 Październik 2017 - 11:44

Zobacz postPiotr LBN, o 06 Październik 2017 - 09:10, napisał(a):

Poszedłem za radami damo69 i pepe88 i dzięki tym wskazówkom komp wstaje przy 2933 MHz.
Odczytałem wszystkie timingi i subtimingi z thaiphoon i przepisałem je w biosie. Część zostawiłem na "auto" bo nie mogłem ich odnaleźć w raporcie z tego programu.
Thaiphoon1
Thaiphoon2
Thaiphoon3
Screeny z biosa po wpisaniu timingów:
BIOS1
BIOS2
BIOS3
Zmieniłem także napięcie RAM na 1,4V i Soc na 1,2V. Zapisałem OC profil.
Komp wstał za pierwszym razem bez pikania. Kilka resetów poszło i wygląda na to, że jest ok.
Teraz muszę to jakoś przetestować i "wygrzać". Co polecicie do test ram-u?


Zmniejsz trochę napięcie na soc na 1.15v i zobacz czy będzie stabilnie bo 1,2 to trochę dużo i może nie być potrzebne aż tyle. ja mam u siebie na soc 1.15 na podkręconym ryzenie 1600 @3800 i nie ma problemów.

stabilność sprawdzałem na początek MemTest86 oraz Aida64 oraz poprostu urzytkowaniem kompa i w grach.
zrób też test z zimnym startem komputera czyli odłącz kabel od zasilacza na kilka minut i podłącz spowrotem i uruchom komputer. jak nie będzie pikał to raczej będzie wszystko ok.

Ten post był edytowany przez pepe88 dnia: 06 Październik 2017 - 11:52


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych