Forum PCLab.pl: Chyba spalony procesor - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Chyba spalony procesor

#1 Użytkownik jest niedostępny   zotrix90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 29 Paź 16

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 17:22

Ogólnie podejrzewam spalenie się procesora ponieważ gdy wcisnę przycisk do włączenia się komputera to na monitorze nic się nie pokazuje, a wentylatory działają, dioda która jet wokół przycisku do włączenia się komputera się świeci.
Procesor to celeron e3300, płyta główna to asus p5qpl-am (wiem że to stary sprzęt).
2,5 Gb ramu w 2 kościach, i zintegrowana kata graficzna, zasilacz to tracer highlander 400w (czy ten zasilacz mógł spalić procesor?)
Komputer w pewnym momencie się zaciął i zaczął ekran migać na czerwono.
Jak sądzicie czy procesor jest spalony? Przełożyłem go do innej płyty głównej (gigabyte ga-g33m-s2) i na ekranie nic się nie pokazało, a wentylatory i dioda się włączyły.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 17:45

Spalenie procesora to rzadkość, raczej stawiałbym na płytę główną+ zasilacz, pod jednym warunkiem. Twoja stara płyta ma zintegrowaną grafikę. Czy do tego gigabyte podłączyłeś kartę graficzną podczas testowania procesora? Twój zasilacz znajduje się na czarnej liście, cud że wszystko tyle wytrzymało :E. Ale tak czy siak nic nie opłaca się z tym komputerem robić.
Edit: poprawka tamta płyta też ma integre, w takim razie stawiam na spaloną płytę, procesor+ może coś jeszcze np. RAM, i śmiercionośny/uszkodzony zasilacz ;)

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 13 Wrzesień 2017 - 17:49


#3 Użytkownik jest niedostępny   zotrix90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 29 Paź 16

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 17:53

Zobacz postQwertypp10, o 13 Wrzesień 2017 - 17:45, napisał(a):

Spalenie procesora to rzadkość, raczej stawiałbym na płytę główną+ zasilacz, pod jednym warunkiem. Twoja stara płyta ma zintegrowaną grafikę. Czy do tego gigabyte podłączyłeś kartę graficzną podczas testowania procesora? Twój zasilacz znajduje się na czarnej liście, cud że wszystko tyle wytrzymało :E. Ale tak czy siak nic nie opłaca się z tym komputerem robić.
Edit: poprawka tamta płyta też ma integre, w takim razie stawiam na spaloną płytę, procesor+ może coś jeszcze np. RAM, i śmiercionośny/uszkodzony zasilacz ;)

Aha, w sumie to stawiałem na procesor. A czy jakbym dał inny procesor do płyty głównej w której był ten celeron to by się uszkodził? Oczywiście z innym zasilaczem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15629
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 17:56

Zobacz postzotrix90, o 13 Wrzesień 2017 - 18:53, napisał(a):

Aha, w sumie to stawiałem na procesor. A czy jakbym dał inny procesor do płyty głównej w której był ten celeron to by się uszkodził? Oczywiście z innym zasilaczem.

Jak dasz inny procesor do spalonej płyty to gwarancji nie ma. Diagnozy nie zaczyna się od dupy strony. Najpierw zasilacz, potem ram, potem płyta.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Palladino19 

  • ...Palladyn...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1957
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 18:00

Rzuc okiem na kondensatory czy nie sa wybrzuszone. Ale z tym zasilaczem obstawiam ze tak.Zwroc uwage na te przy slotach pamieci.

Ten post był edytowany przez Palladino19 dnia: 13 Wrzesień 2017 - 18:06


#6 Użytkownik jest niedostępny   zotrix90 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 29 Paź 16

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 18:06

Zobacz postmefisto777, o 13 Wrzesień 2017 - 17:56, napisał(a):

Jak dasz inny procesor do spalonej płyty to gwarancji nie ma. Diagnozy nie zaczyna się od dupy strony. Najpierw zasilacz, potem ram, potem płyta.

ok, czyli trzeba sprawdzić wszystko po kolei? Dać tam inny procesor i ram i zasilacz (akurat mam różne części z różnych komputerów)

Zobacz postPalladino19, o 13 Wrzesień 2017 - 18:00, napisał(a):

Rzuc okiem na kondensatory czy nie sa wybrzuszone. Ale z tym zasilaczem obstawiam ze tak.

Jak "wybrzuszone"? czyli że spuchnięte? jeżeli chodzi ci o to że opuchnięte to nie są.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych