Forum PCLab.pl: Podpięcie światłowodowych media konwerterów pod 2 routery? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podpięcie światłowodowych media konwerterów pod 2 routery?

#1 Użytkownik jest niedostępny   TAGBA 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: So, 19 Kwi 08

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 19:04

Powiedzcie mi jak prawidłowo podłączyć modem/Router WIFI od NEO do drugiego routera WiFi w innym budynku przez światłowód. Mam dwa media konwertery TP-Link MC210CS i czy do obydwu routerów powinny iść kable sieciowe skrosowane czy nieskrosowane od media konwerterów?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8135
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 19:50

Proste kable. Żadnej filozofii nie ma... Z tym że do mediaconvertera musisz podłączyć urządzenia pracujące w gigabicie. Te convertery pracują tylko w gigabicie

#3 Użytkownik jest niedostępny   TAGBA 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: So, 19 Kwi 08

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 06:02

Czyli mam rozumieć, że muszę również wymienić routery 100MB na 1Gb bo inaczej sieć w ogóle nie zadziała.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8135
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 06:54

Dokładnie.
Ewentualnie kupić inne mediaconvertery które posiadają autonegocjacje od strony LAN

#5 Użytkownik jest niedostępny   TAGBA 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: So, 19 Kwi 08

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 11:46

A czy po stronie koncowej przed routerem w 2 budynku moge dać gigabitowego switcha i pod niego ruter 100Mb czy tez musi by 1Gb?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8135
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 13:44

Mozesz

#7 Użytkownik jest niedostępny   TAGBA 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 238
  • Dołączył: So, 19 Kwi 08

Napisany 17 Wrzesień 2017 - 11:04

Dzięki za pomoc.

Nie będę zakładał nowego tematu to podpytam jeszcze czy jest jakiś program do całodobowego testowania sieci? Mieszkam na wsi a internet po kablu jest słabiutki dla tego też chce się przesiąść na LTE. Do bts-a mam 2km. Programu potrzebuję żeby sprawdzić przez okres testowy czy to LTE w ogóle ma sens?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych