Forum PCLab.pl: Intel Core i7-7820X vs AMD Ryzen Threadripper 1900X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel Core i7-7820X vs AMD Ryzen Threadripper 1900X Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wojtek-Z 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 13 Wrz 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 20:14

Witam

Procek do stacji roboczej, analiza danych. Większość pod Linuksem ale Winda też.


Cenowo wychodzi podobnie, wydajnościowo to 7820X wpada lepiej.

Może jednak jakieś "nowości" Threadripper`a przemawiają jednak za tym rozwiązaniem sprzętowym?:) No ale co? Na liniach mi nie zależy, jeden NVMe na system wystarczy, reszta dysków i tak jest na sprzętowym kontrolerze.

Zatem czy mogą liczyć na stabilną pracę na "glucie" (i tak mam wodne) i platformie X299?

Pzdr.
Wojtek

Ten post był edytowany przez Wojtek-Z dnia: 13 Wrzesień 2017 - 20:15


#2 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 556
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 20:20

Oczywiście że tak, glut nie ma większego znaczenia jeśli sprzęt będzie chodził na stocku.

#3 Użytkownik jest niedostępny   RaVen01 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 187
  • Dołączył: Pt, 04 Cze 10

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 20:35

Zobacz postWojtek-Z, o 13 Wrzesień 2017 - 21:14, napisał(a):

Witam

Procek do stacji roboczej, analiza danych. Większość pod Linuksem ale Winda też.


Cenowo wychodzi podobnie, wydajnościowo to 7820X wpada lepiej.

Może jednak jakieś "nowości" Threadripper`a przemawiają jednak za tym rozwiązaniem sprzętowym?:) No ale co? Na liniach mi nie zależy, jeden NVMe na system wystarczy, reszta dysków i tak jest na sprzętowym kontrolerze.

Zatem czy mogą liczyć na stabilną pracę na "glucie" (i tak mam wodne) i platformie X299?

Pzdr.
Wojtek

możesz zamówić w niemczech 1920x około 790euro z przesyłką, może nawet taniej, jeśli zdecydujesz się na ryzena.

Co do intela https://www.youtube....h?v=f7BqAjC4ZCc a z glutem nie wiadomo poczytaj opinie pewnych ludzi o i7 6 generacji.

Jak 8 rdzieniowy ci wystarczy, tylko 1 nvme, to nie lepiej przemyśleć platformę x350/370 z ryzenem 1700?

Ten post był edytowany przez RaVen01 dnia: 13 Wrzesień 2017 - 20:38


#4 Użytkownik jest niedostępny   Wojtek-Z 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 13 Wrz 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 08:45

Ok w pełni się zgadam 1920X dużo lepszym wyborem jest:)

A słyszał ktoś o problemach z kompilacją na Ryzenach:
"Segfaults..."

#5 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3368
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 08:49

Threadripper nie ma Segfaultów wedlug AMD.

Chcesz spokój - kup Intela. Wolisz sie bawic ustawieniami i rozwiazywac dziwne bugi jak ten z HPET ale w zamiast dostac wyzsza wydajnosc wielowatkowa - bierz AMD.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 14 Wrzesień 2017 - 08:50


#6 Użytkownik jest niedostępny   Odoo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 135
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 12:54

Cytuj

Zatem czy mogą liczyć na stabilną pracę na "glucie" (i tak mam wodne) i platformie X299?


Możesz liczyć na w pełni stabilną pracę, mam 7820X i przy OC @ 4.6 1.19V na wodzie pod pełnym obciążeniem nie ma z nim żadnych problemów.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Wojtek-Z 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 13 Wrz 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 14:29

Zobacz postOdoo, o 14 Wrzesień 2017 - 12:54, napisał(a):

Możesz liczyć na w pełni stabilną pracę, mam 7820X i przy OC @ 4.6 1.19V na wodzie pod pełnym obciążeniem nie ma z nim żadnych problemów.


Na jakiej płycie? Co z temperaturą sekcji zasilania? Dołożenie wentylatora lub jego wymiana radiatora wystarczy? Pod intela ciekawie wygląda Gigabyte X299 AORUS Ultra Gaming jest 2x8 zasilaniu... Szukam właśnie coś o temp na taj płycie.

Ciekawe też czy po kilu miesiącach nie zacznie się sprzęt sypać, a w takim przypadku wolę już te 10-15% mniejsza wydajność.
Znalazłem chyba jedyne w sieci porównanie: "Ryzen Threadripper vs. Core X im Test: 1900X und i7-7820X mit acht Kernen im Duell"

#8 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4927
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 14:39

Nie masz się czym przejmować, temperatury sekcji na X299 nie są w normalnym użytku żadnym problemem. Nawet tania X299 SLI PLUS na zwykłych MOSFET-ach od UNIKC radzi sobie u mnie bez trudu z 7900X @ 4,5 GHz przy napięciu 1,175 V (70 stopni na odwrocie laminatu, mierzone pirometrem).

Ten post był edytowany przez tomcug dnia: 14 Wrzesień 2017 - 14:40


#9 Użytkownik jest niedostępny   Odoo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 135
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 15:43

Cytuj

Na jakiej płycie? Co z temperaturą sekcji zasilania? Dołożenie wentylatora lub jego wymiana radiatora wystarczy?


MSI X299 Tomahawk Arctic, nie widziałem na niej więcej jak 68* na sekcji zasilania.
Przy rozsądnym napięciu sekcja zasilania nie jest problemem, nie trzeba zmieniać radiatora, lub dokładać wentylator.

Ten post był edytowany przez Odoo dnia: 14 Wrzesień 2017 - 15:44


#10 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10340
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 15:54

Zobacz posttomcug, o 14 Wrzesień 2017 - 15:39, napisał(a):

Nie masz się czym przejmować, temperatury sekcji na X299 nie są w normalnym użytku żadnym problemem. Nawet tania X299 SLI PLUS na zwykłych MOSFET-ach od UNIKC radzi sobie u mnie bez trudu z 7900X @ 4,5 GHz przy napięciu 1,175 V (70 stopni na odwrocie laminatu, mierzone pirometrem).


Ustawiłeś emisyjność?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 556
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 15:58

Zobacz postWojtek-Z, o 14 Wrzesień 2017 - 14:29, napisał(a):

Na jakiej płycie? Co z temperaturą sekcji zasilania? Dołożenie wentylatora lub jego wymiana radiatora wystarczy? Pod intela ciekawie wygląda Gigabyte X299 AORUS Ultra Gaming jest 2x8 zasilaniu... Szukam właśnie coś o temp na taj płycie.

Jakby co to kolega Pentiak oferuje autorski system chłodzenia sekcji o nazwie Cardboard Pentium Cooling Solution :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4927
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 16:02

Zobacz postPentium D, o 14 Wrzesień 2017 - 16:54, napisał(a):

Ustawiłeś emisyjność?

Tak i na pewno lepiej niż gościu od 150 stopni na B350-Plus (realnie tam tyle nie mogło być :E).

Poza tym, przy takim umiejscowieniu sekcji jak na X299/X399, nie ma żadnych problemów z zapodaniem tam wentylatora w razie potrzeby.

Ten post był edytowany przez tomcug dnia: 14 Wrzesień 2017 - 16:05


#13 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10340
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 16:09

Zobacz posttomcug, o 14 Wrzesień 2017 - 17:02, napisał(a):

Tak i na pewno lepiej niż gościu od 150 stopni na B350-Plus (realnie tam tyle nie mogło być :E).


to ile dałeś bo ciężko znaleźć wartość dla pcb? ja to bym przykleił białą kartę papieru :P

#14 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4927
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 16:22

0,85-0,9 daje rozsądne rezultaty. Największe znaczenie ma to jednak na elementach metalowych (radiatory). Tam jak ustawisz zbyt niską emisyjność (według tabelek internetowych dla amelinium trzeba dać 0,07 8:E), to się dowiesz, że radiator przy wyłączonym komputerze ma -10 stopni przy otoczeniu 23 stopnie, a czajnik z gotującą się wodą ma 200 stopni :lol2:.

Generalnie wspierałem się pomocami, ile tylko było dostępnych. A to termopary (droższe mobasy) dla porównania, a to odczyty IR35201, który na płytach bez PowIRstage pokazuje temperaturę samego siebie. W każdym razie naprawdę powątpiewam w te wspomniane 150 stopni na B350-Plus. Realnie to tam było koło stówy pewnie.

Ten post był edytowany przez tomcug dnia: 14 Wrzesień 2017 - 16:24


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych