Forum PCLab.pl: Problem z OC CPU na MSI Tomahawak - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z OC CPU na MSI Tomahawak

#1 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 13 Wrzesień 2017 - 20:35

Witam
Posiadam Ryzena 1500x.
Ostatnio zmieniłem plyte z Asrock AB350M-HDV na MSI Tomahawak. Zmieniłem też ramy na 2 x G.SKILL Aegis 8GB 3000MHz CL16
Na poprzedniej płycie tej z Asrock robiłem oc procesora na 3.9 i wszystko hulało bez problemu.
Teraz po zmianie płyty nie mogę zrobić oc, bo po podkręceniu procesora pc nie staje wiatraki chodzą anie butuje się system.
Ustawiam na 3.9 GHZ przy napięciu 1.350 v
Load line calibration na 2.
Core permonce Boost wyłączam aby nie podbił jeszcze więcej taktowania
C 6 mode i Cool n' Quite wyłączam.
Tak jak przy Asrock. Ale niestety na tej płycie przy oc procek nie chce mi wystartować

Chłodzenie na CPU to Fortis 3 / Bios aktualny

Wiem, że tego procka zbytnio się nie podkręci, ale dziwi mnie ze na teoretycznie gorszej płycie OC CPU się udawało, czego sie nie udaje na Tomahawak.... :hmm: :hmm:

#2 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 13:38

Pomoże ktoś? ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 461
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 21:24

Zobacz postRoman85, o 14 Wrzesień 2017 - 13:38, napisał(a):

Pomoże ktoś? ;)

Spróbuj podwyższyć napięcie ;) ASRock nie ma LLC, może na auto mocno dowoltowywuje CPU, sprawdzaj napięcie HWINFO.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 05:06

Zobacz postQwertypp10, o 14 Wrzesień 2017 - 21:24, napisał(a):

Spróbuj podwyższyć napięcie ;) ASRock nie ma LLC, może na auto mocno dowoltowywuje CPU, sprawdzaj napięcie HWINFO.


Chyba doszedłem czemu na msi nie mogłem podkręcić procka.
Okazuje się ze jak nie wyłączam opcji Core Performance BOOST to spokojnie mogę procka podkręcić stabilnie na 4.0 GHz przy napięciu 1.4100 v . Ale tylko kiedy wyłącze opcje Core Performance BOOST to nie staje komp.

Dziwne przecież ta opcja jest po to aby dodatkowo nie podkręcal się procesor.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 461
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 10:59

Zobacz postRoman85, o 15 Wrzesień 2017 - 05:06, napisał(a):

Chyba doszedłem czemu na msi nie mogłem podkręcić procka.
Okazuje się ze jak nie wyłączam opcji Core Performance BOOST to spokojnie mogę procka podkręcić stabilnie na 4.0 GHz przy napięciu 1.4100 v . Ale tylko kiedy wyłącze opcje Core Performance BOOST to nie staje komp.

Dziwne przecież ta opcja jest po to aby dodatkowo nie podkręcal się procesor.

Ta opcja z tego co wiem wyłącza się samemu, gdy tylko zaczyna się manipulować taktowaniem CPU, oczywiście można ją samemu wyłączyć też. Jeśli się nie mylisz to może to być jakiś bug związany z aktualnym BIOSem do tomahawk. Ale generalnie nie ma to logicznego związku i sensu ;)
Ja na pcmate mam ją wyłączoną, jest to bliźniacza płyta, ale mimo to nie miałem problemów przez to.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 15 Wrzesień 2017 - 11:00


#6 Użytkownik jest niedostępny   Roman85 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 17

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 11:21

Zobacz postQwertypp10, o 15 Wrzesień 2017 - 10:59, napisał(a):

Ta opcja z tego co wiem wyłącza się samemu, gdy tylko zaczyna się manipulować taktowaniem CPU, oczywiście można ją samemu wyłączyć też. Jeśli się nie mylisz to może to być jakiś bug związany z aktualnym BIOSem do tomahawk. Ale generalnie nie ma to logicznego związku i sensu ;)
Ja na pcmate mam ją wyłączoną, jest to bliźniacza płyta, ale mimo to nie miałem problemów przez to.


Ja jak mam ja wyłączone to wtedy nie startował mi system. A wylaczalem ja ręcznie. A jak zostawię w pozycji auto to wszystko jest ok i mogę podkręcać.

Ale najważniejsze że mogę już podkręcać procka ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych