Forum PCLab.pl: EVGA SR-2 i dysk m.2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

EVGA SR-2 i dysk m.2

#1 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 10:28

Cześć,

mam zamiar sprawić sobie dysk m.2 Samsung - 960 EVO 250GB M.2-2280 i przez adapter PCIE podłączyć go do ww. płyty głównej.
I tu jest pytanie.

Czy będę wstanie postawić na nim os?
Jeżeli tak to jaki adapter byłby najlepszy ? Naczytałem się różnych cudów o adapterach i mam siano w głowie.

Miałem kiedyś przygody z tym dyskiem z płytą Asus MB Z10PE-D16 WS i montując go w slocie m.2 na płycie system (win7) rzucał się o sterownik. Po jego wgraniu poszło elegancko ale dysk nie pracuje z pełną szybkością.

Czy w tym przypadku może być podobnie? Czy w ogóle nie będę mógł zainstalować na nim systemu?

#2 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3367
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 10:40

Czesc, przeczytam zaraz Twój PB wreszcie...znowu zapomniaøem, zalewa mnie praca.
Ja mialem 950Pro na SR-2 ktory niby ma tryb AHCI ale w BIOSie nie widnial czyli i tak nici z tego ale mimo wszystko postawilem bez problemu system na nim i bootowalem. Uzywalem adaptera Asusa HyperKit a potem Kingstona z serii Predator, oba dzialaly.

Korzystalem z tego poradnika: https://audiocricket...t-se-mainboard/
Tutaj nie ma znaczenia czy dysk NVMe ma tryb Legacy czy nie.

Minusem jest to ze musisz trzymac podlaczony dysk USB albo karte SD czy cos zeby system startowal.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 14 Wrzesień 2017 - 10:46


#3 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 10:56

Jakie prędkości osiągał ten dysk ?

Mam teraz inny dysk M.2 Samsung mz-jpv2560/0a4 (z mac'a) na jakimś najtańszym adapterze pcie .
Bios go nie widzi.
Instalator 10tki wyświetla go ale nie pozwala na instalację na tym nośniku... Może wgranie sterownika pomoże. Muszę poszukać.

Jakieś inne pomysły ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3367
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 11:14

To jest PCIE2.0 takze cos okolo 1400-1600MB/s.

W BIOSie mojego tez nie widzial, musisz go przez Clovera UEFI odpalic tak jak na tym poradniku ktory podalem.

#5 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13081
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 13:19

Poradnik od Clover'a w wersji wideo : LINK (dla Windows 7 x64 SP1).

#6 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 15:50

Wolałbym 10tke postawić mówiąc szczerze. Spróbuję zrobić to samo tylko z 10tką właśnie. Ciekawe czy pyknie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   rzymo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 16:17

Z Clovera odpalisz cokolwiek - włącznie z instalką Win7 z pena USB 3.0 i zainstalujesz na NVMe.

(jak się zagłębić to Clover ma kuuupę możliwości, włącznie z ustawianiem/wymuszaniem różnych stanów energetycznych/ACPI, itd.)

Ten post był edytowany przez rzymo dnia: 14 Wrzesień 2017 - 16:18


#8 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 16:55

Oglądnąłem ten 90min film i mam tego gościa dość. :E
Świetnie to opisuje ale nie będę miał hdd żeby clover z niego startował także może uda się go zastąpić pendrivem?
Boję się, że zostanę przy zwykłym SSD sata. :kwasny:

#9 Użytkownik jest niedostępny   rzymo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 17:46

Zobacz postHigh, o 14 Wrzesień 2017 - 16:55, napisał(a):

nie będę miał hdd żeby clover z niego startował także może uda się go zastąpić pendrivem?


Tak właśnie miałem u siebie przy i7-4770 + Z97M-Plus, która to płyta była bardzo oporna przy wykrywaniu nośników NVMe.

Pendrive 8GB, na nim Clover i całość działała bez zbędnych opóźnień - BIOS uruchamiał bootloader Clover z pena, a potem Clover może odpalić cokolwiek ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3367
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 17:52

Clover laduje tylko bootloader UEFI i tyle, nic wiecej, ladowanie systemu itp. idzie juz z SSD.
Po starcie systemu mozna normalnie wypiac pendrive'a. U mnie byl najtanszy 4GB...

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 14 Wrzesień 2017 - 17:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 17:57

Właśnie postawiłem 10tkę na tym nvme ale płyta oczywiście dalej nie widzi tego dysku. Bez Clovera się chyba nie obejdzie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   rzymo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1067
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 17:57

Zobacz postczolgista778, o 14 Wrzesień 2017 - 17:52, napisał(a):

Clover laduje tylko bootloader UEFI i tyle, nic wiecej, ladowanie systemu itp. idzie juz z SSD.


Nie tylko, Cloverem możesz zrobić kilka ciekawych rzeczy - przejrzyj dokumentację...

#13 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13081
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 21:05

Zobacz postHigh, o 14 Wrzesień 2017 - 17:55, napisał(a):

Oglądnąłem ten 90min film i mam tego gościa dość.  :E
Świetnie to opisuje ale nie będę miał hdd żeby clover z niego startował także może uda się go zastąpić pendrivem?
Boję się, że zostanę przy zwykłym SSD sata.  :kwasny:
Domyślnie, Clovera zainstalujesz tylko na penie (opcja do dysku twardego musi być włączona ręcznie).
Tak więc masz wybór : Clover z Pena/Dysku (nada się nawet karta pamięci microsd w tanim czytniku).
Albo, próba modowania uefi plyty głównej.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych