Forum PCLab.pl: Karta graficzna dla starej płyty głównej AsRock 4CoreDual-SATA2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Karta graficzna dla starej płyty głównej AsRock 4CoreDual-SATA2 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   vista107 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 14

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 18:12

Witam. Posiadam dość wiekowy komputer z płytą główną Asrock 4CoreDual-SATA2 i procesorem Core2Quad Q6600. Niestety na stronie producenta przeczytałem, że posiada ona PCI Express Graphics slot (@ x4 mode) czyli bardzo wolny port. Chciałbym używać komputer do mniej wymagających zadań takich jak internet, filmy i mało wymagające gry (np. League of Legends). Czy przy tym porcie jakakolwiek karta graficzna da radę rozwinąć skrzydła? Coś pokroju Radeona HD5770?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kropert 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 832
  • Dołączył: Wt, 28 Mar 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 18:21

ile kasy na karte i jaki zasilacz?

#3 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 258
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 18:25

Nic lepszego niż 9600/9800GT raczej nie pakuj (jakbyś miał slot x8 na płycie to by można było coś pomyśleć), ja posiadam ten sam CPU oraz 8600GT (ale ja mam PCI-E x16) w jednym z swoich PC'tów i do moich zastosowań starcza.

#4 Użytkownik jest niedostępny   vista107 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 14

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 19:19

Zobacz postkropert, o 14 Wrzesień 2017 - 18:21, napisał(a):

ile kasy na karte i jaki zasilacz?


Zasilacz chieftec 350w, budżet ~150zł max.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kropert 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 832
  • Dołączył: Wt, 28 Mar 17

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 19:22

to bym szukal jakiegos uzywanego HD 7770 / GTX 650 Ti (wersje 1gb, bo na 2 w tej cenie raczej nie ma szans)
zasilacz jest ok, tylko upewnij sie czy posiada jakąś wtyczke do karty (jesli bys chcial wlozyc cos co bierze wiecej niz 75W) ale wydaje mi sie ze ma.

#6 Użytkownik jest niedostępny   vista107 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 12 Gru 14

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 19:24

Zobacz postkropert, o 14 Wrzesień 2017 - 19:22, napisał(a):

to bym szukal jakiegos uzywanego HD 7770 / GTX 650 Ti (wersje 1gb, bo na 2 w tej cenie raczej nie ma szans)
zasilacz jest ok, tylko upewnij sie czy posiada jakąś wtyczke do karty (jesli bys chcial wlozyc cos co bierze wiecej niz 75W) ale wydaje mi sie ze ma.


PCI-E 1.1 @x4 nie będzie ograniczać tych kart graficznych?

Ten post był edytowany przez vista107 dnia: 14 Wrzesień 2017 - 19:25


#7 Użytkownik jest niedostępny   fajny Rafałek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7041
  • Dołączył: Cz, 03 Wrz 09

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 22:35

Bedzie.

PCI-E 2.0 x16 albo PCI-E 3.0 x8 powinno być, by nie ograniczało ponad niepewność pomiaru.

Ten post był edytowany przez fajny Rafałek dnia: 14 Wrzesień 2017 - 22:36


#8 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 258
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 19:32

Zobacz postkropert, o 14 Wrzesień 2017 - 19:22, napisał(a):

to bym szukal jakiegos uzywanego HD 7770 / GTX 650 Ti (wersje 1gb, bo na 2 w tej cenie raczej nie ma szans)
zasilacz jest ok, tylko upewnij sie czy posiada jakąś wtyczke do karty (jesli bys chcial wlozyc cos co bierze wiecej niz 75W) ale wydaje mi sie ze ma.


Kto pakuje takie karty do złącza o przepustowości starusieńkiego AGP x4? Poza tym, jeśli to mobo ma PCI-E 1.1 (a najprawdopodobniej ma) to te karty nawet się nie uruchomią (przynajmniej GT640 nie działał z PCI-E x16 1.1)

@topic, tak jak wcześniej pisałem, najlepszym wyborem do tego złącza będzie 9800GT (a i tak zapewne będzie lekko ograniczana przez złącze), lepsze to overkill wg. mnie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Palladino19 

  • ...Palladyn...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1962
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 19:48

Gts450/HD5770 beda dzialaly bez problemu.A polecanie kart typu 9800GT pozostawie bez komentarza. Stare padajace karty a wiekszosc wygrzana w piekarniku.

#10 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13082
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 19:58

Zobacz postkropert, o 14 Wrzesień 2017 - 20:22, napisał(a):

to bym szukal jakiegos uzywanego HD 7770 / GTX 650 Ti (wersje 1gb, bo na 2 w tej cenie raczej nie ma szans)
zasilacz jest ok, tylko upewnij sie czy posiada jakąś wtyczke do karty (jesli bys chcial wlozyc cos co bierze wiecej niz 75W) ale wydaje mi sie ze ma.
Te karty nie są kompatybilne z tą płytą główną (żadna karta z PCI-e 3.0 nie będzie na niej działać).
Prosi się o nie zgadywanie kompatybilności kosztem autora.

@autor Radeon 5750/5770 to górna granica. GTS 450 też będzie sobie radził.
Zamiast Q6600, lepiej wyszedłbyś na Q6700.

#11 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 258
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 19:59

Zobacz postPalladino19, o 15 Wrzesień 2017 - 19:48, napisał(a):

Gts450/HD5770 beda dzialaly bez problemu.A polecanie kart typu 9800GT pozostawie bez komentarza. Stare padajace karty a wiekszosc wygrzana w piekarniku.


Najprawdopodobniej nawet GTS450 będzie ograniczany ;) Poza tym, GTS450 to nie "stare padające karty"?

#12 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13082
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 20:02

Zobacz postKaroloBC, o 15 Wrzesień 2017 - 20:59, napisał(a):

Najprawdopodobniej nawet GTS450 będzie ograniczany ;) Poza tym, GTS450 to nie "stare padające karty"?
Przez procka, bo przez port raczej nie : LINK ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Palladino19 

  • ...Palladyn...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1962
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 20:15

Zobacz postKaroloBC, o 15 Wrzesień 2017 - 20:59, napisał(a):

Najprawdopodobniej nawet GTS450 będzie ograniczany ;) Poza tym, GTS450 to nie "stare padające karty"?

W duzo mniejszym stopniu padają jak stare 8800GT/9800GT, plus to ze taki GTS450 dluzej mial wsparcie jest nowszy i zgodny z directX 11.

#14 Użytkownik jest niedostępny   yaro2003 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 02 Lis 12

Napisany 16 Wrzesień 2017 - 09:05

Mam tą płytę w jednym kompie i Radeon HD5450 działa bez problemu. O wydajność nie pytaj bo komp tylko do faktur w biurze.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych