Forum PCLab.pl: ADATA 16GB 3000MHz XPG Z1 CL16 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ADATA 16GB 3000MHz XPG Z1 CL16 Jakieś znane problemy - Asus ROG Strix B350?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Grey 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 491
  • Dołączył: Wt, 27 Cze 06

Napisany 20 Wrzesień 2017 - 23:29

Hej,

pytanko. Ktoś z Was zaobserwował bądź wie o jakichkolwiek problemach z kompatybilności pamięci ADATA 16GB 3000MHz XPG Z1 CL16 z płytą Asus ROG Strix B350-F Gaming? Pytam bo są do dostania w zdaje się niezłej cenie (539 zł) na X-KOM.

Dzięki z góry.

#2 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 05:53

Zobacz postGrey, o 20 Wrzesień 2017 - 23:29, napisał(a):

Hej,

pytanko. Ktoś z Was zaobserwował bądź wie o jakichkolwiek problemach z kompatybilności pamięci ADATA 16GB 3000MHz XPG Z1 CL16 z płytą Asus ROG Strix B350-F Gaming? Pytam bo są do dostania w zdaje się niezłej cenie (539 zł) na X-KOM.

Dzięki z góry.

To sa na 99% hynixy, także szanse na to, ze ruszy pamiec od razu z XMP sa 50:50. Po recznym ustawieniu moze pojda na 2800, 2933 w zaleznosc od zdolnosci ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   AlINeK 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1680
  • Dołączył: Wed, 06 Sie 08

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 06:26

Pamięci są oficjalnie wspierane przez AMD do Ryzenów. Powinny być na liście QVL Twojej płyty, dodatkowo mają 2 profile AMP, więc przy nowszych biosach nie powinno być problemów.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Grey 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 491
  • Dołączył: Wt, 27 Cze 06

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 06:58

Dzięki!

#5 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 08:30

Masz na myśli tę listę? :
https://www.amd.com/...t-list-en_0.pdf

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Wrzesień 2017 - 20:37


#6 Użytkownik jest niedostępny   pepe88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 03 Lut 13

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 18:42

Mnie się nie udało skutecznie ustawić tych pamięci na 2933 MHz na płycie MSI B350 PC MATE. komputer niby na takich ustawieniach raz działa normalnie ,a następnego dnia przy włączaniu kompa płyta startuje trzy razy z szumiącymi wiatrakami na maxa i wtedy już windows nie chodzi stabilnie.
Ale za to na 2667 MHz komp chodzi jak złoto. na takich ustawieniach nie ma powyższych problemów i objawów i trzy krotnych startów płyty na dzień dobry.

Ten post był edytowany przez pepe88 dnia: 21 Wrzesień 2017 - 18:44


#7 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 19:40

Zobacz postpepe88, o 21 Wrzesień 2017 - 18:42, napisał(a):

Mnie się nie udało skutecznie ustawić tych pamięci na 2933 MHz na płycie MSI B350 PC MATE. komputer niby na takich ustawieniach raz działa normalnie ,a następnego dnia przy włączaniu kompa płyta startuje trzy razy z szumiącymi wiatrakami na maxa i wtedy już windows nie chodzi stabilnie.
Ale za to na 2667 MHz komp chodzi jak złoto. na takich ustawieniach nie ma powyższych problemów i objawów i trzy krotnych startów płyty na dzień dobry.

Wychodzą ogólnie nowe BIOSy do płyt AM4 z agesa 1006b(nie miało być podobno dużych usprawnień), do pcmate też już jest. Napisał do mnie już znajomy z forum, że jego hynixy ruszły na 2933mhz z 2800mhz na pcmate, sprawdź też, czy nie ma poprawy ;) . Poza tym czytałem, że za jakiś czas ma wyjść agesa 1007, podobno mają usprawnić subtimingi.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 21 Wrzesień 2017 - 19:42


#8 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 20:04

Zobacz postpepe88, o 21 Wrzesień 2017 - 18:42, napisał(a):

Mnie się nie udało skutecznie ustawić tych pamięci na 2933 MHz na płycie MSI B350 PC MATE. komputer niby na takich ustawieniach raz działa normalnie ,a następnego dnia przy włączaniu kompa płyta startuje trzy razy z szumiącymi wiatrakami na maxa i wtedy już windows nie chodzi stabilnie.
Ale za to na 2667 MHz komp chodzi jak złoto. na takich ustawieniach nie ma powyższych problemów i objawów i trzy krotnych startów płyty na dzień dobry.

Wychodzą ogólnie nowe BIOSy do płyt AM4 z agesa 1006b(nie miało być podobno dużych usprawnień), do pcmate też już jest. Napisał do mnie już znajomy z forum, że jego hynixy ruszły na 2933mhz z 2800mhz, sprawdź też, czy nie ma poprawy ;) . Poza tym czytałem, że za jakiś czas ma wyjść agesa 1007, podobno mają usprawnić subtimingi.

#9 Użytkownik jest niedostępny   pepe88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 03 Lut 13

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 20:23

Zobacz postQwertypp10, o 21 Wrzesień 2017 - 20:04, napisał(a):

Wychodzą ogólnie nowe BIOSy do płyt AM4 z agesa 1006b(nie miało być podobno dużych usprawnień), do pcmate też już jest. Napisał do mnie już znajomy z forum, że jego hynixy ruszły na 2933mhz z 2800mhz, sprawdź też, czy nie ma poprawy ;) . Poza tym czytałem, że za jakiś czas ma wyjść agesa 1007, podobno mają usprawnić subtimingi.


Próbowałem już ustawić te pamięci ręcznie na najnowszym biosie 7A34vA7 z agesą 1.0.0.6b na 2933mhz z napięciem 1.36v ,ale nie bardzo chciały działać ,a ustawiałem ręcznie timingi i subtimingi w biosie po wcześniejszym odczytaniu ich parametrów programem Thaiphoon.

#10 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 20:42

Zobacz postpepe88, o 21 Wrzesień 2017 - 20:23, napisał(a):

Próbowałem już ustawić te pamięci ręcznie na najnowszym biosie 7A34vA7 z agesą 1.0.0.6b na 2933mhz z napięciem 1.36v ,ale nie bardzo chciały działać ,a ustawiałem ręcznie timingi i subtimingi w biosie po wcześniejszym odczytaniu ich parametrów programem Thaiphoon.

1,36 volta to raczej za mało.
Ustaw RAM na 1,5v i SOC voltage 1,2 volta i jak ruszy, to wtedy obniżaj napięcie na ile się da. 1,5v jest bezpieczne dla DDR4. Widziałem, że hynixy potrafiły chodzić stabilnie dopiero na napięciu 1,4 coś tam wolta. Oprócz tego jeszcze można regulować procODT i CLDO_VDDP daje duże efekty.

#11 Użytkownik jest niedostępny   pepe88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 03 Lut 13

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 22:01

Zobacz postQwertypp10, o 21 Wrzesień 2017 - 20:42, napisał(a):

1,36 volta to raczej za mało.
Ustaw RAM na 1,5v i SOC voltage 1,2 volta i jak ruszy, to wtedy obniżaj napięcie na ile się da. 1,5v jest bezpieczne dla DDR4. Widziałem, że hynixy potrafiły chodzić stabilnie dopiero na napięciu 1,4 coś tam wolta. Oprócz tego jeszcze można regulować procODT i CLDO_VDDP daje duże efekty.


Miałeś rację z tym napięciem. ustawiłem 1.4v dla 2933MHz wraz z ręcznie wpisanymi timingami i subtimingami. na razie testuje stabilność ,ale zdaje się być ok. na razie nie mam powyższych problemów o których pisałem.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Pitt_34 

  • BF3 EliteSquadSoldiers
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1689
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 24 Wrzesień 2017 - 08:07

Zobacz postQwertypp10, o 21 Wrzesień 2017 - 06:53, napisał(a):

To sa na 99% hynixy, także szanse na to, ze ruszy pamiec od razu z XMP sa 50:50. Po recznym ustawieniu moze pojda na 2800, 2933 w zaleznosc od zdolnosci ;)


Jesteś w błędzie, te pamięci ładnie śmigają po włożeniu do płyty bez kombinacji na 2933 MHz, a po ustawieniach bez problemu 3200 cl 16.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiujarzyna1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: So, 05 Sie 17

Napisany 24 Wrzesień 2017 - 08:40

Zobacz postPitt_34, o 24 Wrzesień 2017 - 08:07, napisał(a):

Jesteś w błędzie, te pamięci ładnie śmigają po włożeniu do płyty bez kombinacji na 2933 MHz, a po ustawieniach bez problemu 3200 cl 16.


Jaka plyta ? Mowisz ze te kosci 3000mhz ida na 3200 ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Pitt_34 

  • BF3 EliteSquadSoldiers
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1689
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 24 Wrzesień 2017 - 09:47

*up
Asus Rog Strix B-350F, patrz sygnaturka.

Ten post był edytowany przez Pitt_34 dnia: 24 Wrzesień 2017 - 09:48


#15 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 24 Wrzesień 2017 - 11:07

Zobacz postPitt_34, o 24 Wrzesień 2017 - 08:07, napisał(a):

Jesteś w błędzie, te pamięci ładnie śmigają po włożeniu do płyty bez kombinacji na 2933 MHz, a po ustawieniach bez problemu 3200 cl 16.

Wyjątek potwierdza regułę :D . To, że u Ciebie "nie samsungi" chodzą z dedykowaną prędkością >2667mhz z samego XMP, nie oznacza, że każdemu będą na każdej płycie chodzić jak tralala (może ASUS ma lepsze algorytmy, ale to tylko gdybanie) ;) Poza tym jedna osoba może mieć kości RAM "xyz" wyprodukowane w cudzysłowie w poniedziałek na hynixach, druga te same kości "xyz" wyprodukowane w piątek na micronach i ta sama płyta może nie chcieć działać prawidłowo z tym samym modelem pamięci, mimo że oba zestawy nazywają się "xyz" ;) Zresztą co ja się rozpisuję, masz kolegę wyżej, któremu te ADATA nie chciały ruszyć bez grzebania.


Prosty przykład odnośnie pamięci, stronka z reddita, na której ludzie zamieścili info o swoich RAM, ctrl+f (wyszukiwanie w przeglądarce), wpisujecie np. te pamięci F4-3000C15D-16GTZ
na tej stronie
https://www.reddit.c...onfusion_eg_on/
Jedne są na Hynix A-Die, drugie na Samsung D-Die, a ten sam model

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 24 Wrzesień 2017 - 11:19


#16 Użytkownik jest niedostępny   pepe88 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 03 Lut 13

Napisany 24 Wrzesień 2017 - 11:30

Zobacz postpepe88, o 23 Wrzesień 2017 - 22:01, napisał(a):

Miałeś rację z tym napięciem. ustawiłem 1.4v dla 2933MHz wraz z ręcznie wpisanymi timingami i subtimingami. na razie testuje stabilność ,ale zdaje się być ok. na razie nie mam powyższych problemów o których pisałem.


Jednak nie jest tak pięknie jak myślałem z tymi pamięciami. wczoraj cały dzień je testowałem na 2933MHz i nie było problemów ,a dzisiaj rano jak włączyłem kompa to na dzień dobry 3 piknięcia z biosu i kilka restartów płyty.
Niby ustawień płyta nie zresetowała i komp się uruchomił ale nie jest to dobra wróżba z takim rozruchem.
Wydaje mi się ze jest to problem z napięciem rozruchowym płyty głównej. w biosie nie ma jeszcze opcji DRAM VBOOT VOLTAGE ,a taka by pewnie rozwiązała problem.

Na 2666MHz z ustawieniami nawet AUTO na napięciu 1.36v płyta startuje bez powyższych problemów i działa jak złoto.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Pitt_34 

  • BF3 EliteSquadSoldiers
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1689
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 24 Wrzesień 2017 - 12:07

Zobacz postQwertypp10, o 24 Wrzesień 2017 - 12:07, napisał(a):

Wyjątek potwierdza regułę :D . To, że u Ciebie "nie samsungi" chodzą z dedykowaną prędkością >2667mhz z samego XMP, nie oznacza, że każdemu będą na każdej płycie chodzić jak tralala (może ASUS ma lepsze algorytmy, ale to tylko gdybanie) ;) Poza tym jedna osoba może mieć kości RAM "xyz" wyprodukowane w cudzysłowie w poniedziałek na hynixach, druga te same kości "xyz" wyprodukowane w piątek na micronach i ta sama płyta może nie chcieć działać prawidłowo z tym samym modelem pamięci, mimo że oba zestawy nazywają się "xyz" ;) Zresztą co ja się rozpisuję, masz kolegę wyżej, któremu te ADATA nie chciały ruszyć bez grzebania.


Prosty przykład odnośnie pamięci, stronka z reddita, na której ludzie zamieścili info o swoich RAM, ctrl+f (wyszukiwanie w przeglądarce), wpisujecie np. te pamięci         F4-3000C15D-16GTZ
na tej stronie
https://www.reddit.c...onfusion_eg_on/
Jedne są na Hynix A-Die, drugie na Samsung D-Die, a ten sam model


To nie przekreślaj z góry, bo to samo może dotyczyć innych kości i platformy.

Ten post był edytowany przez Pitt_34 dnia: 24 Wrzesień 2017 - 12:09


#18 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 24 Wrzesień 2017 - 12:24

Zobacz postpepe88, o 24 Wrzesień 2017 - 11:30, napisał(a):

Jednak nie jest tak pięknie jak myślałem z tymi pamięciami. wczoraj cały dzień je testowałem na 2933MHz i nie było problemów ,a dzisiaj rano jak włączyłem kompa to na dzień dobry 3 piknięcia z biosu i kilka restartów płyty.
Niby ustawień płyta nie zresetowała i komp się uruchomił ale nie jest to dobra wróżba z takim rozruchem.
Wydaje mi się ze jest to problem z napięciem rozruchowym płyty głównej. w biosie nie ma jeszcze opcji DRAM VBOOT VOLTAGE ,a taka by pewnie rozwiązała problem.

Na 2666MHz z ustawieniami nawet AUTO na napięciu 1.36v płyta startuje bez powyższych problemów i działa jak złoto.

Skoro teraz płyta nie zresetowała ustawień, a wcześniej resetowała? To oznacza, że jest już lepiej. SOC na ile masz ustawione V? Kolejne rzeczy jakie możesz zrobić. Timingi masz ustawione z profilu XMP tak? Command rate jak masz ustawione? Ustaw to tak: geardown mode na disable+ command rate na 2- to może pomóc. Dalej Znajdź procODT dla swoich pamięci przy 2933mhz(Na samym początku wcześniej zapisz sobie ustawienia wszystkie jako profil OC). Znajdź pojedynczą wartość od 40 do 90 ohm(prawdopodobnie 53,3/60ohm)- ta opcja może pomóc lub nie da poprawy. Natomiast po tym, jeśli dalej nie będzie śmigać jest jeszcze opcja CLDO_VDDP, która potrafi przynosić dosyć spektakularne rezultaty, t.j znajdujesz 1 wartość i wszystko nagle zaczyna śmigać.

CLDO robisz tak, znajdujesz je przy zachowaniu dotychczasowych opcji, szukasz wartości tylko pomiędzy 0,940 a 0,990v (nie przekraczaj 1,050v), skok jest co 0,005v, na tej płycie głównej po każdorazowej aplikacji tej opcji, komputer się sam resetuje (nie trzeba tego robić manulanie), wtedy opcja wchodzi w życie. Po uruchomieniu Windows może się przez chwilę dziwnie zachowywać np. artefakty, czarny ekran przy każdej próbie uruchomienia menu start, "pocięta" ikonka użytkownika podczas logowania, ale po ~~minucie jak mniej więcej załadują się wszystkie sterowniki, antywirusy, powinno się wszystko ustabilizować na stałe już(jeśli oczywiście znajdziesz prawidłową wartość).

Jeśli jakieś CLDO było nie cacy, to wtedy RAM się resetuje i szukasz dalej.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 24 Wrzesień 2017 - 12:28


#19 Użytkownik jest niedostępny   Ambasador 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 192
  • Dołączył: Pt, 04 Lis 11

Napisany 27 Wrzesień 2017 - 07:10

Żółte są już za 599zł, czerwone za 549zł wykupione.
W sumie czy kupię Corsarze, Adaty czy G.skille za te 600 zł to i tak będzie loteria.
Ile realnie daję podbicie z 2666 na 2933 albo 3200?

#20 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 608
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 27 Wrzesień 2017 - 11:51

Zobacz postAmbasador, o 27 Wrzesień 2017 - 07:10, napisał(a):

Żółte są już za 599zł, czerwone za 549zł wykupione.
W sumie czy kupię Corsarze, Adaty czy G.skille za te 600 zł to i tak będzie loteria.
Ile realnie daję podbicie z 2666 na 2933 albo 3200?

Boże, zobacz sobie testy w internecie ;), najwięcej prędkość RAM daje wydajności w grach, przy czym różnica pomiędzy 2933, a 3200mhz jest dość mała, ALE, lepiej kupować RAMy 3200mhz, bo większość pamięci 3000mhz, to ryzyk fizyk, różne kości i są z nimi potem problemy dla mało zaawansowanych użytkowników w podkręcaniu.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 27 Wrzesień 2017 - 11:52


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych