Forum PCLab.pl: czy 3gb ram gpu wystarczy na monitor 29 cali 21:9 ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

czy 3gb ram gpu wystarczy na monitor 29 cali 21:9 ? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   rafal180 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 17

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 17:51

Witam czy 3GB ram GPU wystarczy do pogrania w np. wiedźmina 3 na średnich/wysokich detalach na monitorze 29 cali UWHD (21:9/2560x1080).

#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9757
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 18:14

do Wiedźmina 3 wystarczy, zresztą w średnio-wysokich w wiele innych gier też pograsz

#3 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4347
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 18:17

Po lekkim ścięciu detali (i tak będzie to konieczne przez rozdzielczość) tak.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9757
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 18:21

nie będzie musiał nic ścinać, w fhd na uber (wszystko max ) wiesiu ledwo 2100 wciąga vramu, a 2560x1080 to nie jest jakaś dużo większa rozdzielczość, więc na med/high mix spokojnie mu z zapasem 3gb styknie

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 21 Wrzesień 2017 - 18:22


#5 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4347
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 18:30

Wiesia będzie musiał ścinać ze względu na wydajność samego GPU. Inne tytuły ze względu na ilość VRAM a także wydajność samego GPU. Co nie zmienia faktu, że można komfortowo pograć na takiej karcie i takim monitorze.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9757
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 18:43

w ogóle, do autora , jaka to ma być karta? bo jak gtx1060 3gb to i na ultra z wyłączonym Hairworks sobie pograsz w tej rozdzielczości

#7 Użytkownik jest niedostępny   rafal180 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 37
  • Dołączył: Nd, 06 Sie 17

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 18:45

karta: gigabyte gtx 1060 3gb gaming g1
monitor: LG 29'' 29UM58-P

#8 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9757
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 18:49

https://www.youtube....KIFKeEfT8&t=44s
jak pisałem, wyłączysz hw , ewentualnie o stopień cienie i szczegóły środowiska i będziesz miał 50-60 fps

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kushira 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 16

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 22:09

Zobacz postkochan4, o 21 Wrzesień 2017 - 18:49, napisał(a):

https://www.youtube....KIFKeEfT8&t=44s
jak pisałem, wyłączysz hw , ewentualnie o stopień cienie i szczegóły środowiska i będziesz miał 50-60 fps


Potwierdzam.
HW off, cienie na wysokie i mam 65-70fps w Wieśku przy FHD. Jeszcze nie testowałem wszystkich lokacji, ale poniżej 60fps nie spadło.
Zawsze można kartę podkręcić co da jej małego kopa.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Avitr 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1029
  • Dołączył: Wed, 19 Wrz 07

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 22:20

Zobacz postrafal180, o 21 Wrzesień 2017 - 18:51, napisał(a):

Witam czy 3GB ram GPU wystarczy do pogrania w np. wiedźmina 3 na średnich/wysokich detalach na monitorze 29 cali UWHD (21:9/2560x1080).

Możesz użyć standardowej rozdzielczości 1920x1080, tylko w sterownikach włączyć żeby nie skalowało obrazu (będziesz miał dwa czarne pasy po bokach).

Ten post był edytowany przez Avitr dnia: 21 Wrzesień 2017 - 22:21


#11 Użytkownik jest dostępny   Kubon16 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4039
  • Dołączył: Wed, 29 Cze 16

Napisany 21 Wrzesień 2017 - 22:33

Zobacz postKushira, o 21 Wrzesień 2017 - 22:09, napisał(a):

Potwierdzam.
HW off, cienie na wysokie i mam 65-70fps w Wieśku przy FHD. Jeszcze nie testowałem wszystkich lokacji, ale poniżej 60fps nie spadło.
Zawsze można kartę podkręcić co da jej małego kopa.

nie wiedziałem że HD530 to taki kozak :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   Kushira 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 443
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 16

Napisany 22 Wrzesień 2017 - 18:34

Zobacz postKubon16, o 21 Wrzesień 2017 - 22:33, napisał(a):

nie wiedziałem że HD530 to taki kozak :E


He He śmieszku :E
Od początku tego tygodnia 1060 3gb gigabyte wf, dokładnie ta z promocji x-koma.
2 miesiące na integrze wytrzymałem :E Nadeszła pora, żeby w coś porządnego pograć :P

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych