Forum PCLab.pl: Jaki najtańszy CPU do filmów 4k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki najtańszy CPU do filmów 4k Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 22 Wrzesień 2017 - 20:30

Witam
Który najtańszy procesor poradzi sobie z płynnym odtwarzaniem filmów 4k, bez dodatkowej karty graficznej chciałbym złożyć komputer HTPC???

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kubon16 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4034
  • Dołączył: Wed, 29 Cze 16

Napisany 22 Wrzesień 2017 - 21:06

G4560/g4600

#3 Użytkownik jest niedostępny   RobONtouR 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Nd, 17 Wrz 17

Napisany 22 Wrzesień 2017 - 21:26

i5 7500

#4 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 09:27

Tzn który bo między nimi 500zł różnicy :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1618
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 09:28

G4560

#6 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 19:55

Ok dzięki, a tak z innej strony obecnie posiadam HTPC z procesorem G3420 pytałem o lepszy procek ale tu musiał bym zmieniać procesor, płytę, i pamięć ram. Pomyślałem aby do obecnego zestawu dokupić grafikę GT 1030 która też wspiera 4k 60fps w filmach. Wiem że taki zestaw będzie pobierał więcej prądu ale zakup tylko karty taniej wyjdzie:)
Tylko czy procek dalej nie będzie wąskim gardłem ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1618
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 21:15

Nie mam takiego konfigu, więc nie mogę się wypowiedzieć "na pewno", ale procesor niepowinien być wąskim gardłem, natomiast w przypadku gdybyś chciał równolegle oglądać to 4k i robić coś obciążającego CPU na kompie, mogą sie pojawić przycinki, bo to Pentium to tylko dwa wątki.

#8 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 21:21

Dzięki za odpowiedz
Komputer tylko i wyłącznie ma zainstalowane kodi 17 i powerdvd 17 tylko i wyłącznie służy jako media player

#9 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4770
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 21:44

Obecnie G4600 potrafi być tańszy. O ile nie różni się kwestiami wsparcia sprzętowego, ale raczej tylko integrą.
No i jest czterowątkowy, ale dwurdzeniowy jak coś.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4550
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Wrzesień 2017 - 07:38

Stick HDMI z jakimś Atomem :)
http://allegro.pl/ki...6940934434.html

Mój link



Albo mini PC:
http://allegro.pl/mi...6776416844.html

http://allegro.pl/mi...6963946144.html

#11 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 25 Wrzesień 2017 - 09:05

Kolego ja mam cały komputer tylko chciałem go troszkę przyśpieszyć, a taki mini pc wcale nie pasuje do sprzętu audio u mnie w salonie :( ale dzięki za podpowiedz
PS. podobno android nie najlepiej radzi sobie z dźwiękiem dolby atmos, dts x.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez kosmitagt dnia: 25 Wrzesień 2017 - 09:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4550
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Wrzesień 2017 - 09:45

Mini PC i Stick mają WINDOWS 10 na pokładzie :) A to że nie pasuje wizerunkowo, to nie problem, bo jest to tak małe, że tego nie widać. Wklejasz to np na tył telewizora i znika :)

Biedny trochę ten twój sprzęt audio, nie szkoda Ci go smażyć w tak ciasnej wnęce? Drzwiczek tylko brakuje :)


Jak chcesz siedzieć dalej na swoim starym kompie, to wsadz tam jakieś i3 wysoko taktowane, albo i5. Nie wiem ile teraz robi Ci FPSów twój pentium. Jak nie dużo brakuje do płynności to i3 taktowany 500mhz wyżej powinien już to ogarnąć.

No i pytasz o procesor, ja rzuciłem przykłąd całego minipc w cenie procesora :D Stary komputer jak odsprzedasz to styknie na miniPC i jeszcze na flache zostanie :D

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 25 Wrzesień 2017 - 09:46


#13 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 25 Wrzesień 2017 - 10:26

Eh wszystko można schować :)
Jakoś nie mam przekonania do takich małych pudełek miałem kiedyś coś podobnego od Asusa też na windowsie grzało się nie miłosiernie i brak jakiejkolwiek rozbudowy tylko wymiana na nowy.
Brak 2x HDMI, i odtwarzacza płyt UHD też niby jest na to rozwiązanie w postaci dodatkowych modułów na usb itp ale i tak już żona krzyczy ze za dużo kabli :) wolę to mieć wszystko w jednej obudowie:) razem z kilkoma dużymi dyskami.
Co do grzania mojego sprzętu nie jest źle zamontowałem dodatkowe radiatory dużo większe niż fabryczne i z tyłu jest jeden duży wentylator wyciągowy który odprowadza całe ciepło

Chyba jednak zdecyduję się na dokupienie dodatkowej karty graficzne GT 1030 która powinna sprostać zadaniu w filmach 4k,

Ten post był edytowany przez kosmitagt dnia: 25 Wrzesień 2017 - 10:29


#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4550
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Wrzesień 2017 - 10:32

próbuj z GTXem, ale licz się z tym, że może być mocno ograniczony funkcjinalnie do konkretnych programów/kodeków. Raz weźnie na klatę dekodowani, innym razem może wszystko spłynąć na pendraka.

Te 300pln wolałbym zainwestować w celerona nawet i najtanszą płytę z h110. 7 generacja ma chyba sprzętowe dekodowanie 4k, czyli filmy celeron rozwali nawet bez założonego radiatora :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 25 Wrzesień 2017 - 10:59

A może warto poczekać do pierwszych testów najtańszych Coffee Lake może tam coś ciekawego będzie, pożyjemy zobaczymy jak kupię to się odezwę może komuś się przyda :)

Troszkę poszukałem na necie aby nowe procki ogarnęły 4K w 60Hz potrzebne jest HDMI 2,0 a takie płyty nie są już tanie.

Ten post był edytowany przez kosmitagt dnia: 25 Wrzesień 2017 - 21:55


#16 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4550
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 27 Wrzesień 2017 - 05:31

do filmów 24Hz wystarczy :) Nie wiem skąd chcesz brać materiał 4k 45-60FPs, pewnie same filmy przyrodnicze dla dorosłych :E

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 27 Wrzesień 2017 - 05:32


#17 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 28 Wrzesień 2017 - 11:08

Lepiej mieć możliwość 24Hz i 60Hz technologia cały czas idzie do przodu ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4550
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 28 Wrzesień 2017 - 11:11

fakt, szkoda tylko że FullHD ciągle kuleje jeszcze na satelicie.

W telewizorze masz HDMI 2.0 ?

#19 Użytkownik jest niedostępny   kosmitagt 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Wed, 01 Wrz 10

Napisany 29 Wrzesień 2017 - 21:19

Raczej tak :) Sony KD-55XE8596

#20 Użytkownik jest niedostępny   Lock 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 149
  • Dołączył: Wed, 24 Lut 10

Napisany 29 Wrzesień 2017 - 23:17

Na satelicie jak i naziemnie (tvpis 1 i 2) to masz zwykłe 1080i a nie FHD. Ciekawe czy w ogóle są na świecie stacje w 1080p. Raczej przejdą od razu na oszukańcze "4k", pewno też z przeplotem bo progresywne (1 stacja) zabrałoby cały bitrate przeznaczony na muxa.
Taka dygresja :)

Ten post był edytowany przez Lock dnia: 29 Wrzesień 2017 - 23:20


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych