Forum PCLab.pl: Gigabyte GTX 1080 G1 - za wysokie temperatury? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte GTX 1080 G1 - za wysokie temperatury? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Konrad94pl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: So, 20 Maj 17

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 11:41

Witam.

Więc tak, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Gigabyte GeForce GTX 1080 G1, wersja z trzema wentylatorami. I generalnie od początku zaobserwowałem, że karta ma dość wysokie temperatury - w spoczynku wynosi 48 stopni, dosłownie, nie robiąc niczego, w Wiedźminie 3 wymaksowanym na Full HD, z odblokowanymi klatkami, dochodziło 76-77 stopni. Dziś po niecałych 15 minutach gry w Overwatcha na ultra, w rozdzielczości Full HD, przy zachowaniu ograniczenia klatek na poziomie 150/s (posiadam monitor 144hz), karta osiągnęła temperaturę 75/76 stopni.

I teraz moje pytanie - czy te temperatury nie są czasem zbyt wysokie, jako że taki Overwatch nie jest chyba najbardziej wymagającą grą na świecie? Karta nie była podkręcana.

PC to i7-7770K, płyta główna GA-Z270-Gaming K3 od Gigabyte, wspomniana karta, zasilacz 600W L2 Vero, 16GB ram i obudowa SilentiumPC Aquarius X70T z dodatkowymi trzema wentylatorami, które dmuchają, ale raczej niewiele pomagają na temperatury w tej karty. Obudowa nie jest umieszczona w żadnej zamkniętej wnęce.

#2 Użytkownik jest niedostępny   iscar84 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 688
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 13

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 12:06

Mam ta sama karte. Jak nie podkrecona to troche wysokie temperatury.
Ja mialem podobne (max 73 stopnie) troche podkrecalem tak wiec Ty masz troche za wysokie - chociaz ja mam 3 wentylatory nadmuchujace i 3 wyciagajace powietrze i wielka obudowe.
Ale tez mi sie wydawalao ze temp.za eysokie i zrobilem Undervoltage(czy jak sie to pisze).
Na youtubie masz filmiki.
Ja na 1.000v ustawilem 1950Mhz i mam stabilnie jak skala a temp. max65stopni i cichosza w budzie.
Sprobuj moze bedzie to rozwiazanie

#3 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5784
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 12:30

To chłodzenie pomimo 3 wentyli jest jednym z najsłabszych. Zrób UV i obniż napięcie i do tego sam sobie ustaw krzywą dla wentylatorów.
Pierwsze biosy do tych kart miały bardzo agresywnie ustawione profile dla wentylatorów przez co były bardzo głośne aczkolwiek utrzymywały niższe temperatury. W nowszych biosach gigabyte obniżył głośność kosztem właśnie temperatur. W przypadku jednego i drugiego biosu na tych chłodzeniach podstawą jest stworzyć własne profile.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 23 Wrzesień 2017 - 12:30


#4 Użytkownik jest niedostępny   Konrad94pl 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: So, 20 Maj 17

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 14:02

Kurcze, żebym ja to wiedział przed zakupem... Generalnie temperatura karty spadła, gdy uruchomiłem wentylatory z obudowy na maksa + tryb turbo wentylatorów w oprogramowaniu Gigabyte Xtreme Gaming Engine (z 75 do 66/65 w Overwatchu). Co prawda karta faktycznie wyje jak oszalała, razem z wentylatorami z komputera, które też wyją jak silnik samolotu, ale poziom hałasu mi nie przeszkadza, bo mam dobre, wygłuszające słuchawki + mieszkam sam. Zostawić ją na tym profilu "turbo" wentylatorów czy faktycznie stworzyć własny profil (w BIOSie? czy może być też w tym programie?) i dostosowywać go, patrząc, jak karta się zachowuje?

#5 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 113
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 14:21

ta karta jeest przystosowana do dzialania w takich temp i nie warto bawic sie w jakies wyzsze obroty calej jednostki dla kilku stopni kostem odglosow jak z suszarki. mozesz pobawic sie a obnizenie napiecia i na tym najwiecej zyskasz.

#6 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5784
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 14:32

MSI afterburner ustaw sobie odpowiednią krzywą wentylatorów + zrób UV i oc w tablicy
https://www.youtube....h?v=PYAeiDxq77U

Obniżenie napięcia znacznie obniży temperatury.

#7 Użytkownik jest niedostępny   pastol 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 298
  • Dołączył: Pt, 21 Mar 08

Napisany 23 Wrzesień 2017 - 17:25

Zobacz postlukadd, o 23 Wrzesień 2017 - 15:32, napisał(a):

MSI afterburner ustaw sobie odpowiednią krzywą wentylatorów + zrób UV i oc w tablicy
https://www.youtube....h?v=PYAeiDxq77U

Obniżenie napięcia znacznie obniży temperatury.



Powiedz mi czy trzeba podnosić core voltage i power limit suwakami na max?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych